von Lauenberg Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 To taki efekt pięciu kropek światła w głównym strumieniu, na obwodzie oświetlonego pola. Jeśli masz akumulatorki, to lepszym wyborem będzie lampka mojego kolegi. Jest po prostu lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BONUS Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 To taki efekt pięciu kropek światła w głównym strumieniu, na obwodzie oświetlonego pola. Jeśli masz akumulatorki, to lepszym wyborem będzie lampka mojego kolegi. Jest po prostu lepsza. Dzięki za radę, ale chyba na to się zdecyduję, wydaje mi się ze to moze być dobra lampka: http://www.allegro.pl/item98152913_nowiutk...ylka_free_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Serdecznie witam po raz pierwszy. Mam dylemat co do oświetlenia na przód. Szukam mocnej lampki, niekoniecznie o długim czasie świecenia. Czy lampa halogenowa jest wyraźnie mocniejsza od LED? Np. halogen Cat Eye: http://www.allegro.pl/item98388532_lampka_...00ii_nowa_.html vs LED Kelly's: http://www.allegro.pl/item97173002_nowa_su...ia_kelly_s.html Z góry dzięki za odpowiedzi. Serdecznie pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ten Cat Eye będzie dużo lepiej oświetlał niż Kelly's choć ja bym polecił tą Sigmę http://www.allegro.pl/item98007245__lampka..._sport_abp.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Dzięki Schwefel, bardzo fajna ta Sigma. Tylko nie mogę doczytać, czy ona jest na zwykłe R6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ...bardzo fajna ta Sigma. Tylko nie mogę doczytać, czy ona jest na zwykłe R6? "• Zalecane: 5 akumulatorów 1,2 V" - tak, to chodzi o zwykłe paluszki R6. Mam starszy model tej lampy, jast naprawdę fajna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lysiak Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Czy ma ktos moze zdjecie zestawu sigma mirage w akcji? (warunki nocne) Zastanawiam sie na nabyciem czegos takiego , ale nigdzie nie znalazlem zednych zdjec. Jak mozna to prosilbym wyslac je tu z gory dziekuje 2318nora@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonrg Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Czy ma ktos moze zdjecie zestawu sigma mirage w akcji? (warunki nocne) Zastanawiam sie na nabyciem czegos takiego , ale nigdzie nie znalazlem zednych zdjec. Jak mozna to prosilbym wyslac je tu z gory dziekuje 2318nora@wp.pl Zdjęć nie mam, ale mogę Ci polecić ten zestaw. Używam go od trzech lat i sprawdza się rewelacyjnie. Nocne wypady do lasu to żaden problem, możesz śmiało śmigać. Wszystko widać jak na dłoni na odległość 50 metrów (jak masz załączoną mocniejszą lampkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quarion Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Ja niedawno nabyłem lampkę kelly's RHL-12 5 diodową i dzisiaj bedę mial okazję ją przetestować w lasku kabackim w nocy. Przejdzie gruntowny test bo nie ma teraz pełni i po lesie będę jeździł więc się przekonam czy lampki diodowe mogą dobrze oswietlać las i drogę czy nadaja się tylko jako latarka. No więc moim skromnym zdaniem to ta lampka kelly's swieci bardzo dobrze. Jeżdząc po kabatach w nocy oświetla dobrze drogę na jakieś 5-6 metrów przedemną i na boki też świeci całkiem dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 http://www.allegro.pl/item98724472_nizsza_...ampa_tylna.html Ja zakupiłem takową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sysak Napisano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Hej! Co sadzicie o tym? http://www.allegro.pl/item98696094_cateye_...50_f_10led.html Nie wyglada to obiecujaco ale byc moze skusze sie z braku kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigla Napisano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 To wygląda jak zwykłe odblask :!!: Niestety nigdzie nie znalazłem opisu do tej "lampki". Jak dla mnie to szkoda płacic za przesyłke za coś takiego, ale może sie nie znam jak tak to nich mnie ktoś wyprowadzi z błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daw Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja do jazdy w nocy używam czołówki PETZL DUO Ma dwa żródła swiatła : 1- Halogen 6V swieci do 100 metrów (dane producenta :030: ) 2-żarówka taka mała (niewiem jaka) świeci do 20 metrów W nocy robi dobrze Halogen daje niezły strumień światła (coprawda skupione ale mocne), w końcu używana przez GOPR Halogen jest używany w miejscach nieoświetlonych, w lesie itp. Natomiast druga żarówka też jest spoko :lol: :lol: :lol: ale do jazdy po ulicy. Może i jest droga (teraz w granicach 250 zł) ale pancerna, wodoszczelna (podobno do 8 metrów głebokości) także nie trzeba się martwić że zawiedzie w czsaue deszcu i dosyc uniwersalna i co najważniejsze świeci :!!: a jedyny minus (dla niektórych poważny) to brak możliwości zapięcia jej na kasku (no poprostu sie nie da a szkoda ) NIe żaluje zakupu i każdemu bym zaproponował kupno czołówki na rower, Tylko nie no name ale markową , a petzl'a ma duzy wybór :030: Na koniec dodam żę jazda w nocy przez las z Vmax 30-40 km/h to zawsze będzie Hardcore Chyba niema takiego oświetlenia na rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinSZ0 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 a co mozecie powiedziec na temet tej lampy :http://www.allegro.pl/item100652643_przod_..._wys_4_zl_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Mój Rycerz używa jej siostry na 4 led i nie narzeka. W tej cenie na pewno jedna z najsensowniejszych lampek. Pozdrówko promieniste . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinSZ0 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 a ktorą bardziej polecasz mactronika na 5 led:mactronic czy którą Ty uzywasz :M-wave czy moze coś innego ? chce cos niedrogiego co pozwoli mi na przejażdzki ciemnym lasem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Tego Mactronika na 5 led nie używałam, natomiast z mojej jestem w pełni zadowolona . Zresztą, nie tylko ja - na forum jest już kilku równie zadowolonych posiadaczy tej lampki (nawet bodajże w tym temacie ktoś poza mną się wypowiadał). Więc z czystym sumieniem polecam . Pozdrówko błyszczące . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sforek Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ja sie wypowiadalem. Polecam jako lampke sygnalizacyjna. Na przejazdzki "ciemnym lasem" raczej nie licz, choć Ecia ma inne zdanie Taka jazda to jak czytanie przy swieczce albo nawet gorzej. Jak chcesz jezdzic takowym lasem to kup halogena np Sigme Cubelight, akurat mam obydwie lampki i sie dobrze dopelniają. PS. Nawet kupilem u tego samego sprzedawcy, do ktorego podales link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinSZ0 Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 a czy Sigme Cubelight ma 2 natężenia światła ? i ile wytrzymuje na komplecie baterii ?,bo sprzedawcy nic o tym nie piszą ,ale osobiscie bym wolał kupic lampe ktora ma w sobie i diody i halogen ,ale sam nie wiem ,kurcze o tym mactronicu z 2 led + "xenon" nie czytałem za ciekawych opini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysiak Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 W koncu zdecydowalem sie na sigme mirage X + X. I jedyne co napisze to to ze wszystkie pozytywne opinie uyztkownikow to prawda. Nie ma poronania do niczego z czym mialem do czynienia i co udalo mi sie spotkac na drodze (oczywiscie jesli chodzi o rowery). Jesli planujecie sobie wypady do lasu noca tak jak ja to warto poswiecic troche kasy, swiatla jest tyle ze spokojnie mozna pedzic ile sil w nogach, widac wszystko jak na dloni. Pytanie czy sie oplaca? Jesli chcesz jezdzic noca (nie po miescie i oswietlonych trasach) to oplaca sie bez dwoch zdan. Jesli podrozujesz w nocy tylko wtedy gdy "zlapie Cie noc"- to kup sobie diodowke, i zwolnij. Ja sam mam zamiar nabyc jeszcze jakas diodowke by byc widocznym na zwyklej drodze (do lasu musze dojezdzac, nie mieszkam w lesie) W ten sposob nie bede marnowal energi z akumulatora zestawu sigmy. 5W lampka spokojnie starcza na lesne drogi do 25km/h czas swiecenia 4h. Lecz gdy szybciej zaczynasz pedalowac i zjezdzasz na waskie sciezki z duza iloscia wystajacych wszedzie galezi to 10W+5W i jest jak dzien (nie brac tego doslownie nigdy w nocy nie jest jak w dzien) czas takiego oswietlania drogi to 1.5h. Nie zawsze jedzie sie na tych waskich sciezkach, tak wiec dobierajac oswietlenie do potrzeb mozna uzyskac 3h swiecenia. Dla mnie 3h jady po lesie (jazdy, nie wycieczki botanicznej) spokojnie wystarcza zeby sie zmachac i wracac do domu. Jesli masz zamiar jedzic cala noc to jedyna alternatywa na razie tylko jest zestaw cat eye 2 diody za 1000zl i 3 diody za 1200zl, chyba ze jakies wynalazki ze stanow za 350 dolarow i wiecej. Ja mabylem nowy zestaw sigmy mirage evo + evo x pro za 320zl z przesylka. Uwazam ze dla tego zestawu nie ma zadnych konkuretow w swojej klasie. Dla zainteresowanych sklep (nie pracuje tam) poprostu nie znalazlem zadnego innego sklepu z tym zestawem w polsce (w podobnej, chociaz zblizonej cenie) http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...=0&did=129&l=pl Ja goraco polecam. P.S. Wczoraj wybralem sie nad jezioro. Z daleka slychac bylo glosna impreze przy ognisku. Mijajac ta ze glosna impreze zrobila sie taka cisza ze zaczelem znow slyszec szum opon i lisci i prace napedu. Po prostu rozweselone towazystwo zatkalo, badz tez mysleli ze to jakis straznik lecy czy policja. Takie wrazenie robi ten sprzet. Zastanawiam sie czy policjanci na rowerach dysponuja jakims oswietleniem :030: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sforek Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 a czy Sigme Cubelight ma 2 natężenia światła ? i ile wytrzymuje na komplecie baterii ?,bo sprzedawcy nic o tym nie piszą ,ale osobiscie bym wolał kupic lampe ktora ma w sobie i diody i halogen ,ale sam nie wiem ,kurcze o tym mactronicu z 2 led + "xenon" nie czytałem za ciekawych opini xenon :lol: Cubelight ma jedno natezenie swiatła. Zarówka jest 6W, czyli pobiera 1 amper prądu. Osobiscie używam akumulatorków GP2300 co starcza mi na 2 godziny swiecenia. Akumulatorkow nie ładuje jednak w lampce, nie mam zasilacza i nie wiem czy mozna w niej ladowa Ni-HM. Ładuje je w ładowarce GP. PS. Uwaga: jak ktos chce ladowac w ladowarce to musi miec taką co ładuje niezaleznie kazdy akumulatorek a nie parami. Do lampki wchodzi 5 sztuk wiec nie da sie ładowac w tanszej. Ja mam GP smart 2. Pozdrorower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartheck Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Mnie tata chce kupic coś migającego na przód ale ja nie chce !! Dałem się jedynie uprosić na tył i mam Kelly's RHL-02 - generalnie jest niezła ale niektóre świecą lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 @Lysiak - drogo wychodzi troche taki zestaw:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysiak Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 @Lysiak - drogo wychodzi troche taki zestaw:( niestety masz racje , ale dla takiej jakosci i ilosci swiatla nie ma alternatywy. Ja poswiecilem swoje stypendium z 2 miesiacy, ale nie zaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HORNET Napisano 6 Maja 2006 Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 witam ostatnio zaiteresowalem sie oswietleniem w rowerze. chodzi o to ze rzadko zdarza sie ze wraca "po ciemku" max o 21 w domu. niestety rodzice sie uparli ze musze miec jakas lamke i teraz sie zastanawiam: kupic kelly'a rhl-12 5 diodowa soczewkowa czy jakas 9-11 diodowa chinskiej produkcji z allegro. aha i jeszcze co ewentualnie byscie doradzili jako oswietlenie na tyl dzieki i pozdrawiam HORNET dodam jeszcze ze na caly zestaw chcialbym wydac max 100 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.