Skocz do zawartości

[rama] Jaka rama do 600 zł?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę sprawdzić tylko jaką ja mam obecnie długa ramę. Warunek jest jeden, musi być krótsza niż merida matts striker 20". Bo to już było zdecydowanie za długie i jak na kanapie się na niej czułem (w sensie leżałem). Ona miała chyba coś ok 60 cm, no ale pamięć jest zawodna a ja tą ramkę miałem jakieś 1,5 roku temu.

Im mniejsza rama tym lepsza, ale niechciałbym w nową skrajność wpaść - z zza dużych na za małe...

:P

A więc wyniki pomiarów mojej starej meridy pokrywaja się z wymiarami marinów. Jednym słowem 18,5" w marinie to 20" w meridzie. a więc jak dla mnie to za dużo.

Jeśli chodzi o authora, to wymiary są mneijsze o średnio 2 cm na długościach rur. wydaje się to niedużo.

Skłania mnie to do zastanowienia się nad wyborem ramy mniejszej i ewentualnej korekty mostkiem i sztycą. Jeśli źle myślę, a wydaje mi się, że mam trochę racji, to niech ktoś mnie wyprostuje sensownymi i rzeczowymi argumentami.

Pzdr

ps. sorki, za 2 posty obok siebie, ale nie widze w moim poprzednim opcji "edytuj" :P

ps1. widzę, samo sie wyedytowało :P

Pisałeś, że jesteś wręcz "fetyszystą" stalowych ramek, więc może warto byłoby się zainteresować wypustem North Shore'a na 2008 rok?:

north2bshore2bsociety2bbp9.th.jpg

Niestety rama ma dwa minusy:

- cena ma oscylować w okolicach 899zł,

- geometria może nie być super idealna przy widelcu 105mm, choć moim zdaniem stanie się bardziej zwrotna(większy kąt główki) i nieznacznie obniży się suport.

Ta rama ma być w sprzedaży bodajże od lutego i jeśli Ciebie nie zainteresuje, to może chociaż innych użytkowników jako ciekawostkę(nie wiem czy na forum była o niej mowa, ale jest to zupełnie nowa konstrukcja na ten rok).

Pozdro.

Zauważ jednak, że producent w opisie ramy pisze również o prawidłowej geometrii do XC przy widelcu 120mm,a to jest już tylko 15mm różnicy od Twojego bombera, gdyby jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że bombery są chyba nieco wyższe od amorów innych producentów o tym samym skoku(nie wiem czy akurat rocznik Twojego amora też podchodzi po to) to wtedy różnica jest jeszcze mniejsza.

Fakt, nie doczytałem ko końca. W takim wypadku jest to propozycja do przemyślenia... Mój Bomber jest z 2004 roku, więc ma jeszcze starą koronę, chyba wyższą znacznie od obecnych. A patrząc perspektywicznie, przy zmianie (hipotetycznej) amortyzatora na model z większym skokiem nie trzeba się martwić o to, że rama sie zrobi dziwna... :o

W każdym razie gdzie jej szukać jak już sie pojawi w sprzedaży?

W sumie to nie jest takie łatwe do przewidzenia, z reguły ramy north shore'a pojawiały się w sklepach z częściami do grawitacji, rowerowy.com, mkbike.com.pl, ride-zone itp, ale jako, że jest to rama o innym przeznaczeniu niż ich poprzednie konstrukcje, może się pojawić w sklepach z częściami XC. Ogólnie na stronie www.7anna.com.pl są adresy ich sieci dystrybucyjnej, ewentualnie napisz do nich maila. Z tego co pamiętam ramy mają się pojawić w lutym.

Jeśli chodzi o authora, to wymiary są mneijsze o średnio 2 cm na długościach rur. wydaje się to niedużo.

Skłania mnie to do zastanowienia się nad wyborem ramy mniejszej i ewentualnej korekty mostkiem i sztycą. Jeśli źle myślę, a wydaje mi się, że mam trochę racji, to niech ktoś mnie wyprostuje sensownymi i rzeczowymi argumentami.

Przy twoim moscie nic nie skrocisz na kokpicie, wiec zostaje mniejsza rama (pod warunkiem, ze dasz rade zapewnic odpowiednia wysokosc siodla).

Znalazłem nowe ramki Cube Aim, sprawdziłem geometrię i nie różni się ona w ogóle od modeli wyższych .

http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/AIM_id_20852_.htm#anker tu link do geomttri tej ramy. Czy rzeczywiście ona sie nie różni od ram z wyższych modeli? Jeśli tak to czym się różni? Byłbym wdzięczny za odpowiedź osoby, która coś na ten temat wie.

Pzdrf

Źle sprecyzowałem. Chodzi mi konkretnie o serię Comp (aim, itp) W opisie piszą, że ta ramka ma same zalety, ale np. Aim jest z 6061 a już rowerki na lepszym osprzęcie na 7005, z tego co zrozumiałem i z tego co widzę, ramka Aim jest nie Lite, reszta jest Lite, więc na mój rozum reszta ram jest cieniowana... Ile gr można na tym zaoszczędzić? 100? 50?

KIedyś przyglądałem się ramOM aim i okazało się że one mają bardzo kiepskie geo krótka górna rura itp. według mnie aim odpada

można ja porównać z innymi nowszymi modelami stosują trick zakładka model -zakłada 2 model i sobie przełączać co 2 s zobaczycie ogromną różnice

pzdr

Źle sprecyzowałem. Chodzi mi konkretnie o serię Comp (aim, itp) W opisie piszą, że ta ramka ma same zalety, ale np. Aim jest z 6061 a już rowerki na lepszym osprzęcie na 7005, z tego co zrozumiałem i z tego co widzę, ramka Aim jest nie Lite, reszta jest Lite, więc na mój rozum reszta ram jest cieniowana... Ile gr można na tym zaoszczędzić? 100? 50?

no i znowu źle się sprecyzowałeś :) nie ma serii Comp , jest seria LTD .

rama AIM jest z aluminium 6061 ,

natomiast modele Analog , Atention , Acid z aluminium Lite7005 , ale nie są to ramy cieniowane !

rama podwójnie cieniowana z aluminium 7005 pojawia się w modelu LTD , niezależnie od nazwy , comp,pro itd.

co do wagi to najlepiej sprawdzać konkretną ramę , bo są różnice wynikające np. ze sposobu lakierowania .

Mój Aim z zaciskiem od sztycy, hakiem, sterami i przednią przerzutką Lx waży 2.4kg. Goła rama obstawiam okolice 2.1kg przy 20". Czy geo jest kiepskie? Absolutnie! poprostu nie jest racingowe ale czymś pomiędzy, w żadnym wypadku nie jest to rama z skaszanioną geometrią. :) ok 12mm różnicy w górnej rurze między Ltd załamywać mnie nie potrafi :D

no i znowu źle się sprecyzowałeś <_< nie ma serii Comp , jest seria LTD .

rama AIM jest z aluminium 6061 ,

natomiast modele Analog , Atention , Acid z aluminium Lite7005 , ale nie są to ramy cieniowane !

rama podwójnie cieniowana z aluminium 7005 pojawia się w modelu LTD , niezależnie od nazwy , comp,pro itd.

co do wagi to najlepiej sprawdzać konkretną ramę , bo są różnice wynikające np. ze sposobu lakierowania .

http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/AIM_id_21025_.htm zapraszam do lektury. Może mój angielskie nie jest mistrzowski, ale na tyle jeszcze go rozumiem, żeby wyczytać to, że seria Comp jest.

No właśnie. Odnośnie stopu alu, ma ktoś jakieś informacje, ew entualnie wie jak się do nich dostać, bo ciekakwi mnie czym się różnią stopy 6061 od 7005.

Odnośnie cieniowania, to akurat przydatna informacja, że rama nie jest cieniowana.

Adik,

no i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Rozumiem, że nie jesteś osobą, która liczy gramy i ściga się namiętnie we wszystkich okolicznych zawodach :) Mi w sumie zależy na tym, żeby rower był sprawny w terenie, strawił 100mm amora no i żeby można było wdrapać się na nim pod jakąś górę, a przede wszystkich musi być wygodny. Z tego co rozumiem Aim (i inne o geometrii RFR) spełnia te wszystkie kryteria. :)

Adik,

no i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Rozumiem, że nie jesteś osobą, która liczy gramy i ściga się namiętnie we wszystkich okolicznych zawodach ;) Mi w sumie zależy na tym, żeby rower był sprawny w terenie, strawił 100mm amora no i żeby można było wdrapać się na nim pod jakąś górę, a przede wszystkich musi być wygodny. Z tego co rozumiem Aim (i inne o geometrii RFR) spełnia te wszystkie kryteria. :)

Heh :) Akurat jestem osobą która liczy spadki gramów, przy wzroście indywidualności i wyglądu roweru :P Ale ścigać - się nie ścigam. Mam 183cm i moj 20" Aim z mostkiem 100mm, amorem 85mm ma wystarczająco sporotwe geo, nie jestem na nim wyciągniety ani broń boże nie siedzę jak na turystyku. Ramka ma odemnie Plus za pochodzenie i wykonanie {Cube}, plus za malowanie i uniwersalnośc oraz same wartości ramy czyli grube rury, gięte tylnie widły, solidne spawy i sztycę 31.6 :D

Minus to waga, ale w tym segmencie pieniężnym troszkę nie wypada się do tego przyczepiać, oraz lakier wrażliwy na mocniejsze uderzenia mechaniczne i odpryski {kaprys spowodowanym jeżdzeniem na stalowej brzydkiej ramce :D}. Ogólnie możesz smiało brac, jeżeli przekonuje cię Cube. Dodatkowo zyskujesz na oryginalnośc, bo ja Cube'ów w życiu aż tak wiele nie widziałem. Rower przy moim 85mm widelcu pod górkę nie myszkuje i chętnie się wspina {zależy od stromości górki - pod ekstramalne ciężko jest z natury podjechać {np. trasa w Szczawnie Zdroju - może ci coś to mówi.. :P}

Co do twoich planów to włożyć amorka 100mm możesz spokojnie - ułagodni on rower a przód aż tak tragicznie nie bedzie podniesiony.

Co do Aima to składam na tej ramie i na 2kg amorze 11.5kg rower, który przy zwyklejszych, tańszych komponentach {ale w miare lekkich} ważył 12.2-12.5kg czyli nie jest źle :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...