DuzyMarek Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Nie, dziękuję. Nigdy więcej takiej chińszczyzny. Wiem, że Mactronic wypada całkiem nieźle, ale raz się zraziłem i tak mi już zostało. Ten system soczewkowy to można rozbić o kant tyłka, bo światło będzie pewnie tak skupione, że swoją plamką nie obejmie nawet jeża . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 A ja mialem podobnego mactronica na czterech diodach. Swiecilo to dlugo ale mialo dla mnie za slabe i za bardzo rozproszone swiatlo. Dalem ja dziewczynie a sobie kupilem latarke ultrafire 502B z dioda x-alpha cree 3W do ktorej dorobilem mocowanie. To dopiero jest moc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witam. Przeczytalem z parenaście postów i dalej nic nie wiem co brać Szukam jakiejś lampki na przód, która bedzie dobrze oświetlała drogę, tak żebym mógł spokojnie 30km/h pruć w ciemnym parku. Miałem Cateye hl-135 i moc była jednak za słaba - sprzedłąem wujkowi . Szukam czegos, co przy maksymalnym świetle ciągłym wytrzyma najmniej 4h. Tylko problem jest tez tego typu,że aku mają 1,2V a zwykłe paluszki 1,5V, przez co na aku światła słabiej świecą. Nie zamierzam jednak co 4 dni kupować 5 paluszków bo bym zbankrutował Kwota to orientacyjnie 80-100zł, ale jeżeli naprawde warto dolożyć (czyt.: jeżeli cos bedzie 2x mocniejsze i 30zł droższe) to nie będę żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Września 2007 Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Może dowal taką kobyłę? http://www.allegro.pl/item231265614_lampa_...ka_gratis_.html Bez problemu można zasuwać z nią z taką prędkością po parku, ja nawet w terenie spokojnie jeżdżę, no ale troszkę ostrożniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 7 Września 2007 Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam. Przeczytalem z parenaście postów i dalej nic nie wiem co brać Szukam jakiejś lampki na przód, która bedzie dobrze oświetlała drogę, tak żebym mógł spokojnie 30km/h pruć w ciemnym parku. Miałem Cateye hl-135 i moc była jednak za słaba - sprzedłąem wujkowi . Szukam czegos, co przy maksymalnym świetle ciągłym wytrzyma najmniej 4h. Tylko problem jest tez tego typu,że aku mają 1,2V a zwykłe paluszki 1,5V, przez co na aku światła słabiej świecą. Nie zamierzam jednak co 4 dni kupować 5 paluszków bo bym zbankrutował Kwota to orientacyjnie 80-100zł, ale jeżeli naprawde warto dolożyć (czyt.: jeżeli cos bedzie 2x mocniejsze i 30zł droższe) to nie będę żałował. Polecam się: http://www.forumrowerowe.org/index.php?act...&pid=381392 Nawet 50 km/h nie straszne, chociaż jeszcze mi się nie zdarzyło tak szybko jechać po parku czy po lesie . W ogóle to polecam samoróbkę. Moja kosztowała 120 zł (całość). A jesli nie, to proponuję produkty sigmy (ellipsoid, cubelight, cubelight 2). Chodzi na 5 aku, ale dokupując ładowarkę za 23,50 zł (na allegro) masz pełny komplet. Na aku 2500 mAh świeci 4 godziny pełnym swiatłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 7 Września 2007 Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jeśli chodzi o lampy hand-made znalazlem jeszcze coś takiego http://pranagal.ovh.org/060908lampa/index.html Też zastanawiam się nad kupnem lampy, myślałem o kupnie dwoch: halogenowej i led'owej, ale duży koszt. Teraz ponieważ zbliża sie jesień i spokojne wieczory spróbuje zrobić jakieś skrzyżowanie między tym co podał DuzyMarek a linkiem podanym przeze mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTYSTA Napisano 14 Września 2007 Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam Co do oświetlenia na przód, to posiadam CATEYE HL-EL 530, a żona CATEYE HL-EL 320. Obie lampki nadają się do jazdy po mieście, w teren to raczej są słabe . Świecą punktowo i za szybko się nie pojeździ po ciemku Może coś nam polecicie jako uzupełnienie tego zestawu, by świeciło szerszą wiązką i nadawało się w teren jakieś linki z allegro lub pewnego dobrego sklepu rowerowego mile widziane Z góry dziękujemy i pozdrawiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 14 Września 2007 Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Cat Eye EL-700RC Triple Shot - będzie świetna:D A z rzeczy bardziej budżetowych: Cat Eye HL-500II - tą mam osobiście i do nocnej jazdy po lesie nadaje się świetnie. Światło jest mocne i rozłożone. Jedynym problemem jest dość wysoka prądożerność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 14 Września 2007 Udostępnij Napisano 14 Września 2007 ja jeżdżę z homemade 10 LED lampką, a jeśli jadę do lasu to biorę też diodówkę na kask. a wygląda tak: http://img184.imageshack.us/img184/3821/dsc00026kl1.jpg http://img251.imageshack.us/img251/5135/dsc00039ae3.jpg zrobiona ze standardowej lampki na żarówkę, ale zamiast niej zamontowałem 10 diod. bez szkiełka światło byłoby mocniejsze, ale mniej rozproszone. mocne diody kupiłem na allegro. w zasadzie konstrukcja tej lampki to miała być for fun, spodziewałem się, że lampka popsuje się po kilku kilometrach. ale nie: używałem jej w terenie, w deszczu i działa do dzisiaj . a kosztowało mnie to mniej niż 40 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyteck Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam, tak się zastanawiam nad zmianą tylnej lampki - obecnie mam taką za 5 zł z tego kompletu: http://www.allegro.pl/item246258891_mactro..._gwarancja.html a myślę nad czymś zgrabniejszym do 30-40zł: CatEye, może Sigma Cuberider, ew coś tańszego - myślałem nad Adderem RHL-10: http://www.allegro.pl/item247428212_lampa_...a_led_cudo.html ale z opinii na forum wychodzi, że ma słabe mocowanie. potrzebowałbym czegoś z solidnym mocowaniem, tak, żeby nic nie latało, nie musi się jakoś specjalnie łatwo odczepiać (i tak jej nie będę zdejmował), pewnie na baterie 2xAAA, wiadomo - wodoszczelną no i jak najlepiej widoczną może mi ktoś doradzić pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzadzar Napisano 23 Września 2007 Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Poszukuję porządnie i długo świecącej lampki na przód za rozsądną cenę do 35-40 max. co byście mogli mi polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KikapuRider Napisano 4 Października 2007 Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A z rzeczy bardziej budżetowych:Cat Eye HL-500II - tą mam osobiście i do nocnej jazdy po lesie nadaje się świetnie. Światło jest mocne i rozłożone. Jedynym problemem jest dość wysoka prądożerność. 1. ...a da sie do tego wsadzić 4 akumulatory, powiedzmy 2500mAh? 2. Czym różni się HL-500II od HL-MC200 ? pozdro KR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 8 Października 2007 Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Osobiście nie używałem, ale moim zdaniem spokojnie. Tylko musisz wziąć pod uwagę, że te tanie akumulatory mogą mieć nieco większą objętość niż firmowe (energizer, gp, sanyo itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 13 Października 2007 Udostępnij Napisano 13 Października 2007 też mam Hl-500 II i światło jest mocne i rozłożone, ale jedynie przed rowerem - o dobrze oświetlonym poboczu można zapomnieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 22 Października 2007 Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Dzisiaj wyszedłem przetestować Sigme Mirage Pro. Totalny wypas! Jednak to trzeba zobaczyć na własne oczy, bo opis nie zostanie prawidłowo odebrany! W sumie sama 5W jest tak mocna, że ta 10W, która strasznie zużywa prąd, wydaje mi się zbyteczna, chociaż że kopie wtedy jeszcze bardziej, bardziej to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrobsonm Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Chce kupić lampkę bateryjna na przod. Prosze o porade jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. Cena do 60zł no chyba ze te kilka zł bedzie sie bardzo opłacało dopłacic Moja wymagania co do lampki: -łatwy miontaż i demontaż (czesto zostawiam rower przy sklepie nie chce miec lampki przez 3 dni) -diodowa(chyba ze mnie przekonacie ze na diodach nie da sie jechać dziurawą drogą szutrową 15km/h) -Zapięcie takie aby nie odpadło po tygodniu użytkowania(nie jezdże ekstremalnie wiec nie musi byc jakies niewiadomojakie) rower traktuje bardziej jako srodek lokomocji niz pasje co nie zmienia faktu ze chce miec w_miare dobra lampke jak na ta cene czytałem troche ten temat i z waszych wypowiedzi i mojej znikomej wiedzy wywnioskowalem ze dobre by bylo cos takiego (adder rhl-06): http://www.czesci-rowerowe.pl/o-wietlenie-...-06/prod_1.html i takie pytanie: oprocz nazwy czyms sie on różni od lampki o nazwie adder? ta cena za nia 50zł to w_miare dobra czy przepłaciłbym? jezeli znajdzie sie cos lepszego biorąc pod uwage moje wymagania to poprosze o sugestje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 -diodowa(chyba ze mnie przekonacie ze na diodach nie da sie jechać dziurawą drogą szutrową 15km/h)-Zapięcie takie aby nie odpadło po tygodniu urzytkowania(nie jezdrze ekstremalnie wiec nie musi byc jakies niewiadomojakie) Jak są naładowanie akumulatorki to możesz jechać ale rewelacji nie oczekuj. Mocowanie jest bardzo dobre. Trudno ją rozwalić z racji, że nie wystaje dużo ponad kierę. Ja dałem 50zł 2 lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrobsonm Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 da sie dostac cos lepszego za ok 60zł? I co to znaczy rewelacja? Jak to się ma załużmy do najtańszej lampki na dynamo z połamanym klaszem i zgubiona szybką? bo jeżeli duzo gorzej to moze bym kupił cos takiego http://milaplock.pl/?p=productsMore&iP...at-eye-hl-500ii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Bez przesady. Po szutrówce, nawet dziurawej, da radę jechać z tą lampką z prędkością dobrze powyżej 15 km/h. 15 km/h to i po korzenistym singletracku dasz radę. Ta lampka ma duży promień świecenia, więc ruchy kierownicą nie powodują uczucia nurkowania w kompletną ciemność przy każdym trochę ostrzejszym zakręcie. Ja byłam z tej lampki bardzo zadowolona, również w terenie. Do ostrych szaleństw się nie nadaje (tu już trzeba by halogenu) - ale w roli, jaką przewiduje dla niej rrobsonm, sprawdzi się, moim zdaniem, idealnie. Pozdrówko dowartościowujące PS. Zdecydowanie wolałabym Addera niż tę Sigmę z linku powyżej. PS 2. Za ok. 60 zeta można dostać Polarisa E-line - lampkę, której używam obecnie. Opis powyżej w tym temacie. Jedyne, w czym wyraźnie ustępuje Adderowi - to wąski strumień światła (upośledzenie trakcji w terenie, kiedy trzeba gwałtownie machać kierownicą na krętych ścieżkach). Tym niemniej możesz rozważyć - ma fajne, białe światło, bardziej przyjazne dla oczu niż typowo diodowy błękit Addera. Również moc światła jest większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrobsonm Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 PS. Zdecydowanie wolałabym Addera niż tę Sigmę z linku powyżej. sigme? chyba ze tez jakis myk z nazwami jest a na diodach tez nic lepszego te 10-15zl drozej niebedzie? i tymi nazwami tych adderow nie mam sie przejmowac? ile chodzi ten Adder na 1 zestawie bateri Ecia?chciałbym lampke o ktorej mozna zapomniec i gdy trzeba uzyc to nie ma problemu ze wyczerpane baterie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Pardon, nie Sigmę - chciałam napisać: Cat Eye. Nazwami się nie przejmuj - to to samo. Na jednym zestawie lampka, często używana (bywało, że codziennie) wytrzymywała mi spokojnie kilka miesięcy - z tym, że moc zbliżoną do początkowej utrzymywała przez jakieś, powiedzmy, 2 tygodnie do miesiąca (trudno mi powiedzieć, ile to faktycznie wypadało godzin). Potem dawała radę na szosie i płaskich szutrówkach, ale w terenie, podczas jazdy z przeszkodami, trzeba już było dla bezpieczeństwa i psychicznego komfortu stopniowo - wraz z upływem dni - coraz bardziej zwalniać. Pozdrówko na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrobsonm Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 No jak tak mowisz to mysle ze nie ma sie co zastanawiac tylko wezme to. Dobrze mysle ze 5 diodek od Addera lepiej niz 3 od sigmy? sorry ze sie tak wypytuje wszystko ale nie mam doswiadczenia z bateriami wogole a nie moge patrzec juz na moje dynamo w rowerze gorskim a chce dobrze wybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 To jeszcze zależy od mocy diód - mój obecny Polaris ma 3 diody, a jednak świeci mocniej, niż Adder. Pozdrówko ambiwalentne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Ten Polaris ma soczewki, więc światło musi być bardziej skupione i jaśniejsze. Najlepiej kup akumulatory bo zawsze będziesz mógł doładować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrobsonm Napisano 18 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 http://www.erowery.pl/go/_info/?id=1466 masz taka lampke? ja myslalem o tym http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/360 to moze lepiej ta twoja kupic bo w cenie bym sie zmiescil a jak z swieceniem na boki bo intuicja mi podpowiada ze te soczewki skupiaja swioatlo w 1 punkcie? edit wolniejszy byłem akumulatory ale do Addera? bo jeszcze by wchodzila w gre opcja ze lampka nie diodowa jezeli by mocniej swieciła duzo na AA bo mam ladowarke + kupic akumulatory do niej tylko wtedy lampa + akumulatory=ok 60zl chcialbym uzyskac tylko 1 odpowiedz i bym wszystko wiedział jak ma sie Adder z nowymi bateriami do dynama 15km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.