Skocz do zawartości

[koła]Max. 800 zł, do XC pod V-ki, jak najlżejsze

karolyfer

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Trochę pomyślałem, pojeździłem po sklepach i prawdopodobnię wezmę obie piasty XT 2008 pod Centerlock, do tego Mavici XM317, szprychy Revo i raczej złote nyple alu(a może czerwone :) ). Wagowo nie ma praktycznie różnicy między 317 a 717, dzisiaj miałem obie w łapkach i ważyły tyle samo :) (po 435 g). Problem teraz mam ze znalezieniem piasty tylnej z Centerlockiem bo w Bikestacji nie ma, a znowu w CentrumRowerowym nie ma nypli alu ... :)

PS Piasty pod CL, bo jednak rozsądek górą, a waga wzrośnie tylko z przodu nieznacznie. Przy ewentualnym zmienianiu ramy czy kupowaniu tarcz musiałbym jeszcze koła zmieniać, a tak to już będę miał całkiem całkiem zestawik pod tarcze ;)

Napisano

Właśnie wezme chyba piasty i obrecze w Centrum, a reszte zalatwie w sklepie "u mnie" łącznie z zaplataniem. Szprychy na miejscu bo mi od razu dobiorą długość, nie będę w ciemno strzelał, a tak to przymierzą ewentualnie w sklepie i będę miał pewność :)

--- 24.01.08.:

No to koła już niedługo bedą gotowe, zamówiłem piasty XT2008 Centerlock i obręcze XM317 w Bikestacji, nyple czerwone Alu na allegro http://allegro.pl/item302013746_super_okaz...r_kpl_pro_.html , a szprychy dokupię gdzieś w okolicy i tam też zaplotę kółka :) Mam nadzieję że szybko wszystko się uda załatwić. Za koła wyjdzie około 690 zł +przesyłki, a waga jakieś 1680 g maksymalnie (pod tarcze). Jakoś przeżyję te dodatkowe 80 g :)

Napisano

No to stosunek waga/cena bardzo fajny. Ech zazdroszczę Ci tych nypli, bardzo ładne (idealne by były do mojego bike'a ;) ). Jak tylko kółka będą gotowe to zapodaj real wagi i fotki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

To ja zamiast kompletu xt wolałbym onyxy z centrumrowerowego za 399 zł.

Shimano piasty są dziwne. Mojego kolegi xt przepuszcze bębenek czasem, a moja lx w zimówce jeździ bez serwisu od 20000 km. W rowerze mam onyxy i polecam. Przyzwoite piasty, a za taką cenę to bym nie brał niczego innego.

Napisano

Nowe XT problemów z bębenkiem nie powinny mieć, czytałem że zastosowali meechanizm bębenka z XTRa :) Poza tym Onyxy są cieżkie (same ważą prawie tyle samo co komplet XT z zaciskami) i kosztują w CR aktualnie 499 zł czyli więcej niż dałem za komplet XT, 2x Mavic XM317 i alu nyple....

Napisano

Mowa o piastach pod tarcze czy v?

Onyxy jeszcze mają taką zaletę, że je zakładasz i zapominasz o piastach na następne kilkadziesiąt tys. km, a ewentualny serwis trwa 10 min.

Nie ma zabawy z konusami, kontrowaniem, wżerami na bieżniach, kulkami i smarowaniem co kilka kkm.

Jak dla mnie piasty kulkowe to przestarzałe rozwiązanie, zdecydowanie wolę maszynówki.

Oczywiście wolałbym xt od jakiegoś nowateka, itp.

Jeżeli xt są z zaciskami cięższe o 100 gram to nie bardzo rozumiem problem że onyxy są ciężkie.

Te nowe xt są na maszynach?

XT pod tarcze z zaciskami są cieższe od onyxów o 200 gram, więc w tym przypadku też nie rozumiem o co chodzi.

Napisano

jezdzilem na takiej przedniej piescie dt, zadnych zastrzerzen. do srodka nie zagladalem, nie bylo potrzeby (zreszta co tam ogladac), ale z zewnatrz zwraca uwage staranne i estetyczne wykonanie. sliczny zacisk :). Teraz jezdzie na xt'06 i tez jestem zadowolony. na poczatku roku zajzalem do nich: smar byl wciaz bezbarwny, nawet nie rozbieralem ich do konca.

gdybym mial wybor wzialbnym dt: lzejsze i mniej problematyczne, a jakosc ta sama.

dużepiwo: karolyfer potrzebuje cl, a w cr jest tylko iso.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja się z zestawem: DT X450 + XT '08 pod V p/t + DT Revo 64 szt. + nyple DT alu prawie zmieściłam w 5 stówach (dokładnie 504 zł) - a części zamawiałam przez sklep stacjonarny...

Wracając do moich kół - właśnie je dziś odebrałam. Jednak nie było błędu co do ceny: razem z zaplotem, za kółka złożone z powyższych elementów składowych zapłaciłam 564 zł (ścisle: 565 dla równego rachunku ;) ). Sprzedawca nawet dzwonił gdzieś się upewnić i skonstatował, że wszystko się zgadza ;) . Szprychy srebrne, nyple też, opaski Schwalbe (turkusowe - niemal w kolorze ramy <_< ).

Waga realna obręczy (ważone przez sprzedawcę na moją prośbę) to 420 g... czyli tyle samo, ile wynosi deklarowana waga XR 4.1, o 100 zł droższej. Łączeń prawie nie widać - długo szukałam, zanim znalazłam kreseczkę grubości włosa (albo i połowy włosa), niewyczuwalną pod palcami :rolleyes: .

Pierwsze wrażenie zatem rewelacyjne - zobaczymy, jak będzie dalej... planuję je założyć w przyszłym tygodniu, przy okazji wymiany pancerzy, linek i ogólnej konserwacji roweru po zimie :P

Pozdrówko niskobudżetowe :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ecia no kto jak kto, ale żebyś Ty przepłacała, to ja się dziwię. Przecież te koła można było poskładać za równo 550pln i jeszcze oszczędzić, no ale już po fakcie :-) Przy okazji bardzo dobry wybór, pod warunkiem, że nie wydarzy się z tylną piastą to, co Adikowi- pożyjemy zobaczymy. Pozdrowerek ALL :-)

Napisano

Sama jestem ciekawa, jak będzie z piastami - koła jeszcze nie rozdziewiczone, najwcześniej w tym tygodniu poskładam rower w wersji wiosennej B) .

Akurat koła wolałam złożyć w Wawie - pierwszy przegląd/serwis po standardowych 100 km gratis, a i potem opieka nad kołami (w razie takiej np. awarii piasty ;) ) na miejscu i co najmniej ze zniżką. A gość, u którego składałam, to naprawdę dobry fachowiec, więc lęk o jakość zaplecionych u niego kół też nie występował.

Pozdrówko na miejscu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...