mklos1 Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 w xm-l można puścić prąd nawet 4A, jeśli zapewnimy bdb chłodzenie (najlepiej aktywne) Żeby osiągnąć 4C/W trzeba naprawdę dobrze chłodzić... Biorąc pod uwagę że sama obudowa diody na wstępie daje 2.5C/W. Dlatego lubię aukcji opisy chińskich latarek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 w xm-l można puścić prąd nawet 4A, jeśli zapewnimy bdb chłodzenie (najlepiej aktywne), i wtedy (ktoś robił testy) osiągniemy około 950LM o ile dobrze pamiętam, ale nie ma sensu tak katować diody. przy 3A ma chyba z 850LM... max, minus straty Operujesz cudzymi danymi bez podania źródła i w efekcie powodujesz więcej zamieszania niż pożytku... Na początek selekcja ledów - XM-L mają 7 dostępnych binów od S6 przez T2-T6 do U2. W praktyce dla użytkownika oznacza to, że z 3A może dostać od 600 do 965 lumenów w warunkach bardzo dobrego chłodzenia, lub przez kilka sekund po uruchomieniu lampki. Prawie każdy chińczyk użyje najtańszego dostępnego binu - dla przykładu całkiem droga i całkiem niezła lampka Magicshine MJ-808E dla 2,8A daje 740 lumenów na ledzie co pozwala na identyfikację binu jako T4: To na zimno, na ciepło będzie trochę mniej : A to nadal bez optyki i szkiełka... . W dobrze poskręcanej lampce z odpowiednio zaaplikowaną pastą termoprzewodzącą wynik jest następujący : Następnie prawda na temat zasilania w tanich latarkach - sprężynka podpięta na styk, włącznik przewodzący do obudowy na styk, zasilanie idące po obudowie latarki do piguły - także wszystko na styk. Robiąc pomiary przy bezpośrednim zasilaniu sterownika po przylutowanych kablach można dostać wyniki oscylujące w okolicy 2,4-2,8A - w momencie gdy zasilanie jest już "realne" i pokonuje wszystkie ww. przeszkody zwykle mamy już tylko 1,8A . A to wszystko przez tą p... matematykę Jedno ogniwko 18650 średniej jakości 2000mAh 3,7V = 7,4Wh Jeden led XM-L zasilany prądem 2,8A - 9,32W + 10% strat ma sterowniku = 10,25W Jedna latarka świecąca na powyższych komponentach może działać przez 7,4Wh/10,25W= 43 minuty Ile świecą zwykle ? 1,5 czasem 2,5 godziny Realia są takie, że większość wynalazków na allegro opartych na Cree XM-L nie ma więcej jak 500 lumenów - ale to i tak wystarcza do jazdy . Ale trochę pokory dla fizyki i matematyki proszę - z palca można wyssać bardzo dużo a na allegro napisać jeszcze więcej, ale wiedza na poziomie gimnazjum powinna wystarczyć do stwierdzenia, że w większości przypadków dane allegrowe nie trzymają się kupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Operujesz cudzymi danymi bez podania źródła i w efekcie powodujesz więcej zamieszania niż pożytku... [...] ...ale wiedza na poziomie gimnazjum powinna wystarczyć do stwierdzenia, że w większości przypadków dane allegrowe nie trzymają się kupy Za niepodanie źródła sory, ale na światełkach jest burdel dlatego napisałem "ktoś", bo nie pamiętałem kto. Nie chodziło mi o opisywanie wszystkiego, bo większość nie zrozumiała 90% Twojego postu, to po prostu niepotrzebne zwykłemu użytkownikowi, tylko o uświadomienie że allegrowe dane są wyssane w 99.99% z palca (jak i ta wartość ) zarówno ilość LM, jak i czasy działania (wspominałem pare stron temu). Moje C8 dostaje z naładowanego aku 4.2V jakieś 2.5A na maxie (chociaż z 8xAMC powinno być "ciut" więcej), co powoduje że nawet na med (czyli 35%) wystarcza do jazdy po ciemku, a na maxie robi dzień. (chociaż muszę dotoczyć pierścien do piguły jednak, bo jak nie za&^%$# to się za bardzo sterownik grzeje i spada natężenie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszFrybezowski Napisano 23 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam, Zastanawiam się właśnie nad kupnem oświetlenia przód.Niestety cudeńka o Grega czy też Upka jak na razie leżą poza zasięgiem finansowym, dlatego też rozglądam się na allegro za czymś tańszym.Wpadła mi w oko TA oto oferta. W związku z tym pytania - warte to jest swojej ceny? Ładowanie akumulatora bezpośrednio w latarce - jak ten pomysł się sprawdza. Zdaje sobię sprawę,że akumulatory dołączone do zestawu nie są jakiś najwyższych lotów,ciekawi mnie natomiast sama jakość oferowanej latarki jaki i modyfikacji wprowadzonych przez sprzedającego. Być ktoś z forumowiczów miał okazję zaopatrzyć się w ten towar i mógłby podzielić sie spostrzerzeniami. O opinie proszę także starych wyjadaczy,którzy są nieco oblatani w temacie takich latareczek. Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 23 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 TomaszFrybezowski Ja mam taką http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6-xml-820lm-aku-2-lad-hit-i2485479815.html , używam prawie codziennie , wg mnie super , na pełnym trybie prawie 2h - na tym trybie mogę ciś po lesie i szutrach 35 - 40 i zbytnio się nie boję. Na drodze jadąc z latarką ustawioną na wprost oślepia wszystkich kierowców z daleka Według mnie warta swojej ceny , sprawdza się to ładowanie nawet , nie mogę narzekać. Moja ma 3 tryby ( stroboskop mocny i słabszy ) Na słabszym w lesie daje radę do 25 km. SZCZERZE POLECAM - mam od tego allegrowicza , od wpłaciłem i na 2 dzień latareczka u mnie - świetnie zabezpieczona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 23 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 bigos, musimy w takim razie sie umowic na nocna jazde, bo jestem ciekawy jakto odprowadza cieplo w porownaniu do mojej C8:) bo body do duzych nie nalezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keramp Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Też mam takową latarkę jak ma kolega Bigos. Gdy się zaświeci w trybie pełnym i postawi na biurku, po kilku minutach czuć wyraźne że jest zdrowo ciepła. Na kierownicy w czasie jazdy Jakoś zimna też nie jest, więc sadzę że ciepło odprowadza poprawnie. Po rozkręceniu poza być może kabelkami nie ma aż tak za bardzo do czego przyczepić. Pewnie że idealna nie jest. Ja zaklikałem u tego gościa http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=12105455 Ze swej strony powiem że klikacz(wyłącznik) na latarce akurat w tej pozycji bardzo mi odpowiada. Zdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Polek , nie widzę problemu Tylko daj info wcześniej to ją rozładuje i naładuje na full Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszFrybezowski Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 W takim razie zamówienie poszło serdeczne podziękowania dla bigosa i kerampa.pozostaje tylko wybrać się na jakąś nocną przejażdżkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Bocialarka XT-E czy Magicshine MJ-858? Może coś innego do 200zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Wiewiór, skoro rozważasz bocialarkę to za pewne masz już aku i ładowarkę lub masz więcej kasy na zakupy osobiście polecam latarkę grega [http://allegro.pl/la...2495133893.html] dodatkowo będziesz musiał kupić uchwyt (ja posiadam oryginalny, ale na allegro znajdziesz odpowiedniki). Mam świadomość że cena nie należy do najniższych, ale zapewniam Cię, że latarka grega to optymalny i najlepszy wybór w cenie jaką podałeś . Korzystam z niej od ok 2 miesięcy. Z tą latarką żadna noc nie jest ciemna, warunki pogodowe też na nią nie oddziałują (jeździłem z nią w deszczu i świeciła bez problemu ) no i jest wytrzymała na zdarzenia losowe (miesiąc temu zaliczyłem konkretną glebę - ja złamałem nadgarstek, a latarka świeciła jakby nic się nie stało ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Nie mam ogniw, ładowarki ani uchwytu. Miałem na myśli zestaw Bocialarka z akcesoriami za 200zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 no to lipa w takim razie wstrzymaj się i doskładaj brakującą kasę i ruszaj na zakupy. Ja poza aku wszystko brałem u grega. Jak już pisałem odnośnie uchwytu to można znaleźć tańsze (nie wiem na ile dobre) zamienniki na allegro, co do aku to są lepsi sprzedawcy (napisz na prw to dam Ci namiar). Jeśli jednak w rachubę nie wchodzi odkładanie bo potrzebujesz światła na już, to moim zadnaiem Bocialarka. Po pierwsze jaśniejsza (minimalnie ale jednak), praktyczniejsza (w końcu to latarka z którą możesz w każdej chwili odpiąć i iść np. do lasu, poza tym latarkęmożesz w łatwy sposób konfigórować - jest filmik na YT jak to zrobić) i [to moje osobista opinia] nie przekonuje mnie zasilanie które jest poza światłem (przypięte do ramy czy schowane w torebce), a poza tym dokupienie dodatkowego zasilania (takie samo jak w latarce u grega jest bardziej ekonomiczne (na Twoim miejscu od razu nabyłbym dodatkowy aku, aby mieć na zmianę). Na początku, zanim postawiłem na grega też rozważałem te wyroby, ale postanowiłem odczekać i dozbierać brakującą resztę i nie żałuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 A co to jest za oświetlenie od grega? PS. czy jak sobie troche poskaczę z lampką na takim mocowaniu to jej nie zgubię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 masz linka 2 posty wyżej, kliknij i poczytaj... co do uchwytu: jak już pisałem, mam uchwyt oryginalny i ten mam przetestowany i polecam nie wiem jak jest z tymi które są robione na podobieństwo oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 mam nieobrotowy, i nie gubie, kumpel z obrotowego raz zgubil... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dzięki Karpik, juz się zorientowałem co to jest. Popatrzyłem na login z allegro i nie skojarzyłem tego Grega. Aktualnie na allegro ma dwie latarki w różnych cenach. Ktoś wie czym się rożnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 odnosnie tego uchwytu to polecam od razu wymienic nakretke sruby mocujacej do kiery, bo jest watpliwej jakosci co do lampek, to jak dla mnie istotna jest optyka, ktora odpowiednio rozprasza wiazke, bo tak naprawde do jazdy od 250-300lm na wylocie jedzie sie juz elegancko o ile nie jest to konkretny teren + spora predkosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 jedyna różnica jaką widzę na szybko to troche dłuższe body i nic nie wspomniał o klasie powłoki, więc może nie HAIII... nie wiem co jest na mojej C8 ale sie nie rysuje (a watpie zeby to bylo HA III) u mnie rozkła światła uzyskałem bdb dzięki folii aluminiowej... miałem toczyć ref, ale nikt nie miał tak małego wytaczaka, i skończyło się na folii, która daje rozkład rzekłbym idealny, gładkie przejście od punktu na środku do zewnątrz. Chętnie bym się umówił z kimś z okolic Kalisza (powiedzmy okrąg o promieniu 40km) żeby porównać jaki rozkład ma na żywo Gregowy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 A tak konkretnie to co zrobiłeś z tą folią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik75 Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Dzięki Karpik, juz się zorientowałem co to jest. Popatrzyłem na login z allegro i nie skojarzyłem tego Grega. Aktualnie na allegro ma dwie latarki w różnych cenach. Ktoś wie czym się rożnią? Nigdzie nie znalałem konkretnego info, ale tak jak pisał PoleK to trochę dłuższe body, ja zauważyłem że mają inne koronki i włącznik latarki (w L2P włącznik jest bardziej ukryty) generalnie wygląda że to czysta kosmetyka, bo parametry świetlne mają takie same. co do lampek, to jak dla mnie istotna jest optyka, ktora odpowiednio rozprasza wiazke W standardzie jest reflektor który ma fakturę (jak pisze greg) "skórki pomarańczowej: i sprawdza się bardzo dobrze. Więcej światła jest centralnie, ale boki są podświetlone jak należy. Nocą jeździ się rewelacyjnie i bez stresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Ta tańsza Gregowa latarka ma inną powłokę. Bardziej podatną na zarysowania. Chociaż ja już tą droższą całą poździerałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Tańszej lampki od Grega nie da się postawić pionowo jak świeczka oraz ma gorszą powłokę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 A tak konkretnie to co zrobiłeś z tą folią? powiedzmy że "wyłożyłem" ref folią, tracę na tym trochę światła, ale rozkład... musiałbyś zapytać jakie mieli ludzie wrażenia po ostatniej nocnej jeździe (5h). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszFrybezowski Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Nabyłem latareczkę z tej aukcji - ilośc światła masakryczna .....45 km/h po lesie to pestka ..... aaaaaaaaa A co by było przy latareczce Grega - aż strach się bać ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.