Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Sigme Quadro - dopóki mi jej nie ukradli - i powiem że poza tym że jest ładna to bym jej nie polecił... Może na komplecie dwóch to jeszcze dało by rade, ale jedna w lesie po zmroku nie daje sobie rady... Teraz kupiłem sobie lampkę za 16zł z 19 diodami i skończyły się problemy z nocną jazdą po lesie :P

Osobiście mogę polecić Mactronica MLF-1W, jeżeli ktoś szuka przedniej lampki w niskiej cenie (kosztuje ok 65zł). Jest mała, obudowa aluminiowa, zasilana 4 bateriami/akumulatorkami AAA. Ma 1 diodę, która całkiem nieźle oświetla drogę przed nami. Oczywiście nie jest to latarka dla ludzi którzy będą jeździć szybko w terenie po ciemku, aczkolwiek nie jest to też latarka "pozycyjna" jak niektórzy ją nazywają. Do zwykłej jazdy w mieście, parkach i raczej spokojnej jazdy w ciemnościach wystarczy.

• 1 miesiąc temu...

Może ktoś polecić, jakąś lampkę diodową z mocnym światłem (przednia) do jazdy po lesie o zmroku.

Już dostałem dwie propozycję (na priv) lampek Catey i MacTronic. Wielki dzięki za tak szybką odpowiedź, ponieważ muszę szybko zakupić przed wyjazdem. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Chciałbym coś gotowego do jazdy(nie pozycjonówke!) i dobrego do ok. 100zł.

Może np. MacTronic MLF-1W ? MacTronic NDB-4W ?

Może np. Kellys RHL-09 ? Jakiś Kellys?

Może np. Adder RHL-11V ?

Może np. Jakiś Cateye?

Może np. Jakaś Sigma?

Skomentujcie lampki, proponujcie itd.. naprawdę potrzebują najlepszej lampki :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

Ostatnio nabyłem lampke diodową o barwie niebieskiej (cos jak xenony w autach), z tyłu opakowania pisało iż światło jest przeznaczone na tylne oswietlenie roweru, zagłebiając sie w przepisy dowiedziałem sie iż z przodu może znajdować sie światło barwy białej lub żółtej selektywnej a z tyłu barwy czerwonej, czy to oznacza że nie mogę takiego oświetlenia używać?

Co myślicie o tym ponieważ na opakowaniu pisze, że Tylna Lampa Rowerowa, niestety nazwy nie mam, opakowania również, lampkę kupiłem w Makro za 15zł, przez 2 lata leżała w garażu, ostatnio bedąc w sklepie zauważylem ze dalej są takie w sprzedaży i chciałbym z niej korzystac (coraz wcześniej zapada zmrok, wakacje się kończa :P , dla bezpieczenstwa).

Zgodnie z przepisami nie możesz z tym jeździć, producenci wszystko wcisną. Chcesz to jeździł, ale na własną odpowiedzialność, będziesz dezorientował kierowców, a jak zobaczysz policje to uciekał gdzie się da :) Kup jakąś czerwoną lampkę na tył, drogie nie są.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Co za świr by jeździł u nas z takim oświetleniem ?? :) To jest chyba do lasu w Norwegii gdzie nawet w dzień jest w nim ciemno...Ale moim zdaniem i tak to przesadnie świeci zbyt mocno i intensywnie...zwierząt bym nie oglądał z taką "latarnią morską" na kierownicy... :) nie wiem po nocy szybciej niż 30km/h w lesie nie jechałem więc nie widzę potrzeby by takie coś montować... :P moje skromne Author wystarczy :P Do dżungli się nie wybieram i na Safari...też nie hehe :D

• 2 tygodnie później...

Latarka z pierwszej akcji świeci lepiej, ale nie jest to stuprocentowo pewna konstrukcja - ja w swojej naprawiałem już raz przełącznik, niektórym szwankuje mocowanie. Po odpowiednim dopieszczeniu odwdzięcza się świetnym światłem jak na 60 zł.

W dziale Testy masz cały temat o tych latarkach, dokładnie o wersji 150lm która jest całe 7 zł droższa.

Mactronic daje gorsze światło, ale jest lepiej spasowany i bezobsługowy (poza włożeniem baterii :sorcerer: )

Witam. Chcę kupić przednią lampę bo ta co mam(stara na normalną żarówkę) daje bardzo słabe światło.

Jeżdżę po mieście więc nie potrzebuje jakiegoś szperacza jak to niektórzy do lasu kupują, ale często przejeżdżam przez całkowicie ciemne lub słabo oświetlone miejsca i chce widzieć co mam pod kołami. Od razu uprzedzam, że nie jeżdżę wyczynowo.

Upatrzyłem sobie 2 lampki, teraz pozostaje pytanie którą wybrać. Zależy mi żeby dawała dużo światła, ale też długo żyła na bateriach, a także nie była bardzo droga - <45zł

1. Kelly's RHL-12 - przeczytałem bardzo dobre opinie o niej na forum.

2. Adder RHL-04WB - znalazłem ją po lekturze forum(ktoś polecał Adder'y). Zastanawiam się tylko czy nie za mocna ta lampka jak dla mnie. I przy takiej mocy baterie trzymają max 50h - na słabszym trybie(fajna sprawa: długie, krótkie; ale wskaźnik stanu baterii to wg mnie zbędny bajer). Zainteresowała mnie bo jest tańsza niż Kelly's, a ma mocniejsze diody.

Chciałbym, żeby mocowanie było porządne i wygodne. Czasami potrzebuje ją zdjąć jak gdzieś parkuje co by mi nikt dla jaj nie sprzątnął.

Z góry dziękuję za pomoc. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...