Skocz do zawartości

Zabezpieczenie rowerowe. Jakie wybrac ?

TonyDi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam prosbe.. Czy ktos moglby mi doradzic i napisac jakies zabezpieczenie kupic ? jakiej firmy ? wiadomo ze te lepsze z wyzszej polki troche kosztuja ale nie do przesady. Blokada mi potrzebna np do zapinania roweru w szkole.. Ogolnie trzymam go w domu ;p ale potrzebna mi czasami blokada zeby tak przypiac gdzies nachwile. Czy na klatce zeby wysechl. Prosze o posty.. Pozdrawiam

Napisano

Generalnie jedyne zabezpieczenia jakie dają jakąś konkretniejszą ochronę to u-locki. Wszelkie linki, choćby i grube można przeciąć, dobrego u-locka ręcznym narzędziem nie przetniesz, no a mało który złodziej biega po mieście z kątówką i przedłużaczem do niej:) Tyle że dobry u-lock to koszt przynajmniej 100-150zł, więc wszystko zależy jakimi środkami dysponujesz. Lepiej zainwestować w coś solidnej firmy, z szeroko dostępnych na naszym rynku można polecić przede wszytkim Kryptonite, ja mam ich u-locka Kryptonite U-Lock KryptoLok, no i robi solidne wrażenie - na razie nikt sie za niego nie zabierał. Kosztował 119zł w długiej wersji.

Minus to waga takiego ustrojstwa, bo 1-1,5kg, no ale do dojazdów do szkoły czy przypinania na klatce to chyba nie przeszkadza.

No i są jeszcze łańcuchy - ale to kosztuje (Kryptonite New Yorker chyba ze 300zł) i waży od groma, więc u-lock pewnie jest lepszym rozwiązaniem.

W każdym razie lepiej odpuścić sobie wszelkiego rodzaju linki - ja już dzięki nim rower straciłem.

Napisano

Kup kryptonite keeper.

---------------

Nieprawda że nie da się przeciać narzędziem ręcznym. Swojego ulocka keepera przeciąłem piłką do metalu, w zaledwie 45 min, przez które nikt nie zainteresował się mną. Złamał mi się kluczyk.

Napisano

No własnie zastanawialem sie tak nad tym Kryptonite. I slyszalem ze U-locki sa bardzo dobre, ludzie sobie chwala. Dzieki za info.. pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

krytptonit- U-lock od ok 60pln - zabezpicza przed przecieciem brzeszczotem, a wyższe modele także przed przecieciem szlifierka "kantowa" itp., producent daje mozliwosc podpisania klauzuli ktora w razie kradzieży roweru z winy zabezpieczenia pozwala na odzyskanie od 500 do 1200$, w zależności od tego jaki model zabezpiczenia nabedziesz (w przypadku tego o ktorym wspomnialem jest to 500$)

Napisano

Na preclu polecane są: Kryptonite Evolution sprzed wersji 4, albo Kryptonite Kryptolok, lub Abus Granit XPlus.

Pozatym do takich pytań lepsze są inne działy niż lokalne.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...