Skocz do zawartości

[hamulce na felge] Deore XT vs Avid 7 08'

pr0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że cały czas składam mój rower, jestem zmuszony do kupna hamulców. Jako że cały rower składam na częściach shimano (XT/XTR) skłoniłem siędo najnowszych hamulców tej marki.

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...did=27&l=pl

Jednocześnie w pamięci utkwiły mi opinie wielu użytkowników iż AVID'y są o wiele lepsze.

http://www.formicki.webd.pl/catalog/produc...;products_id=52

Cena w tym porównaniu nie gra roli. Jakie hamulce byście wybrali do swojego roweru ? [praktycznie 100% szosa przy slickach] Pozdrawiam ;)

Bo chce być w kategorii rowerów innych na wyścigach szosowych. W których jest lepsza skuteczność i które WY byście wybrali ? Wiem że na szose to nawet nogi wystarczą ale ... modulacja ... itp itd

Ja bym Avidy SD7 bral. Sa bardzo sztywne, a modulacja bardzo dobra jak na v-brakei. Do tego , jezeli na szosie chcesz jezdzic, to wez kasete szosowa Sory 12-25 albo 12-27. Po sparowaniu z korba gorska i tak przelozen az nadto na szose, cena na poziomie 80-90 zl, a waga takiej kasety jest porownywalna z XT.

A niby dlaczego avidy są lepsze od Shimano ?ja mam lx i jestem zachwycony, kolega deore ( to samo co lx tyle, że klocki zwykłe, lx - szufladki) i jest bardzo zadowolony, brat ma alivio i też są zajefajne a gotowy do jazdy razem z rowerem waży 90 kg. Nigdy nie jeździłem na avidach ale wydaje mi się, że nie ma dużej różnicy między nimi a Shimano. Jeśli miałbym kupować hamulce to postawiłbym na xt są ładne i mają dobre klocki (s70c) sam takie mam i są bardzo dobre pod każdym względem ale mają jedną wadę wszystkich klocków do v'ek, jest ich potwornie mało już wtedy gdy są nowe. Czasem przed oczami mam sytuację gdy na zjeździe okazuje się, że klocków już nie ma i hamuje samymi okładzinami, a klocki do canti ? very fat.

Jeżeli Deore miałby chodzić jak LX, to LX nie ma nawet co się porównywać z Avidami :)

100% szosy i hamulce tarczowe? po co? bierz hamulce szczekowe. jesli v'ki za ostre a nie chcesz szosowek, to we canti.

Tu chyba chodzi o V'ki...

A co do tematu... jeżeli na szoskę, to nie ma to większego znaczenia, ale sam bym wziął Avidy :) Super hamulce, modulacja jak na v'ki bardzo dobra, w żadnych innych v'kach z jakimi miałem do czynienia (starsze XT, LX no i pomijamy promaxy i różnego typu tektro :P) nie miały takiej modulacji :D

A co może deore źle chodzą ? Tu bym sie mocno zastanowił ... Jeśli masz postrzępione linki, zatarte pancerze, za słabo naciągnięte sprężyny w v'kach, za grube piwoty, 0 g smaru na tychże piwotach i w punkcie obrotu klamek. Zgadza się wtedy mogą nie działać zbyt dobrze. Sęk w tym Maki, że wspomniałem o klockach, aha i czy mógłbyś jakoś dowieść (najlepiej jakimś konkretnym testem na precyzyjnych maszynach pomiarowych) jak sie ten wg ciebie inny kształt ma do jakości hamowania, sztywności hamulca itd. Wnioskuję, że nie masz możliwości przeprowadzenia takich testów ale po tym jak byłeś skazany na przeczytanie ,,głupiego tekstu'' w moim wykonaniu to może podasz jakiś test obu v'ek ,,z życia wziety''? Prosiłbym bardzo o takowy gdyż wtedy będę mógł życzliwie dowieść koledze,że gdy kupi takie v'ki jakie posiadam zatrzyma się 000,1 sekundy szybciej i uniknie przykrego spotkania z mokrym o tej porze roku asfaltem.

Deore, są skuteczne, ale nie ma ich nawet co porównywać do SD7. Mój kumpel z którym od czasu do czasu jeżdżę, ma szczęki i klamki Deore, ja mam szczęki SD7, klamki FR5 i mój zestaw spisuje się zdecydowanie lepiej. Szczególnie widać na śliskiej/luźnej nawierzchni, kiedy to Deore łatwiej o zablokowanie koła, kiedy u mnie łatwiej zapanować nad tą mocą ;) Na skuteczność hamulców (jeżeli się nie mylę) również wpływają obręcze , linki i pancerze (sam używam najzwyklejszych ;) )

A co może deore źle chodzą ? Tu bym sie mocno zastanowił ... Jeśli masz postrzępione linki, zatarte pancerze, za słabo naciągnięte sprężyny w v'kach, za grube piwoty, 0 g smaru na tychże piwotach i w punkcie obrotu klamek. Zgadza się wtedy mogą nie działać zbyt dobrze. Sęk w tym Maki, że wspomniałem o klockach, aha i czy mógłbyś jakoś dowieść (najlepiej jakimś konkretnym testem na precyzyjnych maszynach pomiarowych) jak sie ten wg ciebie inny kształt ma do jakości hamowania, sztywności hamulca itd. Wnioskuję, że nie masz możliwości przeprowadzenia takich testów ale po tym jak byłeś skazany na przeczytanie ,,głupiego tekstu'' w moim wykonaniu to może podasz jakiś test obu v'ek ,,z życia wziety''? Prosiłbym bardzo o takowy gdyż wtedy będę mógł życzliwie dowieść koledze,że gdy kupi takie v'ki jakie posiadam zatrzyma się 000,1 sekundy szybciej i uniknie przykrego spotkania z mokrym o tej porze roku asfaltem.

Ja już to nie mówię o sztywności czy mocy hamowania lecz według mnie jeśli coś ma inny kształt niż co innego nie może być takie same bądź prawie takie same.

Prawie takie same można powiedzieć o XT08 a LX06 bo one mają taki sam kształt.

nie wiem , jak się sprawują xt, ale mam SD7 z 2007 roku i działają bardzo dobrze. jedyne zetknięcie z hamplami shimano miałem, jak trochę jeździłem na rowerze taty, ale to były deore. modulacja do pupy, ale to w końcu dwie klasy niżej.

Tu chyba chodzi o V'ki...

nie bardzo rozumiem...

DOMAN: Maki zaklada (nie bez racji), ze ten ksztalt nie jest przypadkowy, tylko wynika z jakiejs koncepcji. Poniewasz projektujacy je ludzie raczej nie byli artystami, wiec prawdopodobnie nie chodzilo o wzgledy wizualne, tylko techniczne. Liczba ludzi zglaszajacych roznice w dzialaniu (co podobno interesuje cie najbardziej) miedzy tymi hamulcami, zdaje sie to potwierdzac.

Doman, mam wrazenie, ze troche brakuje ci konsekwencji.

Skoro nie jezdziles na avidach, to na jakiej podstawie twierdzisz, ze nie sa lepsze niz shimano? Chcesz zobaczyc dane z testow na poparcie tezy, ze jeden hamulec jest lepszy od drugiego, a sam bez doswiadczenia z avidami twierdzisz ze nie ma roznicy miedzy nimi a shimano. To, ze ty i twoi znajomi jestescie zadowoleni ze swoich hamulcow nie oznacza ze nic lepszego juz nie ma. A skoro naprawde tak myslisz, to po co przeplacales za LX skoro twoj brat ma alivio i tez sa "zajefajne"?

• 3 tygodnie później...

hmm nie chce odgrzebywać jakichś nieporozumien, ale sam mam taki sam dylemat poza tym że zastosowanie bardziej typowe- maratony itp. na razie jeżdże na starych alivio brata jako tymczasowym rozwiazaniu i co mnie starsznie rozczarowało to fakt że obok sztywnych v-ek chyba nigdy nawet nie leżały O_O Ale do rzeczy czy ktoś jeździł na obu hamulcach? sam bardziej skłaniam się do avidów tym bardziej zę są tansze ale moze powinienem zmienić zdanie? Klocki to sprawa drugorzędna ale kupujac nowe hamulce chciałbym żeby ten elemet był o odpowiedniej jakosći, coś moze w tej kwestii?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...