jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam, właściwie wybrałm już rower - ma to byc Giant Reign 2 albo Trance X2. Do wydania coś około 6kpln +- parę stów. Mieszkam w wawie więc głónie jeżdżę po Mazowieckim Parku Krajobrazowym ale staram się zaliczyć jak nawięcej wyjazdów w góry. Założenia to rowerek o skoku około 130 max 150mm w miarę lekki, dobrze podjeżdżający i nieźle zjeżdżający. Ale tak dziś zacząłem się zastanawiać czy nie złożyć samemu. Na allegro teraz jest w sprzedaży ramka cannondale prophet z damperem, sterami i przerzutką przednią za 2500pln. Co sądzicie o tej ramie? Typowy jednozawias z inteligentym deamperem. Generalnie jeśli na ramę przeznaczę około 2500 pln to pozostaje na sprzęt mniej wiecej tak: Amor 1300 (revelation/recon) Hamulce - 800 pewnie juicy 5 koła 700 i na reszte około 1500 pln więc powinienem sie wyrobić. Generalnie pytanko o canona bo ramka fajnie wygląda i canon ale to jednozawias. Faktycznie za tą cenę moge mieć niezły rower na maestro.... Człowiek ma kasę do wydania i się łamie bo tak naprawdę nie wiadomo co lepsze i co wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrej Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Jeżeli na amor chcesz 1300 przeznaczyć, to bierz RS Rebe z allegro. Chodzą teraz po <1300 a będą na pewno lepsze. Musisz się tylko troszkę pospieszyć. Ja bym złożył rower-raz że masz to co chcesz, dwa że przyjemność niesamowita szczególnie że teraz po sezonie wszystko schodzi taniej, a gdy nie jeździsz w zimie odpada ci główny problem przy składaniu bike'a-czas. Bo wiadomo że szybciej wejść do sklepu i wyjść za 15 minut z praktycznie gotowym do jazdy rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 naskładałem się już rowerów życiu i uwierz mi że mam dość. Gotowe Gianty właściwie pasują mi w 80%. Pozostałe 20% to głównie napęd więc po sezonie do wymiany. człowieku, Reba to fainy amor ale ma 115mm a ja potrzebuję 130-140mm. Chodzi mi głównie o to jak zawieszka Canona będzie sie miało do maestro albo jakiego czterozawiasa z horstem. W canonie jest damper manitou radium R z systemem Platform Plus. Co sądzicie o porównaniu zaiweszenia maestro kontra canon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Reba odpada ze względu na zbyt mały skok a w ogóle to może lepszy byłby tu Pike ew jakiś inny widelec o skoku min 140mm. Jeszcze jedno kwestia ceny. Zastanów się dobrze czy nie kupisz czegoś lepszego za podobne pieniądze jeśli nawet nie mniejsze. Nie bez znaczenia będzie także kwestia gwarancjii. No i możesz się jeszcze potargować i zawsze coś "urwiesz" z ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 wiem, tak jak napisałem - nie za bardzo chce mi sie skadać rower. Zresztą tak jak wyliczylem przy cenie ramy 2500 pln (co nie jest dużo) ciężko bedzie się wyrobić w cenie 7000 (to jest absolutny max co chcę dać za rower). Za jakieś 6500 mogę mieć Gianta Reign X2 a on jest już na niezłym osprzęcie. Ale ten cannon kusi. Jest ładny. Zastanawiam się tylko jak bardzo buja ten jednozawias. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Na Twoim miejscu kupiłbym gotowego Reigna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 wiem, tak jak napisałem - nie za bardzo chce mi sie skadać rower. Ale ten cannon kusi. Jest ładny. Zastanawiam się tylko jak bardzo buja ten jednozawias. No to po co ta dyskusja ? Daj link do tej aukcjii to się zobaczy co to za cud techniki. W 2006 miałem okazje poszaleć na Hecklerze z 5-th elementem i zapewniam Cię że nie bujało. Ale jak już to wielokrotnie pisałem bujanie to nie problem bo np mój rower czasem tak juz ma jak sie coś w damperze poprzestawia. Z tym że buja niezależnie od przełozenia i strat energii z tego tytułu nie odczuwam I tak bywa także w innych konstrukcjach zatem nie przejmuj się na zapas. Kluczową sprawa będzie tu rodzaj dampera bo to od niego ta sprawa będzie zależna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Baukan spojrzałem na twój podpis i mi sie łezka w oku zakręcila - fajna maszynka A tak na serio to chyba bardziej skłaniam sie Trance X2 niż do Reigna ale to szczegół. a oto link do aukcji http://www.allegro.pl/item291604386__okazj..._mm_skoku_.html fajna ta ramka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A może byś się pokusił o wymianę amora na jakieś manitou z regulowaną platformą ? Z tego co pamiętam to Cannon'y miały główkę sterową o dość dużej średnicy ( nie pamiętam jak to się nazywało ) i będziesz potrzebował redukcjii , no chyba że kupisz widelec z "grubą bertą ". Gdzieś tak w październiku byłem w jednym z krakowskich sklepów http://www.maverick.net.pl/index.php?go=li...1&id_pkat=2 i widziałem najtańszego propheta za jakieś 4600 PLN. Może to byłby nieglupi pomysł ? Musiałbyś ew kilka części zmienić ale może wyszłoby coś taniej a może i nie Tylko nie wiem czy to jest jeszcze aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 redukcja na "normalne" stery jest w zestawie Zacznę się zastanawiać and tym rowerkiem do czasu aż nie przeczytam paru recenzji cannona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ja bym bral Trance'a. Sam tez jezdze po MPK i mniej wiecej raz w miesiacu jestem w gorach. Jak dla mnie 130mm to optymalna wartosc skoku. Nie utrudni ci zycia na mazowszu, a w gorach spokojnie da rade. Ja przez caly sezon sprowadzalem moze z 5 razy i wynikalo to tylko i wylacznie z braku odwagi. Skladanie jak dla mnie nie ma sensu, za malo kasy, zeby cos zyskac w stosunku do gotowego bike'a. A moze KTM? Za 7tys dostaniesz Prowlera 2: http://ktm-bikes.at/2008/at/detailBike.php...t2&kat=Dirt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 dlatego bardziej skłaniam się na trance X. Reign ze 150mm skoku to będzie chyba za dużo. A o Cannona pytam bo fajnie jest pojeździc na "legendzie" rowerów. Za i przeciw jednozawiasu z inteligentnym tłumikiem?????? Panowie, Panie zapraszam do odpowiedzi. Cannon ma jedną zasadnicza zaletę: waga. 2,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Moja propozycje znasz Ale w temacie,ujezdzam teraz jekylla (model przed prophetem) i generalnie jestem zadowolony, bujanie nie jest problemem, kopanie tez ale w jekyllu mam w troszke innym miejscu zawias, nieuniknione jest utwardzanie przy hamowaniu ale na to tez jest sposob - nie hamowac Praca jest 'inna' w stosunku do bardziej zaawansowanych konstrukcji typu 'jakis horst' Co do aukcji. Ten lakier nie wyglada zbyt pieknie, i moze byc problem ze sterami - sa bardzo niskie i amor moze haczyc pokretlami o dolna rure. Brak rozm. L , ktory prawdopodobnie bylby najlepszy. ja przy wzroscie 180 mam M. Z gianta tez bralbym trance, reign to juz naprawde konkretna maszyna, ma dosc otwarta geo i na Twoich terenach niepotrzebnie bys sie meczyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 harry, dzieki. Całkiem sensowna propozycjia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Z "inteligencja" Radiuma to bym raczej nie szalal. Sam mam wersje RL i jakos nie zauwazam, zeby platforma przed czyms zabezpieczala. Zeby miec jaki taki wplyw na bujanie, musialbys kupic Swingera albo RP3/23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 no tak ale swinger albo lisek to wydatek kolejnego tysiączka Chyba jednak wolę mieć ramę z inteligentnym zawieszeniem niż z proste zawieszenie z kosmicznym amorem. fakt że była tez ramka Cannon prophet ze swingerem http://www.allegro.pl/item287722329__canno..._jak_nowy_.html kurcze sam nie wime. Musze przejść się do sklepu i przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 No ale popatrz na to realnie. Dysponując z punktu taką kasą masz do wyboru- złożyć dobry HT lub mieć tego reigna na całkiem niegłupim osprzęcie lub złożyć tego cannona z amortyzatorem i kołami Jednak frajda składania samodzielnie sporo kosztuje Ale od razu zaznaczam - jest to frajda naprawdę wielka Więc jeśli tylko chcesz to tego cannona bierz Na pewno się nie rozczarujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 jesli chcesz inteligentne zawieszenie z nastawieniem ze nie bedzie bujac to nie liczylbym na to. widzialem w akcji kilka mądrych systemow (sam siedzialem na jednym virtualu) i to co rzucilo mi sie w oczy (nie byly to nawet podjazdy) to regularne "pompki" zawieszenia. (najwyzszy model felta, marin wolfs ridge, trance gianta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Chyba jednak wolę mieć ramę z inteligentnym zawieszeniem niż z proste zawieszenie z kosmicznym amorem. I slusznie. latwiej wymienic damper, niz rame. Z tym budzetem skladalbym rower z prostego powodu: na zlozenie naprwde fajnego fulla 7k to troche malo. Z tego powodu zaczalbym reguralne "polowanie" na najwazniejsze element, czyli szkielet: rama+damper, amor, kola. a reszte kupilbym najtansze i wymienial sukcesywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 ...bo fajnie jest pojeździc na "legendzie" rowerów...No... fajnie... Mi bujanie jakoś przesadnie nie przeszkadza - a mam zawias w innym miejscu, bardziej podatnym na bujanie... Ale najlepiej sprawdzić osobiście, a nie opierać się na cudzych opiniach, bo różni ludzie mają różne wymagania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 byłem dziś w sklepie rowerowym i polecają mi koniecznie Speca Stumjumera http://www.specialized.com/bc/SBCBkModel.jsp?spid=33436 z tym, że jest jeden problem. Kosztuje w tej wersji 9500 co znacznie przekracza budżet. Podobno zawieszka jest znacznie lepsza od Maestro. No ale tak znaczne przekroczenie budżetu nie wchodzi w grę. Żona by mnie zabiła Co do propoyzcji to skadanie jest ostatecznością. Jak napisałem wcześnie - naskłądałem isę już w życiu i uważam że taniej wyjdzie mi kupno nowego. Trance X2 podstawę ma w pełni satysfakcjonującą. Dobra rama, fox z przodu i z tyłu, nowe Hayesty Stroker, koła DT. Czego szukać więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Ale Spec to przecież czterozawias więc nie wiem, dlaczego tak kręci Cię jego zawieszenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 nie napisałem że mnie kręci. Napisałem ze mi polecili. Spróbuję jeszcze poszukać czegoś od felta ale raczej małe szanse na zeszłoroczne modele a nowe są w cenach zaporowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 9500? Za co? Napis "Specialized" (wiem, że niektórzy na to chorują ale bez przesady ) i FOXa? No i o ile dobrze wyczytałem, to tylko 120mm skoku ramy! Cannondale to jednozawias, więc od razu można go odstawić... Jak ramki to może Poisony? http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/rarsenam.php i http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/rcurare.php - cena baaardzo przyzwoita plus regulowany skok 100-150mm, a do cięższych zastosowań (FR praktycznie) http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/rfuran.php choć jak sądzę tegpo już za wiele Gotowe biki: Arseny AM http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/arsenam.php Curary: http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/curare.php Ale ceny w/w ram są na tyle ciekawe (i to katalogowo, jak się zahaczy o promocję może być jeszcze lepiej!), że dokładając do nich 3-max 4 kafle mamy naprawdę wypasiony, a do tego lekki sprzęt A z podanych wcześniej obstawiałbym bez dwóch zdań Reigna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Jacekozz mam nadzieję żę da ci to coś do zrozumienia, test cannonadle prophet "3 silne argumenty Propheta - film i test." http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/2320/3/ dla mnie wybór jest oczywisty jeszcze inne filmik z canon akcją : http://pl.youtube.com/watch?v=RIYTNJJ5NWI http://pl.youtube.com/watch?v=hJVwLZoeDpM tu masz do trance też wypad całkiem dobrze jego test http://www.wrower.pl/wiadomosci/?news=431 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.