Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Może kogoś zainteresują te linki:

http://www.cateye.com/en/product_detail/327

http://ebike.hu/termekek/lampa/elso-lampa/3621

http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/1692/3/ .

Być może za jakiś rok z hakiem sobie taką sprawię, ale może już będą wtedy takie, co będą dawały światłość 2000cd.

Przy okazji: czy w jakiś sposób można przeliczyć, choćby w przybliżeniu, luksy na kandele?

Interesuje mnie dokładnie taki zestaw jaki kupił Tichy. Strasznie się napaliłem na sigme mirage tylko jest jedno ale. Z tego co widzę ta lampka jest na akumulator. Czy jest może wersja bez niego? Po prostu nie chce dodatkowego balastu a lampka bardzo mi się podoba i myśle ze na moje potrzeby byłaby wystarczająca. Jeśli ktos wie niech napisze :) Pozdrower

Z tego, co właśnie przeglądałem o tych lampkach, to mniemam, że one są tylko i wyłącznie na jakiś tam akumulator, a najlepiej taki z zestawu, co Ci tam dają. Jeśli się mylę - nie bijcie. :)

Tichy, jakieś fotki z akcji nocnej zapodaj, jak już dostaniesz to oświetlenie.

Lampka w ciemnym pokoju dawała czadu w oczy oczywiście też :) Jakie było moje zdziwienie kiedy zapadł zmrok w lesie na mokrych górskich ścieżkach a koledzy z klubu lokalnego nie odpuszczali tempa :huh:

Widziałem ciemnośc ;) Absolutnie bezużyteczna lampka w takich warunkach, kiedy za mną jechał kumpel z sigma mirage widziałem tylko i wyłącznie swój cień przed soba a moja lampa nie dawała nawet kółeczka na tym cieniu na 4 metry przede mną :(

Dziwie się tym entuzjastycznym opiniom na temat addera zwłaszcza Eci - pozdrawiam, nie twierdze że piszesz nieprawde raczej mysle że to zależy od tego jak jeździsz i czego oczekujesz od nocnej wyprawy do lasu.

nie bierzecie pod uwage takiego parametru źródła światła jak oddawanie barw

właśnie 2B3 ma współczynnik Ra /oddawania barw / do kitu

ja używam Addera 4 diodowego i kupiłem go praktycznie na podstawie opinii Eci /pozdrówko/ jeździłem całe wakacje lasem

z pracy i nie narzekałem

a na wożenie przyczepki na agregat prądotwórczy nie mam ochoty

polecam stronki http://www.klubswiatla.pl/?param=_0

Przy okazji: czy w jakiś sposób można przeliczyć, choćby w przybliżeniu, luksy na kandele?

Tego nie można przeliczać bo to jednostki dwóch różnych wielkości charakteryzujących lampę (a dokładniej światło lampy), więc nie są porównywalne. To tak jakby przeliczać sekundy na kilogramy :)

Luksy określają natężenie oświetlenia czyli stosunek strumienia świetlnego ( jednostka lumen) do powierzchni na którą ten strumień pada ( jednostka metr kwadrat ).

Kandele określają światłość czyli stosunek strumienia świetlnego do kąta bryłowego (jednostka steradian)

W dodatku obie wielkości są wektorowe więc trzebaby było porównywać wartości dla takich samych kierunków.

Obie wielkości niewiele mówią o tym jak ta lampka będzie naprawdę świecić gdyż podane są tak z kosmosu bez odległosci, kąta rozsyłu, krzywych fotometrycznych itd.

To są takie zagrania marketingowe.

Prawidłowo należy podawać strumień świetlny (jednostka lumen) co określa moc źródła światła odczuwaną(widzianą) przez człowieka czyli poprostu wtedy wiadomo lampka świeci silniej lub słabiej, tak robią wszyscy więksi producenci przemysłowych i domowych źródeł światła.

edit:

Ra jest bardzo ważne tylko znajdź jakąś lampkę rowerową która będzie to miała podane, pewnie w 99% przypadków to nawet producent nie wie.

Kilka razy padala tutaj Sigma Blade. Czy ktos z tutaj obecnych jej moze uzywa?

Myslalem sobie, zeby kupic dwie takie, albo dwa power beamy z allegro (niby wiecej diodek, ale czy lepszych?)

To, ze mnie bedzie widac nie ulega raczej watpliwosci, ale co z jazda w ciemnosci? 2 takie lampki sobie poradza na tyle, zebym wiedzial gdzie jade i nie dal sie zaskoczyc wielkim korzeniem w lesie?

P.S. Co myslicie o tych power beamach? Cena troche odstrasza - za tanie, zeby bylo cokolwiek warte :eek:

[.....] Tichy, jakieś fotki z akcji nocnej zapodaj, jak już dostaniesz to oświetlenie.
Oświetlenie przyszło wczoraj i już zdążyłem potestować :)

Fotek nie zapodam bo ni mam czym ich zrobić.

Wynik testu jak najbardziej pozytywny (choć liczyłem na bardziej jednorodne oświetlenie). Po asfalcie jeździ się dość komfortowo, w terenie już nie (można dokupić drugą na teren (zasilanie z jednego akumulatora) ,,evo X'', dokupię). Ogólnie jestem zadowolony i polecam. Nocna jazda po lesie to dużo frajdy (jeździłem głównie po leśnych asfaltówkach zamkniętych dla ruchu samochodowego), zdecydowanie warto zainwestować w dobre oświetlenie.

Pozdrówko nocne :)

Witam :D

Jestem tu nowy, więc was wszystkich wiatam :P

A teraz, przechodzę do sedna sprawy :P , jaki zestawik możecie mi polecić za 80zł na mój rowerk :)

Fotki dam wam na wekend

Moim rowerkiem lubię jeździć, albo na asfalcie, szutrze, nieraz skacze z wysokich krawężników :035: , a nieraz wjedzie się na nasze polskie koleiny :028:

Co do światełek :D : tył by musiał dawać średnio - mocne światło (tak na 2,3 akumulatorki), a przód średnie (też tak z 3 akumulatorki)

Rower używany cały rok (niezależnie od pory roku i pogody)

Więc chłopaki :lol: pomóżcie w kupieniu czegoś, bo na wekend bym coś chciał już mieć

http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=3367

RHL-06 może być jeśli używasz bateri i są w miarę nowe. Trzech moich kumpli jej używa (naturalnie każdy ma swoją;)). Przy akumulatorkach nie wiem jak jest z jasnością, jednak weź pod uwagę, że 3 akumulatorki dają U=3,6V, a 3 baterie U=4,5V. Może być kiepsko. Tak samo z tą drugą lampką czterodiodową z allegro.

Mam na przodzie diwe lampki Kelly's RHL-12. Na tyle Kelly's RHL-02. Tylna ma rewelacyjny "perełkowy" klosz i daje efekt jak kula dyskotekowa. Duża dioda na środku i po dwie bo bokach odchylone trochę i rozmieszczone po okręgu. Bardzo szeroka widoczność.

Jedna lampka na przodzie niestety nie wystacza. Oświetla na 3 metry max. Dwie to co innego. Dają skondensowane strumienie swiatła.

RHL-06 natomast dają bardziej szeroki stożek światła, bo nie mają przed każdą diodą soczewki tylko jeden duży klosz zakrywający wszystkie.

A jak jest z jasnością oświetlenia na bateriach i na akumulatorach. Różnica w napiąciach spora. Czy prąd jest taki sam, czy mniejszy? Hmm, musze jutro zmierzyć rezystancję ogniw z ciekawości.

Przednia RHL-06 - czy to jest oryginalny RHL-06 ??

A na tył to która będzie lepsza ??

Tył 1 ?? czy Tył 2 ??

Lepiej widoczna jest tylna 1. Tak jak pisałem ma 5 diod rozłożonych na okręgu w tym środkowa większa. Do tego świetny klosz i jest dosć płaska.

Tylna 2 jest większa. Ma jasne diody, ale zwykły klosz i nie rozprasza tak ładnie światła. Duże i jasne diody świecące do tyłu i widoczne ze znacznie większej odległości. W bok skierowane są tylko dwie małe diody - jedna w każdą stronę.

Polecam pierwszą.

Ta przednia wygląda podobnie do RHL-06, ale ma soczewkę pod diodami karbowaną, a nie gładką.

M-Wave to nowa firma na polskim rynku. W tym roku weszli zdaje się. Polecam ten model z Kelly'sa albo Adder'a.

Tyle tematów, postów o lampkach na przód, że się zagubiłem. Sam nie wiem co wybrać, mam do dyspozycji 50 zł. Zależy mi na tym, żebym coś widział gdy jade :D Nie będe jeżdził po lasach, więc ni musi byc to cos bardzo mocnego, ale jakieś polne ściezki musze pokonywać :P Co więc polecacie?? Sam nie wiem czy wybrać diodówkę, czy halogen. Wiem, wiem 50zł to nie dużo, ale co zrobić gdy więcej nie ma... pomózcie forumowicze w wyborzye :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...