Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Na tył już się zdecydowałem na ten MacTronic Bright Eye, lecz nie mam pojęcia co na przód. U mnie typ jadzy to 80% to drogi oświetlone, miasto, 20% nieoświetlone drogi i lasy.

Czy warto brać Sigmę Pava, czy jednak da się coś tańszego? Preferowałbym w granicy ok. 100zł, bo muszę kupić jeszcze akumulatorki.

Pozdrawiam.

Witajcie.

Na tył już się zdecydowałem na ten MacTronic Bright Eye, lecz nie mam pojęcia co na przód. U mnie typ jadzy to 80% to drogi oświetlone, miasto, 20% nieoświetlone drogi i lasy.

Czy warto brać Sigmę Pava, czy jednak da się coś tańszego? Preferowałbym w granicy ok. 100zł, bo muszę kupić jeszcze akumulatorki.

Pozdrawiam.

Bright eye - bardzo dobry wybór,

a na przód weź tę lampkę-

. Latarka rowerowa ZOOM dioda Cree X-2000 - MEGA MOC (1971573040) - Aukcje internetowe Allegro

świeci nawet, nawet, i do stówki starczy Ci jeszcze na 2kpl, sanyo eneloop+ ładowarka

Nie kupuj sigma pava-jest droga i nie świeci w porównaniu z tym

i nie kupuj tego przypadkiem http://allegro.pl/si...1973085528.html

Zgadzam się tylko z tym, że ta sigma świeci dłużej. Jeśli chodzi o wielkość światła to latarka zoom z allegro na diodzie cree q5 (30zł) świeci znacznie lepiej (niestety w najwyższym trybie tylko 2-3 godziny na akumulatorkach aaa).

To chyba nie widziałeś jak ona świeci.. ja mam taką http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6-820-lm-kpl-aku-promocja-i2022897823.html i ta sigma świeci tylko trochę słabiej.. I nie piszcie że taki syf cree zoom świeci lepiej, ja w przeciwieństwie do was chyba widziałem jak ona świci i mam porównanie do wielu latarek.. brat ma też taką cree zoom za 85zł i świeci znacznie słabiej od tej sigmy.

Hmm. Ja mam zooma na cree xr-e q5 (a ten zoom z linka nie wiadomo na jakiej - tylko obudowa ta sama) kosztował 40 zł razem z przesyłką. Kolega ma mactronica scream i mój zoom świeci prawie tak samo. Polecam http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=59&lang=pl i można ładnie sobie porównać. Pytanie do Ciebie: Jak długo ten twój xm-l świeci na najwyższym trybie na jednym akumulatorze?

Co ty bredzisz.. Ta X2000 to porażka.. typowa chińszczyzna.. i czemu ma Lighstera nie kupować tylko X2000 ? Tak się składa że ta sigma jest dużo lepsza i dłużej świeci więc nie pisz bzdur człowieku

Hamuj trochę z takimi tekstami!!!

Wiem co piszę- sigma przy tym nie świeci, mało tego,jest 3 x droższa

Kurde no i kogo tu słuchać teraz?? krzysiek33 czy sebaxgh.

Bardziej skłaniam się ku Sigma Lightster 20 lux bo dwa głosy na nią były :)

A ta Cree XM-L T6 nie byłaby lepsza od tego Lightstera?? Bo jest razem z kompletem, z akumulatorkiem i ładowarką i już luks komplet, a więc na to samo mnie wyjdzie Lightster jak dokupię akumulatorki. Chociaż w sumie Lightster dłużej świeci..

[OFFTOP mode on] Kupuje Eneloopy i nie wiem czy naprawdę potrzebuję takiej super drogiej ładowarki jak gdzieś czytałem (BC-700), żeby móc je poprawnie ładować niskim prądem 200-300mA?? Czy są jakieś tańsze warte polecenia? [OFFTOP mode off]

ja osobiście postawił bym na taką lampeczkę typowo rowerowa, bateria ładowarka w zestawie i nie najgorsze światło jak za takie pieniądze: Magicshine MJ-858 (2013774083) - Aukcje internetowe Allegro

Podobno to światełko jest niezłe. Gdzieś tu piszą o nim, ale ma wadę- niestety w razie np postoju w lesie nie zdejmiemy jej z kierownicy i nie pospacerujemy sobie np szukając czegoś, albo po prostu nie poświecimy sobie pod nogi. Natomiast światła jest z niej dużo i do jazdy starczy, aż nadto.

Moje typy na przód: Cateye 135, 320, Econom Force a w teren cokolwiek powyżej 500lumenów i 25* stopni szerokości snopu światła

Moje typy na tył: Bontrager Flare 3, Cateye Rapid, Smart Lunar, Exposure Flare

Bontrager Flare 3 - obudowa Walle, tylko diody słabsze. Cena na jakiejś zagranicznej strone - 29,99$. Dziękuję bardzo.

Cateye Rapid - 89,99zł, cena dwóch walle.

Smart Lunar - też diody półwatowe.

Exposure Flare - dziwny kształt, moim zdaniem łatwo to połamać, bo tak wystaje.

naprawdę są lepsze typy :thumbsup:

Bontrager - płacisz za świetny serwis gwarancyjny - ja nigdy nie mialem problemów z wymianą lub zwrotem pieniędzy(Comfort guarantee czy jakoś tak)

Cateye Rapid - faktycznie drogo, zresztą i tak powienien być ostatni jeśli chodzi o moich faworytów

Exposure Flare - wykonane z aluminium naprawdę będzie ciężko to połamać;) fakt, że część świecąca z plastiku ale ja już mam obie ponad rok i dalej działają wyśmienicie:D

Jeśli chodzi o Walle to nie znam się, nie wypowiem się bo widziałem tylko film taki ;)

Szcęśliwego Nowego Roku, dużo kilometrów, mało defektów :D

Przekonałem się już nie raz kupując nie tylko sprzęt rowerowy ale każdy inny że jak już planujemy wydać trochę więcej to warto zaoszczędzić lub dołożyć i kupić naprawdę dobry, sprawdzony i polecany sprzęt. Zastanawiałem się na Sigmą Pava, potem Mactronic Scream itd, ale cały czas osoby z tego forum i BS polecały mi Solarforce L2P z XM L T5 4B od Grega . Poczytałem sobie na specjalistycznym forum http://www.swiatelka.pl o tej lampce i po zakupie wspomnianej Mactronic którą na drugi dzień odesłałem postanowiłem zaryzykować i kupić Solarforce. Moje wrażenia opisałem na http://serav.bikestats.pl/628346,Test-Solarforce-L2P-z-XM-L-T5-4B-od-Grega.html i powiem Wam że warta jest każdej złotówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...