pajak83 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wczoraj przyszedl moj nowy rowerek. http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&hash=item27b69c5f01&item=170567425793&nma=true&pt=Mountain_Bikes&rt=nc&si=vSKE4Nvkn7NT%252B5akEB5ieEqG2xw%253D Mam pytanie o srube mocujaca przednie piaste. Brakuje chyba zaslepki, jest sama sruba. czy ta zaslepka jest mi potrzebna? Druga sprawa to serwis leftiego. Gdzie w polsce takowy mozna przeprowadzic i jak czesto powinno sie serwisowac leftiego? Rower wyglada jakby byl jezdzony kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mabu Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wczoraj przyszedl moj nowy rowerek. http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&hash=item27b69c5f01&item=170567425793&nma=true&pt=Mountain_Bikes&rt=nc&si=vSKE4Nvkn7NT%252B5akEB5ieEqG2xw%253D Mam pytanie o srube mocujaca przednie piaste. Brakuje chyba zaslepki, jest sama sruba. czy ta zaslepka jest mi potrzebna? Druga sprawa to serwis leftiego. Gdzie w polsce takowy mozna przeprowadzic i jak czesto powinno sie serwisowac leftiego? Rower wyglada jakby byl jezdzony kilka razy. Cześć, gratuluje świetnego cannona! Pełen serwis przeprowadza na pewno Twomark w Chorzowie. Jeśli chodzi o konserwacje, to sugeruję zerkanie co jakiś czas pod gume leftiego czy nie ma tam jakiegoś syfu. Bieznie i łożyska sa drogie, więc troche ostrożności nie zaszkodzi. Śruba w piaście nie ma żadnej zaślepki. Wokół niej jest tylko nakrętka/ ściągacz. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parowa1989 Napisano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jest jeden serwis w krakowie, niestety nazwy teraz nie pamietam, ale zajmują się serwisowaniem Lefty'ch. Pogotowie rowerowe bodajze. Sa podobno niezli, nie sa autoryzowanym serwisem, ale slyszalem z wielu zrodel ze znaja sie na rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 http://www.forumrowerowe.org/topic/83358-9878g-cannondale-scalpel-3-2007-by-omen/page__pid__821088#entry821088 projekt ukończony pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomy2 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam, 1. Serwis w Krakowie Co do serwisów w Krakowie. Mojego Lefty'ego serwisował Kali z VarioBike. DLR miał do wymiany ślizgi oraz łożyska igiełkowe, a także problemy z tłumieniem. Wszystkie części ściągnąłem z Włoch, z Leonardo Racing. Cennik części jest na ich stronie (http://www.headshok.it/italiano/s0/prezzi.html). Przesyłki realizują bardzo szybko. Po dotarciu przesyłki, Kali wszystko naprawił i złożył (przed zamówieniem ślizgów rozłożyliśmy Lefty'ego, żeby je solidnie wymierzyć). Lefciak zaczyna teraz drugi sezon jazdy bez żadnych złych przygód. Jedyny problem z VarioBike to będzie termin realizacji. Mają mnóstwo zleceń. Pewnie dlatego, że są solidni, zwłaszcza w kwestiach bardziej skomplikowanych, jak nietypowe na naszym rynku amortyzatory. 2. Lefty a wilgoć W lefciaku, stalowe łożyska igiełkowe jeżdżą sobie po stalowych bieżniach. Tam, gdzie stal zawsze wilgoć będzie wrogiem. Warto od czasu do czasu ściągnąć sobie gumę i zobaczyć, czy nie ma tam brudu . Zwłaszcza, że jak już się dostanie pod tą gumę to tam zostaje. Lefciak, którego okazyjnie kupiłem, został załatwiony właśnie przez wilgoć. Po mokrym sezonie przeleżał sobie rok w zimnym garażu. Bieżnie były całkiem do wymiany (gdzieś mam fotkę, to wrzucę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Jako, że stałem się posiadaczem ramy Cannondale to postanowiłem się pochwalić w tym temacie Specyfikacja: Rama: Cannondale Chase (nowe malowanie proszkowe) Stery : Fsa Pig Amor : Rock Shox Domain 318 U-Turn Mostek : Dartmoor Fury Dartmoor Funky Kiera : Dartmoor Rifle Koła Przód: *Obręcz: Dartmoor Fortress Mavic 321 *Szprychy: Dartmoor DT Champion *Nyple: Dartmoor CN Spoke(Niebieskie) *Piasta: Novatec NS Primary Tył: *Obręcz: Mavic Deetraks *Szprychy: Dartmoor Mavic Deetraks *Nyple: Dartmoor Mavic Deetraks *Piasta: Novatec Mavic Deetraks Opony :Schwalbe Table Top 2011(zwijane) Korba : Shimano Slx Pedała : Dartmoor UP Town Manetka : Shimano SLX (zdjęty wizjer) Przerzutka : Shimano SLX Kaseta: Shimano SLX (11-28) Łańcuch : Yaban Napinacz : E*13 LS1 HT Hamulce : Shimano SLX Sztyca : FSA Siodełko : Dartmoor Hardy Blat: Dartmoor Tarcze Hamulcowe: Shimano XT Waga: - 13 843g A wygląda to mniej więcej tak: Jestem bardzo zadowolony z tej ramy, wykończenia i geometria to po prostu cudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colarz Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam klubowiczów ujezdzaczy cannondale'ów stałem sie szczesliwym posiadaczem jekyll'a 800 , wczesniej mialem esperie dragon ;] poszukalem poszperalem i na tym forum, znajomy sprzedajacego mi rower pisal o problemie dampera w tym jekyllu, ja smigam 3 tydzien i poki co jest ok, sprzedajacy zapewnial ze tylko jezdzic... za jakis czas tylko lewego zserwisowac, poki co wymienilem oslone/gume lefty'ego, dzis chcialem zamontowac licznik i lipa, mialem zakladac watek , ale, tak jak tak czytam bez dorobienia blaszki sie nie obejdzie, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specialized Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam Aby zamontować licznik trzeba dokupić "Cannondale Lefty computer mount". http://www.bikekatalog.pl/2010/akcesoria/255/Cannondale.Lefty.Computer.Mount./ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colarz Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 zanim kupilem licznik, wpadl mi w oko ten uchyt ale nie mialem pojecia gdzie i jak mozna by go zamontowac, teraz po kilku probach zamontowania bez uchwytu , juz wiem:), sprawdzielm ten uchwyt i na twomarku chca 79+14paczka, sporo, chcialem dorabiac blaszke przykrecana do przedniego zacisku, i zapewne dorobie, wszytskow swoim czasie:) ale poki co czujnik zalozylem na tylnie kolo i jest OK, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomy2 Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Mam pewien problem z Leftym Speed DLR Solo-Air. Przy włączeniu blokady dalej pozostaje pewien zakres ruchu, zanim widelec się blokuje. Innymi słowy, ugina się około 1 cm. 1. Czy te typy tak mają, czy też blokada powinna być "bezwarunkowa", czyli żadnego ugięcia? Porównuję do swojej Reby, gdzie po zablokowaniu pop-lockiem widelec w ogóle nie pracuje. 2. Czy wpływ na to może mieć wyjątkowo niska waga użytkownika i tym samym niskie ciśnienie w widelcu? Na tym Skalpelu jeździ dziewczyna o wadze 50kg, której nawet nie przewiduje tabelka ciśnień dla Leftego (ale jest znacznie powyżej minimalnych 3,4 bara przewidzianych instrukcją). Pamiętam podobne zjawisko w moim Scott'cie Genius'u, z tym, że tam dotyczyło tylnego dampera. Po uruchomieniu blokady dalej był wyczuwalny minimalny ruch na zawieszeniu. Okazało się, że powodem było zbyt mało oleju w tłumiku. Czyżby to samo w Leftym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas76 Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witam Wszystkich Canoniarzy. Jestem nowym użytkownikiem Forum jak i Cannona SL2, chciałbym się na początek przywitać i to chyba tyle, pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Mam pewien problem z Leftym Speed DLR Solo-Air. Przy włączeniu blokady dalej pozostaje pewien zakres ruchu, zanim widelec się blokuje. Innymi słowy, ugina się około 1 cm. 1. Czy te typy tak mają, czy też blokada powinna być "bezwarunkowa", czyli żadnego ugięcia? Porównuję do swojej Reby, gdzie po zablokowaniu pop-lockiem widelec w ogóle nie pracuje. 2. Czy wpływ na to może mieć wyjątkowo niska waga użytkownika i tym samym niskie ciśnienie w widelcu? Na tym Skalpelu jeździ dziewczyna o wadze 50kg, której nawet nie przewiduje tabelka ciśnień dla Leftego (ale jest znacznie powyżej minimalnych 3,4 bara przewidzianych instrukcją). Pamiętam podobne zjawisko w moim Scott'cie Genius'u, z tym, że tam dotyczyło tylnego dampera. Po uruchomieniu blokady dalej był wyczuwalny minimalny ruch na zawieszeniu. Okazało się, że powodem było zbyt mało oleju w tłumiku. Czyżby to samo w Leftym? Trochę późno ale moze się przyda, Twoim problemem jest ubytek oleju z komory tłumika, prawdopodobnie został uszkodzony któryś z uszczelniaczy lub oringów, warto również sprawdzić powierzchnię wewnętrzną cylindra tłumika oraz trzpień/popychacz, elementy te często ulegają zuzyciu, jeżeli tak sie stanie konieczna jest niestety wymiana całego tłumika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 No to najwyższa pora na zdjęcie mojego Cannona Super V-600. Sporo było przy nim pracy. Blokada Headshok'a również nie działała, powodem jak wyżej był ubytek oleju w kartridżu DL80, po uzupełnieniu i wymianie o-ringów wszystko działa idealnie. Ale przy jedno-zawiasowcu najbardziej denerwujące okazało się pompowanie zawieszenia podczas pedałowania. Jedynym rozsądnym wyjściem był zakup dampera z platformą. Wybór padł na Manitou Swinger 4 Way Air 165mm. Zmiana radykalna. Możliwość dostrojenia tego dampera mnie powaliła. Mamy 4 drogi (jak nazwa wskazuje) do ustawienia tak dampera jak nam pasuje. Zupełnie zmieniło to charakter roweru. Wymieniłem też manetki i tylna przerzutkę na nowe XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desmond Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Ja również stałem się tydzień temu posiadaczem Cannona w związku z czym z przyjemnością dołączam się do C.R.A.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradcannon Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Zakupy w dr. cannondale Niemcy ? czesc, czy ktos z kolegów nie planuje przypadkiem zakupów w dr.cannondale ? : http://www.cannondale-parts.de/ szukam kogos, z kim moglbym podzielic koszty przesylki. Kontakt do mnie: konradcannon@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluesman Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Chciałbym się przywitać szczerze to skierował mnie tutaj pewien problem. Obecnie wśród kilku innych rowerów posiadam Cannona v 900, a małżonka Jekylla. I z jej rowerem jest problem, mianowicie elastomerowy headshok p-bone ma za mały skok 6cm i amortyzuje tu elastomer. Chciałbym zmienić małżonce amorka na Manitou mrd milo z 100mm skoku. Posiadam już stery Cane Creek z redukcją ale nie mogę znaleźć info jak ściągnąć headshoka i czy oryginalne stery Cannona też się wybija ? jak te standardowe? Czy potrzebne są specjalne narzędzia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 5 Października 2011 Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Chodzi Ci o redukcję z 1/5 na 1 1/8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluesman Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Chodzi Ci o redukcję z 1/5 na 1 1/8 ? Tak. Poradziłem sobie lekko się po prostu po sciągnięciu top capu pobija gumowym młotkiem z góry i headshok wychodzi. Stery się wybija tak jak tradycyjne. Jednego nie przewidziałem, że podnisł się rower po założeniu R-7 (100mm) hm małżonka może nie być zachwycona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Nie ma ktoś zbednego mostka o dlugosci 80-100mm pod kiere 25,4 z katem 5-10*? Sam posiadam 90 czy 100mm z kątem ok 20-25* jakby ktos chcial moglbym sie wymienic. Ale moge tez kupic;) Oczywiscie do headshocka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colarz Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam, Poszukuje uzytkowników Cannondale , co posiadają manetke blokady dampera, taką jak w linku poniżej; http://twomark.pl/am...nondale,p,21167 Kupilem taki używany zestaw, ale mam problem z samą manetką, Jak ona ma dzialac? Czy tylko sama wajcha odpowiada za blokade? i jak sie juz zablokuje to jak ją odblokować? ciągnąć mocno ? W moim zestawie, albo w ogóle nie blokuje , a jak zablokuje to bez wyciagniecia 'sprezynki' (i tu chyba czegos brakuje), nie da się jej odblokować. W innych manetkach np Rock Shoxach jest wajcha/dzwignia, i guziczek zwalniajacy blokade, a na jakiej zasadzie dziala manetka z cannondale ?? Tak myśle pisząc tego posta że może problem zniknie, montując ją do roweru, i sprezyna ktora jest zamocowana na damperze swoja sila pociagnie/ zwolni blokade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam! Chciałbym dołączyć do klubu CRAP. Mój sprzęt to Cannondale Scalpel Lefty carbon Myśle, że przyjmiecie mnie do swojego grona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 16 Marca 2012 Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Mogę się pochwalić swoim furakiem Cannondale (F700) Volvo Team Replica ~9,6kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomy2 Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Problem z Lefty'm Speed DLR. 1. Przy napompowaniu na wymagane ciśnienie (6,9) nie trzyma powietrza. Po dobie stania uchodzi całość. 2. Przy napompowaniu dużo więcej - trzyma bez problemu. Ktoś miał podobnie? Niedawno był w serwisie u Kalego i chyba tam wróci znowu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colarz Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Witam, moglbym prosic o dane / jakis kontakt/ do osoby serwisujacej Pana Kalego, skąd ten Pan pochodzi? lub czy ktos korzystał z http://brakebike.wgrkis.pl/index.htm ? Rozmawiałem z Panem z linku powyzej, wydaje sie byc pewny, moze ktos serwisowal u niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagheera Napisano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Witam, moglbym prosic o dane / jakis kontakt/ do osoby serwisujacej Pana Kalego, skąd ten Pan pochodzi? lub czy ktos korzystał z http://brakebike.wgrkis.pl/index.htm ? Rozmawiałem z Panem z linku powyzej, wydaje sie byc pewny, moze ktos serwisowal u niego? Taaaa. Oddałem tam sprawnego headshok'a tylko nie znałem jego przeszłości chciałem zrobić przeglądzik. Po powrocie już nie był sprawny, tracił ciśnienie, nie dało się pojeździć nawet. No i zerknij na post wyżej. Także gorąco nie polecam o czym już kiedyś gdzieś na forum pisałem. Teraz lefciaka to chyba oddam do 88 w Kutzbuchel, akurat staruszkowie tam jeżdżą na narty do znajomych Problem z Lefty'm Speed DLR. 1. Przy napompowaniu na wymagane ciśnienie (6,9) nie trzyma powietrza. Po dobie stania uchodzi całość. 2. Przy napompowaniu dużo więcej - trzyma bez problemu. Ktoś miał podobnie? Niedawno był w serwisie u Kalego i chyba tam wróci znowu Zmień serwis, nie wiem na jaki, ale ja sobie dałem spokój, też chciałem zaoszczędzić i mi to wyszło bokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.