Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

http://www.authorbicycles.com/en/dily-pris...&eid=602180 oto moje najnowsze świecidełko

górną część reflektora musiałem okleić by nie oślepiała mnie nocą

tryb pracy ciągłej i miganie

doskonale oświetla pobocze zarówno po lewej jak i po prawej stronie

3 super jasne diody umieszczone w układzie soczewek oświetlają 30 m przed rowerem

wnętrze zbiornika na baterie bardzo solidnie wykonane

ciekawe jak wygląda jej energożerność ?

zapłaciłem za tą lampkę 50zł

Napisano
http://www.authorbicycles.com/en/dily-pris...&eid=602180 oto moje najnowsze świecidełko

ciekawe jak wygląda jej energożerność ?

w jakims sklepie widzialem 80h

a jak wygląda mocowanie?

widziałes moze Addera tego co mysle nad nim i jak maja sie te 2 lampki do siebie?

jezeli o tych 30m i dobrym poboczu to prawda to chyba nie mam co sie zastanawiac. Chyba ze nie doceniam Addera.

edit

Ecia tylko ze do gry weszła inna lampka a ona jest chyba na tych nowych diodach led tych jasniejszych a wydaje mi sie ze one sa duzo lepsze

Napisano

rrobsonm: tak, mam tego Polarisa z 1. linku. Na boki owszem, świeci - tragedii nie ma, ale jest to mimo wszystko światło bardziej skupione, niż u Addera.

Tym niemniej przy twoim stylu jazdy moim zdaniem bardzo dobrze się sprawdzi. Ograniczenie jest tej natury, że na bardzo krętych ścieżkach trzeba jechać wolno, bo przy gwałtownym skręcie kierownicą światło ucieka na chwilę z zasięgu wzroku.

O tej Sigmie Triled zapomnij - Mój Rycerz próbował z tym jeździć... szybko zmieniliśmy na Polarisa identycznego, jak mój. To się nadaje wyłącznie jako światło pozycyjne w dobrze oświetlonym mieście. Do Addera w ogóle nie ma żadnego porównania - nie zawaham się stwierdzić, że przy Adderze to szmelc.

Pozdrówko uzupełniające :)

Napisano

mysle ze wybiore ostatecznie miedzy tymi 3 z tego linku

http://www.bigbike.opole.pl/pokaz.php?kid=56

KOD:3255 - Lampa AUTHOR 12-002215 - jakby nie patrzec drozsza od tej z 3 diodami wiec chyba lepsza ale czy swiatlo nie bedzie punktowe? wole 10m szeroko niz 30 punktowo

KOD:3394 - Lampa AUTHOR 12-002230 - polecił ją jurasek wątpliwości mam do mocowania jej ale jezeli świeci tak jak on napisal(szeroko i daleko) to przeboleje te gumki. Miałbym prosbe do juraska czy moglby moze jakies zdj wrzucic jak swieci ta lampka? I czy jest dosyć mała ze te gumki ja trzymaja?

KOD:1579 - Lampka przód ADDER RHL-06 - zachwalany na tym forum Adder nie tylko przez Ecie

z wyborem lampki mi sie nie spieszy wiec bede tutaj zerkał nie tylko dziś wieczorem wiec jestem otwarty na inne propozycje

Napisano

Ja bym jeszcze zwróciła uwagę na Addera SHL-01 (kod 2366). To następca modelu RHL-06. Wg opisu (który można znaleźć w necie), mocniej świeci, ma wskaźnik zużycia baterii i da się nią obracać, nie zdejmując z kiery - fajny patent, jeśli chce się poświecić na coś z boku, a nie ma możliwości lub chęci skręcać kierownicy.

Pozdrówko dorzucające :)

Napisano
1 KOD:3255 - Lampa AUTHOR 12-002215 - jakby nie patrzec drozsza od tej z 3 diodami wiec chyba lepsza ale czy swiatlo nie bedzie punktowe? wole 10m szeroko niz 30 punktowo

2 KOD:3394 - Lampa AUTHOR 12-002230 - polecił ją jurasek wątpliwości mam do mocowania jej ale jezeli świeci tak jak on napisal(szeroko i daleko) to przeboleje te gumki. Miałbym prosbe do juraska czy moglby moze jakies zdj wrzucic jak swieci ta lampka? I czy jest dosyć mała ze te gumki ja trzymaja?

3 KOD:1579 - Lampka przód ADDER RHL-06 - zachwalany na tym forum Adder nie tylko przez Ecie

nr 1 światło punktowe

nr 3 klasyka oswietlenia (ciekawe czy nastepca ,SHL O1, jest rzeczywiscie w czyms lepsza, czy tylko opis jej jest chwytem marketingowym)

nr 2 zdjęć nie mam możliwości zrobić

lampka mi sie podobała więc pomimo że pani nie chciała jej rozpakować i bajki opowiadała o najnowszym trendzie mocowania, to ją kupiłem

mocowania tego nie polecam na harce terenowe , lampka daje sie przesuwać jakby była lekko niedokręconą

nie próbowałem naciągać tej gumki na silę więc może dlatego

używam jej do jazdy szosowej wiec mnie to zadowala, w opakowaniu jest gumka zapasowa ale zawsze można zastąpić dętką

natężenie oświetlenia jest większe w porównaniu z RHL 08 która przeszła do krainy wiecznych łowów po kilkunastu miesiącach służby

jeżdże ok 3 -4 tys km rocznie nocą więc mając juz wyrobione zachcianki moja ocena wygląda następująco :

mocowanie - ograniczone zaufanie

oświetlenie - spełnia wymagania do nocnej jazdy po szosie (może dzisiaj wjade do lasu na chwile by sprawdzic wrażenia na jakimś singletracku miedzy drzewami)

przycisk załączający o małej powierzchni (w rękawicy nocą operowanie nim wymaga uwagi )

nie znam jeszcze jej apetytu na baterie

Napisano

poczekam jeszcze z tydzien moze ktos akurat ma tego addera shl 01 i sie wypowie.

a jak wyglada mocowanie w tym adderze 01? bo juz nie ma chyba tej srubki co recznie mozna bylo odkrecic? jest to latwe do zdejmowania?

Napisano

wszystkie te lampy maja jedna kolosalna wade - niski współczynnik oddania barw

obraz jest niebiesko szary

po co lampce obrót o 360*? chyba tylko po to by sie oberwała

super świeci , ciekawe jak długo ? (baterie )

z klawiatury wyszedł mi pająk ;)

Napisano

KOD:3255 - Lampa AUTHOR 12-002215

Odradzam tę lampkę! Ma ją mój kumpel i niestety świeci gorzej od mojej za 8 pln z allegro. A świeci gorzej dlatego, że ma bardzo rozproszony strumień światła i prawie w ogóle nie oświetla drogi (!!!) (choć ma jedną diodę mniej od mojej i są lepsze jakościowo)

Napisano

Ten Adder SHL-01, to nic specjalnego, gorsza wersja poprzedniej, daje punktową plamkę podobnie jak Mactronic, ale jego plamka mi sie bardziej podobała, cokolwiek by to nie znaczyło. :)

Napisano

Stary Adder o tyle pewniejszy, że więcej osób go przetestowało i jak na razie, zdecydowanie przeważają opinie pozytywne. Tym SHL-01 byłam osobiście zainteresowana (jako lampką do trekkinga), ale po powyższym tekście Adamickiego jeszcze się zastanowię... musiałabym ją obejrzeć w realu, poświecić w jakimś ciemnym pomieszczeniu i dopiero wtedy miałabym coś konkretniejszego do powiedzenia (pamiętając, jak działa RHL-06). Z tym, że jak dotąd, w żadnym stacjonarnym sklepie nie udało mi się jej zlokalizować.

Pozdrówko zachowawcze :)

Napisano

ja tez sądzę że rhl 06 to klasyka , ale jak przychodzi do kupowania to zawsze coś przekombinuję

choć pod względem użytkowym obecny mój oświetlacz dostarcza wiele satysfakcji

Napisano

Chyba w MR był test lampek i między innymi oba te nowe Addery były i tego mniejszego zjechali. Moje obserwacje na razie tylko w przedpokoju przeprowadzałem i rzeczywiście kiepsko to wypada jeśli chodzi o powierzchnię oświetlaną. Aku nie były super naładowane, jednak przedsmak tego, czego można się spodziewać po tej lampce, to świecenie dało.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

a znacie oświetlenie firmy MacTronic? Polecono mi ja jako bardzo trwale i dobrej jakosci,ale nie wiem czy tak faktycznie jest, a mogę dostać po niższych cenach niz na rynku:)

Z góry dzięki za odpowiedz!

Napisano

Mój Macronic chyba LH-5 z magnetycznym przesuwnikiem padł po mniej niż roku.

I przy okazji sprostowanie o nowym Adderze 6-diodowym podobnym do tego starszego 5-diodowego nakręcanego na kierownicę. Jednak jest on całkiem spoko. Zasięg ma dłuższy, trochę węższy. Jego świecenie bardziej mi się podoba niż poprzednika. A porównywałem z kolegą w nocy na asfalcie. Widać testy przeprowadzane w chacie są niemiarodajne. ;)

Napisano

NIE polecam lampki na tyl Author Xyrius-R. Przy wkladaniu baterii uszkodzil mi ja sprzedawca(wylamal plastikowy element, podtrzymujacy dekielek). Ja zrobilem to przy drugiej wymianie baterii.

Wynika z tego, ze lampka jest jednorazowa:)

Ani sprzedawca ani ja nie wygladamy na przypakowanych:D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mam pewien problem. Zamówiłem lampkę rhl-06 a przysłali mi rhl-12. Jakie są miedzy nimi różnice? Która jest lepsza? Opłaca się wymieniać?

Napisano
witam,

a co sądzicie o lampce na przód marki trelock ls 735 http://www.trelock.de/trelock/t2/en/produk...amp;pfad=licht#

Czy ktoś jej używa? Jest teraz w decathlonie w dobrej cenie.

Witam, dzisiaj w sklepie miałem porównanie tego Trelocka z Cat-Eye 530. Więc tak, cateye daje mały, bardzo jasny punkt, reszta świeci szeroko ale światło jest wyraźnie słabsze (mocny jasny punkt + słabszy okręg na około) Osobiście mnie to troche denerwowało :P

W Trelocku, snop światła tak jakby w kształcie jajka czy coś podobnego, strumień raczej skupiony, boki raczej słabo oświetlone.

Korzystając z okazji chciałbym zasięgnąc opini o tej lampce halogenowej

http://rower.nspace.pl/nowysklep/index.php...roducts_id=7932

Jaki jest snop światła? Potrzebuje czegoś co dobrze oświetli szose (nie las), trenuje średnio 1,5 do 2h dziennie, ostatnimi czasy wieczorami, mam ładowarke więc nie będzie dla mnie problemem kwestia baterii

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A czy są już dostępne jakieś lampki z tych lepszych na grubą kierownicę 31.8 ? Przeglądałem temat od początku do końca i nie dopatrzyłem się takowej informacji, jeśli ją przeoczyłem najmocniej przepraszam. Ale może są do zakupienia same zaczepy do lampek authora pod grubą kierę ? czy ratuje mnie tylko i wyłącznie wymiana lampki na inną, lub zakup lampki mocowanej na kask ?

Napisano

Zależy, o jakiego typu lampkę ci chodzi. Smart Polaris E-Line, którą opisywałam gdzieś wyżej, ma mocowanie pozwalające zamontować podstawkę na kierze 31,8 mm.

Pozdrówko dodające otuchy :excl:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...