PoleK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Mimo że w elektronice jestem dość dobry to jednak w oświetleniu jestem zielony . A więc którą wersję 501B wybrać , z diodą P7 czy XM-LT6 ? Jasiu, znow kombinujesz, gdzie 501B ma odprowadzić ciepło z xm-l a co dopiero z mocniejszych diodek... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Przecież można się pobawić w tulejki , blaszki itp. a ja lubię się w to bawić Prąd P7 SSC 2,5A , prąd XM-L 1,4A czyli którą wersję brać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Przecież można się pobawić w tulejki , blaszki itp. a ja lubię się w to bawić Prąd P7 SSC 2,5A , prąd XM-L 1,4A czyli którą wersję brać ? zadna z Tych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Z innej beczki - jak przechowywać akumulatorki między wyjazdami? Rozładowane, naładowane, na cieniu, w suchym? Wydawało mi się, że nie jest to wielką filozofią i mam teraz problem, bo które ogniwo nie wrzucę do ładowarki, to niby się ładuje poprawnie, ale wkładam do lampki i nic nie świeci. Padł mi cały zapas, łącznie z ogniwem, które 2 dni temu jeszcze działało (aczkolwiek już coś z nim było nie tak, bo Bocia mrygała, że niby poziom naładowania spadł do 10%, ale bez problemu świeciła dalej). Czyżby za dlugi czas w stanie naładowania je zniszczył? Ogniwa z różnych źródeł, jeszcze na wiosnę działały idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lll Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 @Szych Może ogniwa rozładowane poniżej bezpiecznego poziomu? Ogniwa nieużywane też się rozładowują. Przecież można się pobawić w tulejki , blaszki itp. a ja lubię się w to bawić Prąd P7 SSC 2,5A , prąd XM-L 1,4A czyli którą wersję brać ? Maksymalny prąd 1,4A bardziej pasuje do emiterów XP-G i im podobnych. XM-L nie wykorzysta swojego potencjału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Z innej beczki - jak przechowywać akumulatorki między wyjazdami? jakbys trzymal naladowane DOBRE aku, to powinny spokojnie rok wytrzymac z niewielkim spadkiem, mam SONKI z bateriilaptopowej, co prawda sa one juz troche zmeczne, ale leza od jakiegos roku naladowane, ostatnio wkladalem w C8 i jest ojciec uzywa jednaj z nich w latarce na xr-e i nie ma problemow, a uzywa b. rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Generalnie z mojej wiedzy wynika że akku li-ion najlepiej przechowywać rozładowane do 40% , nie lubią także zbyt dużego ciepła dlatego trzymać je najlepiej w chłodnych miejscach . Na 30-35 cykli doładowywania zalecane jest rozładowanie całkowite i ładowanie do pełna. Kategorycznie nie należy ich przechowywać w stanie całkowitego rozładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkryniu98 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Zamierzam kupić jakieś oswieltenie ale sie zastannawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lll Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Może rozwiniesz swoją myśl? Czego oczekujesz od tego oświetlenia? Kwota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja szukam oświetlenia zdolnego oświetlić bardzo dobrze drogę asfaltową bez latarni a do okoła drzewa tak żeby można było się komfortowo poruszać z prędkością ok 30km/h oraz w lesie ok 20-25km/h . W sumie C8 by wystarczyła ale patrząc na ceny na alledrogo zaczynające się od 150zł stwierdziłem że to za dużo . Mój budżet to ok 120-130zł . na pewno na XM-L lub SSC P7 . http://allegro.pl/la...2534093229.html http://allegro.pl/la...2554514544.html http://allegro.pl/no...2572121242.html http://allegro.pl/latarka-ultrafire-c1-xm-l-800lm-smo-promocja-i2566878173.html http://allegro.pl/nowosc-skyray-xm-l-u2-1000lm-i2544598371.html http://allegro.pl/ultrafire-c2-mod-xm-l-u2-2-8a-950lm-nowa-i2548459395.html http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-xm-l-t6-800lm-smo-promocja-i2543872164.html Któraś z tych lub 502B ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lll Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Z tych wszystkich najlepiej wypada C2. Reszta tak jak i 501b, 502b oparta jest na modułach D26, który nie przylega do obudowy i nie wiadomo jak u nich z oprowadzaniem ciepła. Ogniwa z kompletów pewnie do niczego się nie nadadzą. Czasami trafiają się na alledrogo okazje na C2 i C8, możesz poczekać. Ewentualnie dealextreme. Pisałeś, że lubisz się bawić w przeróbki. Możesz spróbować na własną odpowiedzialność z 502b, sterownik na 2,8A, wtedy dioda pokaże swoją moc. Tylko odprowadzanie ciepła musi być zrobione idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 C2 świeci gorzej/tak samo / podobnie jak c8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lll Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Nie wiem. Nie mam porównania. Jak dostanę swoją C8 wtedy może porobi się trochę zdjęć. C2 wiem, że ma mniej głęboki reflektor, czyli może świecić nieco szerzej, ale to tylko przypuszczenia. Emitery w tych wszystkich latarkach, które podałeś są pewnie takie same. Tutaj chodzi tylko o odprowadzenie ciepła. C2 i C8 są tak zrobione, że ciepło z piguły przechodzi bezpośrednio na reflektor i głowicę. Jak szukasz czegoś tańszego o podobnej budowie to może http://diodac.pl/latarki-ultrafire/47-latarka-ultrafire-u4-mcu-q5-230lm.html na X-RE albo http://allegro.pl/latarka-romisen-rc-u4-moc-160lm-promocja-i2546671538.html, ale ten Romisen ma jakiś starszy emiter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Niechcę niczego na q5. A jaki prąd jest podawany na diodę w 501b/502b? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Niechcę niczego na q5. A jaki prąd jest podawany na diodę w 501b/502b? OMG, albo LSM.com albo napisz do goscia ktory wystawial po 106zl C8, to najlepsze wyjscie, wszystko z dropinami wymaga pracy, a i tak nei odprowadzi ciepla tak jak C2/C8, to najlepsza obudowa w tej cenie. na allegro masz C8 na xp-g za 99zl, moc... jakies 60% xm-l jest osiagalne. NIkt Ci nie powie jaki idzie prad poki nie zmierzy, ja Ci polecilem od Siebie na gg sprzet ktorego jestem pewien, a Ty znow wpakujesz kase w jakies G^$% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Polek gg sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lll Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 W dniu dzisiejszym z forumowiczem Polek zrobiliśmy małe porównanie latarek Ultrafire C8. W ruch poszły: 1. wersja ze standardowym sterownikiem na reflektorze SMO 2. wersja ze standardowym sterownikiem na reflektorze z folią 3. wersja ze sterownikiem 8xAMC na reflektorze z folią Zdjęcia można obejrzeć tu: https://picasaweb.google.com/114258346396446255977/UltrafireC8?authkey=Gv1sRgCObV1uLQz_jGogE Edit: Sterownik AMC posiada tryb Medium ustawiony na 35%, sterowniki standardowe na 50%. Wszystkie zdjęcia zostały wykonane zgodnie z przyjętym standardem: ISO200, t 2s, f/3,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arw Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 W dniu dzisiejszym z forumowiczem Polek zrobiliśmy małe porównanie latarek Ultrafire C8. W ruch poszły: 1. wersja ze standardowym sterownikiem na reflektorze SMO 2. wersja ze standardowym sterownikiem na reflektorze z folią 3. wersja ze sterownikiem 8xAMC na reflektorze z folią Zdjęcia można obejrzeć tu: Picasa Web Albums - Chuck Norris - Ultrafire C8 Edit: Sterownik AMC posiada tryb Medium ustawiony na 35%, sterowniki standardowe na 50%. Wszystkie zdjęcia zostały wykonane zgodnie z przyjętym standardem: ISO200, t 2s, f/3,6 Czyli wychodzi na to, że lepiej mieć soczewkę SAO, bo niewielkim kosztem pogorszenia otoczenia, zwiększamy fajnie zasięg, widać dużo dalej teren. Jest to też przydane uzytkując latarkę poza rowerowaniem, spacery w terenie, w lesie, gdziekolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lll Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 SMO lub OP to już raczej kwestia gustu. W obu reflektorach mamy punkt w środku, czyli spot, który podczas jazdy może denerwować. W OP jest tylko nieco rozmazany. Dopiero w reflektorze, który Polek wyłożył folią aluminiową widać zdecydowaną różnicę w oświetlaniu boków. Dobrze to widać na tych zdjęciach robionych pod kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 SMO lub OP to już raczej kwestia gustu. Cos mi posty wywala... :| ogolnie, punkt na srodku spotu jest baaardzo denerwujacy, roznicy w zasiegu nie ma wg mnie, ja jej nie zauwazam, obie oswietlaja b. mocno na dlugości ok 14-17 przęseł płotu, a na bokach różnica znaczna, co poprawia komfort zdecydowanie. Sam próbowałem jeździć z SMO ale ten latajacy punkt, jaki by duzy nie byl, irytuje, a podczas jazdy nie jestes w stanie utrzymac go na drodze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelCzarny Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 A mam takie pytanie ludziska: czy Bocialarki maja ruchomy zoom? tzn czy ta glowica sie rusza do przodu i tylu czy snop swiatla jest staly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Na szczęście nie - stało-ogniskowe z kolimatorem optycznym 15*+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 stało-ogniskowe z kolimatorem optycznym 15*+. na szczescie, kolimator tez bym chetnie wsadzil, ale dostanie go w ogole byloby ciezkie do C8, a w znosnej cenie tomozna zapomniec dioda mocniejsza niz xr-e wpakowana w "klasyczna" latarke z zoomem i pradem nawet te 700mA to lekkie zabójstwo (oczywiscie dla XM-L te 700mA to juz nie takie straszne... ale i tak gotowanko na pigule) chociaz ta M12 proponowana przez kolege w wątku obok nie wygląda żle, całkiem sensowne rozwiązanie jak na zoom, i odprowadzić ciepło też ma gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arw Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 dobra, czyli czy to OP, czy SMO, punkt jest uciążliwy, lecz przy OP nieco rozmazany, aczkolwiek wciąż uciążliwy, jak dobrze rozumiem? Wychodzi na to, że swoją C8 stuningowałeś fiolią. Masz jakąś fotograficzną relację tej operacji? Po zdjęciach faktycznie środek jakoś zniknął (zasięg wizualnie skrócony), ale za to szerokość wzrosła, co jest korzysniejsze Kurna, zaczyna się droga krzyżowa z wyborem latarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 a możecie umieścić zdjęcia latarki z folią? ewentualnie dać jakiś instruktaż jak to zrobić tak, żeby był jak najlepszy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.