Skocz do zawartości

[rama] Jaka rama do 600 zł?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

z racji, że zamierzam reaktywować swój rower jestem zmuszony wybrać coś sensownego w podanej cenie.

Przeglądając alledrogo natknąłem się na kilka fajnych propozycji, no ale jak to zwykle bywa po dłuższej nieobecności w świecie rowerowym dużo się pozmieniało no i potrzebuję pomocy ewentualnie sugestii i opinii.

Na alledrogo, o czym wspomniałem wcześniej znalazłem takie oto przykłady ram:

1. http://allegro.pl/item289807060_cube_aim_r...ama_18cali.html - Cube Aim

2. http://allegro.pl/item293031723_merida_sub...najtaniej_.html - Merida SUB 60

3. http://allegro.pl/item291744902__okazja_ra...r_traction.html - Author Traction

Najbardziej skłonny jestem ku Meridzie, z racji tego, że już na jednej jeździłem troszke km (10kkm) ale była za duża (miała 20") więc się jej pozbyłem.

Dodam, że rama musi pasować do Bombera MX Comp Air 105 mm.

Przeszukałem forum, ale nie znalazłem aktualnych tematów o tym przedziale cenowym, no chyba, że nie potrafię szukać :)

Za wszelakie opinie będę wdzięczny.

Pozdrawiam

z tego co sie orientuje to meridki maja optymalna geo pod 80mm :)

co do cube aim tj niski model, ale ja na twoim miejscu wlasnie ta rame bym wzial o ile nie martwisz sie o wage

authory sa delikatniutkie - i lakier i rurki

z wlasnych propozycji to moze poison zyankali, albo szarpnij sie 50zl wiecej i masz cube ltd

Waga nie jest dla mnie priorytetem. Liczy się głównie trwałość i geometria. Fajnie jakby rower miał potencjał do ambitnej turystyki no i do maratonu.

Więc z Authorami nic sie nie zmieniło... Nadal mają słabe malowanie. :)

edit:

Odnośnie tych Cube, o których piszesz, wiem, że te napisy z prędkością światła schodzą z ramy, a jak wygląda sprawa z ich wytrzymałością, geometrią (pasują pod 100 mm?)?

Kolega zanabył rowerek Cube LTD nie pamiętam dokładnie modelu, ale z ramy szybko zeszły mu czarne napisy.

Ten Cube rzeczywiście wydaje sie bardzo rozsądnym wyborem.

Jak te Poisony wypadają w porównaniu do tych ram o których pisałem? Bo przyznam sie, że rozmawiałem kiedyś z właścicielem Poisona no i zachwalał tylko.

Ja mam Cube Aima ale model 2006. Centrum rowerowe sprzedawaje te ramy po 430zł. Bardzo fajna rama, geometria dobra - pasuje do turystyki i maratonów - jest kompromisem. Super sportowa nie jest, ale geo jest optymalne. Co do napisów na ramie to farba jest ok, jedynie lakier jest wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne, większego kalibru - tzn uderzenia rogów o górną rurę. Fajna ramka, kolorystycznie świetna, wagowo średnia i przedewszystkim z fajnymi grubymi rurkami {sztywna}, rama pod sztycę 31.6

O tej ramie właśnie myślałem, ale allegrowicz, który chce ją sprzedać jest bardzo skromny w odpowiadaniu na pytania o nią. Jakoś mnie zniechęcił do interesowania się nią.

Sector, hmm, to byłby ideał ;) Ogólnie jestem fetyszystą na stalowe ramki, sam obecnie mam rower złożony na ramie Mongoose Iboc Pro sx czy jakoś tak no ale, że rama jest stara to nie pasuje do bombera...

Cube Aim, fajna, mocna, widać że nie będzie z nią problemów.

Jak te Poisony wypadają w porównaniu z np. Cubem?

na pewno sa bardziej wiotkie, co wynika z mas - 1550g do 1850-2050g w zaleznosci jaki cube w tym przedziale

ja przy wadze 90kg spowodowalem plywanie korby z ht2, ale jak sie wazy mniej niz 75kg to czemu nie, po co zbedny balast - 5lat gwarancji pozwala wierzyc w trwalosc

Ja bym optował za alu i polecam ranmę na której sam jeżdżę - Author, ale Versus. Z tym, że to już nieprodukowany model, więc może być ciężko, ale opłaca się poszukać. Mnie 15ka (waga 1667g real) kosztowala <400PLN, stery Ritcheya i zacisk w zestawie. 17ka waży ok. 1750g, 19ka troszkę ponad 1800.

Rama jest zaskakująco sztywna (znajomy ważacy chyba z 85 kilo śmiga i nigdy nie narzekał, ma 17") i spokojnie wsadzisz do niej amorka z 105 skoku - ja w 15" miałem GranFondo3 ze 105 właśnie i nadal rower był dość żywy, więc do większego rozmiaru geometria tym bardziej będzie odpowiednia. ;)

A z bardziej dostępnych ram - jak zależy ci na wadze Zyankali, jak na sztywności chyba Cube, ale nie wiem co tam z geometrią.

PS. Mnie jakoś lakier się nie dość, że nie wyciera, to jeszcze zaskoczył mnie pozytywnie. ;)

PS2. A może, ale wiem że spora częśc z forum powie "nie, bo nie" - Accent El Nino? Stosunkowo sztywna, pod tarcze i V, geo do maratonów, jest długa i z kątami stworzonymi dla 100-110 skoku (miałem swego czasu to wiem, ale zmieniłem ze względu na długość właśnie, bo 17" mimo że nominalnie dobre dla mojego~175 cm, okazała się nieco za duża), sztyca o sensowniejszym niż w Authorach 31,2 (31,6 też na upartego wejdzie, Versus ma 30,2 i ciężko z lightami).

Stare malowanie i tańsza: http://aukcja.interia.pl/show_item.php?ite...ne&ref_id=2 a z nowym (przedsprzedaż): http://lemonbike.eu/product_info.php?products_id=719

Nie zależy mi w ogóle na wadze, więc komponenty typu light są mniej pożądane. Ja chcę po prostu dobry rower.

W sumie to mnie ten Sector authora bardzo zainteresował, tym bardziej, że jest w przyzwoitej cenie.

Jak jest z rozmiarami u authora? 17" pod 178 cm będzie ok?

No i najważniejsze, jak ta rama strawi 100 mm skoku?

Strawi bez problemu. Sam mialem Duke'a, ktory mial 108mm skoku i nie bylo problemow. 17" pod 178cm? Wg mnie raczej 19", ale popatrz jeszcze na dlugosc gornej rury. Ja przy 193cm mialem oczywiscie 21" i sztyce 350mm wyciagnieta na maksa (a nawet bardziej).

Strawi bez problemu. Sam mialem Duke'a, ktory mial 108mm skoku i nie bylo problemow. 17" pod 178cm? Wg mnie raczej 19", ale popatrz jeszcze na dlugosc gornej rury. Ja przy 193cm mialem oczywiscie 21" i sztyce 350mm wyciagnieta na maksa (a nawet bardziej).

A masz może gdzies zachowane zzdjęcia jak wygląda taki Sector z tym Duke'm o którym piszesz?

Teraz to ja się bardzo starannie musze przyjżeć rozmiarowi ramy bo zawsze kupowałem za duże. Stąd moja maniakalna wręcz skłonność do rozpatrywania małych ram.

kumpel jezdzi na versusie 19" z amorkiem 115mm, wszystko gra. nie wiem ile dokladnie wazy, pewnie ok 75kg, rama jest pod nim sztywna, geo kompromisowe moim zdaniem, lakier jak n authora trzyma dobrze. chyba warto polecic. jesli chodzi o wsp. siodla i niestandardowy rozmiar: kalloy robi je w calkiem przyzwoitej cenie, wadze i jaosci. w sam razy dla kogos, kto chcialby miec mocny sprzet i nie dostaje zawalu z powodu dodatkowych 50g.

Oglądałem na allegro Versusa. Też przyzwoita rama. Ta rama jest wyższym modelem od Tractiona? Muszę poszukać dokładnych wymiarów tej ramy no i pomierzyć tą, którą mam dla porównania długości. Wtedy będę miał dokładny pogląd na to, czy 19" czy 17" (ale 17" jest aż 5 cm niższy od 19" w obecnych ramach Authora...)

Jakiś niewymiarowy chyba jestem... :P

Z tym Marinem uwaga: długość rury podsiodłowej 51 cm przy rozmiarze 18,5" - co w praktyce oznacza, że wysokość ramy była najprawdopodobniej mierzona do miejsca łączenia rury górnej z podsiodłówką. Ergo: ta rama to de facto 20" - a takiej kolega speq, jak napisał w 1. poście, sobie nie winszuje.

Pozdrówko na marginesie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...