Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

:D:P:blush::blush::blush:

człowiek uczy sie całe zycie

a co sie stanie z ta żarówką jak zamiast AKU wsadzisz jednak baterie

i jednak bedziesz miał te 6 V ?

spojrz na mój wczorajszy post o 11.29 opinia o propozycji nr 5

tyle na obrone :P

oczywiście podzielam twoje zdanie

miłej zabawy w górach

pozdrowerek oświecony z XI pietra :D

Napisano

ja mieszkam na 9 pietrze i moj 3-diodowy cateye el-400 tez ladnie oswietla chodnik ;] swieci lepiej niz 5-diodowy mactronic... a ma tylko 90 kandeli. pozatym jest lekka, mala i niezbyt pradozerna.

Napisano

jurasekNic sie nie stanie jeżeli wsadzisz zwykłe baterie czyli 6V

Zauważ że na stronie klik jako źródło zasilania podane są 4 baterie LR-06 (jak dla mnie LR-06 są to zwykłem paluszki 1.5V które można dostać w każdym kiosku)

Większość urządzeń elektronicznych jest przystosowana do pracy w szerszym zakresie napięć, tzn że jak będzie troche wyższe lub niższe nie powinno to powodować problemów. :D

białykom mój authorek też oswietla chodnik 2 diodami, ale nie powiem że mocno, natomiast xenonem to tak że na dole można by spokojnie czytać gazete :P

Napisano

jurasekNic sie nie stanie jeżeli wsadzisz zwykłe baterie czyli 6V

Zauważ że na stronie klik jako źródło zasilania podane są 4 baterie LR-06 (jak dla mnie LR-06 są to zwykłem paluszki 1.5V które można dostać w każdym kiosku)

Większość urządzeń elektronicznych jest przystosowana do pracy w szerszym zakresie napięć, tzn że jak będzie troche wyższe lub niższe nie powinno to powodować problemów. :D

4,7 V zasilamy 6 V to zwiększone zasilanioe o 25 %

a to juz np w halogenach 12 V zwiększa odparowanie zarnika i nawet 50 % wzrost zużycia /wg danych technicznych Philipsa /

i stąd własnie była moja poprzednia uwaga o Twojej lampce

oczywiście biorac pod uwage Twoją uwage na temat napięcia AKU problemu nie ma

p.s. na mojej ulicy jest sprawne oswietlenie więc z XI pietra nie musze oświetlac chodników :P:blush::blush::blush:

Napisano

Drogi Jurasku :lol: Otóż musze cie uświadomić że owszem 4 zwykłe baterie (np.alkaliczne) dają 6V (4x1.5V)

Natomiast akumlatorki nie mają 1.5V tylko 1.2V wystarczy spojrzeć na akumlatorek, na pewno pisze 1.2V

Więc cztery akumlatorki połączone szeregowo dają około 4.8V przy dobrych wiatrach.

Co do tej A-M4X, po rozmowie ze sprzedawcą zdecydowałem sie na zakup A-D4WX Xenon+LED i stwierdzam że lampka niczego spobie, chociarz ten xenon strasznie pożera baterie, ale ma bardzo duży zasięg, powiem tak, mieszkam w bloku na 8 piętrze i świecąc z tej wysokości na chodnik pod blokiem cały chodnik był oświetlony dosyć mocno :) Można owszem używać diod, są 2 ale to raczej tak żeby być widocznym :D

Mam zamiar pojechać w góry więc zobaczymy jak sprawdzi sie w terenie.

Pozdrawiam

Ja wymieniłem te oryginalne diody na nowe,jasniejsze.

Dodatkowo dolozylem jeszcze 2(gora,dol).

Dolozenie jeszcze jednej dalo duzy efekt,ale 4 to juz mala roznica.

Podlaczylem rownolegle.

Napisano

Ja wymieniłem te oryginalne diody na nowe,jasniejsze.

Dodatkowo dolozylem jeszcze 2(gora,dol).

Dolozenie jeszcze jednej dalo duzy efekt,ale 4 to juz mala roznica.

Podlaczylem rownolegle.

dayus też przymierzam sie do wsadzenia do niej jeszcze 2 diod. na razie przeżywam małe problemy finansowe, ale jak sie wszystko wyprostuje zajme się tym. Mam zamiar wykonać jeszcze drobną modyfikacje w układze lampki, coby diody świeciły swoją pełną mocą :)

Aha diod nie będe wkładał na góre i dół, mam zamiar wsadzić je tak żeby z jednej strony były 2, patrząc na optyke lampki stwierdziłem że tak będzie najoptymalniej.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

było już powiedziane sporo o lampkach na przód, a co powiecie o lampkach tylnch?? Czy wolicie zainwestować w coś porządniejszego (cateye, sigma) czy wystarczy Wam zwykła diodówka z supermarketu za 8zł?? :wink: Ja przez długi czas jeździłem z taką zwykłą lampką (5led) która w moim odczuciu była wystarczająca ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie warto zainwastować tych 30 czy 40zł w poprawę bezpieczeństwa. Czy taki np. CatEye TL-LD120III-R albo Sigma Cuberider będą naprawdę się różniły od nn za 5zł ;) :lol:

Napisano

było już powiedziane sporo o lampkach na przód, a co powiecie o lampkach tylnch?? Czy wolicie zainwestować w coś porządniejszego (cateye, sigma) czy wystarczy Wam zwykła diodówka z supermarketu za 8zł?? :wink: Ja przez długi czas jeździłem z taką zwykłą lampką (5led) która w moim odczuciu była wystarczająca ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie warto zainwastować tych 30 czy 40zł w poprawę bezpieczeństwa. Czy taki np. CatEye TL-LD120III-R albo Sigma Cuberider będą naprawdę się różniły od nn za 5zł ;) :lol:

ja kupilem tylnia cat eye za 25zlale nie widze zasadniczej roznicy poza wygladem od takiej za 8zl...

Napisano

ja kupilem tylnia cat eye za 25zlale nie widze zasadniczej roznicy poza wygladem od takiej za 8zl...

no właśnie tak się zastanawiam nad tą lampką, wygląda przecież jak najzwyklejsza LEDowa lampka z supermarketu (tylko ten wielki napis:]). na pewno jest dokładniej zrobiona i z lepszych materiałów ale czy to jest warte te dodatkowe 20zł?? Już bardziej podoba mi się Sigma Cuberider - wygląda obiecująco ;) ale też nie wiem czy nie lepiej te pieniądze ulokować gdzieś indziej.

Napisano

Ja kupiłem Mactronic TF-54 na www.hurt.com.pl Wyszło coś koło 20zł z przesyłką.

5 led'ów i 4 tryby świecenia.

Świeci jak na moje oko bardzo mocno a na pewno wystarczająco żeby być widocznym na drodze choć nie mam żadnego porównania.

Jeśli chodzi o jakość wykonania to oceniam ją bardzo dobrze, nie wygląda to na jakiś odpustowy czy marketowy szajs. Smiało moge ją polecić.

Moim zdaniem 30 zeta na tylnią lampke to max.

Napisano

Witam!

Na stępie chcem zaznaczyć, że umiem szukać po forum, to tak dla tych którzy by chcieli mnie odrazu zbesztać za to że temat już był.

Przeczytałem wszystkie posty na temat oświetlenia na przód i nadal nie wiem co wybrać.

A więc zaczynając od początku...

Potrzebuję oświetlenie które:

Będzie kosztować max 70 zł i będę mógł spokojnie przejechać w nocy po lesie. Najlepiej jak by taka lampka była energooszczędna na paluski AAA. Sam nie wiem czy ma być to LED czy Halogen (najlepiej jak by miał obie funkcje). Wiem, że takie rzeczy to tylko w Erze =) ale może ktoś coś mi doradzi sensownego?

Czy jest jakaś lapka LED która dorównuje Halogenowej?

Zastanawiam się nad CATEYE HL-EL120 ale czy da się nią jeździć po lesie?

Trochę tu namieszalem ale już późna godzina więc mi wybaczcie =)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Adder RHL-11

Kosztuje 50zl w sklepach rowerowych (przynajmniej w Bydgoszczy), i jest najlepsza lampka rowerowa jaka widzialem. Ekstremalnie mocna. Samochody z przeciwka migaja mi dlugimi, ze mam przestac ich oslepiac (na 500 metrowym odcinku, ktory pokonuje w nocy na drodze).

RHL-11 to mocniejszy (i mlodszy) brat RHL-06, testowanej zdaje sie tu na forum. Ma 2 tryby swiecenia (pelny i slabszy), nie ma trybu migania. Zasilanie to 3 x AAA. Swieci max 30h, przy czym ekstra mocno 10 godzin, a dalej slabnie i dociaga podobno do 30h. Uzywam ja od kwietnia i baterie zmienialem dotychczas 1 raz (teraz szykuje sie drugi :) ).

http://www.mc-scatter.com/catalog/product_...6d7daed49acf665

Pozdrawiam

Napisano

Witam sprawilem sobie te lampke, tylko moja jest czarna i ma napis "Pro" wiec nie wiem czy to jakas nie podrobka, jesli mozecie to zrobcie jakies zdjecie z gory. Jest rzeczywiscie niezla, kupilmem ja bez pudelka i zadnej instrukcji gdyz byla juz ostatnia. Moglibyscie napisac czy jesli swieci mi pomaranczowa lampka to oznaka sygnalizacji baterii? Aaaaa i najwazniejsze pieknie wchodzi na rozne srednice kiery, u mnie na 31.8 nie ma zadnego problemu:) POLECAM!

Pozdro @ll :D

Napisano

Witam sprawilem sobie te lampke, tylko moja jest czarna i ma napis "Pro" wiec nie wiem czy to jakas nie podrobka, jesli mozecie to zrobcie jakies zdjecie z gory. Jest rzeczywiscie niezla, kupilmem ja bez pudelka i zadnej instrukcji gdyz byla juz ostatnia. Moglibyscie napisac czy jesli swieci mi pomaranczowa lampka to oznaka sygnalizacji baterii? Aaaaa i najwazniejsze pieknie wchodzi na rozne srednice kiery, u mnie na 31.8 nie ma zadnego problemu:) POLECAM!

Pozdro @ll :D

RHL-11 ma 2 diody: zielona i czerwona. Zielona swieci swiatlem ciaglym gdy lampka swieci w trybie normalnym. Zielona miga, gdy lampka swieci swiatlem "slabszym". Jesli do tego dochodzi swiecaca czerwona, oznacza to, ze masz slabe baterie (wg lampki, co jest dosc subiektywna ocena B) ).

Napisano

za taką cenę nie ma co rozważać

niskobudżetowa lampka

ja wziąłbym 14diodową

mam 4 ledy i jestem zadowolony

musze jakis opis w testach zrobić tylko policze ile już czasu świeci

za taką cenę nie ma co rozważać

niskobudżetowa lampka

ja wziąłbym 14diodową

mam 4 ledy i jestem zadowolony

musze jakis opis w testach zrobić tylko policze ile już czasu świeci

Napisano

nie znam tych lampek ale chyba bym się zdecydowała na tę drugą. W końcu Sigma to Sigma. Światło pewnie mają podobne ale na pewno wykonanie będzie lepsze. Ja bym jednak nie oczekiwał rewelacji, chociaż gdyby któraś z nich okazała się dobra nieomieszkaj o tym nas poinformować :wink: akurat potrzebuję jakiejś sensownej diodówki na pozycyjną ;)

Napisano

Mam Sigme Triled'a ;) Spisuje sie świetnie, i jest na normalne paluszki, a nie te małe. Bateri nie wymieniałem od zeszłego sezonu:)

Jednak jezeli chodzi ci o jakiej konkretne oswietlenie drogi, to nie licz na zawiele. Co prawda w zupełnej ciemności po lesie da sie spokojnie jechac. Jednak najlepiej spisuje sie jakos światło hmmm... pozycyjne:D

Napisano

Mam Trileda ale nie jestem zbytnio zadowolony. Dziury i z 1m nie zobaczysz - to tylko światełko pozycyjne i dość słaby system mocowania - na moją kierowniće to nie moge założyc blisko mostka bo "nie łapie", a jak zamontowałem trochę dalej to się zsuwała i mnie to wk.... więc na chama docisnełem i się wyrobiła. Obecnie w tej pozycji się jakoś trzyma ale żałuje trzeba było dołożyc te parę zeta i wziąć CatEye.

W najbliższej przyszłości wymienie ją na inną.

Napisano

Zamówiłem Mactronica lh5. Będzie pewnie w poniedziałek. Myślałem że lampka na przód nie będzie potrzebna az do zeszłego piątku.

Jadąc do pracy około godz. 06.00 potrącil mnie taksówkarz ( jego wina) i nawet się nie zatrzymał. Nie wezwałem policji tylko dlatego że mogliby się doczepić do braku oświetlenia po za tym myślałem że nic sie nie stało ani mnie ani rowerowi.

Efekt to tylko centra z tyłu i troche strachu.

Numery tego frajera to SH 12505 jasny mercedes. Może którys kolega z forum jak go spotka to zrobi mu fale Dunaju na karoserii.

Napisano

ja bym na Twoim miejscu zgłosił to na Policje. Nawet nie ze względu na ewentualne odszkodowanie tylko aby na drugi raz taki pajac uważał - ze wszystkich uczestników ruchu to właśnie sałaciarze najczęściej łamią przepisy.

A za oświetlenie to chyba i tak by Ci nic nie zrobili bo o godzinie 6:00 nie ma warunków ograniczonej widoczności.

Jak by to na mnie trafiło by się fajfus nie wywiną, nawet gdyby mi mieli wypisać mandat za brak świateł on i tak by został oskarżony o spowodowanie wypadku i ucieczkę z miejsca zdarzenia.

Napisano

Ostatnio zakupilem Cat-Eye HL-EL300, nie jestem jednak do konca zadowolony z tej lampki, niby oświetlenie na poziomie 400candeli, jednak do jazdy w calkowitej ciemnicy to nie wystarcza (po pierwsze moc nie jest az taka duza, po drugie oświetlenie ma charakter punktowy)

Tak myslalem, czy nie probowac zmontowac cos samemu wykorzystujac jakies mocne diody. Ostatnio modne sa luxeony 1,3,5Watt, jednak sa drogie. Przegladajac allegro napotkalem na cos takiego: KLIK

Czym w miare małym mozna by zasilic uklad z taka dioda?? Jakies propozycje??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...