tymek Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Radon ZR Team 5.0 - czy ktoś wie czy jest jakaś szansa na to, że rower będzie dostępny w Polsce? Jak na 600 euro prezentuje się zacnie: dart III, hydraulika, niezły osprzęt - wymienić mostek i można się ścigać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Nie waidomo jak nie ma w Bike-center lub w centrum rowerowym to chyba nie bedzie wcale ;( a szkoda bardzo fajny rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 w centrumrowerowym jest jako ZR pro 5.0. Cena jest nieco wyższa bo 3k zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witam Chciałbym kupić jakiś rower do jazdy po lesie do 2500zł, więc mój wybór padł na Radona ZR Team 5.0. Jednak mój kolega ma treka z amorem RS dart 2 a w tym radonie jest dart 3 (który różni się od darta 3 tym że ma tylko golenie magnezowe), a więc do rzeczy ten dart 2 u kolegi jest strasznie twardy i mam mało skoku (80mm) a mi by chodziło a taki który dobrze wybierałby nierówności i był bezobsługowy (myślałem o Marzocchi MX Pro 120) jednak nie wiem czy to dobry wybór. Acha chciałbym kupować ten rower w niemczech (jest taniej) i nie wiem czy by mi wymienili tego darta na mx pro. Proszę o wyrozumiałość to będzie mój pierwszy rower a amorem i nie chciałbym się zrazić do amortyzatorów w rowerach Jeżeli ktoś zna jakieś tanie sklepy internetowe w niemczech co mają tego Radona w ofercie to proszę o adresy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 http://www.bike-discount.de/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Dzięki lukas_t1 za szybką odpowiedź. Ale nie wiem czy w tym sklepie zgodzą się wymienić mi tego dart-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jak dopłacisz i się dogadasz z nimi na ten temat to powinni wymienic ;D a nie lepiej kupić Radona 6.0 Team (Reba, hydraulika, XT i niewiele drozszy. Około 400-500zł)? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Wysłałem do nich maila i czekam na odpowiedź. Mam pytanie czy do jazdy po lesie + czasami jakaś trasa będzie lepsza Reba ze skokiem 80mm czy może Marzocchi MX Pro 120mm 2008? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Zdecydowanie Reba. Chyba że chcesz jakieś DH na nim uprawiać . A ile ważysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ja ważę coś około 77kg, ale przez jazdę na rowerze zamierzam schudnąć (do tego momentu nie miałem roweru po rozwaleniu komunijnego badziewia). Dostałem od nich (niemców) maila z którego wynika że nici z takiej wymiany więc pozostaje mi Radon ZR team 6.0. P.S. Proszę o jakieś namiary na sklepy w niemczech które posiadają tego Radona w ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...id=109&l=pl Tu masz polski sklep oferujący te Radony. Reba na Twoją wagę może być ciut twardawa, ale bedzie dobrze Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 dzięki xsynioo za odpowiedź ale zamawiając tego radona na http://www.bike-discount.de/ wychodzi jakieś 200zł taniej (z przesyłką by DHL) więc wolałbym zamawiać w niemczech. Wczoraj przekopałem niemieckie fora w poszukiwaniu tego radona i nie znalazłem żadnego innego sklepu oferujące tego radona niż http://www.bike-discount.de/ Mam jeszcze jedno pytanie kiedy są największe przeceny rowerów na wiosne (wyprzedaż starego rocznika) czy na jesień (koniec sezonu rowerowego)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Mam jeszcze jedno pytanie kiedy są największe przeceny rowerów na wiosne (wyprzedaż starego rocznika) czy na jesień (koniec sezonu rowerowego)? Ceny zaczynają spadać po wakacjach, a najniższe są w okolicy listopada/grudnia. Tyle, ze wybór może byc trochę ograniczony. Radony przeceniane były w zeszłym roku dopiero w grudniu. To co zostaje na wiosne z poprzednich roczników to albo jakieś totalne niewypały producentów, albo jakieś absurdalne dla dużej większosci społeczeństwa rozmiary ram typu 13" lub 25". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Dzięki Huhu za odp. Nie orientujesz się czasem o ile były przeceniane te radony w zeszłym roku (około nie musi być dokładnie). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Ja osobiście nie wiem ile. Ale jak by nie patrzeć w po drugiej stronie Odry jest taniej. (ale przesyłka będzie prawdopodobnie dłużej szła). Czy te Radony naprawde mają tak paskudne geo, że wyklucza to możliwość startów w XC?? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 xsynioo Nie wyklucza ich ze startów w maratonach, ale krótsza rama nie da takich możliwości wyciągnięcia się jak dłuższa, no i odrobinę trudniej będzie się również podjeżdżać. Za to krótsza rama będzie bardziej zwinna więc teoretycznie lepsza przy jeździe w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 co do wysylki za odry to max 3 dni robocze, Deustche Post (odpowiednik PP w DE) jest włascicielem DHL, takze paczki w PL przychodza kurierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 koncertownik A gdyby założyć do niego mostek jakiś długi? Czy zdałoby to egzamin? wtedy i "rama się wydłuży" i krótka rama będzie zwrotniejsza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Z dlugim mostkiem zmniejszy sie sterownosc roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Dzięki Huhu za odp. Nie orientujesz się czasem o ile były przeceniane te radony w zeszłym roku (około nie musi być dokładnie). Pozdrawiam Przede wszystkim przecenione były nie wszystkie modele. Przeceny były kilkunastoprocentowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Aha. Czyli pod starty w maratonach i zawodach XC nie warto inwestować w niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 xsynioo Wiele zależy od tego, jak Ci się będzie na nim jeździło, bo to, czy długa, czy krótka rama lepsza to odczucie dosyć subiektywne... Ja np przy moim wzroście (187 cm) mam ramę Author Traction 19 cali, w której efektywna długość górnej rury wynosi 605 mm, do tego mam mostek 120 mm, wznios około 8 stopni, ustawiony na minus (fabrycznie był na plus, ale czułem się, jak na kozie ) i jeździ mi się na tym świetnie, gdy wsiadłem na krótszy rower kumpla (różnica na ramie 2 cm w efektywności górnej rury) jechało mi się jakoś dziwnie, czułem się jakbym siedział na taborecie. Nawet, jak mam mostek na plus u siebie odwrócony to mi niewygodnie. Ale przy wspomnianym obecnym ustawieniu biorę więcej podjazdów niż osoby, z którymi zdarza mi się jeździć, do tego oczywiście mam jeszcze rogi. Poza tym z dłuższym mostkiem nie wydłuża się rama, a jedynie bardziej się wyciągamy i ciężar jest bardziej przeniesiony na przednie koło, łatwiej wtedy przelecieć przez kierownicę. Więc zdecydowanie lepsza moim zdaniem jest dłuższa rama i krótszy mostek, ale nie ma co tak tragizować, jeżeli ktoś wyrobi sobie odpowiednią technikę to nawet na rowerze do FR będzie przyzwoicie podjeżdżał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Ja mam nieco ponad 175cm wzrostu. Ale 15 lat- czyli zapewne jeszcze troche urosne. A co w tych granicach cenowych (jak Radon 6,0) polecice do XC i maratonów? Pryorytetem dla mnie jest bike na wybitnie sportowej ramie i dobrym amorkiem, osprzęt i tak co sezon / dwa startów w zawodach trzeba wymieniać więc nie ma co kupować roweru na super osprzęcie. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Omawiany Radon to typowo turystyczny rower , i nie ma co sie oszukiwac że zbudujesz z niego wyczynowego bika . Rama jest ciężka , wykonana w prostej technologi , z geometrią nadająco sie do jazdy w terenie , ale nie do ścigania . Wszystkie ruchy z długością mostka ustawieniem siodełka nie zmienia tego faktu. Oczywiście mozna przejechac na nim marato czy zawody XC , ale to nie to samo co typowo zawodnicza rama. Chcąc mieć rower sportowy , trzeba poszukać wysokiej klasy ramę oraz amortyzator przedni , a do tego zamontowac osprzęt który zmieści się w przewidywanym budzecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xsynioo Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Polecicie coś w związku z tym? Raczej nie chcę się bawić w składanie roweru. Wolałbym gotowca. Bardzo proszę o jakieś typy i sugestie dotyczące bika. Z góry dzięki . Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.