Saszqa Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 witam:) wczoraj dotarly do mnie moje nowe kola zakupione przez allegro-mialy byc piasty lx, obrecze mavica 317, i szprychy DT Competition Black. Na pierwszy rzut oka wszystko wydalo sie ok, ale po polozeniu kol na wadze lekko zaczalem sie niepokoic, bo przednie kolo zamiast wazyc 840 katalogowych gram, wazy 905-a przekroj szprych wydaje sie nad wyraz okragly... wieksza wage kól sprzedawca zawsze moze tlumaczyc rozbieżnosciami wysepujacymi miedzy wartosciami katalogowymi a zwykla rzeczywistoscia... powiedzcie w jaki sposob moge poznac ze dane szprychy to akurat wyrob DT a nie jakiegos badziewia za 0.50gr za sztuke? aha mierzylem je przed chwila suwmiarka i przekroj wyszedl mi 1,8mm... ostatni raz chyba skusilem sie na okazyjna cene... pozdrawiam
Misiek^^ Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Szprycha cieniowana ma okrągły przekrój. Weź szprychę 'w palce' przy samym koniuszku i przejedź w dół. Jeśli wyczujesz pod palcami minimalną różnicę w grubości, to znaczy, że masz compy Inna metoda: DT competition to 2,0-1,8-2,0mm sprawdź suwmiarką przy końcach i na środku szprychy
Saszqa Napisano 15 Stycznia 2008 Autor Napisano 15 Stycznia 2008 na calej dlugosci maja 1,8mm DT chyba w swojej ofercie nie ma szprych o takim przekroju no nie??
Ślawus Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 katalogowo, to niejedna część waży mniej niż w rzeczywistości. Różnice mogą wynikać nie tylko ze szprych. Może są inne nyple, obręcze i piasty lubią różnić się wagą i to dość znacznie. No i może nie jest doliczona taśma ochronna założona na obręcz. no i jeszcze jedno, ważysz koło z zaciskiem, czy bez? Co do szprych, to zwykle gdzieś powinien być na nich znaczek producenta (sprawdź na główce szprychy). Aha, no i szprychy 1.8, są w ofercie DT, jednak ich waga jest niższa niż 2,0/1,8 competition.
Saszqa Napisano 15 Stycznia 2008 Autor Napisano 15 Stycznia 2008 doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze katalog a rzeczywistosc to dwie rozne rzeczy;) ale tu jednak szprychy mi dosc mocno smierdza no faktycznie wage liczylem bez nypli;) ale kolo wazylem bez opaski(ktorej nie było w komplecie) i bez zaciskow(ktore sa na szczescie;) )... na szprychach nie ma zadnych oznaczen fimowych
Xsystoff Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Mam dokladnie taki sam komplet kol (DT Competition black + piasty LX pod v-ki + Mavic XM317 pod v-ki) i przednie kolo wazy 817g, a tylnie 1037g.
Saszqa Napisano 15 Stycznia 2008 Autor Napisano 15 Stycznia 2008 ja ten zestaw mam po centerlocka wiec trzeba dodac te 50gram. Xsystoff widze ze jestes ze szczecina, wiec najwyzej podskoczysz do "synkrosa" i nastukasz im ode mnie, ok??
LeeS Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Nie no panowie odkad pamietam szprychy Dt Swiss mialy na gówce napis DT ... Wiec jezeli nie masz oznaczen to na 100% nie jest to zadna ze szprych Dt. Mialem compy i championy obie mialy takie oznaczenie ... aha i w woli scislosci : http://dtswiss.skleprowerowy.pl/produkty/index/136 Championy 1,8 jak najbardziej istnieja
Xsystoff Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Xsystoff widze ze jestes ze szczecina, wiec najwyzej podskoczysz do "synkrosa" i nastukasz im ode mnie, ok?? Wlasnie u nich skladalem kola Szybko, bez problemow i z rabatem U siebie mam 64 szprychy i 64 alu nyple i calosc jest 4g lzejsza niz znaleziona w necie realna waga czesci
proxx Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 ej, a mógłby ktoś wrzucić makro-zdjęcie znaczka z główki szprychy DT? bo sam się zacząłem z tego wszystkiego zastanawiać. ja tam na swoich widzę jakiś znaczek, ale albom ślepy, albo źle patrzę, ale nie dt, a powinno być
grzegorz1974paszek Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Duże ''D'' i duże ''T'' . ''T'' jest ''wbite '' w ''D'' od góry ; takie D z daszkiem, parasolką.Widac pod lupą.
Saszqa Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Napisano 16 Stycznia 2008 dziekuje wszystkim za rady-panowie ze sklepu nawet bardzo zdziwieni nie byli jak do nich dzis zadzwonilem, przeprosili i kazali odeslac kola(obiecali juz zaplesc takie jak trzeba;) ) proxx to co z Twoimi szprychami DT czy nie DT w koncu? Xsystoff zdradzilbys mi ile zaplaciles za swoje kolka? pozdrawiam
proxx Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Szczerze mówiąc, to sam nie wiem. Grzegorz mnie uspokoił, bo przeraziłem się, kiedy zobaczyłem to: http://www.dtswiss.com/getdoc/ff6613d6-946.../Datasheet.aspx , a konkretniej znaczek na główce. Wybicie takiego detalu byłoby szalenie trudne, jednak jakoś wzbudziło to nadmiernie moją ciekawość, bo ten mój raczej go nie przypomina. Od momentu zakupu kół nie zastanawiałem się nad tym. Wiadomo, wybrałem do 'koszyka' DT to ma być DT. A jak zobaczyłem, że coś tam chlapnięte jest na główce, to odpuściłem całkiem :-). Kiedyś miałem fajną lupę, zaginęła gdzieś przy przeprowadzce. Porządnego sprzętu do robienia makra też nie mam. Oceńcie sami.
grzegorz1974paszek Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Niewyrażne zdjęcia . Na pierwszym nie widze spodu ''D'' - chyba kwestia prześwietlenia . Moje ''D'' - wszystkie mają spody , są równo nabite. Raczej masz DT , ale mało zdjęc dałeś.
anulkaa Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 Bliższych zdjęć 'gołym' aparatem nie udało mi się wykonać.
proxx Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 No mam ten sam problem. Ale to dokładnie to samo, co ja mam Z daleka to taki równoległobok
Mod Team Pixon Napisano 17 Stycznia 2008 Mod Team Napisano 17 Stycznia 2008 No to Synkros liczył na to, że trafi na frajera i zaoszczędzi trochę pieniędzy, która zapewne trafi mu do portfela. A tu klient nie był taki głupi i znalazł swoją rację. Jak to dzisiaj trzeba wszystkich sprawdzać
anulkaa Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 Powiedziałabym nawet, że to wygląda na próbę oszustwa bądź wyłudzenia. Jednak trudno by to było udowodnić.
Xsystoff Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 Powiedziałabym nawet, że to wygląda na próbę oszustwa bądź wyłudzenia.Jednak trudno by to było udowodnić. Nigdy sie nie pomylilas w niczym ? Moze jeszcze dorzuc do tego probe zamachu stanu, bo pomylone szprychy to przeciez wielka tragedia i zagrozenie.
Saszqa Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Napisano 17 Stycznia 2008 jedna i druga opcja jest mozliwa-no bo przeciez te kola w takiej cenie poszly im jak swieŻe buleczki, a gdyby napisali ze sa tam szprychy nierdzewki noname, to na pewno bym ich nie kupil... dajmy na to ze sprzedali 10kompletow, 2 osoby sie skapnely ze maja bubla to i tak na tym zarobia. a jesli to przypadek to wychodzi na to ze ktos ich zrobil w capa bo koles mowil ze to nie oni skladali te kola... tak czy siak ja jestem stratny bo musze teraz je wysylac i znowu sie martwic czy poczta polska nie zgniecie czy nie zgubimi paczki(tfu tfu), chociaz synkrosowi chwiali sie ze wszystko bierze na siebie i nie musze ponoscic dodatkowych kosztow. moral tylko plynie z tego taki ze jednak czasem warto sprawdzic dokladnie co sie kupuje(kupilo)
anulkaa Napisano 17 Stycznia 2008 Napisano 17 Stycznia 2008 Nigdy sie nie pomylilas w niczym ? Moze jeszcze dorzuc do tego probe zamachu stanu, bo pomylone szprychy to przeciez wielka tragedia i zagrozenie. Załóżmy, że było 32 szprychy. Każdą trzeba włożyć, póżniej trzeba wycentrować. Na szprychach są oznaczenia DT. Pomylił się 32 razy? Poza tym, szprychy to taka część w rowerze, w której trudno jest rozpoznać jaki to model. Zresztą, czy ktoś się im przygląda dokładnie? Zazwyczaj patrzy się czy jest 'ta' piasta i 'ta' obręcz. Najłatwiej, wydaje mi się, można kogoś niedoświadczonego oszukać na szprychach. Ale oczywiście, nie jest to pewnik i tym razem TO JA MOGĘ SIĘ MYLIĆ!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.