Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebne było oświetlenie na wieczorny wyjazd i trzeba było coś szybko kupić a że sklep pod ręką to i decyzja była szybka.

Piszą że jasność 55 luxów a jak to się ma do lm to nie wiem.

A pomyłka faktycznie spora :icon_redface: dobrze że nie jestem księgowym.

Wiem że to już "musztarda po obiedzie" bo lampkę kupiłeś, ale może moje doświadczenie przyda się innym szukającym światła w mroku.

Sam niedawno przeczesywałem fora (również to) w poszukiwaniu względnie niedrogiego oświetlenia na rower. W tym temacie pytałem też o lampkę Magicshine MJ-858.

Ostatecznie zdecydowałem się kupić latareczkę na diodzie CREE XM-L.

Na wiadomym portalu aukcyjnym wypatrzyłem latarke Ultrafire WF-501B http://www.allegro.p...1950035794.html

Mi udało się ją kupić za 92zł, teraz widzę że jest już nieco drożej. Do tego dokupiłem ładowarkę i z uchwytem zamknąłem się w 160zł.

Pierwsze testy terenowe już za mną tak więc mogę śmiało polecić takie rozwiązanie.

Światła daje to maleństwo naprawdę dużo.

Oczywiście Pan sprzedawca strasznie rozwinął skrzydła wymyślając opis proponowanego produktu. Te 1000 lm to mają może 2 takie latareczki, ale to mnie nie zraziło bo po lekturze na www.swiatelka.pl wiem czego mogę się po konkretnym modelu latarki spodziewać.

Mimo to latarka daje naprawdę dużo światła w trybie high. W trybie mid światła jest mniej, ale jeździłem po lesie i powiem że czułem się dość pewnie na ścieżce - także w zupełności starczy. Tryb minimalny to faktycznie mało światła, ale do domu w kompletniej ciemności się trafi. Dodatkowo w latarce są jeszcze dwa tryby - strobo i sos. Te tryby na moje są bezużyteczne, bo strobo choć jako światło pozycyjne byłoby może przydatne to na pewno nie świecące pełną mocą - to "wypala oczy" i doprowadziłoby współuczestników ruchu do furii.

Jedyne co mi trochę przeszkadza to słabe doświetlanie boków.

Chętnych zapraszam do obejrzenia kilku fotek z mojego mini testu latarki tuż po wyjęciu z paczki: https://picasaweb.go...feat=directlink

Na bramie zawiesiłem kamizelkę odblaskową - odległość to jakieś 25 - 30m.

P.S. Dla chętnych słowo o tym konkretnym sprzedawcy.

Choć latarka do mnie doszła i działa, oraz dioda to faktycznie XM-L, mam jednak mieszane uczucia co do tego konkretnego gościa. Wysyłka niby w 24h a towar szedł do mnie 2 tygodnie. Za przesyłkę pocztową, poleconą priorytetową zapłaciłem 20zł a cena według cennika poczty to 11zł.

No i jeszcze po tygodniu oczekiwania na przesyłkę zadzwoniłem do człowieka i usłyszałem że towar wyszedł wczoraj (był czwartek) i mam się go spodziewać w piątek. Tymczasem po tygodniu przyszła przesyłka i stempel na kopercie mówił zgoła co innego. Owszem przesyłka doszła do mnie w 24h ale była wysłana 2 tygodnie po tym jak dokonałem zakupu.

Taki cwaniaczek. Polecam dokładnie gościa wypytać co i jak przed ewentualnym zakupem. Może mu się poprawiło.

Po moim potężnym mailu widzę, że zmienił cenę za przesyłkę - takie moje małe zwycięstwo.

Wysyłka niby w 24h a towar szedł do mnie 2 tygodnie. Za przesyłkę pocztową, poleconą priorytetową zapłaciłem 20zł a cena według cennika poczty to 11zł.

To dłużej i drożej niż z DX :P

Ja kupiłem taki wynalazek: http://www.dealextreme.com/p/p7-water-resistant-ssc-p7-3-mode-1200-lumen-white-led-bike-light-with-battery-pack-set-82734

Porównanie mam tylko z innymi wynalazkami ;)

Jeśli chodzi o lampkę scream, to bym się nie podniecał. Szczególnie w opcji zasilania 3xAAA. Dopiero po władowaniu do tego bateryjki 18650 daje radę świecić, ale koszt pierścienia wydłużającego, ładowarki i dwóch baterii ultrafire sprawia, że dochodzimy do kosztu ponad 200 PLN za lampkę. Niby świeci i mocniej i dłużej niż na normalnych bateriach, ale może być lepiej i taniej. Lampka, którą kupiłem za 60 PLN w lidlu jest imo lepsza, ma szerszy promień, cieplejszą barwę i mocniej świeci. Ale lampka z lidla + ładowarka + aku to wciąż więcej, niż azjatycki wynalazek z linku.

Bez urazy, ale Twoje zdjęcia są do niczego. Każdy tryb jasności zrobiłeś z innym czasem naświetlania

Masz rację - urazy nie czuję :icon_cool: Faktycznie są różne czasy, ale szczerze powiedziawszy te fotki mimo iż teoretycznie przekłamane (jeśli chodzi o parametry) to jednak dość dobrze odzwierciedlają to co zobaczyłem w realu.

Mało widziałem takich światełek "na żywca" to i porównania nie mam, ale ta latarka naprawdę daje radę choć przyznaję że szerokość świecenia mogłaby być większa.

To dłużej i drożej niż z DX

Hehe...faktycznie. Brałem opcje zakupu z DX pod uwagę ale trochę się wystraszyłem brakiem gwarancji w naszym kraju i ewentualnymi problemami. Powiem szczerze że tylko ta gwarancja przemawiała za kupnem świecidełka w Polsce.

Przejrzałem to porównanie które wrzuciłeś i powiem ci że przynajmniej na fotkach ta latarka z Lidla całkiem nie najgorzej świeci jak za te pieniądze.

Tak z ciekawości, ile cię kosztowało przystosowanie tej latarki do zasilania 18650? Nie wiesz jaka tam dioda siedzi?

Jeszcze jedno pytanie. Jaki uchwyt byś polecił do latarki na rower? Mam fajny uchwyt do Solarforca: UCHWYT ROWEROWY DO LATARKI SOLARFORCE (1902274799) - Aukcje internetowe Allegro , ale jest za szeroki do mojego Ultrafire.

Nnno tak, ale wstawiając zdjęcia powinieneś dać INNYM pogląd na to jak świeci latarka, bo ty masz wrażenia z realu, inni mogą odnieść to co widzą do innych zdjęć poglądowych i tylko wtedy gdy, parametry są te same. Z ostatniej foty wynika że świeci mocniej niż moja na dwóch diodach xm-l a to raczej nie jest możliwe, bo mam też jednopalnikową z xm-l i różnica jest bardzo duża. W ten sposób kupiłem dwie pierwsze lampki, nie mając pojęcia jak podane parametry laboratoryjne mają się do realnych możliwości takiego produktu.

• 2 tygodnie później...

Póki co najlepsze, jakie miałem, to to z mactronica, ale mało uniwersalne...

Ja też mam pytanie odnośnie scream'a z tego co się orientuje występują dwie wersje: starsza(170lm) i nowsza(243lm). Czy da się jakoś poznać z którą wersją mamy do czynienia? Może ktoś kupował ostatnio i powie mi czy gdzieś czarno na białym można to odczytać? Bo mam wrażenie,że sprzedawcy sami mogą nie wiedzieć co sprzedają... Z tego co widzę na aukcjach allegro na zdjęciach z otwartym pudełkiem jest napisana moc lampki,ale czy czasem nie jest tak,że mactronic pakuje wszystko jak leci do starych pudełek z napisem"170lm" ? :)

243lumeny to wartość wzięta prosto z karty katalogowej Cree XP-G dla 650mA, owszem da się ale na 3xAAA deje to 1h czasu pracy

:bye2:

Tak przy okazji cosik zdecydowanie mocniejszego : http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=109%3Amactronic-noise-bpm300lm-cree-xp-g&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl

Witam, moje pytanie jest takie:

Kolega dostal ta czolowke LATARKA CZOŁOWA MACTRONIC LUXEON K2 HLS-K2 165lum (1968606042) - Aukcje internetowe Allegro

Swieci silniej, niz auta, naprawdę , potezna!

I tu moje pytanie, czy moglby ktos polecic taka lampke na rower, ale zeby dalo sie ja odczepic i uzywac jako latarki o takiej samej mocy, co w linku wyzej? ewntualnie jeszcze mocniejszej?

więc tak: jeżdzę tylko po szosie więc 100% rzadko używam (tylko jak jest pusta droga i jakieś miejsce zupełnie nieoświetlone). Zwykle jak coś z przeciwka jedzie to 30% aby nie oślepiać innych, więc automatycznie czas świecenia wzrasta. A oprócz tego zawsze mam przy sobie w kieszeni drugi akumulator.

Witam, moje pytanie jest takie:

Kolega dostal ta czolowke LATARKA CZOŁOWA MACTRONIC LUXEON K2 HLS-K2 165lum (1968606042) - Aukcje internetowe Allegro

Swieci silniej, niz auta, naprawdę , potezna!

.....

Ale masz na myśli takie zdalnie sterowane auta rozumiem? :D

Przecież to słabe że ho ho.. I drogie strasznie jak na takie słabe światełko.

Ale najpierw Ty porównaj tą zabawkę do świateł samochodu. Ok?

Chciałbym zobaczyć te 170lm w akcji jak śmieci mocniej niż reflektor samochodowy tak jak wspomniałeś.

ps. wyprzedze trochę wyniki i zdradzę Ci kilka danych, bo chyba wiesz że światła w samochodzie to kwestia 2000 lm ( w dużym przybliżeniu) w przeciętnym aucie?

Musiał byś mieć takich lampek 10 :D Co dało by już okrągłą sumkę 1200zł.

To za tą kasę kupisz 6szt SolarForce po 800lm każda, i będziesz miał prawie 5000lm, zamiast 1700lm ;) . Rachunek prosty, prawda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...