nabial Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 mam stosunkowo nowy naped w sklad ktorego wchodza: -kaseta sram 7.0 i lancuch pc-59 z przebiegiem ok 2,5tys -korba lx h2 przebieg ok 2,5tys -przerzutka tyl xt 08 praktycznie nowa problem wyglada tak: na 5 najwiekszych koronkach nie da sie nigdzie podjechac bo przy mocnym deptaniu, nawet po plaskim lancuch tanczy jak glupi po polowie kasety przy kazdym mocniejszym depnieciu nawet na siedzaco wskazowki wykluczajace: -lancuch nie jest rozciagniety - sprawdzane - wskaznik nawet nie wpada -kaseta nie ma ani 1 zabka zjechanego, a co dopiero calej koronki -przerzutka zmienia idealnie, nic nie haczy itp zaobserwowalem luz kasety na bebenku rzedu 2-3mm pomozcie, bo na takim czyms nie da sie nigdzie wjechac, mozna ew stracic zeby i nerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadfreak Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Byc moze to wina zapadek w bebenku piasty. Ostatnio obserwuje taka sytuacje rowniez u siebie, a naped mam nowy (200km), jedynie piasta ma juz swoje kilometry. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateunio Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Moze skrzywiłeś ogniwo lancucha. Ja tak mialem. Jedno ogniwo skrzywilo sie i łańcuch skakał na kasecie niemal przy kazdym depnieciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabotagedsc Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 miałem dokładnie to samo co mateunio, hehe w serwisie powiedzieli żebym zmienił cały napęd a zmieniłem łańcuch i działało pytanie teraz jak to sie stało? złożyłeś napęd siadasz i przeskakuje czy jeździłeś już na nim wcześniej i samo od siebie zaczeło przeskakiwać ?? Przejedź się i zobacz czy łańcuch przeskakuje na zębatce czy może chce przeskoczyć na inna zębatkę. Sprawdź też czy hak masz prosty, i czy przerzutka jest dobrze wyregulowana na tych koronkach co przeskakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 przerzutka jest wyregulowana elegancko, wczesniej, na lx zdarzalo sie ze samoczynnie zeskakiwalo o 1 koronke w dol bez wzgledu na obciazenie ale to bylo tak rzadkie, ze nie przeszkadzalo mi, co do manewrow jakie robi lancuch, to lata po polowie kasety gora-dol z waszych wypowiedzi wnioskuje ze to bedzie zrabane ogniwo w lancuchu, mam cicha nadzieje ze nie beben :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gary Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 mi sie wydaje ze lancuch do wymiany i byc moze kaseta ale trudno powiedziec cos nie widzac tego Pozrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateunio Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 miałem dokładnie to samo co mateunio, hehe w serwisie powiedzieli żebym zmienił cały napęd tongue.gif a zmieniłem łańcuch i działało Ja to nawet ograniczylem sie do wymiany ogniwa i zalozenia spinki. Szkoda mi bylo wywalac nowy lancuch, ktory mial zaledwie tydzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabotagedsc Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 zmieniłem bo był naciagnięty 1 cm:P hmmm spróbuj dokręcić kasetę, ewentualnie jak masz możliwość to załóż inne koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 1. kaseta ma miec taki luz 2. nie odpowiedziales na pytanie sabotagedisc: jak do tego doszlo? zaczelo sie samo z siebie czy cos zmieniales w napedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 myslalem ze to wynika z 1 posta i przebiegow czesci wymienialem przerzutke tyl, ale ona nie ma na to wplywu akurat, reszta stare, dotarte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 I po wymianie przerzutki zaczęło skakać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 blagam czytajcie uwaznie pisalem juz ze wczesniej jedynie bardzo rzadko jakby sprezyna spuszczala 1x/3x na wyjazd o 1 bieg w dol, ale to nie przeszkadzalo bo bylo sporadyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 czyli wczesniej skakalo sporadycznie, potem wymieniles przerzutke i teraz lanuch zasuwa przez polowae kasety (jak to obrazowo uales). ja dopatrywalbym sie w tym zwiazku. zrobmy tak: 1. wrzuc kilka fotek calosci 2. sprawdz odleglosc kolka prowadzacego od kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 I czy przypadkiem ta przerzutka nie ma np. krótszego wózka, niż poprzednia? Notabene, u Mojego Rycerza po zamontowaniu nowego napędu (całość: korba, kaseta, łańcuch i obie przerzutki) przez pierwszych kilkadziesiąt (czy nawet kilkaset?) kilometrów łańcuch zachowywał się podobnie - potrafił ni stąd, ni zowąd nagle przelecieć po całej kasecie w dół i wrócić z powrotem na właściwy bieg, kilka razy pod rząd. Naciąganie linki nie pomagało. Potem jakoś samo przeszło. Do dziś nie wiemy, co tak naprawdę było przyczyną - złożyliśmy to na karb docierania się elementów napędu. Tym niemniej w kontekście tego, co piszesz, odnoszę wrażenie, że i u nas prawdopodobnie miało to jakiś związek z tylną przerzutką - u mnie bowiem taki efekt nie wystąpił, a również wymieniłam wówczas napęd, z tym, że obie przerzutki pozostały stare. Pozdrówko per analogiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 A spróbuj może kółeczka wziąć ze starej przerzutki i wkręcić do nowej. przejeździj na tym systemie aż zjedziesz cały napęd i wtedy przy kupnie nowego załóż ponownie do przerzutki nowe. U mnie była właśnie taka anomalia, że się łańcuch po kółeczkach ślizgał jak kupiłem nowe do przerzutki. Myślę, że Ecia też może być blisko, żeby to sprawdzić ustaw łańcuch z przody na jedynce a na kasecie na najmniejszym trybie. Wózek musi iść prostopadle do podłoża. Jak jest nie napina łańcucha i wisi on to skróć łańcuch o jedno ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 dzisiaj pucowalem naped, zwrocilem uwage na kazda z waszych sugestii, za ktore serdecznie dziekuje i zdaje sie ze wine za skakanie ponosi koleczko przy kasecie, gdyz na najwiekszych koronkach wrecz lezy/opiera sie o kasete, a na mniejszych juz unosi sie ku gorze i problemu nie ma jeszcze dzis postaram sie wrzucic foty w celu utwierdzenia sie w czym tkwi problem dodam ze lancuch macalem chyba z 15min dokladnie czyscilem, kaseta, piasta, beben ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 odleglosc wozka od kasety mozna zwiekszyc wkrecajac srube z tylu korpusu przerzutki (kolo haka). zwroc tez uwage, czy kolko prowadzace nie ma luzow osiowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 problem rozwiazany tak jak pisales uchmanek - wystarczylo pobawic sie srubka i po sprawie jeszcze raz dziekuje za wszelkie sugestie temat do zamkniecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam. Mam taki sam problem z tym kółkiem ocierającym o kasete. Chciałbym równiez użyć tej śrubki jednak u mnie krecenie nią nic nie daje. tzn jeżeli dokręce ja czy odkrece na maksa to przestawia sie tylko troche ten pierścien z takim zadziorem. Wydaje mi sie że ten zadzior powinien dotykać wypustki na korpusie, jednak u mnie dzieli te dwie cześci znaczna odległosć. Troche chyba zagmatwałem ale mam nadzieje że wiadomo o co chodzi. Jak to rozwiązać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 za cholere nie wiem o co chodzi, wrzuc zdjecie. ta srubka powinna opierac sie na "zadziorze", ale w haku a nie korpusie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Śrubka opiera sie na haku ramy. Ma ona za zadanie przestawianie takiego pierścienie przez który przechodzi. Z tym ze u mnie ten pierścień niczego nie dotyka przez co przy dokrecaniu/odkrecaniu śrubki nic nie dzieje sie z przerzutką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 http://techdocs.shimano.com/media/techdocs...69830609146.pdf na tym schemacie widac role pierscienia (nr 16). odpowiada za naprezenie sprezyny nr 2 (co przeklada sie na pozycje korpusu przerzutki i w efekcie zmienia odleglosc kolka wodzacego od kasety). przyznam szczeze, ze nie bardzo rozumiem jak pierscien moze "niczego nie dotykac". lewituje? wrzuc fotki, albo opisz to dokladniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Może ja coś mieszam. W każdym bądź razie. ten pierścień numer 16, ma taka wypustke. Poodejrzewam ze ma ona za zadanie odciąganie czegoś. U mnie nie dotyka nieczego. postaram sie załatwić najlepiej te fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ...ma taka wypustke. Poodejrzewam ze ma ona za zadanie odciąganie czegoś. U mnie nie dotyka nieczego. zle podejzewasz. bardzo dobrze, ze nie dotyka, tak ma byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.