Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

No tak... Z tym, że światełko pozycyjne można spokojnie kupić za połowę ceny Micro :D

PS. właśnie sobie przypomniałem, że też widziałęm kiedyś tę Sigmę ;) Jako pozycyjne faktycznie dobre ale z powodu przytoczonego wyzej chyba lepiej zastanowić się nad czymś innym.

Witam.

Chcę zakupić lampki do roweru do około 100zł.

Na tył wezmę CATEYE TL-LD170R (24zł) - jakieś przeciwwskazania ?

Może jest coś lepszego w tej cenie?

Natomiast na przód chce coś co będzie dobrze oświetlało ale tez nie żarło baterii w 3 godziny...

Ideałem było by gdyby miało 2 poziomy oświetlenia + miganie nie kosztowało fortuny no i posłużyło długo ;] ... ale takie rzeczy to tylko w erze...

Na allegro wytypowałem parę lampek: [h-pełna jasność/c-ciągłe/p-pulsujące]

CATEYE HL-EL 135 - 77zł - 80 kandeli - c80/p320 - 2xAA

AUTHOR A-VISION - 80zł - 1W - pełna jasność 20 / c150 /p 200 - 4xAAA

AUTHOR X-RAM-S -60zł - h20/c130/p220 - 4xAAA

KELLY'S RHL-06 + tył - 60zł - 3xAAA

KELLY'S RHL-12 + tył - 65zł - 3xAAA

AUTHOR A-FLAT -50zł - c80/p220 - 3xAAA

SIGMA QUADRO -50zł - do 40 godzin - 2xAAA

CATEYE HL-EL 120 - 70zł - 50 kandeli - c80/p320 - 2xAA

Głównymi typami są CATEYE 135 bo ma 3 diody czyli nie będzie świecił punktowo i AUTHOR A-VISION bo ma 2 stopnie światła ciągłego.

No to na tyle teorii. Jak to się ma w praktyce? Która spiszę sie lepiej ?

Może jakieś inne propozycję.

Lampka ma głównie służyć do "odstraszania" samochodów i policji ale jak przyjdzie co do czego to żeby dało się jechać przez las w zupełnej ciemności. No i nie urwała się na wertepach ;]

Pozdrawiam.

Jeśli miałbym coś doradzić od siebie to nie wiem czy na tył opłaca się pakować w CatEye za 24zł. Też niedawno chciałem sobie taką zakupić ale zobaczyłem jak one działają w porównaniu do zwykłych lampek za 10zł i stwierdziłem, że różnicy praktycznie nie widać. Obecnie mam jakąś 1diodową lampkę która dostałem przy zakupie roweru i świeci naprawdę dobrze.

Na przód:

Ja mam Cateye hl-500II - świeci naprawdę świetnie (kilkadziesiąt albo i kilkaset metrów) jednak do Twoich kryteriów raczej się nie nada. Baterie w ciągu kilku godzin są wyczerpane. Sam właśnie myślę o jakiejś lampce pozycyjnej jako uzupełnieniu więc o diodówkach się nie wypowiem.

Mogę tylko poradzić na podstawie mojej dotychczasowej wiedzy, że nie warto się pakować w KELLY'S RHL-06 bo za 43zł masz Addera RHL-06 który jest tą samą lampką tyle, że bez napisu Kellys. Podobno jest bardzo dobra, co wiele osób na forum Ci potwierdzi. Sam się nad nią zastanawiam ale chyba nie zmieści się na mojej kierownicy :)

witam wszystkich forumowiczow, licze ze moze tu znajde jakies konkretne odpowiedzi -

w zwiazku z utrata poprzedniego roweru nadszedl czas aby kupic i uzbroic nowy... jedyny 'zgryz' jaki mi sie przytrafil to wybor swiatelka do przodu...

przegladnalem juz strony o diodach do 5W, halogenach itp itd, przejrzalem mase forow o roweruch i dalej stoje w miejscu...

najchetniej pokombinowal bym cos sam, ale przez nastepne 3-4 miesiace bedzie to raczej bardzo utrudnione, wiec zostaje mi rozwiazanie gotowe, ew. 'minimalne' przerobki

http://allegro.pl/show_item.php?item=197487139

chyba najciekawsze co znalazlem

http://allegro.pl/show_item.php?item=198600698

trzeba doliczyc jeszcze z 40 pln na przyzwoite akumulatorki

kryteria sa proste - jasnosc+wygoda uzytkowania

zasilac i tak bede akumulatorkami, badz akumulatorem

czas pracy ok 60-90 min zapewnia kazda opcja

ciezar nie ma dla mnie specjalnego znaczenia

wazna jest jedynie ogolna 'solidnosc' czyli raczej dobrze przemyslane modyfikacje w miare solidnych rozwiazan...

diody 5 i 3W do mnie nie przemawiaja do konca z powodu odprowadzania nadmiaru ciepla (moze jakas latarka aluminiowa odpowiednio zmodyfikowana?) i poboru pradu (akumulator zelowy+ladowanie w.w. to juz spore komplikacje jak dla mnie, potrzebna jakas przyzwoita obudowa, mocowanie jej do roweru, chyba ze jest gdzies gotowe rozwiazanie - akumulator, obudowa, ladowanie...)

z kolei diody 1W to kwestia wyboru czegos w czym dalo by sie je rozsadnie zamocowac min ze 3 szt. i problemy z zasilaniem jak wyzej... gotowe rozwaiazania halogenowe wygladaja w miare ok, no moze poza cena, ale sadzac po opisach i praktycznie braku innych opcji to niewiele poza nimi zostaje...

reasumujac - jezeli ktos jest w stanie polecic jakies oswietlenie ktore zapewni przyzwoita widocznosc w calkowitych ciemnosciach i srednio ciezkim terenie (drogi gruntowe itp.) gotowe, lub bazujace na prostej modyfikacji czegos ogolnie dostepnego, a przy tym solidne i nie rujnujace kieszeni bardziej niz podane powyzej linki to bardzo prosze o reakcje...

• 2 tygodnie później...

Okazja jak okazja, to nie jest rewelacyjna lampka. Tyle to ona powinna kosztować jako nowa :). Wiem co mówię, bo sam takiej kiedyś używałem. Z początku myślałem, że jest super, ale później przekonałem się do Cubelighta. No ale zanim się ktoś skupi niech się dowie w jakim odcieniu świeci ta lampa, bo były wersje, które dawały badziewny zielonkawy odcień. Niebieski jest lepszy.

Ma ktoś może taką lempke?? http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=2&am...;p=%&id=588 ona naprawde jest taka dobra i warta swojej ceny??

zakupiłem ją właśnie wczoraj i jeszcze nie zamontowałem jej, jednakże świeciłem sobie tak dla sprawdzenia jak działa, no to jak zaświeciłem ze swojego okna w blok znajdujący sie naprzeciwko w odległości 40 metrów dalej to widziałem ścianę w oknie u sąsiada więc myślę, że jest ok.....

Jak już piszemy o oświetleniu to ja też bym chciał się dołączyć. Planuje kupić jakieś oświetlenie do rowerku, oczywiście tył i przód. Miałem takie za 30 zł, ale niestety przednia lampka była taka tandetna ze odpadła i się rozsypała w drobny mak, a tył jakoś tak świeci jak chce.

Jak by ktoś miał cos fajnego do polecenia i myśle ze nie a kosmpiczne pieniądze :( to byłbym bardzo chętny. Dobrze by było kupić coś co ma w miarę mocne uchwytu, poprzednie odpadły na dziurach.

ile możesz przeznaczyć na oświetlenie? Ma być na Ledach (dużo dłuższy czas świecenia) czy halogen (znacznie lepsze oświetlenie drogi)? Co do uchwytów to się nie bój. Praktycznie wszystkie firmowe lampki mają bardzo dobre uchwyty :)

[edit] z resztą, poczytaj ten wątek. na pewno znajdziesz coś dla siebie :(

ile możesz przeznaczyć na oświetlenie? Ma być na Ledach (dużo dłuższy czas świecenia) czy halogen (znacznie lepsze oświetlenie drogi)? Co do uchwytów to się nie bój. Praktycznie wszystkie firmowe lampki mają bardzo dobre uchwyty :)

[edit] z resztą, poczytaj ten wątek. na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

Wydaje mi się ze lepiej założyć coś co dobrze będzie świeciło z przodu (halogen) a z tyłu może być LED.

No na oświetlenie to myśle tak max 60 zł wydać.

moim zdaniem kazda lampka tylna, byleby byla, bedzie przyzwoicie widoczna i wyraznego wzrostu bezpieczenstwa drozsza lampka nie zapewni. lepiej zainwestowac w przednia, bo tutaj roznice w oswietleniu drogi sa juz wyrazne. uwazam, ze 50zl to rozsadna granica cany za tylna lampke, chociaz oczywiscie nie mozna przesadzac i kupowac jakiegos najtanszego szajsu.

No na oświetlenie to myśle tak max 60 zł wydać.

Da się zrobić :P

Chcesz halogen powiadasz?

Na przód np:

Sigma Cubelight albo

CatEye HL-500II Sam ją używam i jest naprawdę bardzo dobra.

Na tył:

Jakakolwiek ;) Moim zdaniem nie opłaca się pakować dzisiątków złotych w tylne oświetlenie które i tak między sobą niewiele się różni. Jak uznasz, że potrzebujesz czegoś lepszego na tył, pojawi się nowa gotówka, to sobie kupisz, jak nie będziesz jeździł z lampką za 4zł. Ja miałem taką przez wiele lat i była bardzo dobra :D Obecnie również mam jakąś gratisową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...