Skocz do zawartości

[kaseta] kaseta 9-tka na piascie lx 8-ka

Lukasz71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam piaste LX na 8 biegów,kasete sram 5.0 8-ke, manetka sram 7.0 też na 8 biegów.

Moja kaseta nadaje już się do wymiany i musze kupić nową.

Chce kupić kasete sram 7.0 lub 9.0. , niestety one maja 9 koronek.

Pytanie: Czy jeśli kupie kasete sram 7.0 lub 9.0 i zamontuję ją bez najmniejszej koronki to napęd będzie dobrze działał?

kaseta na "9"tke jest tej samej szerokosci co ósemka.

problem jest innej natury: odstepy miedzy koronkami kasety dziewiątki sa mniejsze niz przy kasecie ósemce - przerzutka bedzie sie ustawiala pomiedzy koronkami.

co mozna zrobic? nie mam pewnosci czy koronki od kasety dziewiatki sa takiej szerokosci jak te na osemke. jesli są (nie wiem tego na pewno) to mozesz wymontowac dystanse z twojej kasety ósemki i zamienic je miejscami z dystansami w kasedzie dziewiątce - oczywiscie montujesz wtedy jedną zebatke mniej. choc wlasciwie to jest spore prawdopodobnienstwo ze to nie wyjdzie jako ze namniejsze koronki kasety sa montowane bez dystansow - sa tak skonstruowane ze dystans jest czescia koronki.musialbys wtedy dodac cos miedzy najmniejsze koronki kasety gdy zakladasz je na piaste tak by zwiekszyc odleglosci. sporo kombinacji jak dla mnie.

Niestety napęd nie będzie pracował poprawnie.

Dlaczego? Wcześniej koledzy powiedzieli.

W każdym razie albo znajdziesz kasete lx na 8 ;) albo zmienisz manetki na 9 albo zostaniesz na napędzie 8.

Jerśli kaseta ma pająk to nie ma szans żeby cokolwiek zmienic z dystansami...

Koronki kasety 8, 9 czy nawet 7 rzędowej są z pewnościa podobnej szerokości a raczej grubości, ( pewnie zdarza się różnica rzędu dziesiątych milimetra:-) natomiast odległość między poszczególnymi koronkami kasety 8 i 9 rzędowych jest różna , nie wiem jaka jest dokładna odległość pomiędzy wierzchołkami zębów poszczególnych koronek , wiem natomiast że podkładki które znajdują się miedzy koronkami w kasetach 9-cio rzedowych mają grubość 2.5mm natomiast w 7 i 8 rzędowych po 3mm.

Przypadkiem kupiłem kasete sram 9.0 na allegro: http://www.allegro.pl/item293265698__kaset...9_0_pilne_.html

Cena razem z przesyłką to 42zł.

Nie wiem jak ten sprzedający jeździł na tej kasecie. Po 3 miesiącach jego (a teraz już Twoja) kaseta wygląda jak moja po ponad roku... A ważę 100kg i lubię niską kadencję...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...