Dark_Reaver Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam Miałem klamkomanetki shimano STEF29 (czy jakoś tak...), ogólnie najtańsze co jest chyba^^ niestety hamulec hydrauliczny ma to do siebie, że ma własną klamke o "prawie" takiej samej budowie... dlatego też z klamkomanetki zrobiłem manetke, a brzeszczot mi w tym pomógł^^ niestety to nie zdało egzaminu i jest strasznie niewygodne... dlatego tez postanowiłem poszukać zwyczajnej manetki i trafiłem na Alivio ( http://www.allegro.pl/item293262122_manetk...prawa_8_ka.html ), szkopół w tym, że jak bym to kupił musiał bym tez kupić 8-rzędową kasete... teraz mam 7-ke SRAM'a PG730 i jestem z niej bardzo zadowolony i nie za bardzo chce się jej pozbywać... niepotrzeba mi więcej prze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 nie musisz kupowac kasety na 8 biegow. po prostu blokujesz przerzutke tylna tak (sruba regulacyjna na przerzutce) by manetka nie wrzucala na nia lancucha. albo nie bedzie ci wrzucac na najwieksza albo na najmniejsza - wybierz ktora koronke kasety bardziej potrzebujesz czy 11tkę czy tą ktora jest najwieksza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 W obecnej chwili kupowanie manetek 7rzędowych mija się z celem. Obecny komponenty oferują dobrą jakośc i uniwersalnośc i nie ma co wracać do 7biegowców. Dla ścisłości - też mam zimówkę, w której siedzi kaseta Pg730 i przerzutkę Srama obsługuje 8biegowa manetka 3.0. Shimano alivio to też dobra półka. Inwestuj śmiało, na pewno będzie to normalnie działało - przy czym o wiele lepiej od kijowatych St-efów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark_Reaver Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Wiesz ja chętnie bym zrobił napęd na 9 z tyłu ale wiesz... manetka, przerzutka, kaseta, łańcuch... 250zł jak nic idzie i to na tańszy sprzęt... za 250zł to wole kupić amorek bo obecny się rozlatuje... a ja go dobijam hamulcem hydraulicznym... ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Zrob tak jak radzi tobo. Manetki alivio 8sp pracuja z napedem 7sp, poniewasz odleglosc koronek w obu napedach jest taka sama (kaseta 7sp jest o jeden bieg krotsza). Reguluje sie normalnie. Wrzucenie na manetce biegu nr 8 zpowoduje wyrzucenie lanucha poza kasete. Zeby tego uniknac, nalezy ograniczyc ruch przerzutki srobka regulacyjna znajdujaca sie z tylu korpusu przerzutki (gorny marginez oznaczony litera H). Bonusem bedzie to, ze w przyszlosci bedziesz mial ulatwiona migracje na 8sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark_Reaver Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 To bardzo się ciesze, że mam taka opcje w takim razie zamawiam Alivio tam gdzie znajde najtaniej ^^ Dzięki chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Na allegro widziałem komplem manetek alivio za jakięs 70 zł. Poszukaj, z pewnością znajdziesz ta aukcję. POzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel934 Napisano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Sorry, że się wtrącam w temat, ale mam pytanie - czy da się wyregulować gripshift'y sram x-9 lub x-0 + przerzutkę x-7 tak, aby wspólpracowało to z 8-rzędową kasetą shimano + łańcuchem shimano do tej kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybek Napisano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Sorry, że się wtrącam w temat, ale mam pytanie - czy da się wyregulować gripshift'y sram x-9 lub x-0 + przerzutkę x-7 tak, aby wspólpracowało to z 8-rzędową kasetą shimano + łańcuchem shimano do tej kasety? Oczywiście że da się wyregulować, ale pod warunkiem że gripshift'y będą na 8 biegów, a jak będą na 9 biegów to niestety nie ma takiej możliwości żeby to ze sobą współpracowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Nie ma takiej możliwości bo ilość ciągniętej linki jest różna dla 8 i 9 sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel934 Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Tego się obawiałem. A czy są manetki x.9 lub x.0 pod 8-rzędową kasetę? A gdybym chciał przejść na 9-rzędową, to wystarczy zmienić tylko kasetę i łańcuch? (No i oczywiście przerzutke + gripy, ale to jest właśnie powód zmiany na kasetę dziewiątkę). http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...;did=9&l=pl - tutaj jest napisane, że kompatybilne z 8/9 - rzędową kasetą. Więc jak to jest? Chodzi o to, że są do wyboru wersje 8 i 9, czy można ustawić? Zna ktoś odpowiedż na to pytanie? Dzięki z góry. EDIT: I jeszcze jedno. Jeśli jest napisane, że indeks lub microindeks to znaczy, że mam wybrać wersję, czy można to ustawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Tego się obawiałem. A czy są manetki x.9 lub x.0 pod 8-rzędową kasetę? A gdybym chciał przejść na 9-rzędową, to wystarczy zmienić tylko kasetę i łańcuch? (No i oczywiście przerzutke + gripy, ale to jest właśnie powód zmiany na kasetę dziewiątkę). http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...;did=9&l=pl - tutaj jest napisane, że kompatybilne z 8/9 - rzędową kasetą. Więc jak to jest? Chodzi o to, że są do wyboru wersje 8 i 9, czy można ustawić? Zna ktoś odpowiedż na to pytanie? Dzięki z góry. EDIT: I jeszcze jedno. Jeśli jest napisane, że indeks lub microindeks to znaczy, że mam wybrać wersję, czy można to ustawić? Gripy x.0,x.9 sa dostepne na 9 i na 8 przeloznien. ( 9 jest latwo kupic ale 8 juz gorzej, popularniejsza jest 9 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Są manetki X-0 pod 8sp ale dość trudno jest dostać. X-9 nie wiem ale podejrzewam, że też robią pod 8sp. Do 9sp potrzebujesz nową kasetę, łańcuch i manetki. Przerzutka tylna jeżeli pracuje pod 8sp to i będzie pasowała do 9sp. Wyżej masz napisane Lewa - 3 rzędowa, prawa - 9 rzędowa i tego się trzymaj. Mikroindeksacja to możliwość ustawienia przerzutki w dowolnym położeniu a nie tylko na 1,2,3 jak to jest u Shimano. Ja kupowałem u nich i mam mikroindeksację i podejrzewam, że każda X-0 ma tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel934 Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 A czy 9-rzędowa kaseta wejdzie na piaste, na której wcześniej była 8-rzędowa? I czy Waszym zdaniem jest sens zmieniać kasetę + łańcuch na 9-rzędowe, czy lepiej kupić manetki 8-rzędowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 wejdzie. nie ma jakiejs wielkiej roznicy w uzytkowaniu napedow 8/9 (przynajmniej dla mnie). wymien te elementy, ktore sa bardziej zuzyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.