Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] deore 535 i LX - różnice

croix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam sie do kupna moich pierwszych hamulców tarczowych i stąd mam kilka pytań. Czy ktoś może mi wyjaśnić czy w ogóle są jakieś różnice pomiędzy hamulcami 535 i LX, jeśli tak to jakie. Znalazłem kilka podobnych pytań w innych wątkach ale odpowiedzi nie było.

A tak poza tym to duża jest różnica w sile hamowania pomiędzy tymi wymienionymi a XT?

Czy tarcze CenterLock produkuje tylko shimano i w zwiazku z tym jeśli zdecydowałbym sie na np. avidy a piasty mam tylko z mocowaniem CenterLock to nie obejdzie sie bez adaptera?

Napisano

centerlocki robi (chyba) tylko shimano.

jesli kupisz avidy z tarczami to przy piastach cl musisz miec adapter. choc chyba ja zamiast drogiego adaptera kupilbym po prostu tarcze z mocowaniem center lock. po pierwsze koszt nie bedzie az tak rozny i lepiej rozwiazanie jednorodne niz dodatkowy element - jedna częśc mniej, redukcja wagi itd.

xt ma zacisk zrobiony z jednego kawalka aluminium. lx u deore maja zaciski z dwoch połówek łączonych srubami. takie rozwiazanie jest prostsze w produkcji. teoretycznie negatywnie moze to wplynac na szczelnosc ukladu jako ze miedzy oboma polowkami znajduje sie gumowy oring ktrory (moze w razie uszkodzenia) spowodowac rozszczelnienie ukladu (choc w to wątpię).

nie wnikalem w specyfikację techniczna lx i deore ale wizualnie oba heble są takie same. shimano maja takie same dzwignie hamulcowe od deore do xt. zaciski lx i deore roznia sie tylko kolorystycznie. mowie oczywiscie o xt i deore lx oraz deore sprzed epoki x-ów.

Napisano

Obecnie shimano nie jest jedynym producentem tarcz center lock. Tarcze shimano są chyba jednak najtańsze jeśli chodzi o cl.

Rożnica pomiędzy 535 a LX jeśli chodzi o hamulce nie będzie duża.Jeśli kupowałbyś Dual Cotrole to na pewno będzie różnica w dzianiu samych manetek. Jak interesują Cię nowe Xt 08 to poszukaj czegoś w necie i na forum. Jest wiele opinii.

Napisano

jeszcze jeśli chodzi o avid i wielkość tarcz centerlock od shimano, nie można zamontować tarcz 180 z tymi hamulcami?

Sorry za tak podstawowe pytania ale jestem zielony w tym temacie, o co chodzi z adapterami do mocowania zacisków? Są one zawsze potrzebne i dostosowuje sie je odpowiednio do rodzaju mocowania na ramie i wielkości tarczy?

Napisano

system mocowania tarczy musi pasowac do mocowania piasty lub musisz stosowac adaptery.

srednica tarczy musi byc zgodna nie z hamulcem jako takim tylko z adapterem ktory jest elementem posredniczącym miedzy zaciskiem a tarczą. musisz wybrac odpowiedni adapter - adapter dla tarczy przedniej 160 bedzie pasowal rownoczesnie dla tarczy tylnej 140 mm. adapter dla tarczy przedniej 180 mm pasuje do tarczy tylnej 160 mm i adapter do tarczy przedniej pasuje do tarczy tylnej 180mm i jest jeszcze adapter do tarczy 203 tyl. istotne jest jaki system mocowania hamulca ma widelec - jest albo is albo post mount. starsze widelce poza manitou maja mocowanie is a nowsze wielu firm i oczywiscie manitou maja mocowanie post mount.

hamulce avida wymagają specjalnego adaptera firmowego jako ze zacisk mocowany jest do adaptera z pomoca specjalnych połkolistych podkladek.

Napisano

Ok, dzięki wielkie, teraz już mi się conieco rozjaśniło. Jednym słowem tarcza 180 shimano i hamulce avid nie będą do siebie pasować. A tak poza tym to chyba zdecyduje sie na deore albo lx, na początek powinno mi wystarczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...