Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Tobo patrząc realnie jednak ja też skłaniałbym się ku 868. Dlaczego - po pierwsze jest znacznie szerszy kąt widzenia pod kołem, to wyraźnie widać. Ponadto brzózki (po prawej) noise praktycznie ie obejmuje, 868 tak. Teraz widok na wprost- wyraźnie skuteczniej (w tym wyżej)doświetlone brzózki na wprost, co zapewne powodowane jest mocą. No i oczywiście barwa.... kwestia gustu. Mnie bardziej podchodzi 868.

Sam stoję przed wyborem i cały czas się zastanawiam .... Z tych dwóch zdecydowanie dla mnie wygrywa 868.

Ja nie twierdzę, że 868 działa gorzej od noise'a, różnica jest zauważalna jednak DLA MNIE nie jest tak zdecydowana jakbym się spodziewał po przeskoku między 300 a 850 lumenów; do tego jak to każde dane producenckie pewnie te dla noise'a są też zawyżone. Jeśli pieniądze nie są decydujące to oczywiście 868.

Z tego co widzę po zdjęciach na light-test, to noise ma najlepszy rozkład światła z latarek pomijając hotspota. Czyli, albo Magicshine 858 albo noise pozostaje w cenie do 210zł, reszta pewnie ma lepsze światła, ale rozkład jest gorszy. Bocialarka mniej świeci pod koła, czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda to w praktyce Bocialarka 3.1 vs. Mactronic Noise? Co wybrać, bo ze zdjęć nie da się wyciągnąć wszystkich wniosków.

Spoko Tobo, wiem o co chodzi...

Ja również walczę z tematem. Zostało mi trzech liderów: Pro noise (z racji cena w stosunku do mozliwości), MJ 858 (mało skupione światło o szerokim spektrum), w sumie bocia chyba odpada...

Się okazuje że jest dwóch liderów. Plusem za 858 jest zewnętrzny aku, jak skończy się życie w noise zaczyna się problem.....

Czy ktoś mi wytłumaczy długi czas świecenia Led Lenser p7, jeżeli ona tak długo świeci na 3 AAA, to nie ma konkurencji!!!

Przeczytaj sobie co okazało się z Wallym na tył. 100h mówi producent, jasne :wallbash:

Realnie patrząc, użyteczne światło widoczne z daleka to przypuszczam, że max. 10h na nowych, super silnych paluchach alkalicznych 2xAAA.

Natomiast maximum! światła z równego migania to pewnie do 5h jak z matmy wychodzi. A takie sobie nadzieje robiłem bo ludzie w necie piszą jak to długo chodzi na jednym komplecie baterii. Zależy co kto rozumie przez świecenie i ile jeździ na włączonej lampce.

Kupuję zaraz dobre akumulatorki bo inaczej pójdę z torbami.

Zastanawiam się czy ENELOOP 800 mAh czy GP RECYKO 850 mAh bo nie chcę, żeby mi się same szybko rozładowywały jak rower bedzie stał tydzień lub dłużej, a tak może się zdarzyć z racji pogody jesiennej.

A wracając do dyskusji i jej głównego wątku czyli, która z lampek na przód - NOISE czy 868 lepsza. Zintegrowany aku ? no :thanks: , a o ilości światła nie będę pisał bo chyba każdy widzi co się dzieje przed przednim kołem i po bokach. Każdy kto jeździ w totalnych ciemnościach nie będzie miał wątpliwości, która lampiona pozwoli jechać bardziej komfortowo :D

Oczywiście mam CREE z allegrogo niby 240 lumenów takie cuś:

http://allegro.pl/latarka-zoom-cree-r2-240lm-x2000-komplet-rower-hit-i1853305628.html

Kupiłem za 45 złociszy i lampka daje radę, a strobo odbija mi światło na znakach drogowych oddalonych o jakieś 200 metrów :D. Oczywiście nie ustawiam lampy na wprost oczu jądacych z przeciwka, a mimo wszystko coś tam miga na tablicach. W ciemności też da się jechać w miarę do przodu ;) Regulowany zoom jest bardzo przydatny i na razie sam mi się nie przestawia w czasie jazdy, nawet gdy bardzo trzęsie.

No ale to nie chodzi żeby znaki mrugały :wallbash: widać to nas będzie nawet przy podstawowych bździdłach. Myślę ze chodzi bardziej o uniwersalną lampę do jazdy wieczorem/nocą. Ja tam lubię pomykać w lesie. Niby dobrze świecąca latareczka (alledrogo - 50-100zł, którą mam) nadaje się tam do znalezienia fajków w kieszeni...

Ze względu na to że nie palę, fajków nie szukam, to nie obrażę się jak mi światełko pozwoli na jazdę szybszą niż spacer....

Chciałbym sie poradzić w kwestii oświetlenia

Mam na oku te dwie lamki:

http://allegro.pl/super-jasna-lampka-white-led-przod-kross-3-w-i1815992137.html

http://allegro.pl/rewelacyjna-super-mocna-lampka-tyl-kross-0-5-wat-i1832906686.html

Potrzebuje lamki glownie do jazdy po miescie i to dosyc dobrze oswietlonym ogolnie

Nie wiem czy cos takiego wysatrczyloby ?

I pytanie czy ktos wie czy sa one w miare energooszczedne, gdyz nie chcialbym za czsto baterii wymieniac

Moze macie jakies inne propozycje w podobnej cenie ?

Odi, dać się da, ale jest to mocno inwazyjna operacja na pojemniku baterii - problematyczne jest wyprowadzenie zasilania "do przodu" na jego ściance i zachowanie prowadnic bez których akumulator wyleci :). Jak chcesz mieć zapas akumulatorków w kieszeni to bocia. Ew 858 - tutaj jak ktoś chce to można zasilać ją nawet z pakietu 6xAA :icon_mrgreen:

Ja zamówiłem Solarface L2P XM-L 750 Lumenów od Grega. Do tego uchwyt rowerowy rowniez Solarface. Z tego co wyczytalem na roznych forach to chyba najbardziej optymalna opcja jakosci co do ceny. A jak jest w rzeczywistosci to okaze sie jak dojdzie do mnie. Napisze tutaj krotka recenzje dla potomnych choc mozna nie jedna znalezc na swiatelka.pl

UWAGA WALLE!

Niestety kilka dni po zakupie zauważyłem bo mi się lampka Walle w rękach otwierała, że jakimś dziwynym trafem 3 łapki zatrzaskowe się urwały. Trzymają się jedynie w uszczelce, a nie przylegają do czarnej obudowy. Maskara! dobrze że nie zgubiłem jej na rowerze bo bym nawet tydzień z nią nie pojeździł. Ani jednego upadku lampka nie zaliczyła, wygląda jak nowa, a w środku taki bubel. Nie wiem czy to kwalifikuje ją do reklamacji, chyba odpuszczę sprawę bo wysłka w dwie strony i nie wiadomo jaka będzie reakcja sklepu z allegro. Zastosowałem metodę dookoła taśmą klejąca i w drogę, a teraz mam patent z gumką recepturką, bardziej estetyczny i praktyczny. Szkoda tylko, że ten element okazał się jeszcze słabszy niż w chińskich gratisówkach z alledrogo :down:

Zupełnie nie rozumiem jak tak szybko mogło się urwać tyle zatrzasków :blink:

O ile sobie przypominam przy wkładaniu pierwszych baterii wszystko było chyba o.k. Obudowę otworzyłem 3-4 razy, to wszystko. Za każdym razem bardzo delikatnie.

Może macie podobne uwagi odnośnie trzymania się czerwonej części lampki na zatrzaskach ?

Parę stron wcześniej pytałem o jakieś tańsze oświetlenie na przód, ale była mała zmiana planów i teraz szukam czegoś ciut innego:

-do ok 100zł

-nie dedykowana lampka rowerowa, wolę latarkę z mocowaniem na kierownice

(-zoom byłby fajnym bajerem :icon_wink: )

-akumulatorek w komplecie byłby plusem

Pytam bo na allegro jest pełno dziwnych tanich latarek i suuuuper mocy i wiecznym czasie świecenia :icon_confused:

Albo typowe latarki typu zoom Cree R2 lub R5. Na porównywarce możesz zobaczyć, jak świecą: http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39

Dostępne za mniej niż 100 zł. Zazwyczaj na 3 akumulatorki AAA, ale mogą być też na dedykowane akumulatorki Li-Ion (tzw. 18650).

Tylko radziłbym kupować takie, przy których podają model, typ diody i realną moc. Ja kupiłem wyglądającego z zewnątrz tak samo No-name'a za 40 zł i nie jestem z tego zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...