bartmanin Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Witam! Mam pytanie, a mianowicie czy warto wymienić tylny amortyzator fox float r na manitou swinger 3-way. Dodam, ze bedzie on zamontowany w rowerze z jednoosiowym zawieszeniem tylnym - cannondale prophet. Aktualnie jest zamontowany wlasnie fox ale w wyzszych modelach firma montuje swingery. Czy jest zasadnicza roznica (poza cena serwisowania - slyszalem ze fox kosztuje swoje). Ktos mi mowil ze swinger posiada tzw. platforme ale wydaje mi sie ze fox posiada odpowiednik spv - propedal. Cena amorow jest zblizona (swinger 06/07 to jakies 100eu). ps. swinger ktory mam na mysli to model 2006 czyli bez tzw ogonka jak 2007
tobo Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 moim zdaniem platforma w tym akurat foxie to fikcja - mialem floata r i platforma to byla tylko w napisie na korpusie. tlumik buja zawiechą tak jak kazdy tlumik ktory ma tylko regulacje tlumienia powrotu. na temat platform i ich dzialania w amortyzatorach manitou jest bardzo wiele informacji w internecie. platforma jest swoistym systemem tlumienia kompresji. platformy w manitou nie da sie calkowicie wylaczyc - tlumiki potrzebuja powietrza o minimalnym cisnieniu 50 psi w komorze platformy. bez powietrza amor stuka i moze ulec uszkodzeniu. platforma niweluje bądz likwiduje bujanie jednak jej minusem jest uposledzenie czulosci amortyzatora na malych nierownosciach. 3way rozni sie tym od 4waya ze oprocz cisnienia w komoze spv mozna w nim ustawic objetosc tejze komory by uregulowac progresje amora. jesli bujanie zawieszenia ci przeszkadza to warto kupic amortyzator z platformą.
bartmanin Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Napisano 16 Stycznia 2008 ..wydaje mi sie ze oba amory maja te same regulacje..i oba maja systemy "antybujakowe"..czy ktos ma jeszcze jakies inne argumenty za jednym badz drugim???
tobo Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 float r ma "fabrycznie" ustawioną platforme ktorej ja obecnosci wogole nie wyczulem. zawiecha wpedzala w chorobe morska. byc moze fox rp23 ma efektywna platforme ale nie wersja r ktora jest po prostu najprostrzym foxem powietrznym.
podnietek Napisano 19 Stycznia 2008 Napisano 19 Stycznia 2008 Sa 3 modele floata R z roznymi ustawieniami propedala ("twardosc"). Moze nie miales pod siebie akurat?
bartmanin Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Napisano 19 Stycznia 2008 ..ja mam "srodkowe" ustawienie..200x50mm..wkrotce na allegro...
alghar Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Mam manitou swinger 3-way z sprężyną a kolega powietrzny , w ramie na 4 zawiasach dla nas rewelacja , koszty serwisowania fox-a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.