Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

podepnę się pod temat... Poszukuję kompletu lampek do jazdy w dzień po mieście i poza miastem.

Chcę być widoczny. Muszą być obie migające (sądzę, że migająca także z przodu jest lepiej widoczna) oraz demontowalne (co by nie ukradli pod sklepem). Z lampką tylną raczej nie będzie problemu natomiast nie wiem co wybrać na przód.

Czy ktoś może coś polecić wartego wydania tych powiedzmy kilkudziesięciu zł ?

Witam,

podepnę się pod temat... Poszukuję kompletu lampek do jazdy w dzień po mieście i poza miastem.

Chcę być widoczny. Muszą być obie migające (sądzę, że migająca także z przodu jest lepiej widoczna) oraz demontowalne (co by nie ukradli pod sklepem). Z lampką tylną raczej nie będzie problemu natomiast nie wiem co wybrać na przód.

Czy ktoś może coś polecić wartego wydania tych powiedzmy kilkudziesięciu zł ?

w dzien? ja uzywam jak jest ciemno np jak dzisiaj (chmury burzowe czy cos:P) zwyklej na tył, i jest widoczna z daleka:) a przód w dzień... wgmnie nie ma różnicyczy zapale w dzien C8 na maksa czy lampke z tesco za 10zl, roznica taka ze przy C8 ludzie beda sie w######iali bo oslepia jak spojrzysz w swiatlo.

to: http://allegro.pl/latarka-zoom-aku-ladowarka-aaa-cree-q5-240lm-15-i2490321496.html jest oryginalna Xr-e a ladowarka... nie oczekuj za wiele,ale naladuje aku i bedzie dzialalo;)

Kolega Upek wkłada niby lepszy sterownik (chociaż nie jestem pewien bo nie widzialem wnetrza;)) i w teorii masz tam diodę z pewnego BIN-u chociaż także nie zrobił badan wiec nie ma za bardzo jak tego udowodnic, a tu nie masz stabilizacji prądu, która, przy jednym Li-Ion i tak niewiele daje, bo rzadko który aku jest w stanie oddawać przy 3.5V 3A... Ty na pewno takich nie kupisz, bo kosztują powiedzmy 30zl/sztuka. BIN diody nawet jesli jest najniższy to daje w maxie z 600LM, co jest wystarczajaca liczbą lumenów, wiem bo sam jadąc z kimś uzywam trybu MED w którym mam ich może ze 300 ;) Zatem wzialbym bez wahania ta za 100zł ;) (można je czasem wylicytować za 80-100zł, jedna osoba wystawia co jakiś czas. a tajemnicą nie jest że to chinszczyzna, i tam kosztuje sporo mniej, wiec nie ma powodu zeby sadzic iz te kolo 100 sa "wybrakowane", ot sprzedawca woli szybsza kase na ilosci a nie marzy...

Co do aku to 25zł i można mieć w porządku ogniwo, a ta cena w cale nie jest wygórowana...

Ja już swoje zdanie wyraziłem na ten temat, powtorze, OP i tak nie daje super beamu, punkt nadal jest "wyrazny" a na bokach niewiele...

Mam L2P z tym reflektorem i nie spotkałem się, żeby ktoś widząc jak ona świeci szeroko i daleko nie powiedział " ja pie#@!&e".

Druga sprawa jest taka, że SMO świeci zdecydowanie bardziej centralnie niż na boki. Nie powiem, że SMO nie nada się na rower, oczywiście będzie pewnie ok, jednak myślę, że nie w miejsach, gdzie są nierówności i droga jest dość kręta, ale to też zależy od rodzaju latarki/body. Sam jeżdżę często po cięższym terenie w nocy i nie 10km/h...tylko między 25-30km/h w zależności od podłoża... i nigdy się nie zawiodłem na tej latarce i nie powiedziałem, że brakuje mi światła na boki, czy na przód. Mam 4 tryby 5/30/60/100%, po ścieżkach w mieście jeżdżę na 5%, żadko kiedy w nieoświetlonych miejscach włączam 60%... 100% raczej dla szpanu ;)

Zresztą sam pisałeś, że w swojej C8 z SMO włożyłeś folię aluminiową, aby świeciła szerzej...to o czymś świadczy ;).

Ja zamówiłem teraz od Upka latareczki UltraFire C2 2,8A tak w zasadzie w niepewności i dla testu, bo bardziej przemawiała za mną SF L2P od Grega (obaj ze światelka.pl), ale to może dlatego, że już ją mam i wiem na co ją stać. Jednak zobaczymy, porównamy i na pewno wyrażę swoją opinię dla potomnych :)

Pozdro

Co do aku to 25zł i można mieć w porządku ogniwo, a ta cena w cale nie jest wygórowana...

dla wiekszosci to jednak duzo biorac pod uwage ze wypada miec 2-3 sztuki ;) pozatym, mierzyles prad przy ogniwie 3.5V? mam Samsungi 26F i przy 3.5V nie oddaja 2.8A zebym nie wiem co robił, nawet jak puszcze wszystko po kablach, z pigułą poza latarka ;)

a co do 100%, tez nie widze potrzeby, jesli jade z kims, jak sam to jednak 100% calkiem przydatne, lubie widziec wszystko:P a co do porownania na zywo, moze uda mi sie umowic z forumowym kolega ktory ma SF od grega, i porownamy czy OP czy moja folia na spokojnie ;)

Witam, jako ze jestem nowy najpierw Hello ! :laugh:

A teraz mam pytanie czy ktos z Was ma lampe TRELOCK LS 950 ? Przymierzam sie do kupna ale jeszcze troszke potrzebuje rad )))

Plusem dla mnie jest moc tej lampki, wyswietlacz ile zostalo pradu i na jakim poziomie swieci oraz to, ze nie trzeba dodatkowego aku mocowac do ramy no i to, ze niby to nie chinczyk tylko niemcy.

Macie jakies doswiadczenie z ta lampa? Porownuje z roxim 5. Roxim niby swieci szeroko ale po porownaniu roxima z ls950 roxim wg mnie wyszedl slabo.

A jak jest naprawde?

Ja używam tej lampki. Ja jeżdżę w 80% po leśnych ścieżkach, reszta to szosa. Niestety nie mam porównania z roxim5. Dlaczego ją wybrałem?

Zacznę od minusów:

- dość skupiona wiązka światła. Lampka bardziej szosowa niż terenowa. Trzeba przyhamować na zakrętach

To jedyny, ale poważny zarzut. Dlaczego ją kupiłem?. Bo są plusy. Bardzo dla mnie istotne.

Mianowicie:

+duża bateria - Lampka świeci na z największą mocą 6h, więc starcza na bardzo długo. Zapominam prawie o ładowaniu. W razie czego są jeszcze niższe stopnie mocy.

+ Ładowanie przez USB - Kabelek wożę ze sobą. Jest mały i lekki. ZAWSZE mam go przy sobie i zawsze mogę doładować lampkę gdziekolwiek jestem, bo prawie zawsze gdzieś jest komputer. Czas ładowania przez USB - ok. 10h, ale przecież bateria starcza średnio na 20h!!!! W końcu gdzieś musimy się zatrzymać i przespać :-).

+ Odpada mi wożenie ze sobą ładowarki lub akumulatorów

+ Wyświetlacz - Zawsze informuje mnie o stanie naładowania akumulatora

+ moc - nie wiem ile ma lumenów, ale spokojnie wystarcza, aby po ścieżkach gnać 30km/h

Ja sam stałem przed wyborem - węższy snop światła czy częste ładowanie i pamiętanie na jakim poziomie mam naładowane alumulatory?

Z racji tego, że nie jeżdżę w nocy po górach dla mnie lepszym wyborem był trelock.

dla wiekszosci to jednak duzo biorac pod uwage ze wypada miec 2-3 sztuki ;) pozatym, mierzyles prad przy ogniwie 3.5V? mam Samsungi 26F i przy 3.5V nie oddaja 2.8A zebym nie wiem co robił, nawet jak puszcze wszystko po kablach, z pigułą poza latarka ;)

a co do 100%, tez nie widze potrzeby, jesli jade z kims, jak sam to jednak 100% calkiem przydatne, lubie widziec wszystko:P a co do porownania na zywo, moze uda mi sie umowic z forumowym kolega ktory ma SF od grega, i porownamy czy OP czy moja folia na spokojnie ;)

Dla większości 120-160zł na latarkę to dużo, jeżeli jednak ktoś się decyduje na taką cenę, to myślę, że 2 ogniwa po 25zł nie będą dużym wyzwaniem...ja sam używam (jak na razie) 2 szt. ogniw, które kupiłem za 10zł szt. Jedno starcza na ok 45minut w trybie 100%, czyli ok 10minut mniej niż te droższe, więc nie trzeba przepłacać tak naprawdę... Mająć latarkę z taką mocą żadko kiedy wkładam drugi akumulator. W trybie 5/30% w zupełności starcza na kilka godzin jazdy jedna sztuka, jeżeli ktoś jeździ strikcie po lesie itp, to myślę, że wystarczą mu 3 takie ogniwa, jakby jeździł w trybie 60%, czasem 100%.

Dlaczego jeśli jedziesz z kimś to 100% nie używasz, tylko jak sam? Ja swoją latarką w trybie 60%, jadać z tyłu za swoją dziewczyną, oświetlam jej wystarczająco drogę i nie muszę włączać nawet 100%...

Przetestuj i daj porównanie, jednak wiele osób wybierająć konkretny model latarki i płacąc za niego nie małe pieniądze, nie ma ochoty bawić się w żadne przeróbki i folie...dlatego najlepiej polecać coś, co będzie się nadawało do jazdy w takim stanie jaki się kupi.

Nie jestem specem w tych sprawach, ale czytam trochę swiatelka.pl i wiem, że większość z dealextream(chińczyków) mimo, że faktycznie dobrze będzie świeciło, to nadaje się od razu do poprawek, aby np. dioda się nie spaliła za szybko, a tak jak pisałem wyżej, wiele osób nie chce ingerować w swój zakup. Ja tak samo wolę dopłacić i mieć przerobioną latarkę z "chińczyka na polaka" ;)...

Jednak, jak wpadnie pare złotych, to mam już model/projekt do zrobienia swojej własnej lampki na rower z 3-4 diód xml, ale wpierw musi przyjść konkretna wypłata ;)

Dla większości 120-160zł na latarkę to dużo, jeżeli jednak ktoś się decyduje na taką cenę, to myślę, że 2 ogniwa po 25zł nie będą dużym wyzwaniem...ja sam używam (jak na razie) 2 szt. ogniw, które kupiłem za 10zł szt. Jedno starcza na ok 45minut w trybie 100%, czyli ok 10minut mniej niż te droższe..

Dlaczego jeśli jedziesz z kimś to 100% nie używasz, tylko jak sam? Ja swoją latarką w trybie 60%, jadać z tyłu za swoją dziewczyną, oświetlam jej wystarczająco drogę i nie muszę włączać nawet 100%...

1 - tak tylko po 20minutach w diodę idzie nie tyle ile powinno ;)

2 -bo jak jade z kims zakladajac ze ma w miare mocna lampke to 100 jest zbedna, 35% luzem starcza. a jak jade sam to lubie byc pewnym wszystkiego w kolo ;)

Rzucacie chłopaki skrótami (OP, SF, SMO, latarki od Grega itp)

Może ktoś zrobi w oddzielnym wątku jakis opis tych skrótów i napisze coś ogólnie o latarkach, diodach cree itp. ?

Obecny temat ma już 75 podstron.... KTO TO PRZECZYTA?

Dyskusja toczy się na różne tematy i żeby wyłowić konkrety trzeba by przewertować CAŁY temat (75 podstron)

Sam mam latarkę z diodą Cree Q5 ale zastanawiam się nad kupnem 2 latarki na przód, która ma SZERSZY strumień światła.

Ta którą mam nieźle świeci do przodu ale niestety na boki dość słabo i wchodząc szybko w zakręty (jeżdzę średnio ponad 30 km/h) nie doświetla mi boków (a jeżdżę w totalnych ciemnościach i już kilka razy przywaliłbym w coś z boku bo tego nie widziałem - raz nawet idiota rowerzysta jechał prawym poboczem pod prąd i na zakręcie w prawo... pukneliśmy się kierownicami - debil jechał nieoświetlony i ubrany na czarno)

Tym samym... zadam pytanie jakich wiele już było...

Co polecacie do kwoty 80-90 zł (sama latarka) żeby MOCNO świeciło i SZEROKO na boki?

(najlepiej na aku 18650 bo mam ładowarkę i ogniwa) Nie piszcie "latarka od Grega" ... bo nie wiem co to za GREG :-)

Konkretne linki do alledrogo albo do innych sklepów :-)

No więc latarka od Grega, którą ja mam jest tu - http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-750lm-cree-xm-l-nowa-custom-i2526028548.html .

A tą co teraz zamówiłem od drugiego "kolegi" jest tu - http://allegro.pl/ultrafire-c2-mod-xm-l-u2-2-8a-950lm-nowa-i2548459395.html .

Powiem tak, nie spotkałem się ze złą opinią na temat latarki Grega. Co do tej drugiej, to zdania są podzielone, jedni mówią, że od Grega jest lepsza, a drudzy, że ta.

Zamówiłem, jak dostanę to sprawdzę i jak dam radę, to jakieś fotki porobię w nocy obu latarek.

Ja używam tej lampki. Ja jeżdżę w 80% po leśnych ścieżkach,  reszta to szosa. Niestety nie mam porównania z roxim5. Dlaczego ją wybrałem?

Zacznę od minusów:

- dość skupiona wiązka światła. Lampka bardziej szosowa niż terenowa. Trzeba przyhamować na zakrętach

To jedyny, ale poważny zarzut. Dlaczego ją kupiłem?. Bo są plusy. Bardzo dla mnie istotne.

Mianowicie:

+duża bateria -  Lampka świeci na z największą mocą 6h, więc starcza na bardzo długo. Zapominam prawie o ładowaniu. W razie czego są jeszcze niższe stopnie mocy.

+ Ładowanie przez USB - Kabelek wożę ze sobą. Jest mały i lekki. ZAWSZE mam go przy sobie i zawsze mogę doładować lampkę gdziekolwiek jestem, bo prawie zawsze gdzieś jest komputer. Czas ładowania przez USB - ok. 10h, ale przecież bateria starcza średnio na 20h!!!! W końcu gdzieś musimy się zatrzymać i przespać :-).

+ Odpada mi wożenie ze sobą ładowarki lub akumulatorów

+ Wyświetlacz - Zawsze informuje mnie o stanie naładowania akumulatora

+ moc - nie wiem ile ma lumenów, ale spokojnie wystarcza, aby po ścieżkach gnać 30km/h

Ja sam stałem przed wyborem - węższy snop światła czy częste ładowanie i pamiętanie na jakim poziomie mam naładowane alumulatory?

Z racji tego, że nie jeżdżę w nocy po górach dla mnie lepszym wyborem był trelock.

Dzieki za info, ja z kolei wiecej jezdze po szosie ale i teren sie zdarza wiec dla mnie powinno byc ok. Z drugiej strony jezeli okaze sie, ze ta lampa jest za slaba to widzialem kilka fajnych modeli firmy lupin. Sa troche drozsze ale najpierw przetestuje ls950. Jest juz zamowiony takze w przyszlym tygodniu bede testowal.

ok to że orginalna to napisałeś, ale chodzi mi o tą przedłużke czy jest , czy musowa aby było pod ogniwo?

jesli daje 18650 tzn że takie do niej pasuje, chyba ze to nie jest prawdziwe 18650, zapytaj sprzedawce, niech powie czyten aku ma wymiary prawdziwego 18650, czyli 18mm srednicy i ok. 65mm dlugosci... a wersji tej latarki jest tyle ze na oko Ci nie powiem czy to ta w ktora wchodzi 18650 bez przejsciowki czy nie.

Witam. Szukam jak najmocniejszego oswielenia na przod w cenie do 180zl. Jestem totalnie zielony w tych sprawach. Ktore z nich sprawdzi sie najlepiej? (moc swiatla i jego rozproszenie) Nie wiem czy wybrac cos z regulacja czy bez, obawiam sie o jakos dzialania tej regulacji ( wodoszczelnosc jest zdecydowanie mniej wazna)

1.) http://allegro.pl/latarka-x2000-zoom-cree-xp-g-r5-400lm-xpg-nowosc-i2537293495.html

2.) http://allegro.pl/latarka-x2000-zoom-cree-xm-l-t6-850lm-xml-3x-aaa-i2542709772.html

3.) http://allegro.pl/latarka-skyray-cree-xm-l-xml-t6-1000lm-aku-ladow-i2549662742.html

4.) http://allegro.pl/lampa-rowerowa-bikepro-noise-bpm-300lm-mactronic-i2532768949.html

5.) http://allegro.pl/lampa-rowerowa-mactronic-scream-baterie-duracell-i2536300647.html

zastanawiam sie jak w tej pierwszej chodzi regulacja strumienia swiatla, tzn czy ma wlasciwy opor, zeby nie zmieniac sie samoistnie w terenie, i czy w lampce z drugiego linku regulacja odbywa sie poprzez obrot tak w jak pierwszej czy jakos inaczej....

dodam ze takie propozycje poniewaz nie posiadam zadnej ladowarki ani akumlatorkow. Noise wydaje sie najbardziej bezproblemowym rozwiazaniem ale czy najlepszym jesli chodzi o jakosc swiatla? Pzdr.

Mam taką latarkę. Opis rozmija się z rzeczywistymi parametrami mniej więcej dwukrotnie. Latarka w trybie MAX pobiera około 1A prądu. Jeżeli sprzedawca nie podpisze tych parametrów z opisu aukcji własną krwią, to nie ma sensu wydawać pieniędzy - lepiej dołożyć i kupić wersje autorskie, które są poprawione.

te "seryjne" C8 dostaja 2.5A luzem, na chinskim sterowniku, ostatnio poprawila sie tez jakosc zlozenia, dioda podklejona poprawnie, gwinty nasmarowane a sterownik ma nawet zabezpieczenie przed rozladowaniem, a wcale nie zamawialem drogich wersji, i popularny "custom" wyglada jakby byl z tego samego zrodla... ;)

te "seryjne" C8 dostaja 2.5A luzem, na chinskim sterowniku, ostatnio poprawila sie tez jakosc zlozenia, dioda podklejona poprawnie, gwinty nasmarowane a sterownik ma nawet zabezpieczenie przed rozladowaniem, a wcale nie zamawialem drogich wersji, i popularny "custom" wyglada jakby byl z tego samego zrodla... ;)

czyli polecasz PoleK ta latarke ktora podal w linku kolega? ( Doms)

http://allegro.pl/li...e+c8&category=0

http://allegro.pl/li...e+c2&category=0

na diodzie xm-l ;)

ogolnie nei trzeba poprawiac za wiele, wystarczy odkrecic przod i sprawdzic czy pod dioda jest pasta jak na procesorze w kompie, jesli jest - ok, jak neima, posmarowac, i nic jej nie bedzie ;)

Oczywiscie to podstawy, nie nalezyuzywac latarki na postoju na maksymalnym trybie dluzszy czas, ale wypada sprawdzic czyprzy max trybie w miejscu latarka się nagrzeje tak zeby byla wyraznie ciepla obudowa w miejscu zeberek. ;)

jaka jest różnica między XM-L za 106 zł a tym za 160 zł?

bo jesli żadna... to za róznicę można kupić akumulatorki na zapas

zadna:) za roznice to sie nawet zmiescisz z wymiana sterownika na 8x AMC (mam jeszcze kilka po 25zl) który ma stabilizacje i zabezpieczenie,ale to niekonieczne, zapewne ten zamontowany w sztuce za 106zl jest identyczny jak w tej za 160 i daje ponad 2A w diodę ;)

o aku juz pisalem, od kogo warto brac. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...