marcin1212 Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 [A][C] Tutaj są zdjecia mojego roweru. Czy jest sens wsadzać do niego amortyzator 80-100m(xcr)?? Obecnie mam rst 63mm bodajże. Wiem że amorek amorkowi nie równy i niekoniecznie wiekszy skok musi sie równać z większą wysokością, jednak przy 100mm będzie już ona raczej widoczna, bo z tego co sie orientuje trudno dostać suntoura 80m, no chyba że jestem w błędzie to mnie poprawcie. Czy rower po zmianie amorka na 100mm nie byłby zbyt "turystyczny"??. Już teraz przy 63mm górna rurka spada dość mocno, wiec przy 100mm była by już pewnie tragedia. Ktos orientuje sie może, jaki Trek przewidział do tych ramek max skok amorka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Max 80 mm i to niska 80-tka (450mm) jak np. Manitou. Zamiast XCR lepiej Axela (jesli ma byc nowy amor). W kazdym razie o 100 mm zapomnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Z autopsji wiem i widzę, że XCR to wysoki amorek. Dlatego ja również jestem za zdaniem, że 80 mm Ci starczy. Chociaż i dzisiaj można wyrwać jakiegoś niezłego "klasyka" ze skokiem 63 mm, który będzie świetnie chodził. Chyba, że czujesz że 63 mm to za mało ( chociaż pewnie w tym RST wykorzystujesz 40 mm ). Pozdrawiam ! P.S. Axon'y były któreś 80 mm. No i wszystkie z regulacją skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommyride Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Też miałem podobny problem i kupiłem Suntour XCP 75 LO własnie w wersji 80. Zalany olejem pracuje bardzo ładnie i nie mam z nim problemów. Obecnie można kupić za ok 210zł. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Do tej ramy wsadziłbym maksymalnie 80 mm. Sam do bardzo starej ramy stalowej (Mongoose Iboc Pro SX) mam wsadzonego Bombera MX Comp Air 105 mm i z wyścigowej geometrii pozostało tylko wspomnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 No właśnie... Jakie amorki do 250-300zł są z tych niższy tak żeby nie stracić na geometri?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 przy 100mm rowerowi troche sie podniesie przod ~3cm, ale czy to az tak tragicznie? poprawi sie stabilnosc i bezpieczenstwo na zjazdach(a z brzeszcz masz rzut kamieniem w beskidy...), zastanow sie 2 razy zanim kupisz amorek.... ps. nie sluchaj bajkerow z nizin, oni by najlepiej polecili baranka do gorala, bo sportowa gometria wtedy jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Jasne że chdozi mi głównie o beskidy. Owszem poprawi sie stabilność ci komfort na zjazdach, ale co bedzie na podjazdach?? Przednie kolo nie straci przyczepności?? P.s wie ktoś ile 'wzrostu' ma XCR 100mm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 ja mam 100-130mm, na poczatku na podjazdach ustawialem na 100 ale po czasie przyzwyczailem sie do 130, troche bardziej trzeba sie pochylic - do przyzwyczajenia sie. wczesniej jezdzilem na ramie przystosowanej do sztywnego widelca z zalozonym rst gila i tez sie dobrze jezdzilo, ale ja wole berdziej wyprostowana sylwetke....... mozesz sprobowac obrocic mostek na + lub jak masz inny to zalozyc krotszy, zobaczysz jak ci sie jedzie z podniesionym przodem i zdecydujesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 No ja własnie skłaniam sie ku bardziej sportowej geometri. Już po zmianie mostka z minus na lekki plus(cele wizualne), odczułem dużą różnice. Na rowerze lubie być mocno pochylony, dlatego obawiam sie że móglbym to stracic zmieniając amorek. p.s Wie ktoś czy można gdzieś znaleźć wymiary amorków?? Może pojawiło sie gdzieś to tu na forum?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Marzocchi ma na stronie Gregorio w dziale "Dział techniczny". Suntour ma na swojej oficjalnej stronie też. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 jak wiekszosc producentow. w tej cenie najlepszy wydaje sie dart 2/3: http://www.allegro.pl/item291547829_rock_s..._za_75_zl_.html http://www.allegro.pl/item292144784_amorty...bikestacja.html - przekracza budrzet o 99pln, za to jest lzejszy, ma blokade skoku i regulacje tlumienia oba maja skok 100mm i wysokosc 471mm, czyli sa dosc niskie. tabela z wysokosciami os-korona widelcow rs'a: http://www.sram.com/_media/techdocs/08_Roc..._Axle2Crown.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 http://www.rst.com.tw/product/pd2008/08-191.asptutaj znalazłem wymiary swojego z tm że nie wiem czy nalży patrzeć na dł od osi do dolnej czesci korony czy do miejsca gdzie jest miejsce na stery?? zresztą pójde zmierzyć sam to bede wiedział. Tylko czy te dł rock shox`ów są podane do dolnej czy górnej częsci korony?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Długość amora to długość od osi piasty do górnej krawędzi korony - czyli do dolnej bieżni sterów. Inaczej taki pomiar nie miałby sensu. Pozdrówko naprowadzające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ok dzięki eciu. W takim razie pozostaje mi zmierzyć mojego i szukac czegoś nie wysokiego. Jak myslicie, o ile wyższe amorek moge wsadzić do tej ramki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 http://www.rst.com.tw/product/pd2008/08-191.asptutaj znalazłem wymiary swojego... udalo ci sie cos stamtad odczytac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 hehe no własnie nie zbyt.. Nie no coś tam na powiększeniu da rade zobaczyć, ale jak zmierzę to będzie najdokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Z tego co wiem to RST to dość wysokie amorki, więc 80 mm spokojnie powinieneś wcisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 No zobaczymy jak zmierze. Dzisiaj nie miałem zbytni czasu żeby to zrobić. Moja uwage przykuł amorek mozo groove (ten najtańszy) Zobaczymy jak bedzie z jego wysokością.. Jak sądzić czy 3 cm różnicy bedą miały duży wpływ na geometrie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 To zależy jaka jest różnica w wysokości amorków. Np. ja niałem RST Capa t5, skok 76 mm i po zmianie na to co mam teraz, czyli Judy XC główka podniosła nie o niecałe 1,5 cm. Więc wszystko zależy od wysokości. W moim przypadku wyższy amor poprawił właściwości jezdne roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 no to własnie podałem ta róznice. zakładajac że było by to 3 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Szczerze nie wiem jak to zmieni w twoim przypadku geomatrię, ale wydaje mi się, że to już nieco za duża zmiana będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Zmierzyłem amorka. Wysokość to jakieś 45-46cm(mierzyłem zamontowany w rowerze w związku z czym pomiar może lekko odbiegać od rzeczywistości). XCR 100mm ma wysokość 50cm. Podlozyłem po przednie koło podkładke 4cm i róznica nie była aż tak zauważalna. Najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie xcr 80mm tylko że nie mam pojęcia czy można wogóle takiego dostać gdziekolwiek-chodzi mi o nowsze wersje. Uważacie że te 50cm, czyli o jakies 4-5 cm wyzszy amorek to było by za dużo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 5cm tp juz troche jest.wplywna jazde ciezki do ocenienia. Sugeruje drozszego i znacznie lepszego Dart'a 2 (249pln). Przy 100mm skoku ma 47cm, wiec jest 1-2cm wyzszy od obecnego widelca. taka roznica nie powinna byc odczuwalna/zauwazalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 NO własnie tak zastanawiam sie nad tymi dartami. Trójka i dwójka mają te same wysokości?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.