Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś na przód do jazdy głównie po mieście zimą. Jeżdżę codziennie.

Mam lampkę author shot ale to taka sygnalizacyjna zeby mnie było widać.

Ja też czasem chcę coś widzieć.

Cena ma być rozsądna. Jak coś jest dobre to nie żałuję.

Nie chcę szaleć. Po prostu najlepszy stosunek ceny do jakości.

Nie potrzebuję tych hardkorowych do jeżdżenia po lesie które trzymają godzinę.

Pomożecie ?

Pozdro!

whynot5: jaka cene jest rozsądna?

Dla mnie świetnym stosunkiem jakości/jasności/czasu pracy do ceny jest Cateye Econom Force - testowałem niedawno ma zdaje się ok. 500? lumenów, działa przez ok. 5h i mozna kupić tańszą wersję bez akumulatorków(co według mnie jest oszczędnością na krótką metę). Sprawdź:

http://blogrowerowy.pl/newsletter/cateye-econom/

POZDRo-:ver

whynot5: jaka cene jest rozsądna?

wg mnie okolice stówki. Ale tak jak mówie... Jeśli dacie dobre argumenty to jestem w stanie sypnąć więcej.

Za mniejszą kwotę też jest tego duży wybór. Pytanie co jest warte uwagi. Jeżdże z shotem authora i daję jakoś radę wiec poprzeczka nie jest za wysoko.

DominikM: testowałeś czy jesteś teoretykiem? Nie znam się na bebechach w tej lampce ale snop światła był o wiele jaśniejszy od mojej exposure która ma 300 lumenów. Dystrybutor mówił że ten model ma ok. 500 lumenów. Jako że i mi się wydawało to nieprawdopodobne to wziąłem ją na testy. I okazuje się że pomimo dziwnego strumienia światła jest wyjątkowo jasna! Poza tym nie zastosowali w tym modelu zwykłych AA tylko akumulatorki(jeśli to ma jakieś znaczenie?)

Poza tym, sprawdzając dane ze strony producenta: podają 4000 kandeli dla Econom Force. Nano Shot ma ich 2000 a na stronie road.cc podali wartość w lumenach - 250! :D

http://www.cateye.com/en/products/detail/HL-EL620RC/moreinfo/ <-- Cateye Nano Shot

http://road.cc/content/review/47032-cateye-nano-shot-el620 <-- test tejże lampki

Mylisz to co można uzyskać dzięki technologii modelowania optycznego -> dobrze ukształtowana wiązka światła, ze strumieniem świetlnym, który jest emitowany przez daną lampkę. Tu ograniczeniem jest zapas energii i wydajność leda.

4xAA NiMH 2200mAH -> 4,8V * 2,2Ah = 10,56Ah

Wydajność sterownika + minimalny zapas na działanie po wyczerpaniu się baterii -20% = 10,56Ah * 0,8 = 8,448Ah / 5h = 1,68W

Cree XP-G bin R4 @ 1,68W => ~185 lumenów.

Aby dawać 500 lumenów z 4xAA przy ledach obecnie dostępnych lampka mogła by maksymalnie świecić 2h :sorcerer:

wojtekkrakow: rzuciłem okiem, łaskawie testu lampki o której mowa tam nie ma :P

DominikM: Możliwe że mylę technologię modelowania optycznego z faktyczną wartością, niemniej jednak lampka jest o wiele jaśniejsza niż wspomniane wcześniej 300 lumenów, faktem jest że nie testowałem maksymalnego czasu świecenia! Nie zajmuję się dogłębną analizą każdego świecidełka jakie mi w łapy wpadnie, wiele "faktów" powtarzam za katalogiem itp., możliwe że będąc wprowadzony w błąd sam przekazuję nieprawdę.

Postaram się jeszcze raz stestować ten model uwzględniając czas i jasność świecenia, ewentualne uwagi/rozbieżności będę konsultował z dystrybutorem. Jeśli uda się Tobie również przetestowac ten model z chęcią przeczytam Twoje opinie i uwagi na jej temat.

Co do lampek Cateye to według mnie mają jedną poważną wadę, która uwidacznia się gdy użytkujemy ją dość intensywnie, czyli w okresie ciemności (jesień, zima, wczesna wiosna) kilka razy dziennie zakładamy i ściągamy lampkę, wyrabia się uchwyt i lampka zwyczajnie klekoce. Może i by to nie przeszkadzało tak bardzo ale widocznie szkodzi jej takie telepanie, bo moja catejka zaczęła dziwnie gasnąć. Po wstrząśnięciu znowu zaczyna działać. Oczywiście nie siadła od nowości tylko po jakiś czterech latach, niemniej zwyczajnie się zepsuła. Uchwyt jest po prostu za luźny.

DominikM: gdybyś uważnie przeczytał mój post to zauważyłbyś że jestem laikiem jesli chodzi o techniczną stronę światełek, i według mnie lampka dawała jaśniejszy snop światła, nie mówiłem nic o tym że było go więcej itp...wręcz przeciwnie - zauwazyłem że ma "dziwny strumień światła" - wyraziłem swoją prostą opinię i tyle:) Na wykresie który załączyłeś widac wyraźnie że niebieska kropka dla Econom Force jest najwyżej co, jesli rozumiem ten wykres, oznacza że jest najjaśniejsza.

Na przyszłość radziłbym unikać jakichś specjalistycznych słownictw bo i tak one mi niewiele mówią, po co się unosić w stylu "ty dalej swoje"(pomijam brak grzecznościowego Ty) skoro ja wyraźnie napisałem że się nie znam, mogłem zostać wprowadzony w błąd i czekam na Twoją konstruktywną opnię :D

Życze więcej luzu i wyrozumiałości na 2012, o zdrowiu i szczęściu nie wspominając!

Trochę poskakałem po forach i wygląda na to że jeśli chodzi o stosunek ceny do pełnego zadowolenia (cokolwiek ma to znaczyć) :bye2: to te latarki są najlepiej oceniane

http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2p-750lm-cree-xm-l-nowa-custom-i2012863922.html?source=oo

Jak by jeszcze były trochę tańsze :verymad: bo po dokupieniu dwóch akumulatorków + ładowarka, wychodzi trochę drogo.

Wg mnie kupowanie takich laptopowych ogniw bądź tanich takich jak ultrafire (tak się to chyba zwie) to strata pieniędzy.

Gdy korzystałem z lampki - samoróbki, nabyłem do niej 8 ogniw ultrafire. Do latarki aurora miałem takie wcześniej jeszcze dwa.

Dwa z nabytych do samoróbki nie chciały się ładować, jedna z pozostałych miała wadę konstrukcyjną - styk + był niecentrycznie, folia zewnętrzna nałożona nierówno. Tak więc sprawnych miałem 8 z 10ciu.

Te 8 było bardzo niepewnych. Lampa potrafiła paść nagle, np po 40 minutach w trybie max. Myślałem że może to kwestia niskich temperatur, ale wożenie koszyka pod ciuchami też nic nie zmieniło. Byłem zmuszony mieć dodatkowe 4 aku, co dla mnie nie jest zbyt komfortowym rozwiązaniem.

Kupiłem 4 aku panasonic.

Lampa nagle zaczęła świecić 3h w trybie max, nie wyłączała się bez ostrzeżenia.

Z wysyłkami koszt to ok 100 zł za aku. Nie wykończyło mnie to finansowo ale wrażenie wyrzuconych pieniędzy jest.

http://www.ebay.com/itm/5-Modes-SSC-P7-1200Lm-LED-Bike-Bicycle-Light-Lamp-HeadLight-Headlamp-Flashlight-/260923788159?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc0450b7f Tryb max ,midi , mini - już lepiej niż poprzednia wersja chyba. Miałem taką i w trybie max świecila 3h45min , w trybie mini - 30h -ale słabiej niż Pava . Ładowanie pustych aku - 7h.

Wg mnie kupowanie takich laptopowych ogniw bądź tanich takich jak ultrafire (tak się to chyba zwie) to strata pieniędzy.

Zależy co mieszka w laptopowym akumulatorze. Zdarzają się bardzo zacne ogniwa i to, że z rozbiórki akumulatora nie dyskwalifikuje takich ogniw.

A co do ultrafire i innych ognistych to nie ma mowy o utrzymaniu jakości na poziomie np samsunga, panasonica

Trochę poskakałem po forach i wygląda na to że jeśli chodzi o stosunek ceny do pełnego zadowolenia (cokolwiek ma to znaczyć) :bye2: to te latarki są najlepiej oceniane

Latarka SolarForce L2P 750lm Cree XM-L nowa custom (2012863922) - Aukcje internetowe Allegro

Jak by jeszcze były trochę tańsze :verymad: bo po dokupieniu dwóch akumulatorków + ładowarka, wychodzi trochę drogo.

Mnie wyszła 285 ale jak miałem mieszane uczucia w momencie naciskania "kup" tak jak do mnie dotarła przestałem żałować nawet jednej złotówki jaką na nią wydałem. Lampeczka jest rewelacyjna.

Mam jeszcze starsze lampki MagicShine i tania czolowke 1000lm. Nie sa one mistrzostwem i maja wiele minusow, ale cene byla zachecajaca.

Na ulice jest to przegiecie ale w terenie wystarcza w zupelnosci. Dwie na kierownicy i czolowka. Postaram sie zalaczyc jakies foty.

Pozdrawiam.

a o tym co myślicie? jazda w mieście plus laso-parki z prędkością średnio emerycką.

LATARKA ROWEROWA MACTRONIC SCREAM 243 LUMENY NOWA! (2040216916) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

(może już była w temacie, jeśli tak to proszę o nakierowanie, w ciągu ostatnich dni naogladałem i naczytałem sie tyle że absolutnie już nic nie wiem)

i jeszcze jedno pytanie, czy akumulatory 18650 to to samo co aku aa czy jakieś inne cudo?

(wiem że pytam o podstawy ale do tej pory miałem chińczyka za 29 zł który dawał świetnie radę ale w zimnie przestał)

Mam tę lampkę, tyle że w wersji 170lm i jest dobra, jednak użytkownik serav miał Twoją wersję i zmienił na lampkę od grega ze swiatelka.pl bo ta miała problem z czasem pracy- nie ma nic za darmo-można ją też zasilić ogniwem 18500. Z tego co wiem nie żałuje, ja też z resztą mam gregową lampkę(jeżdżę z dwoma po lesie w nocy). Zwróć się do serav-a na pw on Ci coś konkretniej powie.

Czy ktoś może coś powiedzieć o tej latarce?

http://allegro.pl/cree-xm-l-t6-820-lm-kpl-2x-aku-2-x-lad-hit-i2060205684.html

Interesuje mnie jak ona wypada w porównaniu do latarki SolarForce L2P od Grega jeśli chodzi o rzeczywistą ilość światła.

Bo jakość wykończenia(modyfikacji) na pewno jest lepsza w SolarForce.

Ciekawi mnie też na ile użyteczne jest ładowanie tej lampki ładowarką, która jest w komplecie: zwykła i samochodowa.

Nie ukrywam że bardzo mnie ciekawi to rozwiązanie i wygląda na niezwykle wygodne, bo nie trzeba za każdym razem rozkręcać latarki żeby wyciągnać aku do ładowania. Ale na ile się to sprawdza w porównaniu do tradycyjnej ładowarki?

Gdyby się też Dominik wypowiedział w tej sprawie byłoby super ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...