Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witajcie

po małej nieobecności znów tu zawitałem, ;)

Krzema, jakbyś mógł o napisz kiedyś jak długo Ci batery6jki w przedniej starczają:), poza tym może byś sie pokusił o jakąś foteczkę jak to maleństwo świeci, powie szczerze ze obecnie mam cateye HL- MC200 i potrzebuje czegoś znacznie bardziej ekonomicznego:) tzw podstawy:) bo 2-4 h to troszkę za mało jak na jeden komplecik baterii (4szt)

• 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Witam, poszukuję lampy na tył, z funkcją stopu. Kiedyś widziałem nawet takie z kierunkowzkazami. Sporo jeżdżę w mieście po ulicy, więc by się przydało. Jest coś warte uwagi, w niższym przedziale cenowym?

Napisano

na allegro chińszczyzna... czegoś porządniejszego nie znajdziesz....

inna sprawa że takie bajery są niewygodne i mało efektywne -kierowca nie będzie patrzył na twoją lampkę i czekał aż zacznie migać na pomarańczowo... w dzień tego w ogóle nie widać, nocą jest niewiele lepiej...

jeśli już chcesz być widocznym to lepsza będzie dobra lampka tylna(Author, Sigma, CatEye) i do tego odblaskowe opaski na rękawach(twój manewr będzie widoczny również w nocy)

Napisano

Heha jako nowy uzyszkodnik :P potrzebuje porady co kupić na front bike'a :down: cena 50-55zł max .... zależy mi na tym żeby droga była oświetlana a nie żeby lampka była tak od sobie :P

jesli w tej cenie nie ma nic dobrego to myślałem żeby kupić jakąś lampeke :P (sigma etc.) COŚ CO BY MIAŁO DOBRE SOZCZEWKI i wymienić ledy na mocniejsze (60 kandeli .... a nawet widziałem 110 ;) )

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja ze swojej strony polecam kopie Smart'a, które są na allegro-> MRX model 758(front) i model 744(rear). Przednie światło nieźle oświetla drogę, nawet przy prędkościach powyżej 30km/h. W lesie tak do 25km/h widać drogę. Polecam jako zestaw do 50 zł :P

• Mod Team
Napisano

Co prawda to mój pierwszy post na tym forum :) ale podziele sie swoim patentem na oswietlenie :D

Od dawna szukałem jakiej pożądnej lampy, w przystepnej cenie (no ponad 100 to ja nie dam za lampe) i nie znalazłem nic :(

Modziłem z roznymi wynalazkami i nadwt diody wstawiałem ... diody to sie nadaja na latarki bo swieca gora do 3m przed rower ;)

Postanowiłem zadziałac sam :D a ze jestem po szkole elektronicznej nie było to dlamnie jakies duze wyzwanie i tak przy niewielkiej inwencji kilku płaskowników wyczerpanych z domowych czeluści zrobiłem sobie sam oswietlenie ktore musze przyznac mnie zadziwia :P

Sercem jest 20W żarówa halogenowa ktora daje plame swiatła ok 20m przed rower a widoczność do ok 35-40m, wynik godny jakiegoś jednoślada z silnikiem spalinowym. Niestety takie swiatło kosztuje, i nie chodzi mi o cene bo zamknąłem sie ze wszystkim w ok40zł, chodzi mi o wage, bo zasilane jest dosc pokaznym akululatorem ktory jest niestety dość ciezki, ale umozliwia jazde w terenie w kompletnych ciemnościach ok 3 godziny.

plusy:

- przedewszystkim duzo swiatła

- niska cena zarówek, w nomi kupiłem 2 za jakies 3zł :D

- ciekawy i nie spotykany design

- niska awarynosc, brak jakiej kolwiek czesci ktora sioe moze zepsuc no poza sama zarówka

- ładowanie aku na zwykłym prostowniku od auta :P

minusy:

- na pewno duza waga akumulatora co wielu zniechceci

- problem z umiejscowniem akumulatora

- koniecznosc wykonania samemu, bo nigdzie takich wynalazków nie ma

Tak ze jak komus waga nie przeszkadza zabardzo tak jak mi i ma mozliwosci bo jak ktos w bloku mieszka to lipa to polecam choć na przetestowanie ;) na maratony w dzien zawsze mozna szybko zdemontowac sprzet, sam osobiscie nie widziałem jeszcze zestawu rowerowego w cenie dla przecietnego polaka zeby dawało taki rezultat jak moj wynalazek, jak zrobie foty to zapodam, w nocy oczywiscie

Napisano
Modziłem z roznymi wynalazkami i nadwt diody wstawiałem ... diody to sie nadaja na latarki bo swieca gora do 3m przed rower :)

Na latarki diody się nadają, ale nie takie co świecą na 3 metry (chyba że EDC zasilana niskim prądem), bez problemu z diody uzyskasz odpowiednie skupienie i zasięg nawet > 100m (zajrzyj np. na swiatelka.pl czy torch.pl)

Sercem jest 20W żarówa halogenowa ktora daje plame swiatła ok 20m przed rower a widoczność do ok 35-40m, wynik godny jakiegoś jednoślada z silnikiem spalinowym.

Jaka to żarówka? Jeśli taka najtańsza z marketu to Twoje światło przebija/zrównuje się jedna dioda Cree bin Q5/R2, zasilana 0.9-1A lub dwie diody @ 0.4-0.45A.

chodzi mi o wage, bo zasilane jest dosc pokaznym akululatorem ktory jest niestety dość ciezki, ale umozliwia jazde w terenie w kompletnych ciemnościach ok 3 godziny.

3 godziny to żadna rewelacja, właśnie kończę lampkę zasilaną 2 ogniwami 18650 - niecałe 6h działania (~35h w trybie Low), ilość światła jak z Twojej żarówki; ogniwa ważą jakieś 90 gram, taka 'drobna' różnica wagi w stosunku do aku żelowego :)

Jeszcze jedno - jak liczysz te 3h działania? Akumulator przy pobieranym prądzie ~1.7A będzie miał, upraszczając, wyraźnie mniejszą pojemność.

Zarówno żarówki halogenowe, jak i aku żelowe to już przeżytek w oświetleniu rowerowym - bronią się tylko i wyłącznie ceną.

• Mod Team
Napisano

Wedle prosby zamieszcze fotki :)

Odrazu mowie ze fotki jakosciowo srednie bo robione aparatem pamietajacym ostatnie zlodowacenie noo ale jeszcze dziala :D

a oto i fotki :

http://img84.imageshack.us/my.php?image=1008294hn5.jpg

http://img180.imageshack.us/my.php?image=1008295dt7.jpg

http://img168.imageshack.us/my.php?image=1008296eb0.jpg

http://img84.imageshack.us/my.php?image=1008297vr1.jpg

Jest to wersja mocno surowa jeszcze, prototypowa i prowizoryczna zwłaszcza właczniki, gdyz sporo jezdze po zmroku i musiałem mieć lampy juz :D

EDiT:

Rzymo ja sie z Toba zgadzam w 100% i nie ukrywam ze to technologia jest dość ... zabytkowa, ale jak sam napisałes tania, mnie nie stac np. na wywalanie kasy na oswietlenie, a jest ono niejedno krotnie potrzebna, ostatnio kupowałem diody i wiem ile one kosztuja, pozatym mozna zainwetowac w duzo nowsze akumlatory litowo jonowe o tej samej pojemnosci duzo lzejsze i mniejsze i drozesze deliatnie ujmując.

Zapodam dziś w nocy foty mojego oswietlenia jak nie zapomne.

Ale poki ludziska czegoś nie wymysla to zarówki, czy to zarnikowe, Xenonowe czy jeszcze jekies inne beda najlepsza technologia do oswiatlania w zakresie widzialnym jak by było inaczej to by w autach dawno zaczeli to stosowac :)

Dodam jeszcze od siebie ze jestem biednym studentem i nie mam kasy, składałem swoj rower ponad rok wkładając po 20-30 zł jak tylko miałem jeakies pieniadze na ten cel i złozyłem moim zdaniem za te pieniądze swietny sprzet i jestem z niego dumny :) bo wszystko zrobiłem sam tak jak i lampy nie majac pieniedzy zrobilem sobie dość dobre oswietlenie a ze jest przestarzałe ... B)

Napisano
(...) jak by było inaczej to by w autach dawno zaczeli to stosowac :)

Żarówkom wraz ze wzrostem mocy rośnie skuteczność (ilość światła w lumenach z 1 wata), diodom skuteczność spada - jasność obecnych diod przy sporych prądach jest jeszcze za mała, dochodzi konieczność chłodzenia, jeszcze trochę poczekamy na lampy tylko z ledami.

Cena - tu się w pełni zgadzam, cały czas żarówka jest pod tym względem bezkonkurencyjna.

Najtańsza lampka na ledach: Cree XR: 20zł, przetwornica: 30zł, 4xAA: 20-30zł, obudowa, włącznik: 10-30zł, im bardziej ma przypominać konstrukcję fabryczną (a nie kabelki posklejane taśmą) tym więcej trzeba wydać...

Jeszcze odnośnie Twojej konstrukcji - w miarę tanio możesz uzyskać +30% światła z tej samej mocy, zmieniając żarówkę na np. Osram Decostar 51 z IRC :)

• Mod Team
Napisano

NO tak bo przy wynalezenieniu diody nikt nie przypuszczał ze to moze swiecic w poczatkowych fazach a juz na pewno nie tak jak lapma żarnikowa ale jak mowisz trzeba poczekać w koncu technologia prze naprzod :P

A co do tej zarówki osram to dzieki za typ przetestuje jak tylko ją dostane ;)

Napisano
Według mnie tak - zamiast 5 czy tam ilu zwykłych diód masz jedną w miarę konkretną 1 W. Może to nie jest Cree czy Luxeon, ale niewątpliwe mocniejsze od tych zwykłych.

Często się zdarza że dioda opisywana jako 1W to 0,5W lub nawet 0,25W i jest to chińska odmiana 5mm leda (parę struktur w jednej, stąd możliwy wyższy prąd) - czasami dają też kawałek blaszki, która ma imitować stara jak przy Cree/Seulu :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Jezeli chodzi o diody to warto sie dowiedziec jaką jasność czy tez jaki strumien swiatła generuje jedna dioda z lampy bo moc mocy nie rowna, dioda potrafi prad żreć ale nie swiecic rewelacyjnie. Takie diody to maja ok 60 kandeli (60 000 mili kandeli) to chyba dobra inwestycja, zawsze jak ktos kupił lub ma stara lampe i jej diody go nie satysfakcjonuja moze kupić pożadne diody w sklepie elektronicznym czy tez zamowic chociazby z

---> http://www.tme.eu/pl/ <---

jest tam dosc spory asortyment odnosnie sprzetu elektornicznego, wazny jest tez kąt swiecenia diody im mniejszy tym lepiej w przypadku lamp do roweru.

Odnosnie moich lamp ... zrobile zdjecie w nocy ale moj aparat jest zbyt marny by było cos na nich widac :D , tak ze jak pozycze jakis lepszy sprzet fotografujący to zapodam ;)

Napisano
Jezeli chodzi o diody to warto sie dowiedziec jaką jasność czy tez jaki strumien swiatła generuje jedna dioda z lampy bo moc mocy nie rowna, dioda potrafi prad żreć ale nie swiecic rewelacyjnie. Takie diody to maja ok 60 kandeli (60 000 mili kandeli) to chyba dobra inwestycja

Jasność diod o niskiej mocy podaje się w kandelach - tu jest prosta zależność, im dioda ma węższy kąt świecenia, tym więcej kandeli, jasność diod wyższej mocy podaje się w lumenach i jest to jednostka uniwersalna (nie da się tak łatwo manipulować jak kandelami ;) ).

zawsze jak ktos kupił lub ma stara lampe i jej diody go nie satysfakcjonuja moze kupić pożadne diody

Warte uwagi są właściwie jedne - Nicha.

jest tam dosc spory asortyment odnosnie sprzetu elektornicznego, wazny jest tez kąt swiecenia diody im mniejszy tym lepiej w przypadku lamp do roweru

Tu nie do końca się zgodzę - np. w lesie potrzebny jest szerszy kąt, dlatego najlepiej jest mieć lampkę przynajmniej dwuledową: świeci i szeroko, i na odpowiednią odległość :D

Napisano

Witam jestem przy zakupie lampy przedniej, mam do wydania 150zł. Jakie lampy polecacie, z jakiej firmy lub konkretne modele. Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam :devil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...