Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio szukałem świateł rowerowych, miałem kupić jakieś światełka w miare tanie, tak do 50zł komplet. Ostatecznie naczytałem sie i naoglądałem i skusiłem sie kupic oświetlenie przednie MagicShine MJ 858 i powiem wam że jestem zawiedziony zakupem.

Głownie bolesne jest wykonanie samej lapki i jej mocowanie - wiadomym było ze jest to MADE IN CHINA, ale litości.

Lampka jest wielkosci korka do wina - to na PLUS, ale wyobrazcie sobie taki korek do wina ktory wyglada jak kawałek tandetnego plastiku (a niby ma byc to aluminium 6061), na ktory jest naciagniety kawałek gumki i tyle. lampka mocowana jest za pomocą gumki..., coż wydawało mi sie ze na zdjeciach itp wygladalo to solidnej, ale powiem wam ze, aby zmienić tryb swiecenia musze trzymac lampke cala reka, inaczej lampka sie przesuwa,

Mocowanie akumulatorków niestety ale takze nie jest przemyślane do tego stopnia ze chocby nie wiem jak mocno je zapiac to i tak lataja po ramie :icon_confused:

Najgorsze że wizualnie tragicznie to wygląda. Trąci straszna tandetą.

Co do samego światła, zastrzeżeń nie mam. Rewelacji nie ma, można powiedziec ze jest AKURAT, wiecej nie trzeba, rozłożenie światła także wporządku.

I to wszystko za 210zł...

NA PLUS:

- wielkość lampki

- całkiem pojemne akumulatorki

- światło

NA MINUS

- CENA

- JAKOŚĆ WYKONANIA

- MOCOWANIA... jak z "samoróbki"

Jak na ironie najładniej ta lamka wyglada na zdjeciach, testach i nawet na pudełku ktore jest wykonane z kolej BARDZO SOLIDNIE, ale sam towar tandetny :(

PS. Mam pytanie bo jeszcze nie wymyśliłem jak to zmienic. Obecnie lampka swieci mi światłem barwy czerwonej, czy ktoś z uzytkowników wie jak zmienić na białe światło ?

Witam!

Na wstępie jako że to mój debiut na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

A teraz czas na moje rozterki w temacie oświetlenia.

Szukam oświetlenia na wieczorne kręcenie się po okolicy. Jazda głównie w nieoświetlonych miejscach, raczej asfalt. Mam mrygadełko które super się sprawdza jako lampka pozycyjna - jestem widoczny. Problem w tym że ledwo widzę gdzie jadę i to nie jest już fajnie. Naczytałem się już tyle, że doszedłem do momentu w którym mam już niezłą sieczkę w głowie. Muszę coś wybrać ale bez drenażu kieszeni (rodzina też ma swoje potrzeby).

Tak więc oglądając zarówno latarki od "Grega" i innych konstruktorów z forum "www.swiatelka.pl", wynalazki z alledrogo i dedykowane lampki rowerowe mój wybór padł na MJ-858.

Niestety poza kilkoma fotkami w porównywarce Dominika (light-test.info) nie ma żadnych innych w sieci które by pokazywały jak ta lampka spisuje się w warunkach polowych.

Niepokoi mnie też opinia "Zarada" który kupił tą lampkę jak sądzę z oferty Poltronica.

Faktycznie czytałem że lampka wykonana jest z aluminium a tu okazuje się że to coś wyglądającego jak plastik. Kwestia mocowania - może da się tą lampkę osadzić w którymś z dostępnych i chwalonych uchwytów, np. takich: http://www.allegro.p...1888943721.html

http://www.allegro.p...1846025627.html

Ten drugi wydaje mi się, że powinien pasować bo MJ-858 ma średnicę 25mm (gdzieś widziałem grafikę z wymiarami).

Może ktoś rozwiałby moje wątpliwości odnośnie zakupu tej lampki.

Kuszą bardzo, cena, wygląd (przynajmniej w oparciu o fotki z sieci), pakiet baterii i porównanie ilości wydzielanego światła.

Mam pytanie do kolegi Zarada. Może udałoby się pstryknąć jakieś dokładniejsze fotki tej lampce, może coś z pracy wieczorową porą.

P.S. Zauważyłem, że jeszcze wczoraj MJ-858 był tańszy w Poltronicu. Co za kraj...wszystko drożeje :icon_wink:.

• 3 tygodnie później...

Na temat tej lampki jest temat o tutaj : http://www.forumrowerowe.org/topic/100725-oswietlenie-roxim-rs3-vs-rs5/ .

Osobiście zrezygnowałem po zdjęciach użytkowników jakie znalazłem w internecie - zamieszone linki w w/w temacie . Teraz zastanawiam się nad Magicshine i tutaj moje pytanie do Dominika czy znane są już daty dostawy 872 oraz ceny .

Pozdrawiam .

Siema

Mam do dyspozycji 100 zł na lampkę na przód. Niestety tylko tyle i wątpię, żeby udało się coś więcej uzbierać.Co moglibyście polecić najlepszego w tym przedziale cenowym? Proszę nie piszcie, że za taką cenę nie można kupić dobrej lampki, nie będzie dało się z nią jeździć itp. Po prostu podajcie przykłady najlepszych.

Z góry dziękuję za pomoc.

ja bym wpakowal dwie latarki na XR-E z allegro, po 40zl sztuka z uchwytem, i jazda:)

mam jedna, i czasem brakuje mitroche swiatla w wiekszej odleglosci, dwie zalatwiaja sprawe, ostatnio z @Mathew jechalismy w srodku nocy wlasnie z takimi 2 sprzetami, i bylo Dobrze:)

Poczytaj sobie o tej lampeczce z linku ponizej. Ja jej uzywam i jest rewelacyjna. juz 30% tryb mi wystarcza do jazdy w lesie. Po drogach polnych 5% daje mi wystarczajaca ilosc swiatla zeby nie wjechac w to co nie chce. Polecam bardzo ta lampke na rower.

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5861

• Mod Team

Biorąc pod uwagę koszt całkowity lampka+uchwyt+aku+ładowarka dla Solarforce -ok 400,- ,nabyłem http://www.cyklotur....T=T&PD=&WSZDZ=T za 236,-(rabat)

Gorące wrażenia po pierwszej jeździe:

1.Uchwyt dobrze trzyma się kierownicy, ciekawe zapięcie ,skuteczne i szybkie. Słabe dopasowanie szyny mocującej do lampy - lekki luz ale bez strachu o wypadnięcie.

2.Lampka - wykonanie zwykłe tworzywo bez żadnych elementów gumowych lub gumo podobnych dla poprawienia trzymania w ręce (ale nie do tego jest ta lampa) Kształt deko futurystyczny wzorowany na hełmie Lorda Wadera ;) . Z racji kształtu reflektorka mocowanie ok. 20 stopni w dół, wygląda to śmiesznie.

3.Obsługa przycisku/zmiana trybów w pentelce - po kolei od najsilniejszego do najsłabszego(miejskiego)

4.Światło zimne, białe. Kształt pola oświetlanego raczej prostokątny, mocniej świeci na max zasięgu ,słabiej pod koła ale można pewnie jechać. Po ok. 2 godzinach jazdy na trybie power i extreme (w zależności od warunków drogowych) lampka zaczęła sygnalizować stan aku na 70%. Tryb DRL jako sygnalizator obecności do jazdy w mieście. Power + DRL wystarczający do lasu, exsterme + DRL wymiata.

Aku założone pierwsze z brzegu 2800 (rocznik nieznany), jak z czasem świecenia -2 godziny - 70% aku pozostało ,jak długo do zera nie wiem.

Jechałem w zestawie z Sigmą Pava i Mactronic Noise. Co do mocy oświetlenie trudno jednoznacznie się wypowiedzieć bo różne zasilanie/stopień naładowania ale rozkład pola oswietlanego zdecydowanie na + dla Roxima.

Reszta później jak dłużej pojeżdżę.

Te dwie inne lampy to na rowerach współtowarzyszy wieczornej jazdy :D nie moje trzy na jednej kierownicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...