Skocz do zawartości

[hamulce] Problem z Oro k18

Qba66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj jako że była ładna pogoda postanowiłem wybrac się z kumplem na rower.. Wyjeżdżając z domu hamulce ładnie działały. Gdy dojechałem na miejsce ( czyli po jakis 8km) okazało się że u kumpla jest problem z hamulcami.. też ma oro k18. Praktycznie nie hamowały.. okładziny tak jakby odpadły z wszystkich 4 klocków (przód + tył ). Pojechalismy na wycieczke do lasu. O tej porze roku w lesie peeeeełno błota, i tak podczas jazdy mój tyni hamulec przestał działac, klamka chodziła tak jak wcześniej, tylko nic nie hamuje.. zatrzymałem się patrze.. a tu nie ma jednej okładziny!! klocek jest ale nie ma okładziny.. po jakimś czasie to samo stało się z przodu... no i o co kaman... hamulce moje mają jakieś 350km, te od kumpla troche mniej... praktycznie wszystkie wycieczki w trudnych warunkach tj błoto.. i to duuużo błota.. no i teraz pytanie... jak to mozliwe żeby po takim przebiegu klocki ugległy całkowitemu starciu? :/ dowiedziałem się od zaprzyjaźnionego mechanika, że klocki fabrycznie montowane są słabszej jakości niż te oryginalne które można dokupic. No ale żeby po 350 km? Domyślam się, że przyczyną było błoto, które wraz z piaskiem działa jak tarka... a to że okładziny odleciały.. hmm czy może to byc spowodowane tym że gdy warstwa okładziny jest już cienka, więc temperatura która działa bezpośrednio na klej (który stanowi spoiwo między okładziną a klockiem) poprostu odpuszcza i okładzina odpada... nie wiem co o tym myślec.. nowe klocki to 40zł/para jeśli żywiczne 70/para jeśli pół-metaliczne.. wyjścia nie ma, trzeba kupic klocki, ale nie mam zamiaru co miesiąc klocków zmieniac ;/ Co z tym zrobic? też macie takie coś w swoich tarczówkach? No i poradźcie.. brac pół-metaliczne czy żywiczne?

Może nie odpadły, tylko się zużyły do końca ?

Generalnie w extremalnie błotnistych warunkach klocki w tarczówkach ścierają się w zastraszającym tempie... Przynajmniej u mnie, nie wiem jak w formuli, ale myślę że wszędzie podobnie, ale niech jeszcze wypowie się nasz forumowy specjalista od formuli - tobo - halo halo, oddaję głos... ;)

jesli stalo ci sie tak z oryginalami to kup zamienniki np jag wire, bbb, ebc, czy fibraxa - kazda z tych firm ma dystrybutora w polsce. klocki zamienniki robi tez cool stop ktorego dystrybutorem jest cult bikes. nigdy nie rozkleil mi sie zaden klocek bez wzgledu na to czy firmowy czy nie. mozliwe ze trafiles na wadliwa serie produkcyjna.

sprobuj zareklamowac te klocki w sklepie. powinno byc widoczne czy klocek jest zuzyty czy tez warstwa hamujaca jest zerwana. to samo zrobilo sie mojemu koledze z okladzinami barradine - klocki poszly na reklamacje - jednak jej finalu nie znam bo wlascciel wyjechal do irlandii.

mozesz jezdzic w blocie i jezdzic w mokrych warunkach. gdybys notorycznie wpadal w bloto po osie to moze i klocki by sie zuzyly. na pewno zle na zywotnosc klockow wplywa jazda w deszczu.

mysle ze klocki by sie skonczyly gdybys hamowal bardzo czesto jezdzac tylko w blocie i to w wiekszosci zjezdzajac.

No to tak.. klocki były oryginalne, tzn te które dostałem wraz z hamulcami. Fakt faktem że nie miały łatwego życia i często tarcza wyglądała po wycieczce jak wykąpana w błocie ;P Teraz chce zamienic na klocki oryginalne formuli, ot takie: http://www.gregorio.pl/index.php?products=...amp;prod_id=113 ewentualnie http://www.gregorio.pl/index.php?products=...amp;prod_id=111 to zależy na jakie się zdecyduje.. no chyba, że jednak lepiej kupic zamienniki.. jak myślicie?

Wersje z wadliwym produktem bym pomijał, bo mój Kumpel, jak już wspominałem miał ten sam problem (a dodam, że wszystkie wycieczki odbywaliśmy wspólnie więc i w identycznych warunkach, klocki odmówiły posłuszeństwa w jednakowym okresie).. wygląda jakby "wyrwało" mu wszystkie wykładziny, u mnie jedna wyrwana druga praktycznie starta do zera (możliwe że tarcza troche nierówno ścierała klocki i poprostu oba są starte tyle, że jeden mocniej i nie ma mowy o "wyrwaniu" okładziny - to tylko mój domysł). na pewno musze kupic nowe klocki, bo poza tym hamulce działają świetnie i nie miałem nigdy z nimi problemu. Zastanawiam się czy brac komplet tył + przód żywiczne, czy może pół-metaliczne, czy pół-metaliczne tylko na przód. Troche obawiam się o tarcze, przy pół-metalicznych.

Jeśli sytuacja powtórzy się z nowymi klockami po takim krótkim przebiegu ( na pewno nie będzie tyle błota już no ale wg mnie przynajmniej jeden sezon takie klocki powinny wytrzymac) to będe reklamował klocki.

Z przodu i tak wymieniam tarcze na nową(stara prawie nowa ale troche pogięta), i chyba zdecyduje się na klocki pół-metaliczne.. tylko czy polecacie jakieś szczególne zamienniki, czy może oryginalne klocki formuli.. ? ;/

Jeśli nie boisz się błota/wody to tylko metaliki/spiekane.

Wcale nie zjadają tarczy tak szybko jak się niektórym wydaje a w mokrych warunkach sa o niebo lepsze od organików.

Polecam Accenty złote i niebieskie, EBC złote i czerwone (czerwone ponoć szybko schodzą, jeszcze nie wiem jak szybko), poza tym Fibrax'y też są w porządku.

Z tego co wiem Baradine są do dupy, coolstop'y też poniżej oczekiwań.

Ok, dzięki. Chyba postawie na zamienniki ;) tylko tak przeszukuje net.. i ciężko znalezc jakieś klocki do oro k18.. Ale jeszcze troche poszperam i może cuś się znajdzie :D Jak znacie sklepy na www gdzie mogą miec takie klocki to będe dźwięczny :D

Dzięki wielkie! Te BBB już znalazłem wcześniej, ale czy to są półmetliczne czy spieki? co do EBC... to z ceną tych złotych troche przegięcie.. ;P z przesyłką wyjdzie koło 200zł z komplet na 2 koła.. a co do tych VX833 to nawet nie wiem jaki producent ;) Sorka, że tak marudze.. Szczerze zastanawiam się nad oryginalnymi metalicznymi formulami.. 70zł/ para.. Czy będzie aż taka duża różnica między poszczególnymi klockami? (nie mówie o różnicy między metalicznymi i żywicznymi)

jeszcze wczoraj spokojnie czytalem ten temat nieswiadomy ze dzisiaj odkryje ze mam ten sam problem :) problem ten sam ale hamulce inne i inny przebieg. no wiec tak: mam heble juicy 5 od maja 2007, przejechalem na nich do teraz jakies 4500km w roznych warunkach bloto, woda, piach doslownie wszytsko i bylem z nich bardzo zadowolony i jestem do teraz w sumie. ale problem wystapil dopiero dwa dni temu, choc nie mialem o tym pojecia. jechalem jakies 15km w takim bardzo zadkim blocie, jakies male kamyczki, zwic i oczywiscie sporo wody. jak tam jechalem hamulce lapaly dopiero przy samej klamce co nigdy dotad nie zdazalo sie nawet w wiekszym blocie. jak wyjechalem z tego blota to tarcze byly bardzo brudne i bardzo sie kleily, przetarlem je troche i pojechalem dalej. hamowaly juz lepiej. wczoraj tylny hebel zaczal piszczec wiec do niego dzisiaj zajzalem i co wiedze - klockow zero ;/ ( przed tym wyjazdem klockoow bylo conajmniej 40%. nie wiem co jest grane, a najlepsze w tym jest to ze w przednim heblu stan klockow jest tkai sam jak przed ta jazda, a przednim hamowalem wiecej niz tylnym :) i wychodzi na to ze bedzie trzeba kupic nowe klocki, tylko jakie? ( bardzo duzo jezdze w blocie )

te beda ok? http://allegro.pl/item296033875_okladziny_...avid_metal.html

a moze cos takiego http://allegro.pl/item291438063_jagwire_kl...nsport_com.html

???

zrywanie okladziny z klocka mialo u mnie miejsce przy oryginalnych klockach zywicznych do shimano deore 525 i 535. po zuzyciu polowy okladziny w niektroych miejscach okladzina sie jakby strzepila i na obrzezach byla "obgryziona". bardziej niz inne te klocki zuzywaly sie tez w spodob nierownomierny to znaczy blizej srodka tarczy zostawalo mniej okladziny - tak jakby tlok dociskal klocek po skosie.

A ja tak sie zastanawiam nad kupnem Radona co tez ma K18 tarcze i tak sie zastanawiam

czy jest oplacalne co chwile wymieniac okladziny w tarczach jak nawet sezonu nie potrafia wytrzymac :)

Abo dojechac te co sa w hamulcahc a potem kupic orginalne polmetaliczne okladziny do K18

(ja tak nie jezdze w dzeszczu a bloto to malo kiedy trafia mi sie)

Jestem już praktycznie pewien, że w takich warunkach pogodowych oryginalnie zamontowane klocki żywiczne w hamulcach uległy starciu do zera.. Myślę, że po wymianie na pół-metaliczne będzie już po kłopocie :( A Tobie Szkrabek polecam Radonka :) a hamulce formuli też miodzio.. gdyby nie ta przygoda z okładzinami.. ale jak widac nie jest to wina formuli tylko ogólna przypadłośc klocków żywicznych i dużej ilości błota na tarczy..

Trzeba zainwestowac w półmetaliki, ewentualnie w złote ebc..

wszystko tkwi w klockach.. jeśli nie jeździ się bez przerwy w błocie czy deszczu ( tak jak było w moim przypadku) to klocki wytrzymują dużo, nawet te żywiczne. Co innego jeśli ktoś lubi trudne warunki atmosferyczne, wtedy chyba lepiej miec te metaliczne bądź półmetaliczne. Ja spróbuje postawic na najdroższą opcję (tj. złote ebc) i zobacze co z tego wyjdzie :) mam nadzieję, że się nie zawiodę. Baukan, a możesz mi powiedziec, czy ze zmianą klocków z żywicznych na metaliczne (np te ebc o których myślę) znacząco zwiększa się siła hamowania? Czy może siła jest podobna ale przy niekorzystnych warunkach np deszcz, nie maleje tak jak to ma miejsce przy żywicznych?

co do złotych ebc... uwazaj na nie.

gdy mialem deore 525 z duzymi tarczami to rowniez nabylem te klocki. i byly to jedyne z uzywanych przeze mnie okladzin tuningowych ktore powodowaly wycie hamulcow TAKŻE na sucho. z tego tez powodu przetestowalem patent z pastą miedziana redukujaca niepozadane dzwieki pracy hamulcow. nie wiem czy w przypadku formuli bedzie wystepowac to zjawisko po zamonotowaniu klockow ebc ale informuje o tym bo dla mnie byl to problem.

w dawnym tescie hamulcow w magazynie rowerowym poddano testowi (na tempo zuzycia oraz sile hamowania) takze klocki zamienniki za oryginalne. po prostu porownano z oryginalnymi dla danego hamulca dostepne na rynku zamienniki. wsrod testowanych byly klocki galfer, fibrax, bbb, coolstop, ebc i inne. zaden z zamiennikow nie wypadl lepiej niz klocki oryginalne jesli chodzi o sile hamowania. co do ebc to w tescie na sile hamowania byla kolejnosc: zlote, czerwone, zielone co do tempa zuzycia: zlote, zielone, czerwone.

najlepsze parametry posiadaly seryjne okladziny performance firmowe magury.

No to jestem w kropce.. W sumie jeżeli nie ma róznicy między klockami oryginalnymi a zamiennikami, a wręcz oryginalne są na plus, to może najprościej będzie wziąc półmetaliczne klocki formuli, które moge z łatwością dostac w sklepie rowerowym, który mam pod nosem :) (nie ma to jak długie zdania ;P ) No to zostaje mi przejechac się z rowerkiem na przegląd i wymiane klocków :)

Dzięki wielkie za porady i nowo nabytą wiedzę ;)

Ciekawe na ile w tym teście maczali palce producent/producenci hampli.

Z moich doświadczeń wynika coś innego...

Złote EBC nie wyją u mnie ani na sucho ani na mokro, ale czasem się zdarza pisnąć.

Może zależy to też od materiału tarczy.

Mam formule 220mm.

trudno mi powiedziec od czego to zalezy. mozliwe ze od tarczy, mozliwe ze od konstrukcji adaptera (sa mniej i są bardziej filigranowe), mozliwe ze od samego zacisku jak tez i od byc moze kształtu mocowania hamulca do ramy i widelca. nie wiem. mnie wycie ebc doprowadzalo do szału bo duzo za nie dałem w porownaniu do nabywanych najczesciej bbb czy oryginalnych shimano. problem wyeliminowalem jednak pastą miedzianą i to w 100%. byc moze ze inna kombinacja hamulec/adapter/tarcza daje ciszę.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...