Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post, dlatego na początku witam wszystkich.

Przeglądam to i inne fora od ponad miesiąca szukając światełka dla siebie.

PoleK kilka postów wcześniej pisałeś, że 501b, 502b strasznie się grzeją. Faktycznie jest temat na światełkach odnośnie tego problemu, ale czy naprawdę w tym przypadku nie da nic zastosowanie tulejki miedzianej? Sporo ludzi kupuje te lampki więc chyba gdyby diody padały masowo, cała partia towaru byłaby wycofana, a sprzedawcy nie bawiliby się w reklamacje.

Chodzi o tą lampkę, która już była proponowana wcześniej: http://allegro.pl/latarka-led-ultrafire-502b-orange-peel-aku-wawa-i2538624239.html

Za 119 PLN mamy zestaw gotowy do jazdy (za wyjątkiem uchwytu) z ładowarką i akumulatorkami, które mam nadzieję wystarczą do końca sezonu.

Myślałem również o UF C8, ale wybierając wersję od upka i dodatkowo z ładowarką i akumulatorkami od Agnieszki wychodzi ponad 100 PLN więcej od 502b.

Dlatego pytam, czy warto i czy różnica będzie zauważalna?

Latarka potrzebna na rower 2-3h (niekoniecznie pełna moc) oraz w teren.

Cześć. Zastanawiam się nad zakupem oświetlenia i o ile na tył na 100 % będzie walle tak z lampą na przód mam dylemat. Czy kupić mactronic scream 243 lm czy coś innego w cenie do 120 zł. Kompletnie się nie znam ale nie chcę kupić bubla.

Z góry dzięki za pomoc. :)

Jest to mój pierwszy post, dlatego na początku witam wszystkich.

Przeglądam to i inne fora od ponad miesiąca szukając światełka dla siebie.

PoleK kilka postów wcześniej pisałeś, że 501b, 502b strasznie się grzeją. Faktycznie jest temat na światełkach odnośnie tego problemu, ale czy naprawdę w tym przypadku nie da nic zastosowanie tulejki miedzianej? Sporo ludzi kupuje te lampki więc chyba gdyby diody padały masowo, cała partia towaru byłaby wycofana, a sprzedawcy nie bawiliby się w reklamacje.

Chodzi o tą lampkę, która już była proponowana wcześniej: LATARKA LED UltraFire 502B orange peel + AKU Wawa (2538624239) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Za 119 PLN mamy zestaw gotowy do jazdy (za wyjątkiem uchwytu) z ładowarką i akumulatorkami, które mam nadzieję wystarczą do końca sezonu.

Myślałem również o UF C8, ale wybierając wersję od upka i dodatkowo z ładowarką i akumulatorkami od Agnieszki wychodzi ponad 100 PLN więcej od 502b.

Dlatego pytam, czy warto i czy różnica będzie zauważalna?

Latarka potrzebna na rower 2-3h (niekoniecznie pełna moc) oraz w teren.

ta 502 stoi zapewne diodowo i sterownikowo na poziomie C8 tej za 106zl, wiec wolalbym dorzucic te 30zl i miec pewny zestaw, pozatym te aku z kompletu pozostawiaja sporo do zyczenia... kumpel je ma, i jest widoczna roznica miedzy nimi a chociazby samsungami 23A od agnieszki ;)

Cześć. Zastanawiam się nad zakupem oświetlenia i o ile na tył na 100 % będzie walle tak z lampą na przód mam dylemat. Czy kupić mactronic scream 243 lm czy coś innego w cenie do 120 zł. Kompletnie się nie znam ale nie chcę kupić bubla.

Z góry dzięki za pomoc. :)

Ja również się nad tym zestawem zastanawiam. Może ktoś powiedzieć jak z jakością tej lampki?

ta lampka troche smiesznie wypada w porownaniu z SF od grega, C2, C8 czy 502b na XM-l ;) blizej jej do tych lampek na xr-e/xp-g za 60-90zl:P

W takim razie chyba sobie dam z nią spokój. Do 130 zł znajdę coś godnego polecenia? Chodzi mi o zestawy z aku i ładowarką. Czy może lepiej kupić oddzielnie latarkę i oddzielnie zasilanie?

Romero masz tą lampkę? Chciałbym wiedzieć jak to jest faktycznie z jej temperaturą i rozproszeniem światła.

jak nie zostala przerobiona to dioda sie po prostu gotuje i dlugo nie pozyje, juz nieposmarowana C2/C8 jest duuzo lepsza, bo ma lepsza budowe.

jesli latarka sie nie grzeje tak zeby byla wyraaaznie ciepla obudowa przy diodzie xm-l na nawet 2A to bardzo zle.

Faktycznie może niejasno się wyraziłem. Chodziło mi właśnie o odprowadzanie ciepła w 502b. W wolnej chwili znalazłem jeszcze taki wynalazek: http://diodac.pl/latarki-ultrafire/47-latarka-ultrafire-u4-mcu-q5-230lm.html Obudowa zdaje się podobna do C2 i C8 z tym że na XR-E. W tej cenie byłaby to chyba dobra baza pod późniejszą ewentualną rozbudowę, jak myślicie?

Panowie taka rada ode mnie jeśli zamierzacie kupować przednie lampki.

Polecam wam zakup latarek taktycznych. Są w metalowych obudowach (w sumie tak samo jak te rowerowe) ale kupicie lepsze w mniejszej cenie. Co prawda prawdopodobnie nie będziecie mieć mocowania do kierownicy, ale taką latarkę można bez problemu zamontować zwykłą gumką (albo jeszcze lepiej jakąś uszczelką). Jeśli ktoś ma konto paypal to proponuję Chiński sklep DealExtreme.com - znajdziecie tam to samo co na allegro, ale taniej. Przesyłka na cały świat jest darmowa. Linki do latarek: Cree Flashlight, Led Flashlight, Cree Led, Cree Lighting On Sale - Free Shipping - DealExtreme - kupowałem już z stamtąd dwa lasery i ładowarkę. Trzeba czekać ok. miesiąca, ale np. laser kupiłem za 99zł a w PL jest za 230zł. Od siebie mogę polecić latarki Romisen - mam już ponad 2 lata.

Druga sprawa. Nie wierzcie w opisy na aukcjach. Natężenie światła zależy od budowy samej diody i optyki oraz barwy. Nie jest napisane, że dioda LED 1W musi mieć 100lm. Jasne kolory wydają się świecić "jaśniej", ale i szybciej męczą oczy. Poza tym nie wierzcie w to co jest napisane na niektórych aukcjach np. dioda LED 3W, długość świecenia 4,5H - dioda LED 3W powinna mieć pobór prądu ok. 850mA - czyli najlepsze akumulatorki 2500mAh powinny świecić do 3H. I nie spodziewajcie się 200lm+ w latarkach za 40zł. no niektóre na DX.com mogą mieć takie natężenie w tej cenie.

Może nie napisałem konkretnie na temat, ale może da to niektórym do myślenia.

Pozdrawiam!

Od siebie mogę bardzo polecić tą latarkę (ma uchwyt)

http://allegro.pl/komplet-latarka-zoom-cree-led-police-rower-uchwyt-i2546818761.html

Kupiłem ja tak for funy ale okazało się, że jest mega ! Ma regulowaną szerokość strumienia światła co bardzo się przydaje.

Świeci mocno, stabilna na kierownicy.

Planuję kupić jeszcze 2 takie i mieć super zestaw na nocne wyprawy w góry ;) albo lasy okoliczne

1 na kask zamocuję, a dwie na kierownicę.

Night forest rider :)

Kurdę nie umiem już edytować poprzedniego posta. Przed chwilą wyszedłem na dwór, żeby zrobić kilka fotek mojej latarki Romisen RC-29.

Zdjęcia robiłem telefonem SGSII, jak wiadomo żaden telefon nie może w nocy równać się z prawdziwym aparatem, ale i tak widać jak latarka jest mocna.

Max zoom, odległość ok. 10m. Jak się przyjrzycie to można zauważyć nawet wiązkę, która w rzeczywistości jest bardzo dobrze widoczna.

http://imageshack.us/photo/my-images/521/20120816214044.jpg/

Zomm średni. Odległość ok. 15m.

http://imageshack.us/photo/my-images/542/20120816214116.jpg/

Max rozproszenie. Odległość ok. 15m. naprawdę to widać bardzo dobrze tą ścianę.

http://imageshack.us/photo/my-images/214/20120816214154.jpg/

Max rozproszenie. Odległość ok. 1.5m.

http://imageshack.us/photo/my-images/855/20120816214342.jpg/

Pozdrawiam!

@Polek

Kupiłem Ultrafire C2, porównując z Solarforce L2, obie mają pewne minusy i plusy.

Na kożyść C2 jest:

- mocniejsze oświetlenie centralne, tzn. świeci na pewno trochę dalej i centralny punkt jest bardziej oświetlony,

- świeci szerzej od L2

L2:

- świeci nieznacznie wężej, ale świeci jaśniej na boki i mocniej oświetla pobocze

- rozkład i moc światła jest równomiernie rozproszona

Oczywiście nie mówię, że C2 jest dużo gorsza, jednak jadąc na obu latarkach w kompletnej ciemności i wyłączając je na zmianę, to bezpieczniej czuję się z L2 w trybie 30%, niż C2 w trybie MEDIUM, a to za sprawą tego, że lepiej oświetla "szerokość" drogi. To, że C2 świeci dalej centralnie, to na rowerze nie jest akurat jej mega plusem.

Podsumowując, obie latarki są na pewno warte swojej ceny. Każdy będzie miał inną opinię na ich temat, osobiście zrobię po prostu tak, że pojeżdżę trochę na C2 i zobaczymy, czy będzie mi brakowało L2 :).

Chętnie zrobię fotki porównawcze, tylko prosiłbym o sugestie, jak ustawić aparat, żeby realnie oddawał moc latarek.

właśnie... prosimy o porównanie latarek na zdjęciach.

Sam mam zamiar kupić którąś latarkę. Zależy mi na jak najlepszym oświetleniu boków, nie do końca ważne jest dla mnie oświetlenie do przodu (mam juz jedną Cree Q5 i ona dobrze mi świeci do przodu).

Oświetlenie przód

Ja ze swojej strony mogę mocno polecić ROXIM rx5. Przede wszystkim oświetlenie mamy już od razu spod koła, nie ma punktowego oświetlenia od którego po dłuższej jeździe aż mnie głowa bolała, tylko jest roproszone do przodu na kilka dobrych metrów i na szerokość 3-4 metry. Jazda z większą prędkością nie stanowi problemu, gdyż wszystko widzisz. Lampa naprawdę warta swej ceny. Zazwyczaj na komplecie baterii przejeżdzam dwie wyprawy nocne po ok. 2,5 godziny, ale świecic może jeszcze dłużej.

ja juz wczoraj jednemu forumowiczowi pokazywalem jaki beam daje c8 z folia, mowilem tez ze bez niej na rower nie ma co isc...

Dokładnie z tą folią to dobry patent. Latarka świeci rozproszonym intensywnym światłem na całej swojej szerokości. Podejrzewam Rozbujnik, że sam polecisz po folię do Biedronki, chyba że wystarczy Ci standardowy spill C2.

Z tego co mi wiadomo XM-L będzie świecić nieco mocniej i szerzej na tym samym prądzie.

Również zastanawiałem się nad 501b i 502b, ale ze względu na słabe odprowadzanie ciepła zdecydowałbym się na wersję ze słabszym emiterem niż XM-L. Sam wybrałem w końcu C8. Nie odradzam ostatecznie 501b ani 502b, z tym że trzeba będzie bawić się w małe przeróbki aby lepiej odprowadzić ciepło z drop-inu na obudowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...