PoleK Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 wiem ze folia droga:P rozumiem ze jestes przeciwny, jak wiekszosc z reszta, z 2 strony masz bardzo zdrowe podejscie, nie wazne co kupisz, i tak wystarczy i milego uzytkowania:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prawysierpowy Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 @Schwefel, Bocialarka jest 2x droższa od C8 i sky-ray, a wf-501b ma lichą obudowę, zaliczyłeś jakieś upadki w lesie z nią? @Mariusz, chcesz gotowy produkt to kup http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-750lm-cree-xm-l-nowa-custom-i2589689586.html ale musisz trochę więcej zapłacić. Swoje propozycje rzuciłem do xtremesystems, który szukał lampki mocniejszej od tego zooma w granicach 100 zł. Za taką kasę nic lepszego się nie kupi. Można poszukać jeszcze wf-502b, która ładnie oświetla całą szerokość jezdni i ma metalową obudowę ale przy niej też trzeba "grzebać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Chce kupic cos gotowego na rower, a nie bawic sie w dokupowane dodatkowch czesci, i mialem na mysli kolimator. Nie kupuje z drugiej strony czegos za 10zl. Na poczatku planowalem wydac 150, teraz 200. Czasami przerost formy na trescia nie jest wskazany, bo kazdy czego innego oczekuje i potrzebuje. Mi nie potrzebne milion lm za 500 i wiecej zlotych Tak jak napisales w innym temacie 400lm wystarczy do lasu, zeby posmigac, jakby co mam jeszcze czolowke, wiec jako pierwsze prawdziwe swiatko na bike bocialarka bedzie w sam raz. A to, ze apetyt rosie w miare jedzenia, to juz inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prawysierpowy Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Oglądałeś beamshoty boci i Solarforce L2P? Napisałbyś do Grega żeby Ci ustawił latarkę pod jazdę na rowerze i miałbyś mocną latarkę doświetlającą boki i tańszą od Bocialarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak jak napisales w innym temacie 400lm wystarczy do lasu, zeby posmigac, jakby co mam jeszcze czolowke, wiec jako pierwsze prawdziwe swiatko na bike bocialarka bedzie w sam raz. A to, ze apetyt rosie w miare jedzenia, to juz inna sprawa. jak jedziesz ostro w lesie to 400LM wg mnie absolutne minimum, i nie poginał bym przy tym za bardzo... jak masz czołówkę tak z 400LM to w sumie może być dobre wyjście wtedy. Sam na takie okazje mam z jakies 650 z jednej C8 (lekko licze, nie mam sprzetu do pomiaru), x2 ale myślę nad mocowaniem jednej na kask Dziś na asfalcie 1h jazdy, tryb 50% ( mam stockowy sterownik w jednej C8, lenistwo...) i powiem że na asfalcie 25-30 mogę przy tym jechać (a to jest z 300LM) ale jakby asfalt był w bardzo kiepskim stanie to byłoby za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prawysierpowy Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Jak ktoś nie jest pewny ile światła daje jaka latarka to polecam yt, naprawde fajne porównania można znaleźć. Tutaj C8 vs Wf-501b, trzeba troszkę przewinąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 @Schwefel, Bocialarka jest 2x droższa od C8 i sky-ray, a wf-501b ma lichą obudowę, zaliczyłeś jakieś upadki w lesie z nią? @Mariusz, chcesz gotowy produkt to kup Latarka SolarForce L2 750lm Cree XM-L nowa custom (2589689586) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale musisz trochę więcej zapłacić. Swoje propozycje rzuciłem do xtremesystems, który szukał lampki mocniejszej od tego zooma w granicach 100 zł. Za taką kasę nic lepszego się nie kupi. Można poszukać jeszcze wf-502b, która ładnie oświetla całą szerokość jezdni i ma metalową obudowę ale przy niej też trzeba "grzebać". a czy ten solarforce jest lepszy od tych trzech co wczesniej polecales? ogolnie z tego filmiku na yt co zapodales . na rower bardziej odpowiada mi 501b. bo szerzej swieci; czy ten solarforce tez swieci szeroko? jest miedzy nimi roznica w jasnosci? bo moze nie warto doplacac edit. \tez nie chce nic grzebac w latarce btw . moge prosic linka z tematem z latarkami grega ewentualnie link do uzytkownika/ to mu pw napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Ja polecam z czystym sumieniem latarke od Grega. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5861 Jak ktos jest z Warszawy, to chetnie pokaze jak swieci L2 od grega i C2 od Upka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Ja polecam z czystym sumieniem latarke od Grega. Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L T6 1C, T5 4B Jak ktos jest z Warszawy, to chetnie pokaze jak swieci L2 od grega i C2 od Upka ktora wg ciebie lepiej swieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bva Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 jak jedziesz ostro w lesie to 400LM wg mnie absolutne minimum, i nie poginał bym przy tym za bardzo... jak masz czołówkę tak z 400LM to w sumie może być dobre wyjście wtedy. Sam na takie okazje mam z jakies 650 z jednej C8 (lekko licze, nie mam sprzetu do pomiaru), x2 ale myślę nad mocowaniem jednej na kask Dziś na asfalcie 1h jazdy, tryb 50% ( mam stockowy sterownik w jednej C8, lenistwo...) i powiem że na asfalcie 25-30 mogę przy tym jechać (a to jest z 300LM) ale jakby asfalt był w bardzo kiepskim stanie to byłoby za mało Polek, czy moze pora zdjąć przyciemniane okulary? ;] A tak na serio, z tym asfaltem chyba trochę przesadzasz - Mactronic Noise o mocy 300lm (kupiony po sezonie w sklepie za ok. 150 zł), z ktorym przejezdzilem całą ostatnią zimę i z ktorym aktualnie jeżdzę, IMHO bardzo dobrze radzi sobie z szybką jazdą również w lesie, a co dopiero po asfaltowej drodze). Jak już ktoś wczesniej wspomnial, bardzo istotny jest sam strumien światła (ktory wg mnie w tym Mactroniku jest optymalnie rozłożony oświetlając szeroko tuż przed samym kołem i wypuszczając, dość gładki na "krawędziach", słup mocnego światła daleko w przód), a nie same lumeny i ja sie z tym zgadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 kurcze chcialem kupic lampke za ok. 100 zl. jak greg mi zlozyl to wstepnie wyszlo 280 :/ fajne ta solar force za 160 tylko jest to sprzet calkowicie "goły" tzn bez uchwytu , ogniwa ,ładowarki jak sie doliczylo to wszystko to taniej wychodzi bocialarka , ktora jest w zestawie za 200 http://allegro.pl/bocialarka-xt-e-440lm-neutral-5000k-lad-ogn-uchw-i2562117439.html tak popatrzylem , i u grega oplaca sie kupic chyba tylko sama latarke , ewentualnie ladowarke. aku i uchwyt ma strasznie drogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Polek, czy moze pora zdjąć przyciemniane okulary? ;] A tak na serio, z tym asfaltem chyba trochę przesadzasz - Mactronic Noise o mocy 300lm (kupiony po sezonie w sklepie za ok. 150 zł), z ktorym przejezdzilem całą ostatnią zimę i z ktorym aktualnie jeżdzę, IMHO bardzo dobrze radzi sobie z szybką jazdą również w lesie, a co dopiero po asfaltowej drodze). Jak już ktoś wczesniej wspomnial, bardzo istotny jest sam strumien światła (ktory wg mnie w tym Mactroniku jest optymalnie rozłożony oświetlając szeroko tuż przed samym kołem i wypuszczając, dość gładki na "krawędziach", słup mocnego światła daleko w przód), a nie same lumeny i ja sie z tym zgadzam. nie używam ciemnych szkieł nawet w dzień, jedynie przeźroczyste i nie wiem czy przesadzam, to moje odczucia, no i C8 świeci szerzej niż noise, dlatego też trzeba ciut więcej LM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 <p> aku i uchwyt ma strasznie drogo Też mi się widziało, że drogo, ale z tego co widzę to najtaniej na allegro jest za 35 złotych bez przesyłki (oryginalny Led Lenser). Podejrzewam, że tańsze mogą być gorszej jakości. Kolega ma latarkę, którą kupił za 40 złotych razem z uchwytem i mówił mi, że na ostrych wertepach latarka czasami może się wyśliznąć. Nie wiem jak jest w przypadku tego uchwytu od Grega, ale gdyby miał być w 100% pewny to chyba jednak warto dopłacić, niż ryzykować niespodziewany blackout na krętym wyboistym zjeździe w środku lasu :-). Jeśli jednak tanie i drogie uchwyty to to samo, to nie widzę sensu przepłacać. Co do reszty, to ja akurat zarówno ładowarkę, jak i ogniwa posiadam, więc zamknąłbym się w sensownym budżecie. Cały czas waham się tylko pomiędzy tymi C2/C8, Solar Force i Bocialarką. Póki co chyba najbardziej kusi Solar Force, w zasadzie martwię się tylko o to, że może mnie wkurzać widoczny spot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 ja mam te tanie uchwyty, i nie mialem problemow z nimi a C8 do lekkich nie nalezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 pozatym na szosówce nie bede bral chyba ostrych zarketow w lesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 pozatym na szosówce nie bede bral chyba ostrych zarketow w lesie Aaa no to trochę inna skala potrzeb. Na szosówce uchwyt na pewno nie będzie poddawany jakimś wielkim wibracjom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 panowie . pytanie czy duza roznica jest miedzy http://allegro.pl/latarka-ultrafire-wf-501b-xm-lt6-3-tryby-900lm-i2586044079.html w cenie 95 zł a ta od grega http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-750lm-cree-xm-l-nowa-custom-i2589689586.html w cenie 160 + 5zł za rev switch + ewentualnie +25zl za ochrone przed przegrzaniem czyli w sumie 190zl rower szosowy. jazda tylko po asfalcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 jesli naprawdę w trybie HIGH idzie w 502b 2.4A to jest ok. i jeśli Ty umiesz sobie założyć na pigułę taka miedziana tulejke jak widac w aukcji grega, to nie widze roznicy miedzy nimi... a apropo zabezpieczenia to zabezpieczenie przeciwko rozladowaniu wystarcza IMO... a takie 502b na 99% ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 o tym po prawej stronie mówisz? edit do odprowadzania ciepła? masz pomysł jak taka tuleje zrobic? edit szkoda ze sprzet za tyle kasy i trzeba dłubac. a bez tej tulejki przegrzeje sie i padnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 bez tulejki -tak zagotuje sie tulejke... kupisz na zlomie kawalek blachy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 także będzie pasować mufa 22mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 także będzie pasować mufa 22mm 22mm ma miec w srodku czy na zewnatrz? jaka grubosc scianki tej mufy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 W środku. Ile ma być na zewnątrz tego ci nikt nie powie, bo to są chińczyki i średnice są różne. U mnie idealnie wpasowała się ta mufka http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/instalacje-wodne-i-gazowe/instalacje-miedziane/mufa-22-mm,p6113,l541.html ale czytałem też, że niektórzy potrzebowali nawet 1,7mm i wtedy trzeba już rzeźbić z blachy a nie rurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xtremesystems Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 kurde ale rzezba. a jakby owinac tak na grubo drutem miedzianym. ewentualnie posmarowac calosc pasta termoprzewodzacą do procesorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Od siebie mogę bardzo polecić tą latarkę (ma uchwyt) KOMPLET LATARKA ZOOM CREE LED POLICE rower UCHWYT (2546818761) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Kupiłem ja tak for funy ale okazało się, że jest mega ! Ma regulowaną szerokość strumienia światła co bardzo się przydaje. Świeci mocno, stabilna na kierownicy. Planuję kupić jeszcze 2 takie i mieć super zestaw na nocne wyprawy w góry albo lasy okoliczne 1 na kask zamocuję, a dwie na kierownicę. Night forest rider A z czymś masz porównanie ?Bo sądząc po cenie to nic specjalnego bym się tutaj nie spodziewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.