Ghost80 Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Rulez a coś tańszego tzn. z mniejszą mocą, potrzebuję raczej do jazdy po mieście jak wracam z pracy. Preferowałbym latarkę, ale ten uchwyt myślę że jest do bani. Nie potrzebuję tak mocnego światła, chcę tylko kupić za te pieniądze rozsądną latarę na rower i do użytku domowego, widziałem jak świeci mactronic scream i jest dla mnie światełko w sam raz, ale za krótko świeci na tych bateryjkach, dlatego szukam czegoś innego o podobnych parametrach. I jeszcze mam pytanko, czy mactronic noise ma wymienialny accu, czy jest tam na stałe i nic się z tym nie zrobi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Do jazdy po mieście możesz kupić nawet ten wynalazek z allegro, Co do Mactronica na pewno ma wymienny akumulatorek typ 16850. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Co do uchwytu to dobrze trzyma, trzeba by się naprawdę mocno postarać żeby wypadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 A moc? Jak to świeci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Potwierdzam, Uchwycik jak najbardziej ok, dziury mu nie straszne. co do świecenia, to obawialbym sie o za wąską wiązkę... ale ilość światła będzie wystarczająca, kupiłem, latarke (tyle ze z zoomem) na Q5 XR-E i światła spokojnie wystarcza przy 20kmph wszędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Cinko... Często gęsto w ciemnicy jeżdżę szybciej i fajnie by było gdyby latarka oświetlała mi też pobocze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartoo Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Poszukuje oświetlenia na przód i tył roweru. Jeżdżę rowerem głównie do pracy (oświetlone ulice). Przede wszystkim chodzi mi o to, abym był widoczny na drodze, jednakże nie miałbym nic przeciwko jakby przednia lampka poprawiła chociaż odrobinę widoczność (nie potrzebuję super mega mocnej lampki). Kwota jaką planuje wydać to do ok. 60zł za komplet. (ewentualnie lekki +/-). Z góry dziękuje za wszelkie propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 chickenowaCzęsto gęsto w ciemnicy jeżdżę szybciej i fajnie by było gdyby latarka oświetlała mi też pobocze Latarki nie są zaprojektowane na rower, mają wąska wiązkę światła a widać to po wjechaniu do lasu w nocy , żeby nie było rozczarowań radzę kupować dedykowane lampki rowerowe lub liczyć się z koniecznością przeróbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Ja właśnie napisze podobnie jak kolega Rulez Miałem tzn mam screama i parę razy zdarzyło mi się zglebić na tym samym krawężniku i tylko dla tego że większość latarek w tym scream świecą wiązka tzw soczewkową czyli mamy przed kołem tak jakby elipsę. Świeci ona w zależności od ustawienia kąta latarki, co innego latarki z jakąś optyką. Teraz mam mj 872 i jestem mega zadowolony. Wczoraj bylem z kolegą na rowerku który miał jakąś cree coś tam z ale-drogo i napisze tak jak nie macie kaski na coś lepszego to kupujcie te latarki bo do zwykłej jazdy one starczają, natomiast jak ktoś chce mieć coś lepszego to już musi sam wybrać pomiędzy przodującymi firmami. Ja osobiście polecę każdemu firmę magicshine, bo po wczorajszej jeździe jestem mega hiper zadowolony. W lesie jeździłem co najwyżej przy drugim trybie, raz włączyłem na zjazd tryb max ale tylko aby mieć właśnie maximum możliwości tej lampki, a droga asfaltowa w lesie zrobiła się jak w dzień i prędkość jaką moja sigma zarejestrowała to 56 km / max. Tak więc jak ktoś chce mieć dobrą lampkę w okolicy 200 pln to mj 858, a jak więcej to mj 872 lub 868 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Znalazłem fajną lampkę, chyba bardzo podobna do Mactronic Scream, ale za to na 3 rodzaje zasilania http://allegro.pl/romisen-rc-c8-200lm-soczewka-zoom-uchwyt-rowero-i1852032471.html co o niej sądzicie. Jeszcze mam to na oku http://sklep.togo.com.pl/led-lenser_3m/latarka-led-lenser-p7_2802t.html i jak to możliwe że świeci aż 64 godziny? Mam jeszcze pytanie, gdzie dostanę najtaniej w zagranicznym sklepie tego led lensera P7, nie pamiętam strony zaczyna się na Kaidamon czy jakoś tak i kosztuje 42$ i przesyłka free, latarka jest mega wydajna na AAA. http://www.kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=11371 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Tak dla przykładu - prawie ta sama ilość światła (858 ma ok 50-60 lumenów więcej). Ale zupełnie inne podejście do rozkładu światła. Mactronic Noise vs MJ-858 W praktyce na Noise widzisz tylko ścieżkę a na 858 ponieważ nie ma hotspota widać wszystko przed rowerem i po bokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bassmatt Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 No właśnie. Nie siła światła i 1300 lumenów jak tu: (na marginesie - cena dość apetyczna) http://www.kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductID=11476 ma znaczenie tylko jak światło się układa przed nami. Podobnie jak w samochodzie. Gdybyśmy mieli szperacz nikt by nie dał rady komfortowo jechać w nocy. Konstrukcja reflektora pozwala swobodnie się poruszać w totalnych ciemnościach, podobnie z oświetleniem roweru. A teraz o tyle... Dzisiaj dotarła do mnie lapmka Wally Po pomidorowych gratisach MADE IN CHINA, które dostałem do dwóch latareczek LUXEON i CREE, Wally wygląda jak wkurzając LEDOWY STOP w nowych Audicach czy Mercach. Ilość światła i tak mnie zaskoczyła mimo tylu ochów i achów na jej temat w necie. Testowałem ją za dnia i w jasny dzień światło jest bardzo mocne. Te chińskie zabawki są jak świecący pomidor przy WALLY'm Jedna sprawa z Wallym mnie zmartwiła. Wsadziłem do niej troche używane i mające około rok alkaliczne bateryje i jak dojechałem po 2 godzinach szaleństwa do domu to już bardzo słabo świeciła. Tryb migający cały czas chodził, a producent podaje, że do 100h przy miganiu. Zobaczymy jak podziała na nowych alkalicznych bo jak mi będzie pożerała drogie baterie w tempie przedniej diody CREE to się załamie No ludzie! 4h-5h migania i następny komplet to jakiś żart chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 bassmatt, chciałeś lampkę 2x 0,5W zasilaną z 2 ogniwa AAA... 2x1,2*0,95Ah = 2,28Wh / 1W -> 2,28 godziny powinna świecić z pełną mocą w trybie ciągłym zakładając że miga przez 50% czasu to daje 4,5-5h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bassmatt Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Coś mi tak to wyglądało z matematycznego punku widzenia, ale miałem nadzieję, że jakiś cudowny zabieg inżynierski spowodował, ze owa lampka jest bardzo mocna, a przy tym mega ekonomiczna dla baterii AAA. I kurcza! gdzie tych 100h deklarowanych przez producenta !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 100h jest od pierwszego do ostatniego mrugnięcia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 tobo - też mam Noise , jestem zadowolony , jedyny minus to ta kapsułka z akumulatorem , na całą noc jazdy nie wystarczy. Chyba trzeba będzie wykombinować jakieś zewnętrzne zasilanie . Myślałeś o tym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Czy ktoś mi wytłumaczy długi czas świecenia Led Lenser p7, jeżeli ona tak długo świeci na 3 AAA, to nie ma konkurencji!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 masz napisane że do 64 godzin i pewnie tylko 2 lumeny a przy 200 lm może 2h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 tobo - też mam Noise , jestem zadowolony , jedyny minus to ta kapsułka z akumulatorem , na całą noc jazdy nie wystarczy. Chyba trzeba będzie wykombinować jakieś zewnętrzne zasilanie . Myślałeś o tym ? Ja mam chinole z zasilaniem zewnetrznym, wiec twoj problem mnie raczej nie dotknie tobo, to musisz sobie kupić lepszy monitor bo różnica pomiędzy 300 a 850 jest spora i dobrze widoczna. Noise vs 868 Popatrz sobie gdzie kończy się zasięg światła i co jest widoczne po bokach. Nie musze kupowac lepszego monitora, za twoja rada poszedlem i sprawdzilem to co widze na zdjeciach na trzech laptopach roznej klasy i na dwoch monitorach komputerow "stacjonarnych" - i nadal nie widze tej miazdzacej przewagi prawie trzykrotnie mocniejszego 868. Do tego wydaje sie ze barwa swiatla w noise jest lepsza - przynajmniej w moim odczuciu. Ono jak i pozostale to oczywiscie kwestia bardzo indywidualnych zapatrywan i potrzeb - ja patrzac tylko na zdjecia (bez kwestii sposobu zasilania, jakosci wykonania itd) przychylalbym sie do noise'a. Poniewaz obie lampy maja podobne przeznaczenie, czyli nie sa lampami o szerokim kacie swiecenia (jak np 870tka) to tym bardziej moj werdykt tylko na podstawie tego co widze pada na korzysc na noise. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 868 ma przyjemniejszą barwę światła i mniej oślepia i wybrałbym własnie to oświetlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Tobo patrząc realnie jednak ja też skłaniałbym się ku 868. Dlaczego - po pierwsze jest znacznie szerszy kąt widzenia pod kołem, to wyraźnie widać. Ponadto brzózki (po prawej) noise praktycznie ie obejmuje, 868 tak. Teraz widok na wprost- wyraźnie skuteczniej (w tym wyżej)doświetlone brzózki na wprost, co zapewne powodowane jest mocą. No i oczywiście barwa.... kwestia gustu. Mnie bardziej podchodzi 868. Sam stoję przed wyborem i cały czas się zastanawiam .... Z tych dwóch zdecydowanie dla mnie wygrywa 868. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Po rozeznaniu w pewnym sklepie, jedyne lampki które mają wartość użytkową to: Mactronic Noise Mactronic Scream Sigma Pava Nurtuje mnie jedna rzecz, skoro taki Mactronic noise, jest tak mały i ma małą średnicę soczewki, to dlaczego tak ładnie świeci. W związku z tym, dlaczego latarka nie może świecić tak samo jak noise?. Pytanie drugie, jaka latarka da mi takie światło jak noise o podobnych parametrach, może być troszkę silniejsza lub równa mocą, jeżeli trzeba zmienić tylko soczewkę to nie ma problemu. Proszę Was o propozycję, może być z dalextreme. Koszt zestawu = Mactronic Noise 170zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Żadna latarka nie da takiego efektu - jest to efekt źle (albo specjalnie) dobranej soczewki - która daje projekcję chipa XP-G lekko prostokąty hotspot + reszta światła co się nie dała skupić obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost80 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Dominik, czyli nie warto się bawić w latarki, tylko kupić Mactronica Noise, bo z tego wychodzi, że nie da się skutecznie przerobić latarki na noise? Wolałbym mieć latarkę z takim kątem światła noise, niż samego noisa, bo jest troszkę za delikatnie zrobiony z plastiku i accu nie za bardzo wymienne. Reasumując, czy za te pieniądze to najlepsze rozwiązanie?, oczywiście bez dokładania złotówek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Tak, o ile wolisz tak skupiony rozkład to noise jest najlepszym rozwiązaniem cena/ilość światła / użyteczność. Jak bardziej równomierny to MJ-858, gdzieś pomiędzy masz jeszcze Bocialaterke 3.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.