Tom3k88 Napisano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Pisałem o akumulatorkach AA, a nie AAA, te ostatnie chyba najpojemniejsze widziałem rzeczywiście mają małą pojemność, ale np. takie trzy Sanyo 2700mAh potrafią zmagazynować jej o wiele więcej. Nie wiem czy dobrze liczę ale wychodzi 2700mAh x 1.2V x 3 = 9,7Wh a to z kolei chyba nie tak mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crood Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Piszę po nie przeczytaniu większości tematu, jak i odsyłaczy, bądź końcówki pobieżnie jednak sprawa jest dosyć pilna, a światełka to nie moja działka - obiecuję jutro nadrobię . Kilka dni temu straciłem swoje przednie świecidełko po którym rozpaczać wielce nie będę, jednak coś tam niby dawało. Jak na złość znajomy, który mnie podwoził rano do roboty zmienia godziny pracy no i transport się posypał... Od środy, niestety muszę coś wymyślić - padło, by dojeżdżać rowerem. Jednak o 4:30 rano jest jeszcze ciemno, a 90% trasy jest poza miastem, gdzie droga przy poboczu jest mocno dziurawa. Kilka razy zdarzyło się w tym roku już jeździć także wieczorkiem po Poznaniu więc na terenach miejskich też będę z niej raczej korzystać, jednak tu jest na tyle jasno, że można równie dobrze i bez jeździć - wystarczy typowa lampka "migająca". Potrzebuję czegoś solidnego na przód, co by dawało możliwość jazdy z prędkością 20-25km/h na kompletnie nie oświetlonym terenie. Najlepiej, by była na baterie AA / AAA, a nie na "swoją" baterię, do której będzie trzeba dodatkowo wozić ładowarkę/kabel. Planuję w wakacje kolejny wypad na kilkanaście dni i miło by był, by w pełni służyła również tam, a pod namiotami zbytniej możliwości ładowania nie będzie, lepiej pożyczyć kilka akumulatorków i wymieniać . No chyba, że ktoś ma jakieś większe doświadczenie z takowym sprzętem w czasie namiotowych wypraw i działa dłużej/lepiej od "standardowych" akumulatorków - jestem otwarty na propozycje. Miło będzie w razie wywrotki / jazdy po wyboistym terenie nie miała skłonności wypinania się, a z drugiej strony bym się wielce nie męczył podczas zdejmowania na czas jazdy za dnia, zakupów w sklepie, na czas pracy itp. Jakby się mieściła do torebki podsiodłowej to też super, po co ryzykować, zgubieniem jej w czasie jazdy za dnia? No i najważniejsze, miło będzie jak nie przekroczy 100zł i wolałbym takie propozycje, jednak jeśli jest naprawdę opłacalnego cena / jakość, lub do 100zł nie dostane niczego spełniającego me wymagania no to te 150-170zł mogę dać (łącznie z kurierem), ale czy warto? 100zł to i tak już spory wydatek, a bardziej chodzi o oświetlenie drogi, niż wąskiej leśnej ścieżki z wystającymi korzeniami, przelatującymi sarnami i zasuwanie nią jak za dnia) Na więcej nie ma opcji. To chyba wsio z góry dzięki za propozycje edit: Jeszcze z jakiegoś dziwnego konta mi się napisało ;| , prawdopodobnie konto brata... - nie ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Jeśli planujesz wypad pod namioty to weź pod uwagę MacTronica Scream https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=6617, a jeśli coś bardziej w trasę to może Sigma Smilux http://centrumrowerowe.pl/004889/Sigma-SMILUX_lampa_przednia/Produkt.aspx więcej szczegółów: http://www.sigmasport.com/en/produkte/beleuchtung/standard_lights/smilux/?punkt=features Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BonusPL Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Mój kolega szuka przedniej lampy rowerowej do 100 zł. Możecie coś polecić, najlepiej z centrum rowerowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Czy moze ktos polecic lampke przednia ktora spelni warunki: - nie oslepi kierowcow z przeciwka - oswietli droge przed rowerem swiatlem rozproszonym (nie szperacz) - cena jakies 150zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YankeZ Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Czy moze ktos polecic lampke przednia ktora spelni warunki: - nie oslepi kierowcow z przeciwka - oswietli droge przed rowerem swiatlem rozproszonym (nie szperacz) - cena jakies 150zl Sigma Pava. Jako wyznacznik nieoślepialności można potraktować homologację StVZO dopuszczającą do ruchu po drogach publicznych w Niemczech. Oświetli Ci też całkiem ładnie drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 YankeZ, gdzie widziałeś Pave za 150? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 simulacrum, jakieś 150 to wszystko pomiędzy 100 a 200 Najtańsza jest chyba z xtrabike 169 pln : http://www.xtrabike.pl/?co=287&nr=1840&strona=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Pava wyszla jednak troche za drogo, a budzetu nie naciagalem bo to nie byl zakup dla mnie. stanelo na Sigma Smilux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Może komuś pomoże w wyborze - teścik MacTronica Scream Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmsydney Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 A czy mozecie polecic jakas mocna lampke na ledach na przod i na tyl ale zasilanych pradnica 6V 3W? Obecnie posiadam cos pokroju Basta Ray Led z tylu a z przodu 4-diodowa na zwyklych bialych ledach 20mA. Dla mnie starcza ale nie potrafie znalezc mocniejszych lampek na pradnice. Tylko koniecznie montaz na bagaznik i do widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejk Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Jako były użytkownik napiszę kilka słów o Tiger 3W. Na podstawie pozytywnych recenzji z forum dokonałem zakupu. Pierwsze zdziwienie po obejrzeniu opakowania - opisy jakby od innego sprzętu (np. zasilanie 3xAAA, gdy lampka działa na 4-rech bateriach). Sama lampka wykonana przyzwoicie z wyłączeniem odcisku chińskiego palca umoczonego w kleju na odbłyśniku. Lampka świeci dość intensywnie - porównywalnie z latarką LED 1W. Wiązka jak na mój gust nieco zbyt skupiona - wolałbym szerzej i bardziej jednorodnie. Mocowanie na kierownicy w porządku. A teraz minusy - po pierwsze guma z tyłu (na przycisku) wypada, czwartego wieczora zgubiłem ją w trakcie jazdy - mogłaby być lepiej zamocowana. Po drugie dyskwalifikacja - latarka zdechła dnia następnego. Po włożeniu świeżo naładowanych akumulatorów błysnęła i przestała reagować. Podsumowując - jak działa jest w porządku jak za te pieniądze. Biorąc pod uwagę doświadczenia - nie stać mnie na rzeczy tanie, drugi raz nie będę ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarr94 Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Czy ktoś już korzystał z tej lampki? Jakie jest wasze zdanie na jej temat? http://www.allegro.pl/item1021654196_sigma_quadro_topline_2_lata_gwarancji_abp.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Quadro, jak dobre poszukasz, można na pewno dostać dychę taniej niż pod tym linkiem co podałeś, ot chociażby pierwszy przykład z brzegu Quadro. Jeśli interesuje Cię ta lampka to proponuję dołożyć niewielką kwotę 10 zł i kupić jej następcę czyli Quadro X Swego czasu miałem zamiar kupić Quadro X, ale stwierdziłem, że lampki nie kupuje się co roku i kupiłem coś mocniejszego. Btw, napisz czego od lampki wymagasz, będzie łatwiej doradzić. Tutaj możesz sobie zobaczyć jak świeci Quadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarr94 Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Szukam mocnej lampki do szybkiej jazdy. Nie chcę, by świeciła wąskim snopem światła lecz oświetlała równomiernie większą cześć terenu. Może być coś takiego jak to: http://allegro.pl/item1025496284_latarka_cree_r2_240lm_zoom_kpl_zestaw_neolux_pl.html Tylko co do tej lampki to nie jestem przekonany (i wiem że można dostać ją taniej). Ponoć długo nie pociągnie na jednym komplecie baterii. A to też jest dla mnie ważne. Co do ceny... będę zadowolony jak nie przekroczy 100 zł... choć trochę więcej jestem w stanie dołożyć. Ale 150 zł max. Dodam że po kolejnych poszukiwaniach zainteresowały mnie 2 modele: http://allegro.pl/item1031987543_cateye_hl_el530_cat_eye_super_promocja.html a także wspomniany wcześniej MacTronic Scream. Tak poza tym. Czy ktoś z was nie miał do czynienia z tą lampką? SOLAR CATEYE HL-EL020 HYBRID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 A więc jeśli szukasz czegoś do szybkiej jazdy to tą sigmę możesz sobie odpuścić. Ponoć długo nie pociągnie na jednym komplecie baterii. A to też jest dla mnie ważne Jeśli ważny jest dla Ciebie długi czas świecenia na 1 bateriach to również tą allegrową latarkę możesz sobie odpuścić - 4 godz na 3AAA w trybie 100%? Te dane są wyssane z palca, zresztą już ktoś w tym temacie wcześniej o tym pisał. Dla porównania scream wg. producenta świeci w 100% ponad 2x krócej, a ma niby gorsze parametry niż ta z allegro. Jeśli chcesz szybko i długo to pomyśl nad Sigmą Pava, kilka postów wyżej Dominik ją polecał albo jakąś lampką z akumulatorem 18650 np. polecana przez praktycznie wszystkich Bocialarka http://www.allegro.pl/item1027125508_bocialarka_3_0_350_lm_na_cree_xp_g_r5_zestaw_fv.html aczkolwiek musiałbyś dozbierać "trochę". Albo np. taki wynalazek https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5902 + https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=6426 Generalnie wniosek jest smutny, bo do 100 zł nie kupisz mocnej lampki do szybkiej jazdy, a jedynie lampkę która pozwoli Ci w miarę bezpiecznie wrócić do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarr94 Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dzięki. Jeśli tak przedstawia się sytuacja to chyba dołożę trochę i kupię Bocialarkę lub Pavę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Tutaj jest temat Bocialarka vs. Pava. Zwróć tylko uwagę, że są to opinie dotyczą poprzedniej wersji bocialarki. Poszperaj jeszcze trochę w necie to może znajdziesz więcej opinii i może jeszcze jakaś alternatywa wpadnie Ci w oko. Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarr94 Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Tutaj jest temat Bocialarka vs. Pava. Zwróć tylko uwagę, że są to opinie dotyczą poprzedniej wersji bocialarki. Poszperaj jeszcze trochę w necie to może znajdziesz więcej opinii i może jeszcze jakaś alternatywa wpadnie Ci w oko. Pzdr! Dzięki. Jednak poszperałem już na forum i przeczytałem ten temat wcześniej. Mam tylko kilka pytań. Jaka jest żywotność akumulatorów Li-Ion i ładowarki? Wytrzymają kilka sezonów? (Dodam, że dbam o sprzęt)Czy są problemy z ich ewentualnym dokupieniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Scarr94, możesz liczyć jakieś 200-300 cykli dla li-ionów dostarczanych z bocialaraką, z dokupieniem nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arting Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Posiadam Latarkę Rowerowa TIGER 3 Watt (1 Dioda Luxeon) - bardzo jasny strumień światła (latarka wyjątkowo mocno świeci) - brak regulacji strumienia światła - słabej jakości mocowanie do kierownicy (trzymać się wszystko trzyma, jednak ja bym wolał mocniej dokręcić, nie da się tego uczynić) - niska cena (35zł) moja ocena jest wysoka, osobiście polecam za tą cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarr94 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Mam jeszcze 1 pytanie. Jakie jest wasze zdanie na temat Sigmy Kalmit? Naprawdę jest taka kiepska jak tu piszą? http://ngt.pl/forum/?p=readTopic&nr=5617 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarr94 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Kto się już spotkał z tym zestawem? Jaka jest wasza opinia na jego temat? HA-III SSC P7-C (SXO) 3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set http://cdn1.ioffer.com/img/item/124/633/689/X27n.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix94 Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Czy dobrze zrobię, inwestując w to: http://allegro.pl/item990583454_latarka_cree_r2_240lm_zoom_kpl_zestaw_neolux_pl.html A może jak kolega wyżej zrobił, kupić Tiger 3W??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 obelix94, o jednej i drugiej lampce pisano w tym temacie nie raz nie dwa dlatego najlepiej zrobisz jak przejrzysz ten wątek nieco dokładniej, a nie 3 posty wstecz... Scarr94, z kalmit nie miałem do czynienia, a o drugim zestawie możesz poczytać TU o ile jeszcze tego nie zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.