Skocz do zawartości

[rower] kelly's magnus modernizacja

szymkowar

Rekomendowane odpowiedzi

Koncertownik, tak dla wyjaśnienia:

Pedałując w SPDkach powodujesz działanie dwóch sił (do góry i nadół, tak dla uproszczenia). Te dwie siły działające na odpowiednim ramieniu (połowa długości suportu) powodują moment gnący, ten moment w 95% (powiedzmy że tyle jest na oko) przejmowany jest przez suport a dokładniej łożyska w suporcie które pełnią role podpór w których występuje reakcja przeciwdziałająca siłą które spowodowałeś.

Jeżeli 95% przejmowane jest przez suport to pozostaje 5%, to jest znikoma wartość siły i można powiedzieć że działa ona bezpośrednio na ramie kobry, lecz to jest bardzo mała siła która nie jest w stanie powodować zjawiska uginania korby.

Jeśli chciałbyś wyginać korbe to musiałbyś siłę przyłożyć nie pionowo lecz wzdłużnie, wtedy bezpośrednio powodowałbyś zginanie korby momentem gnącym działającym na ramieniu równym długości ramienia korby.

Wyginanie korby po jakimś czasie eksploatacji jest pewnie spowodowane zużyciem zmęczeniowym tej korby, może być to spowodowane zastosowanym materiałem o niskiej wytrzymałości, dobraniem złego przekroju poprzecznego na długości korby, bądź błędami wykonania (ale tutaj raczej nie, bo moja też się gnie :P )

Mam nadzieje że troche przybliżyłem Ci zagadnienia Mechaniki technicznej a dokładniej: statyki i wytrzymałości materiałów? :D

Kitajec

Bardzo dobrze zdaję sobie sprawę z tego, co napisałeś. :P

Ja pisząc o gięciu korby miałem właśnie na myśli komplet korba+suport tylko tego nie sprecyzowałem, wybaczcie... :D

Nawet ogólnie mówiąc o gięciu korby w większości mamy na myśli właśnie komplet korba+suport, dlatego ktoś przykładowo mówi, że LX ze zitegrowaną osią suportu jest sztywniejszy od LX na Octalink.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...