Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

zachęcajaca - z waszej oceny - swietna! ^^

Chociaz nagina nieco fundusze wezne właśnie ją na całoroczne trasy 26km/dobe. Póżniej zdam wam relacje jesli fani Addera chcieli by wiedziec jak wiele potrafi wytrzymac ^^

Lecz co wzias do tyłu?

Poza oswietleniem przyda sie rowniez ladowarka. Czy dobrze wziasc jakas firmową czy taka własnej konstrukcji tez bedzie dobra?

zachęcony opinia jednego z forumowiczów kupiłem lampkę na przód Adder RHL-11 i jest naprawde rewelacyjna,gorąco wszystkim polecam ,swiatło niesamowicie silnie ,pełna widoczność w ciemnym lesie,na drogach asfaltowych kierowcy samochodow mysla ze jedzie cos na długich swiatłach i migaja swiatłami abym zmienił "swiatła",przy tej lampce polubiłem jazde w totalnych ciemniosciach po lesie,wszystko widac,jestem bardzo zadowolony z zakupu.

zachęcony opinia jednego z forumowiczów kupiłem lampkę na przód Adder RHL-11 i jest naprawde rewelacyjna,gorąco wszystkim polecam ,swiatło niesamowicie silnie ,pełna widoczność w ciemnym lesie,na drogach asfaltowych kierowcy samochodow mysla ze jedzie cos na długich swiatłach i migaja swiatłami abym zmienił "swiatła",przy tej lampce polubiłem jazde w totalnych ciemniosciach po lesie,wszystko widac,jestem bardzo zadowolony z zakupu.

A gdzie kupiłeś i za ile ???

Bo ja niedługo też bym musiał jeszcze 1 lampke na przód kupić bo mój Cubelight jest mocny ,a by się coś słabszego jeszcze mi przydało ,żeby widzieć te 3 metry zaraz od opony (bo Cubelight mi łapie tak z 3-4 metry od opony)

PS//

Ile ci akumulatorki trzymają ???

RHL-11 kosztuje 59 zł i raczej ciężko ją znaleźć, np. u mnie w mieście tylko w jednym sklepie ją znalazłem. Nadaje się nawet do dalszego oświetlania drogi, kto widział jak to świeci, to będzie miło zaskoczony :) Baterie zwykłe przy trybie normalnym świecą dość długo, a ile, to nie mam pojęcia, bo nie zwracałem na to uwagi, ale lampka ma jeszcze tryb oszczędny, który i tak daje rade.

Z autopsji wiem że sporo rowerzystów nie ma oświetlenia... później dochodzi do takich tragedii...

a i przy okazji: Mam małe pytanko czy Sigma micro jest coś warta?? Będę dzięki niej widoczny? Jak wygląda sprawa z mocowaniem?? Planuję zakup Takiej sigmy na tył(przód bezwzględnie Adder)...

Pozdrawiam

No i ja dziś zafundowałem sobie komplet lampek... Na tył CatEye L-Ld170-R na przód lampka Authora(taki odpowiednik sigmy micro) No i mogę po pierwszych jazdach śmiało powiedzieć że to taki mały stroboskop... Pozdrawiam i polecam te lampki

Ten cat eye to oczywiście TL-L... zabrakło mi literki...

• 3 tygodnie później...

Jeśli temat tej lampki był poruszany to przepraszam ale nie znalazłem o tym info :P

http://www.allegro.pl/item139667924_bardzo...it_sezonu_.html

Chodzi mi o to czy jakbym kupił 2 takie lampki i zamontował do bika to czy dało by się jeździć na nich w ciemnym lesie?

Czy zamontowanie stożkowej osłony odblaskowej pomogło by w rozprowadzeniu światła?

Czy w ogóle te lampki się do czegoś nadają poza zaznaczeniem swojej obecności na drodze?

A jaką lampke wybrac do 30 zł bo sam nie wiem

tylko zeby była na przód

W tej cenie dobrego LEDa wg. mnie nie znajdziesz. Ja sobie niedawno kupiłem stareńki model Cateye'a HL-270 i jestem zadowolony. Wcześniej miałem taniego LEDa. Teraz robi tylko za lampke ostrzegawczą jak jade po dobrze oświetlonym chodniku\ulicy (gdy jest dobrze oświetlona droga wyłanczam kotka aby nie marnować baterii) bo o widzeniu czegoś dalej niż 5 metrów od roweru to moge zapomnieć. Może i ten cat jest stary, ale ciągle się spisuje dobrze. Tylko ta waga i wielkość, no i baterie lubi dość mocno (naszczęście są akumulatory R20 :030: ).

• 4 miesiące temu...
które lampki są lepsze diodowe lub halogen albo zwykła zarówka ??????????

Hallo Norbert i inni zaklopotani co robic dla oswietlenia,

ja zrobilam sama dla calej rodzinki oswietlenie do rowerow na bazie diod luxeon (1W) i cree (z-power) tez 1Wat. Najprosciej przerobic zwykla tania lampke halogenowa na 2 baterie baby (z uchwytem na kierownice). Pasuja tam 2 diody 1 W wraz z optyka. Prad naturalnie z dynamo, zadnych zbednych ciezarow i nie skonczy sie jak wlasnie potrzebny. Co do wynikow to z taka najprostrza lampka nie ma szans zadna kupiona (tez na dynamo), Lumotek LED jest duzo slabszy. 1-no Watowa Dioda Cree (lub z-power) najnowszej generacji P4 daje 75 lub 100 lumenow (2 warianty). Poprzednie Luxeon 1 W mialy ok. 40 Lumen, 3 W i 5 W Luxeon maja slabsze oswietlenie niz nowa 1 w z-power, tylko grzeja 5 razy mocniej. Aby wszystko pasowalo potrzebny jest prosty treiber:

2 schottky Diody 1-3 W, 2 Elkos 2200 µF 25V no i diody oswietleniowe. Polaczyc trzeba to tak:

h!!p://www.led-treiber.de/html/dynamo-treiber.html

najlepiej ten 3-ci schemat gdzie sa tylko te czesci ktore wymienilam, tylna dioda jest czerwona, bije kazde kupne tylne swiatlo na leb.

Ja mam axa-traktion, boczne dynamo bez diod zenera (wycielam) i na stale mam przerobiony normalny reflektor z dioda a do tego 2 lamki z 2-ma diodami na kierownicy (wyjmowane) i z tylu jedna czerwona (Luxeon). Ta maszyneria swieci jak samochod. W pojedynczej i jednej z dwoma diodami (75 Lumen z-power) mam optyki szrokokatne (12x50 elliptical beam) aby nie razic tych z przeciwka a w drugiej lampce 2x100 Lumen 10° do dali, tam gdzie mozna poswiecic. Na kierownicy przelacznik do dalnego. Do tej pory nie widzialam lepszego poza tym ktore zrobil moj brat. Co dziwne, a wlasciwie nie, ze przy pelnym obciazeniu (6 Diod) dynamo chodzi najlzej. Wszystkie Diody sa polaczone szeregowo, to wazne. Koszty porownywalne z pojedyncza dobra lampa na baterie (akumulator). Na 300 m widac nie tylko malego psa ale tez jego cienka linke od smyczy. Jezeli sa dalsze zainteresowania moim nieudolnym produktem to zdjecia sa na stronie ktora podalam powyzej lub moge zrobic duzo swoich.

Zrob to sam,

dickeberta

ja poszukuje jakiegoś fajnego lampiona co by w miarę dobrze świecił na wieczornych rajdach po lasach :D co myslicie o tym cateye'u

http://allegro.pl/item178195588_lampka_prz...00ii_nowa_.html

a może macie jakieś inne typy do max 50-60zł

diodowe w tym przedziale cenowym raczej odpadają... no chyba, że ktoś z was ma doświadczenie z diodowymi w takim przedziale cenowym:

http://allegro.pl/item178598858_lampa_diod...l_120_nowa.html :>

ja poszukuje jakiegoś fajnego lampiona co by w miarę dobrze świecił na wieczornych rajdach po lasach <_< co myslicie o tym cateye'u

http://allegro.pl/item178195588_lampka_prz...00ii_nowa_.html

Mam i sobie chwalę. Tylko bez akumulatorków ani rusz. Poza tym mankamentem do lasu jest idealna.

Aha! nie wiem jak u ciebie, ale u mnie na prostej kierze nie da się jej zamontować pod nią. linki przeszkadzają (kiera ritchey comp, klamkomanetki deore)

Mam i sobie chwalę. Tylko bez akumulatorków ani rusz. Poza tym mankamentem do lasu jest idealna.

Na ile Ci starcza komplet akumulatorków i jakich używasz (ile mAh)

Aha! nie wiem jak u ciebie, ale u mnie na prostej kierze nie da się jej zamontować pod nią. linki przeszkadzają (kiera ritchey comp, klamkomanetki deore)

ja mam kiere giętą taka jak jest standardowo w Krossach A4... no nic może podjadę do jakiegoś sklepu i sobie przymierze jak będzie taka możliwość :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...