kuczy Napisano 10 Stycznia 2008 Napisano 10 Stycznia 2008 A co powiecie o czymś takim? http://www.wertykal.com/shop.php?opt=shop_...147&pid=779 Od kiedy to zobaczyłem to strasznie mnie intryguje, bo zaplot niecodzienny
karolyfer Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Napisano 10 Stycznia 2008 kuczy, ale te koła nie dotyczą tematu bo po pierwsze ważą 1805 g, po drugie są pod tarcze...
karolyfer Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Napisano 23 Stycznia 2008 Trochę pomyślałem, pojeździłem po sklepach i prawdopodobnię wezmę obie piasty XT 2008 pod Centerlock, do tego Mavici XM317, szprychy Revo i raczej złote nyple alu(a może czerwone ). Wagowo nie ma praktycznie różnicy między 317 a 717, dzisiaj miałem obie w łapkach i ważyły tyle samo (po 435 g). Problem teraz mam ze znalezieniem piasty tylnej z Centerlockiem bo w Bikestacji nie ma, a znowu w CentrumRowerowym nie ma nypli alu ... PS Piasty pod CL, bo jednak rozsądek górą, a waga wzrośnie tylko z przodu nieznacznie. Przy ewentualnym zmienianiu ramy czy kupowaniu tarcz musiałbym jeszcze koła zmieniać, a tak to już będę miał całkiem całkiem zestawik pod tarcze
Adik Napisano 23 Stycznia 2008 Napisano 23 Stycznia 2008 Taki zrób motyw- kupno w centrum piast, obręczy i szprych. A nyple na allegro http://www.allegro.pl/item302013746_super_...r_kpl_pro_.html. Ewentualnie wszystko u Arnika. Ja właśnie u niego zamówiłem tylniego Xt CL 08 i szprychy revo, ma dobre ceny. http://arnik.freshsite.pl/
karolyfer Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Napisano 23 Stycznia 2008 Właśnie wezme chyba piasty i obrecze w Centrum, a reszte zalatwie w sklepie "u mnie" łącznie z zaplataniem. Szprychy na miejscu bo mi od razu dobiorą długość, nie będę w ciemno strzelał, a tak to przymierzą ewentualnie w sklepie i będę miał pewność --- 24.01.08.: No to koła już niedługo bedą gotowe, zamówiłem piasty XT2008 Centerlock i obręcze XM317 w Bikestacji, nyple czerwone Alu na allegro http://allegro.pl/item302013746_super_okaz...r_kpl_pro_.html , a szprychy dokupię gdzieś w okolicy i tam też zaplotę kółka Mam nadzieję że szybko wszystko się uda załatwić. Za koła wyjdzie około 690 zł +przesyłki, a waga jakieś 1680 g maksymalnie (pod tarcze). Jakoś przeżyję te dodatkowe 80 g
Paviarotti Napisano 24 Stycznia 2008 Napisano 24 Stycznia 2008 No to stosunek waga/cena bardzo fajny. Ech zazdroszczę Ci tych nypli, bardzo ładne (idealne by były do mojego bike'a ). Jak tylko kółka będą gotowe to zapodaj real wagi i fotki.
dużepiwo Napisano 3 Lutego 2008 Napisano 3 Lutego 2008 To ja zamiast kompletu xt wolałbym onyxy z centrumrowerowego za 399 zł. Shimano piasty są dziwne. Mojego kolegi xt przepuszcze bębenek czasem, a moja lx w zimówce jeździ bez serwisu od 20000 km. W rowerze mam onyxy i polecam. Przyzwoite piasty, a za taką cenę to bym nie brał niczego innego.
karolyfer Napisano 3 Lutego 2008 Autor Napisano 3 Lutego 2008 Nowe XT problemów z bębenkiem nie powinny mieć, czytałem że zastosowali meechanizm bębenka z XTRa Poza tym Onyxy są cieżkie (same ważą prawie tyle samo co komplet XT z zaciskami) i kosztują w CR aktualnie 499 zł czyli więcej niż dałem za komplet XT, 2x Mavic XM317 i alu nyple....
dużepiwo Napisano 3 Lutego 2008 Napisano 3 Lutego 2008 Mowa o piastach pod tarcze czy v? Onyxy jeszcze mają taką zaletę, że je zakładasz i zapominasz o piastach na następne kilkadziesiąt tys. km, a ewentualny serwis trwa 10 min. Nie ma zabawy z konusami, kontrowaniem, wżerami na bieżniach, kulkami i smarowaniem co kilka kkm. Jak dla mnie piasty kulkowe to przestarzałe rozwiązanie, zdecydowanie wolę maszynówki. Oczywiście wolałbym xt od jakiegoś nowateka, itp. Jeżeli xt są z zaciskami cięższe o 100 gram to nie bardzo rozumiem problem że onyxy są ciężkie. Te nowe xt są na maszynach? XT pod tarcze z zaciskami są cieższe od onyxów o 200 gram, więc w tym przypadku też nie rozumiem o co chodzi.
uchmanek Napisano 3 Lutego 2008 Napisano 3 Lutego 2008 jezdzilem na takiej przedniej piescie dt, zadnych zastrzerzen. do srodka nie zagladalem, nie bylo potrzeby (zreszta co tam ogladac), ale z zewnatrz zwraca uwage staranne i estetyczne wykonanie. sliczny zacisk . Teraz jezdzie na xt'06 i tez jestem zadowolony. na poczatku roku zajzalem do nich: smar byl wciaz bezbarwny, nawet nie rozbieralem ich do konca. gdybym mial wybor wzialbnym dt: lzejsze i mniej problematyczne, a jakosc ta sama. dużepiwo: karolyfer potrzebuje cl, a w cr jest tylko iso.
Ecia Napisano 8 Marca 2008 Napisano 8 Marca 2008 Ja się z zestawem: DT X450 + XT '08 pod V p/t + DT Revo 64 szt. + nyple DT alu prawie zmieściłam w 5 stówach (dokładnie 504 zł) - a części zamawiałam przez sklep stacjonarny... Wracając do moich kół - właśnie je dziś odebrałam. Jednak nie było błędu co do ceny: razem z zaplotem, za kółka złożone z powyższych elementów składowych zapłaciłam 564 zł (ścisle: 565 dla równego rachunku ). Sprzedawca nawet dzwonił gdzieś się upewnić i skonstatował, że wszystko się zgadza . Szprychy srebrne, nyple też, opaski Schwalbe (turkusowe - niemal w kolorze ramy ). Waga realna obręczy (ważone przez sprzedawcę na moją prośbę) to 420 g... czyli tyle samo, ile wynosi deklarowana waga XR 4.1, o 100 zł droższej. Łączeń prawie nie widać - długo szukałam, zanim znalazłam kreseczkę grubości włosa (albo i połowy włosa), niewyczuwalną pod palcami . Pierwsze wrażenie zatem rewelacyjne - zobaczymy, jak będzie dalej... planuję je założyć w przyszłym tygodniu, przy okazji wymiany pancerzy, linek i ogólnej konserwacji roweru po zimie Pozdrówko niskobudżetowe
Arni_King Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Ecia no kto jak kto, ale żebyś Ty przepłacała, to ja się dziwię. Przecież te koła można było poskładać za równo 550pln i jeszcze oszczędzić, no ale już po fakcie :-) Przy okazji bardzo dobry wybór, pod warunkiem, że nie wydarzy się z tylną piastą to, co Adikowi- pożyjemy zobaczymy. Pozdrowerek ALL :-)
Ecia Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Sama jestem ciekawa, jak będzie z piastami - koła jeszcze nie rozdziewiczone, najwcześniej w tym tygodniu poskładam rower w wersji wiosennej . Akurat koła wolałam złożyć w Wawie - pierwszy przegląd/serwis po standardowych 100 km gratis, a i potem opieka nad kołami (w razie takiej np. awarii piasty ) na miejscu i co najmniej ze zniżką. A gość, u którego składałam, to naprawdę dobry fachowiec, więc lęk o jakość zaplecionych u niego kół też nie występował. Pozdrówko na miejscu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.