Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podobnie mysle jak @xtremesystems i chyba, to zdecyduje, ze kupie swiatlo od bociana. Pozniej bedzie juz latwiej, beda akusy, uchwyt i ladowarka, wiec bede wymienial sama lampke. A, ze wszystko musze kupic, to i tak wyjdzie 200 z malym haczkiem.

Napisano

Pytanie laika - czy te wszystkie latarki świecą światłem stałym, czy jest to po prostu stroboskop o wysokiej częstotliwości niedostrzegalnej dla oka? Bo przyszło mi do głowy żeby zamówić tryb stroboskopowy powiedzmy 120Hz o mocy 100%, co powinno oszczędzać akumulator a jednocześnie zapewnić komfortową jazdę, ale może głupi jestem i wyważam otwarte drzwi bo właśnie tak to wygląda? Czy sterownik podaje na diodę napięcie w sposób ciągły, czy z pewną częstotliwością?

Napisano

Stroboskop o dużej częstotliwości. Przy kiepskich sterownikach na nagraniach szczególnie można to łatwo dostrzec.

Napisano

@kaeres, nie z niczym tego nie mogę porownać ale czy aby stwierdzić, że coś jest dobre trzeba mieć porównanie ? nie sądzę, po prostu spełnia swoją rolę - latarki, rozświetla drogę gdy jest ciemno, szeroko, jasno i to wystarcza ; )

mam 150 konnego diesla i nigdy nie miałem innego silnika, mimo to twierdzę, że świetnie przyspiesza i jest ekonomiczny

używam laptopa ASUS'a i w życiu nie miałem innej firmy, a śmiem twierdzić, że jest godny polecenia ; )

Napisano

Pytanie laika - czy te wszystkie latarki świecą światłem stałym, czy jest to po prostu stroboskop o wysokiej częstotliwości niedostrzegalnej dla oka? Bo przyszło mi do głowy żeby zamówić tryb stroboskopowy powiedzmy 120Hz o mocy 100%, co powinno oszczędzać akumulator a jednocześnie zapewnić komfortową jazdę, ale może głupi jestem i wyważam otwarte drzwi bo właśnie tak to wygląda? Czy sterownik podaje na diodę napięcie w sposób ciągły, czy z pewną częstotliwością?

Źle rozumujesz kolego. Efekt stroboskopu wysokiej czestotliwosci faktycznie jest, ale nigdy nie uzyskasz tym trybem 100%.

Efekt stroboskopu, jak to nazwałeś, to nic innego jak sterowanie szerokością impulsu (tzw sterowanie PWM), czyli zmieniasz wypełnienie przebiegu prostokątnego i zaleznie od tego wypełnienienia (licząc procentowo), masz dokładnie procentowe obniżenie mocy.

120Hz, czy jakakolwiek inna częstlitowość nie ma wpływu na obniżenie poboru prądu, bo wciaz zalezy to od wypełnienia przebiegu. Wyzsza czestotliwosc jedynie znieweluje efekt stroboskopu.

Napisano

Dziś rano dotarła Bocialarka XT-E 440lm - jako, że nie miałem wcześniej do czynienia "na żywo" z PowerLed'ami, jest moc :pinch:

Jestem już po testach nocnych - miasto, ścieżki, las - wszystkiego po parę minut.

Na ścieżki i miasto wystarcza aż nadto, ale jak już gdzieś ktoś pisał, do zapi###### po lesie jest na styk :ninja: Cóż, spodziewałem się tego, że i tak finalnie będę używał custom'a Grega :)

Najpewniej kupię ją jeszcze w tym roku, i będę używał naprzemiennie w zależności od sytuacji, lub razem, jeśli będę miał takie widzimisię :devil:

Niech lumeny będą z wami!

Napisano

@kaeres, nie z niczym tego nie mogę porownać ale czy aby stwierdzić, że coś jest dobre trzeba mieć porównanie ? nie sądzę, po prostu spełnia swoją rolę - latarki, rozświetla drogę gdy jest ciemno, szeroko, jasno i to wystarcza ; )

mam 150 konnego diesla i nigdy nie miałem innego silnika, mimo to twierdzę, że świetnie przyspiesza i jest ekonomiczny

używam laptopa ASUS'a i w życiu nie miałem innej firmy, a śmiem twierdzić, że jest godny polecenia ; )

No to niestety źle myślisz.Masz laptopa ASUS, a w jego cenie pewnie miałbyś lepszego ACERA ale tego się nie dowiesz bo go nie miałeś.Kupiłem 2 zestawy tych latarek i niestety jedną zwracam do reklamacji bo jedna latarka słabiej świeci i przerywa, w tylnej jedna dioda wysiadła.Tak więc chińszczyzna, która mnie kosztuje czas.

Napisano

Jak ACER może być w ogóle lepszy od ASUSA ? :P

dwa światy, ACER jest dobry na prezent na komunie, bo to, że przestanie działać po miesiącu Cię nie obchodzi :D

poza tym co to znaczy "lepszy" ???

Kupując Scotta, Cannondala czy Lapierre za 5 tysięcy twierdzę, że są one lepsze niż Kross za 5000.

Każdy ma inne priorytety.

W cenie mojego ASUSA żaden ACER nie miał wejścia HDMI, za to miał napchane 4 czy 6GB pamięci RAM... jak by to było najważniejsze ; )

no nie ważne, schodzimy z tematu,

ja w każdym razie moją latarkę polecam ; ) i tyle

a sam z doświadczenia wiesz, że na forum jest tyle opinii ilu użytkowników więc nie ma sensu się spierać

Napisano
Jak ACER może być w ogóle lepszy od ASUSA ? dwa światy, ACER jest dobry na prezent na komunie, bo to, że przestanie działać po miesiącu Cię nie obchodzi

Powiem ci tak bebechy w środku acer często ma lepsze a i stosunek ceny do jakości też nie najgorszy. Acer się poprawił i nie strzela już goli do własnej bramki. Niższej trwałości sprzętu jest też winna ustawa wprowadzona przez UE że wszystko co jest przeznaczone na rynek musi być lutowane bez ołowiowo przez co jak coś się grzeje do powiedzmy 80* to kulki pod układem zaczynają pękać.

Wystarczy spojrzeć na starsze urządzenia lutowane stopem z ołowiem które trzymają się po kilka naście lat i nadal działają .

Ale to taki mały offtop odnośnie układów w płytach głównych itp jeżeli zaczęliście rozmowę na temat laptopów :P

Napisano

Przeglądałem sporo poprzednich tematów o oświetleniu i nie znalazłem wiele opinii dotyczących oświetlenia budżetowego..

Szukam teraz zestawu dla dziewczyny, nie jeździ dużo i chodzi o światło czysto pozycyjne, budżet ok. 30-50 zł za komplet.

Czy coś z tego jest warte uwagi? O którymś zapomnieć od razu?:

1) http://allegro.pl/zestaw-lamp-mactronic-falcon-eye-fn3-1l-przod-tyl-i2581997485.html

ten wygląda zachęcająco, bo tylna lampka przypomina mi walle, którego mam i który jest doskonały.

2) http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-led-merida-md008-rzeszow-i2569108843.html

ten zestaw jest popularny, ale też nic o nim nie wiem..

3) po jednej lampce sigma micro na przód i tył wychodzi znacznie drożej niż te zestawy i czy mimo wszystko sigmy micro będą gorsze jako pozycyjne?

:thanks:

Napisano

Jak najbardziej. Również barwa światła jest przyjemna. Głównie tym się kierowałem wybierając Bocialarkę zamiast silniejszej Ultrafire 502b.

Jednak, wydaje mi się, że posiadając takie dwie (Bocię 440 + SF L2 by Greg) jest się już w pełni niezależnym od światła naturalnego i ew. oświetlenia drogowego. Bocia dobra do miasta, na ścieżki, ogólnie tam gdzie ludzie, nie zabija. Myślę, że jak już będę miał SF L2 to Bocia skończy jako światło "krótkie" - miejskie, zasłonię czymś górną 1/3 szkła, żeby nie walić po oczach. Solarforce zostanie na odludzia, pewnie razem z Bocią doświetlającą przód :) Być może nawet wziąłbym SF L2 SMO, zakładając, że Bocię zostawię skierowaną blisko. Się zobaczy.

Jeśli ktoś nie eksperymentuje jak ja, a chce mieć od razu na talerzu, imo custom Grega, SF L2(P). Oczywiście wersję należy dobrać po przeczytaniu tego wszystkiego. I tego też. Miłej lektury.

Napisano

Prawysierpowy, dzięki za odpowiedź.

Czy są jeszcze jakieś sugestie dotyczące zestawu oświetlenia za ok. 40 zł? Bardzo zależy mi na jakości (mocy :icon_cool: ) tylnego mrugacza.

Napisano

Prawysierpowy, dzięki za odpowiedź.

Czy są jeszcze jakieś sugestie dotyczące zestawu oświetlenia za ok. 40 zł? Bardzo zależy mi na jakości (mocy :icon_cool: ) tylnego mrugacza.

niestety jesteś w przedziale cenowym w którym nic nie ma, lampki które cokolwiek oświetlają zaczynają się od 60zł z wysyłką.

a w celu "bycia" widocznym, to nawet DeOne mini sie sprawdzaja bdb.

Napisano

Dzięki za kolejną odpowiedź.

Postaram się, żeby to był już ostatni post tutaj ;)

Czy ktoś z własnego doświadczenia może wypowiedzieć się o różnicy w świeceniu pchełek po 19 za komplet:

http://allegro.pl/komplet-lampek-sylikonowych-mactronic-falcon-eye-i2581681167.html

pchełek po 19 za sztukę:

http://allegro.pl/lampa-rowerowa-przod-i-nie-tylko-mactronic-fl-2sl-i2586011477.html (mam wrażenie, że nazwy "mactronic" "sigma" "cat eye" czy "falcon eye" są doczepiane losowo i dowolnie do lampek każdego typu :icon_confused: )

i chyba pierwszych tego typu sigma micro?

czy imponująco wyglądająca acz tania tylna lampka klasycznego typu będzie gorsza od pchełki?

http://allegro.pl/lampka-tylna-mactronic-falcon-eye-fe-5tl-i2577216339.html

wybaczcie, po prostu chcę kupić rozsądnie..

Napisano

Ja na początku chciałem kupić tylną lampkę pozycyjną, byłem w Decathlonie i były za 30zł. Ale oglądając je stwierdziłem, że zasilanie 2x CR2032 to nie najlepsze rozwiązanie. Będzie krótko świecić, a na dodatek będzie trzeba kupować baterie. Dlatego szybko podjąłem decyzję i poszukałem zwykłem lampki na baterie typu AAA. I znalazłem Sigme SPORT CUBERIDER II. W Decathlon zapłaciłem za nią 40zł. A na Allegro jest za 42zł w górę + koszt przesyłki. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Lampka posiada wskaźnik naładowania baterii i fajny zaczep, w zasadzie nie ma się co urwać tak jak w przypadku chyba KELLYS KSL-305 gdzie mocowanie się urwało. No jeszcze bardzo jasno świeci, w porównaniu do tego kellysa to kellys świeci jak świeczka :P

Jedyny minus to taki, że przyzwyczajony jestem do migania :P A te lampka ma tylko jeden tryb - ciągły.

20120901094022.jpg

Lewa Sigma, prawa Kellys. Jedna dioda z Sigmy świeci identycznie jak 3 z Kellysa. Nawet wymieniłem baterie i wsadziłem słabsze do Sigmy (widać, że świeci wskaźnik na zielono).

Pozdrawiam!

Napisano

Ooo dobrze że piszesz.

Nie planowałem kupna tylej, mam chińczyka w zastępstwie starej, dobrej, którą zgubiłem początkiem lata, ale już się powoli rozlatuje. I świetnie że piszesz o 1 trybie! Tego właśnie szukam! Teraz moja ma 3 tryby i mnie to wkurza, zawsze włączałem lampkę podczas jazdy jedną ręką, tzn gdy mam jechać gdzieś dalej ścieżką, gaszę, a drogą włączałem, czy jak np. zaczyna padać. Teraz włączę, ale nie wyłączę, bo nigdy nie uda się kliknąć równo 3 razy podczas jazdy. Jeżeli jest taka włącz/wyłącz siadam na rower i zasuwam do Decathlona.

Napisano

tzn gdy mam jechać gdzieś dalej ścieżką, gaszę, a drogą włączałem, czy jak np. zaczyna padać. Teraz włączę, ale nie wyłączę, bo nigdy nie uda się kliknąć równo 3 razy podczas jazdy.

A po co wyłączać? Niech sobie miga, akumulatorów załujesz? Szkoda zachodu zawracać sobie głowe z jakimś wyłączaniem

Napisano

Czasami trzeba. Jak jadę za kumplem, który ma Wally'ego to w lesie proszę go żeby wyłączał, bo inaczej po chwili nie widzę już nic dookoła oprócz pulsującej czerwonej plamy. I tak jeszcze z 5 minut po wyłączeniu lampki :-)

Napisano

Jesli chodzi o tylne oswietlenie to z czystym sumieniem polececam ten model Mactronica:

http://allegro.pl/lampa-rowerowa-led-tylna-bpm-4sl-mactronic-i2593588593.html

Swieci masakrycznie jasno, ma 3 tryby przelaczane w petli: pulsowanie wszystkich 3 diod, taki naprzemienny ( takie cos jak swiatla na przejezdzie kolejowym) i swiatlo stale. Swiatlo jest widoczne z bardzo ostrego kata, wrecz mozna widziec jak sie jest prawie bokiem do roweru. Dla mnie zaleta jest to ze jest mniejsze, zgrabniejsze od Walle-go. Jakos bardziej mi pasuje do roweru mtb...

Akumlatorek wewnetrzny starcza na dlugo. Po 6 przejazdzkach kazda okolo 1h15min- 1h40min wogole sie nie rozladowal, swieci caly czas tak samo. Polecam:)

Napisano

Ja na swoim tylnym nołnejmowym (jakieś "shark" za 8 zeta ) jeżdze juz 2 lata bez wymieniania baterii :D nie świeci mocno ale kierowcy i tak mnie wymijają szerokim łukiem widząc łunę światła z przodu :)

Napisano

Akurat mnie się zdarza również w mieście dużo jeździć i często zatrzymywać, i tak wypinanie i wpinanie zajmuje czas, a gdy mam wyłączać potrójnym kliknięciem...

A co do tej lampki, Sigma Sport Cuberider II, Morin, powiedz mi, czy ta kontrolka powinna świecić cały czas na zielono, czy tylko jak jest połowa baterii, a na czerwono gdy się kończy? Dioda w mojej póki co nie świeci w ogóle, ani na czerwono ani na zielono :( Odpisz proszę, jutro jadę w stronę Decathlona to sobie pogadam z nimi.

Napisano

Akurat mnie się zdarza również w mieście dużo jeździć i często zatrzymywać, i tak wypinanie i wpinanie zajmuje czas, a gdy mam wyłączać potrójnym kliknięciem...

A co do tej lampki, Sigma Sport Cuberider II, Morin, powiedz mi, czy ta kontrolka powinna świecić cały czas na zielono, czy tylko jak jest połowa baterii, a na czerwono gdy się kończy? Dioda w mojej póki co nie świeci w ogóle, ani na czerwono ani na zielono :( Odpisz proszę, jutro jadę w stronę Decathlona to sobie pogadam z nimi.

Spokojnie :) Jak masz dobre baterie to w ogóle nie świeci. Dopiero zaczyna na zielono świecić przy ok. 50% i na czerwono chyba przy 20% lub mniej. Spotkałem się też z błędnym tłumaczeniem w kilku sklepach internetowych i na allegro, gdzie było napisane: "zielona - naładowana, czerwona - rozładowana" ;)

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki, tak wnioskowałem z piktogramów na opakowaniu, ale na twoim zdjęciu świeciła na zielono i zgłupiałem.

Pozdrower. I niech stanie się światłość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...