Skocz do zawartości

[amortyzator tył] swinger 3-way czy fox float r?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie, a mianowicie czy warto wymienić tylny amortyzator fox float r na manitou swinger 3-way. Dodam, ze bedzie on zamontowany w rowerze z jednoosiowym zawieszeniem tylnym - cannondale prophet. Aktualnie jest zamontowany wlasnie fox ale w wyzszych modelach firma montuje swingery. Czy jest zasadnicza roznica (poza cena serwisowania - slyszalem ze fox kosztuje swoje). Ktos mi mowil ze swinger posiada tzw. platforme ale wydaje mi sie ze fox posiada odpowiednik spv - propedal. Cena amorow jest zblizona (swinger 06/07 to jakies 100eu).

ps. swinger ktory mam na mysli to model 2006 czyli bez tzw ogonka jak 2007

Napisano

moim zdaniem platforma w tym akurat foxie to fikcja - mialem floata r i platforma to byla tylko w napisie na korpusie. tlumik buja zawiechą tak jak kazdy tlumik ktory ma tylko regulacje tlumienia powrotu.

na temat platform i ich dzialania w amortyzatorach manitou jest bardzo wiele informacji w internecie.

platforma jest swoistym systemem tlumienia kompresji.

platformy w manitou nie da sie calkowicie wylaczyc - tlumiki potrzebuja powietrza o minimalnym cisnieniu 50 psi w komorze platformy. bez powietrza amor stuka i moze ulec uszkodzeniu.

platforma niweluje bądz likwiduje bujanie jednak jej minusem jest uposledzenie czulosci amortyzatora na malych nierownosciach. 3way rozni sie tym od 4waya ze oprocz cisnienia w komoze spv mozna w nim ustawic objetosc tejze komory by uregulowac progresje amora.

jesli bujanie zawieszenia ci przeszkadza to warto kupic amortyzator z platformą.

Napisano

..wydaje mi sie ze oba amory maja te same regulacje..i oba maja systemy "antybujakowe"..czy ktos ma jeszcze jakies inne argumenty za jednym badz drugim???

Napisano

float r ma "fabrycznie" ustawioną platforme ktorej ja obecnosci wogole nie wyczulem. zawiecha wpedzala w chorobe morska. byc moze fox rp23 ma efektywna platforme ale nie wersja r ktora jest po prostu najprostrzym foxem powietrznym.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam manitou swinger 3-way z sprężyną a kolega powietrzny , w ramie na 4 zawiasach dla nas rewelacja ;) , :D koszty serwisowania fox-a

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...