Skocz do zawartości

[koła] XTR i inne (1700zł>)

pr0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć i czołem :(

Jako że już po części dzieki wam złożyłem prawie cały mój sprzęt zwracam się do was poraz enty po rade. Tym razem poszukuje kół. Moją uwagę zwróciły dość tanie koła XTR sprzedawane na bikestacji. Skłaniaja mnie jednak do tych kół tylko piasty... Zastosowanie z góry mówie ... 99% szosa 1% inne [sztywny widelec]. Koło może być składakiem, jednak dobrze by było gdyby się udało wytrzaskać cos taniego w okolicach 1000 zł. WAŻNE! koła nie powinny ważyć dużo więcej niż 1600 gram. Ważę 68kg.

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1685

Ile takie koła mogą ważyć po wymianie szprych na revolutiony? [zysk 100gram]

Czy można zaufać temu sklepowi ? z jakiej "paki" piszą że jest to model na 2008?

Czy mi się zdaje czy obręcze są zurzyte? naklejki wyglądają na zdarte ...

Co to za model nypli ?

Czy to są koła godne zainteresowania się nimi ?

Czemu są tak tanie ? XTR'y kosztują ok. 2000zł

Żeby mieć co porównywać znalazłem także takie kółka

http://www.formicki.webd.pl/catalog/produc...products_id=236

http://www.formicki.webd.pl/catalog/produc...products_id=580

Proszę o pomoc w wyborze.

PS: Poprzednich kół na piastach RINGLE nie wziąłem z powodu bardzo złej renomy pisat i limitu wagowego 75kg.

PS2: Koła tylko pod V-Brake !!!

Pozdrawiam :)

Napisano

Też mi się DT podobają z tym że są troszke droższe od XTR a ja będe miał jeszcze spore wydatki. Różnica wagi pomiędzy nimi jest mała a co za tym nie widzę większego sensu przepłacać. Mało tego, podobają mi się te czerwone nyple :( . Sądze że dużej różnicy (odczuwalnej) w piastach pomiędzy tymi kołami też raczej nie będzie. Może ktoś wie coś o tych XTR? Szczególnie nie wiem dlaczego tak ta obręcz wyszła na zdjęciu a na drugim już cacy :|.

Dzięki za odpowiedz

Napisano

Bikestacja to dobry sklep , widocznie na obręczy sa jakies paprochy + lampa błyskowa i taki efekt wyszedł. DT podobają mi się ze względu na ceramiczne obręcze - w mokrych warunkach to przewaga , ale jesli to maja byc koła tylko na wyścigi to te XTR też są super , nawet ładniejsze ,tańsze są pewnie dlatego że to nie są koła XTR tylko składaki na obręczy DT .Nyple to pewnie DT alu.

Napisano

No miałbym pewne wątpliwości czy to dobry sklep ... Jak kupowałem płyn hamulcowy w pojemniku 100ml przysłali mi go UWAGA: w pojemniczkach na mocz. Musiałem je wylać bo nie będę lał czegoś niepewnego do hamulców za pareset zł. Wysyłałem do nich maile i nic ... Boje się ze mogą mi zrobić dowcip po raz drugi i wysłać jakieś felerne koła. na 99% wezmę te XTR'y. Czy ceramiczne obręcze to pic na wodę czy naprawdę działa ? Pomaga też w warunkach suchych ? Nie zużywa się szybciej ? Cena jest super jak na takie koła no ale ... jest to ale... gdzie waga całego kompletu i co to za syf na obręczy ? Pierwszy raz widzę tak uwaloną "nową" obręcz. Jakby było mało wrażeń to już raz zawiedli moje zaufanie. Moją czułość też wzbudza cena tego kompletu. Ogólnie pomimo że to świetne koła mam spore wątpliwości.

Napisano

Ja na nich nie mogę powiedziec złego słowa. Pewnie mają duży pojemnik z płynem i mają znajomości w szpitalu :( są ekologiczni. Zawsze możesz poprosic o inne zdjęcia. Cena nie jest aż taka niska.Ps.fajna maszynka się zapowiada. Jaki dasz widelec?

Napisano

Być może co jednak nie zmienia faktu że nie nie dało się określić na podstawie produktu co to w ogóle jest. Wracając do kół. Fakt, bardzo tanie nie są. Podchodzą pod 1120 zł z lepszymi szprychami szprychami. Myślę że wybór padnie właśnie na nie dzięki super piastą i dobrej reszcie a zarazem stosunkowo niskiej cenę, chociaż kto wie... W każdym razie czekam jeszcze na więcej wypowiedzi ! :(

Napisano
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1685

Czy można zaufać temu sklepowi ? z jakiej "paki" piszą że jest to model na 2008?

Czemu są tak tanie ? XTR'y kosztują ok. 2000zł

bikestacja to dobry sklep to raz, dwa piszą ze to model 2008 bo to zachęca do zakupu, ale jest to bzdura, trzy XTR'y o ktorych piszesz to gotowe koła shimano XTR a to sa skladaki z piastami XTR, cztery ta cena jest warta rozważenia, ale myśle, że jakbyś sie dobrze rozejrzał to z Twoją wagą można znaleźć coś dużo lżejszego

• Mod Team
Napisano

Tanie są ponieważ to nie są kompletne koła XTR. Tak wyglada set XTR

WH-M970-popup_v1_m56577569830636909.jpg

A bikestacja oferuje tylko i wyłącznie koła na piastach XTR. Sklep jest zaufany robiłem tam zakupy na ok 2 000 zł zostawiłem też już dość pokaźną sumę i oprócz takiego mankamentu, że zapomnieli włożyć paragon (dołsali listem) to są godni uwagi. naprawdę polecam. A co do kół to również możesz wziąć pod uwagę komplet XT na 2008zmieścisz się w 1000 zł i będziesz miał ładne koła o przyzwoitej masie, po wymienie zacisków zmieścisz się spokojnie w 1600 g

Napisano

Coś dużo lżejszego powiadasz? No bo ja wiem ... z tego co liczyłem na szprychach Revo koła będą ważyć ok. 1550gram. Już wole być te 100 gram w plecy ale z pełniejszym portfelem i ładniejszymi kołami B) . Skoro to taki dobry sklep to dlaczego kłamią w opisie że to 2008 rocznik ? Sam sobie przeczysz. Rozglądałem się już dniami i nocami za innymi kołami. Niestety nic innego z lepszym współczynnikiem cena/jakość/masa nie znalazłem, ewentualnie te American Classic z linków, chociaż i tak coś nie wierze tym piastą. wole przeboleć te parę gram nierotującej masy na rzecz pewności :(

Te XT to chyba półka za nisko. :)

Jaki dam widelec ? Tange CR-MO. Zawsze CR-MO lepiej niż aluminium amortyzuje a przycięty waży dokładnie 652 gram, chociaż to i tak jest przejściówka do R7 80mm. Wszystko zależy od budżetu i od tego czy spodoba mi się sztywniak :) .

PS: Zauważyłem chyba błąd w opisie tych kół. Popatrzcie na obręcz. Ta sama obręcz jak pojedyncza rzecz wygląda inaczej (jak 4.1d) (4.1 jest bez emblematów).

4.1d http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=524

4.1 http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=523

Napisano

Nyple to są dt alu, albo pillary http://www.allegro.pl/item294951390_czerwo...72szt_2mm_.html.

Sam też sobie takie własnie zamówiłem.

Nie rozważałeś propozycji składania sobie kółek samemu?

Np na tych obręczach Dt, Revo, tylnej pieście Xtr i przedniej np. szosowej na maszynówkach. Wyszło by podobnie lekko, a może nawet lżej i obręcze mógłbyś sobie wziąc lżejsze {albo chociaż lżejszą na przód}.

Co do kompletu - fajny, trochę drogi, przednie kółko bym złożył wg własnego pomysłu a tylnie jest bardzo Ok :(

• Mod Team
Napisano

pr0 nie ufasz bikestacji to tam nie kupuj. Ja napisałem ci swoje zdanie na temat tego sklepu, więcej możesz poczytać o nich w temacie: Opinie o internetowych sklepach rowerowych (czy jakoś tak). Każdy chwali.

Faktycznie wkradł się błąd w opisie ponieważ jakby nie patrzeć, ale piasty są z 2007. Uważam, że jest to tak mały błąd na skalę działania całego sklepu, że można przymknąć na to oko. W końcu nie myli się ten kto nic nie robi :(

Skoro XT to dla ciebie półka za nisko to celuj w DT ceramiki które miałeś podane gdzieś wyżej. Chociaż równie dobrze można by coś wybrać i z kół Mavica.

Napisano

Rozważałem, ale to raczej nie będzie miało sensu. Jako że ten rower ma też nie ukrywam ... "wyglądać" raczej jestem zainteresowany pełnymi kompletami :(. A swoją drogą jaka może być alternatywa tej obręczy? Poza tym trochę szkoda byłoby się pakować w inne obręcze i psuć efekt wizualny :)

Mavic'ki - ciężkie klocki : |

A jakbym miałbym się wstrzelić w klasę miedzy XT a te DT to akurat byłby kompromis doskonały. Te za 1700 to już naprawdę muszą mieć to coś, bo to szkoda pieniędzy wydawać na coś co jest podobnie mechanicznie.

Napisano

Bikestacja jest ok. Byłem u nich i kupowałem. Koła faktycznie tylko xtr tylko w nazwie piasty :(

Ja kupiłem koła na obręczach DT xr 4.1, szprychy Revo (czarne), i piasty DT Hugi 240 (nie naklejki) 1295pln z dostawą do domu. Kupione u zachodnich sąsiadów.

Pozdrawiam

Napisano
Rozglądałem się już dniami i nocami za innymi kołami. Niestety nic innego z lepszym współczynnikiem cena/jakość/masa nie znalazłem, ewentualnie te American Classic z linków, chociaż i tak coś nie wierze tym piastą. wole przeboleć te parę gram nierotującej masy na rzecz pewności :)

policz cenowo i wagowo zestaw

mavic 717/DT 4.1/AC

Revo 2.0-1.5

alunyple

piasta tył XT/XTR

piasta przod szosowy novatec

ostatnio był temat nt. kół bodajze do 800zł, za dokladnie tyle przy odrobinie szczescia mozna miec juz komplet 1600g na normalnych piastach mtb, jakbys wsadzil szosowa piaste z przodu to bys mial ~1530g

za 1700zł to mozna tak zajefajne kolka zlozyc ze szok, a Ty takie dyrdymały wypisujesz :D

Napisano
policz cenowo i wagowo zestaw

mavic 717/DT 4.1/AC

Revo 2.0-1.5

alunyple

piasta tył XT/XTR

piasta przod szosowy novatec

170x2 = 340

revo = 4x64 = 256

alu nyple 1x64 = 64

piasty XTR = 630

+ zaplecenie 30 zł

ok. 1300zł...

Obliczyłem i wychodzą podobnie zarówno cenowo jak i wagowo. :| Zbyt wycieniowanych szprych nie mogę mieć bo dziura bez amortyzacji to pewna zabawa. Fakt za 1700 zł DA się kupić super koła ale czy na tym poziomie warto ? Czy nie płacimy wtedy już za co innego ? ... Może i wy błacho podchodzicie do sprawy, bo to nie wasze pieniądze. Ja wolę się zastanowić i przeanalizować czy warto inwestować, a nie pchać się od razu w to co budżet pozwoli. Po prostu - szukam czegoś w kategorii: opłacalność, waga, jakość, wygląd który też jak najbardziej się liczy. Wole mieć z przodu i z tyłu taki sam sprzęt na tych samych łożyskach a nie bawić się.

Dzięki za wypowiedzi :)

Napisano

Po stronie napędu nie ma się też co bać Revo. Najsłabszy punkt szprychy to nie miejsce cieniowania a główka a tam Revo mają standardowo 2,0mm. Można dać po stronie napędu i tarczy z przodu zamiast alu nypli mosiężne, i to nie dlatego, że alu nie wytrzymają, ale naciągając po tej stronie gdzie to trzeba zrobić mocniej łatwiej je "obrobić".

Napisano

Te koła DT co najmniej mnie zaintrygowały... przy dzisiejszych kosztach za euro całkiem ciekawa propozycja muszę powiedzieć. Troszkę szkoda że nie da się obejrzeć zdjęcia na normalnej rozdzielczości... No cóż chyba znalazłem tego co szukam:

http://shop.cnc-bike.de/catalog/product_in...030449ad44e63e5

Do tego czerwone nypelki i .. super komplet : ))) I to jest chyba TO ...

1177 zł przy 1.5 kg ... bajka ;)

nagast, dzięki za podanie jakiegoś naprawdę rzeczowego koła :)

Napisano
Te koła DT co najmniej mnie zaintrygowały... przy dzisiejszych kosztach za euro całkiem ciekawa propozycja muszę powiedzieć. Troszkę szkoda że nie da się obejrzeć zdjęcia na normalnej rozdzielczości... No cóż chyba znalazłem tego co szukam:

http://shop.cnc-bike.de/catalog/product_in...030449ad44e63e5

Do tego czerwone nypelki i .. super komplet : ))) I to jest chyba TO ...

1177 zł przy 1.5 kg ... bajka :)

nagast, dzięki za podanie jakiegoś naprawdę rzeczowego koła :)

nie ma sprawy, też zamówiłem z czerwonymi nypelkami ;)

przesyłka 25euro, ale i tak wyjdzie dobra cena

pozdrawiam

Napisano

W moim przypadku cena będzie sporo niższa (transport do Niemiec i odebranie na granicy). Widzę że jest wzięcie na czerwone nypelki :) . Szkoda że na tą stronę trafiłem tak późno bo przy składaniu roweru mogłem zaoszczędzić krocie ;)

Jeszcze jedno takie pytanko ... Te piasty mają jakiś tajemniczy skrót ... LRS a nie S

Jaka jest różnica pomiędzy nimi ?

Napisano

Kurcze... czy nikt naprawde nie wie o co chodzi z tym LRS'em ? szukałem na stronie producenta to takiego czegośnie ma ! <_< . Martwi mnie ten fakt bo koła muszę jeszcze zamówić w tym tygodniu. Wysłałem do nich maila po angielsku jednak nie odpowiedzieli. Boje się że koła te mogą nie pasować do mojego rowerun np: inny rozmiar osiek itp. Może ktośma chociażdomysły co ten system oznacza? Z góry dzięki !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...