Skocz do zawartości

[tarcze czyszczenie] ze niby jak?

kello

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaolejilem dzis klocki. Wypalilem, wyczyscilem, starlem papierem sciernym itd i jest w miare ok. Z ciekawosci zaczalem szukac jakie inni maja sposoby i natknalem sie na czyszczenie zarowno tarcz, jak i klockow redbullem. Trzeba ponoc polac tego specyfiku na tarcze i zahamowac z razy kilka :) Czy ktos sie spotkal z takim sposobem albo efektami jego zastosowania? Bo ja nie rozumiem jak ma to dzialac a jestem ciekawy :>

• Mod Team
Napisano

Szczerze to nie spotkałem się z takim czymś, bo jest to bez sensu. :)

Przecież Redbull jest słodki i po wylaniu bedzie się lepił.

Jak dla mnie beznadzieja.

Napisano

wg mnie bajki pisane przez niskosiodełkowców

w składzie red bulla nie ma nic co mogłoby działać czyszcząco w jakiś specjalny sposób

Napisano

no może działać jedynie na tej zasadzie, jak wtedy, kiedy butami halowymi na kauczuku wejdziesz w plamę słodkiego napoju, to potem przez jakiś czas trzymają lepiej, bo się kleją. ale z czyszczeniem nie ma to nic wspólnego.

Napisano

eee moim zdaniem odpada. lepiej weź aceton. pozostałości po spirycie mogą się ślizgać. takie moje zdanie, przyznam, że nie próbowałem ani jednego, ani drugiego.

Napisano

tarcze wystarczy acetonem potraktowac lub w ostatecznosci rozpuszczalnikiem. klocki sie wypala, bo tam olej wchodzi w pory i tak latwo sie go usunac nie da. a wypalaniem tarcz to rzeczywiscie przy odrobinie farta mozna je pogiac :D

Napisano
eee moim zdaniem odpada. lepiej weź aceton. pozostałości po spirycie....

Po acetonie jest gorszy oddech :P.

Jesli redbull jest w stanie usunac zanieczyszczenia z tarcz, to ciekawe co robie z gardlem...

Napisano

idea fajna, ale:

1) usuwa głównie brud, a tu problemem jest głównie tłuszcz

2) ta 'specjalna' guma mavic zapewne powinna kosztować w granicach max. 15zł, jak znam życie.

Napisano

Jest taki cudowny specyfik który nazywa się "Odtłuszczacz do tarcz hamulcowych" :wub: Gdzie znaleźć ? Ano w każdym sklepie motoryzacyjnym gdzie sprzedaje się części i chemie do samochodów i/lub motorów. 20zł kosztuje za 500ml butelkę. Taki spray, robiony na bazie benzyny chyba. W każdym razie śmierdzi. Po spryskaniu tarcz bardzo szybko wysycha, przecieramy szmatką, szmatka brudna. Pryskamy, przecieramy raz jeszcze, przepalamy i gotowe.

Napisano

Wlasnie mam za soba czyszczenie okladzin z oleju. Sama benzyna nie pomogla. Musialem je przejechac papierem sciernym. Po przejechaniu 4km bylo duzo lepiej ale jeszcze nie calkiem sie dotarly bo ciezko jednym palcem zablokowac kolo.

Napisano

a jak wypalac to chyba raczej np nad plomieniem kuchenki gazowej, bo jak wypalalem nad swieczka (o zapachu waniliowym, bardzo przyjemnym :) ) to sporo sadzy sie osadzalo i trzeba bylo scierac co jakis czas

Napisano

chyba za niska temperatura. podobno (nie sprawdzalem :D ) palaca sie swieczka robi od 800 do 1400 w zaleznosci od miejsca... w piekarniku to max z 260 da sie wycisnac

Napisano

dobry i sprawdzony sposob. myjesz tarcze acetonem albo benzyna akestrakcyjna. Nalewasz troche acetonu do jakiegos naczynka wrzucasz tam klocki na kilkanascie minut pozniej biezesz je nad kuchenke gazowa chwile wypalaszpozniej i potem leciutko przecierasz papierem sciernym

Napisano

no zrobilem dokladnie tak samo tyle ze nad plomieniem swieczki i oprocz papieru sciernego uzylem jeszcze pilnika (bynajmniej nie matki do paznokci, starczylo jak jej swieczke zabralem to sie obrazila :D ). generalnie przejechalem juz z jakies 80km od tego czasu i jest coraz lepiej , prawie idealnie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...