Skocz do zawartości

[efekt] Jak uzyskać efekt "raw" ? ? ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Kolega ma zamiar odrestaurować swoją starszą ramkę do "grawitacji". Ramka już raz była malowana, przeleżała wiele w garażu i teraz jest w gorszym stanie. Lakier wszędzie ma ubytki, itd. No więc szukaliśmy razem natchnienia na "styl" ramy i ...... doszliśmy do wniosku, że styl "raw" odpowiada koledze.

Więc dla przykładu :

pbpic1690899ci6.th.jpg

&

http://www.pinkbike.com/photo/1346168/ / http://www.pinkbike.com/photo/1346169/

O to chodzi. Styl "raw" - czyli czyste alu bez lakieru, ale też bez wielkiej polerki. Chodzi dokładnie o ten typ "stylu" jaki jest na ramkach wyżej.

JAK TO SIĘ ROBI ? ? ?

Proszę nie podawać mi instrukcji typu : zedrzyjcie lakier, odtłuśćcie, wypolerujcie i będzie raw. Chodzi mi o jakiś konkretny "tutorial", bo chcemy to zrobić dokładnie jak na zdjęciach. Pozdrawiam !

Napisano

ten ns to jest stal i taki juz fabrycznie jest : PPP

tutorial:

1. zdejmujesz wszystko tak, zeby miec gołą rame

2. jedziecie papierem sciernym: 150 -> 300 -> 500 -> 1000 -> 1500 (niekoniecznie) -> 2000 i pozniej juz polerka pastą polerską

nie trzeba tego zabezpieczać jeżeli kolega ma alu. alu utleni sie powierzchniowo i nie wplynie to na wytrzymalosc. W sumie dodaje to troche stylu bo jest bardziej surowa taka zaśniedziała. Jeżeli chcecie zostać przy połysku po prostu pomalujcie lakierem bezbarwnym.

wroce jeszcze do ns-a

jak mowie, jest to stal nie wiem nawet czy zabezpieczona bo widzialem zdjecia tej ramy ladnie zardzewiałej. Nawet jesli byla zabezpieczona to watpie zeby to bylo wiecej niz 2 warstwy lakieru bezbarwnego.

Napisano

Ale właśnie o to chodzi. Nie chcemy, aby ramka była "za jasna" i za błyszcząca. Koledze zupełnie podoba się efekt jak w NS'ie ( + te poprzypalane spawy ). Wiem, że to stal, a kumpel ma alu chyba 7005. Nie chcemy tego zepsuć, bo później będzie jeszcze więcej roboty.

Nazwę to tak : to ma być prawie matowe, średnio jasne i ciemne, gołe alu. Pozdrawiam !

P.S. Czy można jakoś te spawy poprzypalać zapalniczką, żeby naszły takie ciemnie a później nanieść na to bezbarwny ? ? ? Chodzi o efekt jak w NS'ie.

Napisano

w takim razie szuracie rame tylko do zadowalajacego efektu nie uzywajac polerki, papieru 2000, tylko konczycie na 1000-1500

co do tej zapalniczki - watpie zeby to sie powiodło, czasem widac jak stal jest taka surowa w programach typu how it's made i ma kolor taki zmieszany. wtedy to sie da zrobic i robi sie automatycznie przy spawaniu. mozecie weglem sobie pobrudzic co najwyzej :o

Napisano

No ale niestety jeszcze mało nam to mówi. To brzmi po prostu jak instrukcja polerowania, a to nie o to chodzi. Nie chcemy, żeby to wyszło za jasno. Ma to być odcień jak w NS'ie. Spawy jednak da się poprzypalać zapalniczką i wtedy ten "dymek" osadza się na spawach (sprawdzone na starej sztycy). A na koniec malniemy to bezbarwnym i będzie po kłopocie ;) Pozdrawiam !

Napisano

przeciez bezbarwny nada polysku :D

jak mowisz ze masz stara sztyce, to przejedz ja papierem sciernym i zobaczysz ze polysku nie ma ;)

Napisano

'Przypalanie' spawów to moim skromnym zdaniem bardzo zły pomysł. Aluminium spawa się w określonej temperaturze, aby nie dopuścić do przegrzania, a w efekcie spadku wytrzymałości materiału w miejscu połączenia. Taka 'obróbka termiczna' może wpłynąć negatywnie na wytrzymałość ramy.

Napisano

Powiem tak : weź zapalniczkę, przystaw jedynie końcem płomienia do elementu metalowego i pozostanie Ci na nim taki ciemny, przypalony osad. To jest osad nie ze spalania metalu, ale z przydymienia po prostu. A jak się człowiek postara - wygląda to idealnie jak oryginalny efekt w NS'ie. Pozdrawiam !

Napisano
'Przypalanie' spawów to moim skromnym zdaniem bardzo zły pomysł. Aluminium spawa się w określonej temperaturze, aby nie dopuścić do przegrzania, a w efekcie spadku wytrzymałości materiału w miejscu połączenia. Taka 'obróbka termiczna' może wpłynąć negatywnie na wytrzymałość ramy.

Tylko że przy spawaniu dochodzi do przetopienia materiału, więc temperatura spawania jest wyższa od tych powiedzmy 660C, ciężko byłoby to osiągnąć przy pomocy zapalniczki :(

• Mod Team
Napisano

Dajcie dzieciom do piaskownicy niech się pobawią, wypiaskują całkiem szybko :D

A tak na poważnie, tu gdzie masz miejsca spawów mówiłeś, że masz zamiar zrobić to "przydymianie". Więc nie musi być aż tak dokładnie to wypolerowane ze starego lakieru, ponieważ i tak go nie będzie widać. Albo zrobić taki chwyt: kupujesz puszkę srebrnego lakieru (kolor zbliżony do koloru wypolerowanej ramy. Malujesz miejsca spawów i następnie te miejsca jeszcze raz polerujesz, żeby je zmatowić i uzyskać podobną kolorystycznie warstwę do reszty ramy.

Napisano

Jeśli nie masz możliwości wypiaskowania ramy to jest inny sposób:

wiertara i szczotka miedziana do łapki i czyścimy.

Szczotka zdejmie lakier, ale nie uszkodzi alu. Nada mu jedynie taki pół matowy pobłysk.

Napisano

No wiesz - w mieście, gdzie ludzie uciekają masowo do GB, a w samym mieście jest jedno skrzyżowanie ze światłami ciężko znaleźć cokolwiek. Gdyby gdzieś była malarnia proszkowa - zapewne bym wiedział albo ja albo kolega. Ale na razie nic o uszy się nie obiło. Nie oznacza to "zawieszenie broni" bo coś już znaleźliśmy ( koleś 2 razy w tygodniu z Iławy jeździ do Gdańska i tam części w okresie 2 dni są malowane proszkowo - na razie nic nie wspomina o piaskowaniu, ważne że coś znaleźliśmy. No i jest to "door to door" ). Pozdrawiam !

P.S. W piątek napisałem maila - czekam na odpowiedź. Chodzi o TO

Napisano

Jako, że nie chcę zakładać nowego tematu to teraz zmiana tego na :

JAK SZYBKO ODNOWIĆ lub POMALOWAĆ KOŁA ? ? ?

Po prostu chcę moje stare koła od Granda odnowić do nowej ramki. Pomysły są 2 :

-albo pozostawić je srebrne i jedynie zrobić je na "nówki" ( szczotka na wiertarkę i jazda + później pasta polerska i dokańczanie )

-albo pomalować całe koła spray'em na czarny mat ( odczyszczenie, odtłuszczenie, malowanie )

Pozdrawiam !

Napisano

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Chciałem jedynie dodać, że znalazłem w moim mieście 2 firmy piaskujące części metalowe. Kolega zadzwonił gdzie trzeba, i za flaszkę ( :o ) mi to konkretnie "jak dla kumpla" zrobią. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Pozdrawiam !

Napisano

jak dla mnie malowanie sprayem jest do kupy, bo musisz nabrać doświadczenia, żeby to zrobić dobrze = pierwszy raz raczej przynosi marne efekty. po drugie nie podoba mi się efekt końcowy. naczy czarny jeszcze może być, ale czasem nie próbuj czerwonego itp, bo kolor wychodzi rodem jak huśtawka na placu zabaw.

Napisano

Dzisiaj przyniosłem z "suszarnio-lakierni" koła własnego projektu. Wyszło mogę powiedzieć - fabrycznie. Spray za 6 zł. Nabrałem już na 2 kołach wprawy ( malowane obręcze, szprychy, nyple i kołnierze piast ). Elegancja. Przednie koło już przeżyło jedno uderzenie w róg ściany na klatce - żadnego uszczerbku na lakierze. Nic.

Pozatym "raw" to jest -> piaskowanie/przejazd papierem ściernym i ..... klar :mellow: Żaden czerwony, zielony, niebieski i antracytowy nie wchodzi w rachubę ( wtedy to nie jest raw ). Klar - czyli bezbarwny i nic więcej. Pozatym staram się i dobrze przygotowywuję części przed samym malowaniem ( w końcu to co pod farbą - to połowa sukcesu ). Pozdrawiam !

Napisano

Koła już zrobione. Montana droga - styczności nie miałem. Jakieś pierdołki a'la podmalowanie rockring'u itd. - mogłoby się sprawdzić. Teraz pozostaje kwestia ramy. Piaskowanie + ekstrakcyjna + klar. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...