Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] dobre hydrauliki do 1200 złociszy

Dominik92

Rekomendowane odpowiedzi

oro formuli.

spokojnie mozesz kupic wersje k18. wersja k24 ma dodatkową regulacje wartosci skoku klamki ale moim zdaniem jest ona zbedna - chyba ze ktos lubi duzy "bieg jałowy" dzwigni. :blink:

bardzo ergonomiczna dzwignia moim zdaniem swietnie leząca w palcach (podobna do dzwigni hayesow 9 czy avidowskich juicy). bardzo duza sila juz od pierwszego hamowania (przy tarczach 203 i 180 po zalozeniu hamulcow mylem jeszcze rower - mimo iz klocki byly niedotarte i mokre podobnie jak tarcze hamulce obudzily sie juz przy pierwszym hamowaniu). mozliwosc montazu na kierownicy bez rozbiorki calego kokpitu. bardzo dobra modulacja. dzwignie w moich (moze tylko w moich?) nie maja typowego luzu roboczego cechujacego praktycznie wszystkie nawet nowe hamulce. podobno oro maja wyjątkowo trwale klocki (tego nie moge na razie sprawdzic) robione przez producenta w chyba trzech wersjach.

mam dla nich respekt :( w shimano latwo wyczulem gdzie sa granice mozliwosci deroe 525 czy 535 czy nowych shimano xt. w oro jeszcze nie.

za 1200 zl dostaniesz kpl z tarczami - na allegro. byly w centrum rowerowym za 939 zl z tarczami 180/160 mm. przy zakupie w gregiorio osobno kupujesz hamulce a osobno zestaw tarcza/adapter - taka polityka firmy.

wczesniejsze roczniki (do 2006 roku) chorowaly na slaby powrot dzwigni do polozenia wyjsciowego. roczniki 07/08 maja juz metalowe tloki (wczesniej byly plastikowe) i problem przestal istniec.

w stosunku do shimano maja dla mnie jeden wielki plus - "twarde" klamki. nie lubie gdy dzwignie poddaja sie przy hamowaniu. a tak bylo w 535 i xt shimano. to bardziej kwestia preferencji ale jednak oro sa takie jak chce.

ocenami z mtbr sugerowalbym sie dopiero wtedy, kiedy liczba komntarzy bedzie wyrazana ta samo liczba cyfer.

ja tradycyjnie polecam juicy avida. przy tym budrzecie juicy 7 lub carbon. dobra modulacja i sila, bardzo wygodna klamka, praktycznie bezawaryjne. klamki dzielone, obustronne, regulacja skoku dzwigni i punktu kontaktu z klockami. swietne mocowanie zacisku na podkladkach, bardzo ulatwie prawidlowe ustawienie zacisku. niezla waga, ok 390g.

Jesli wolisz zaoszczedzic, juicy 5 oferuje to co najwazniejsze: sila, modulacj, bezawaryjnosc, wygodna reg. pozycji zacisku, waga 400g.

Przed zakupem pomacaj "klamki" kilku producentow, zobacz ktora najbardziej ci lezy.

przy oro wsrod negatywow powtarzaly sie: "slaba dostepnosc klockow", "problemy z serwisem dystrybutora", "zawieszanie sie dzwigni". jesli wezmiemy pod uwage ze u nas dostepnosc klockow jest dobra (oryginalne formule, bbb, jag wire), gregorio raczej nie staje okoniem klientom a problem z nieodbijajacymi klamkami wyeliminowano zamieniajac tloczki na metalowe to innych znaczących wad brak.

dluuugo sie zastanawialem nad ich zakupem (jedna sztuka to 580 zl bez tarcz)- za niecala stowe wiecej sa dwa nowe xt 08 bez tarcz - to absolutnie nie zaluje. nie wiem co bedzie z czasem gdy wydluzy sie ich czas eksploatacji - jak na razie dla mnie tylko plusy.

przy zakupie zastanawialem sie nad alternatywnie juicy 7 jednak czytalem sporo informacji ze ostro piszcza nie tylko gdy jest mokro (jakos tak sie sklada ze przy kazdej opinii z ktora mialem doczynienia ta informacja sie powtarzala ;) ). a opniewaz mnie to bardzo przeszkadza wiec sobie podaowalem avida. przy oro jedynym dla mnie "stoperem" byla cena. nie zaluje jednak wydania wiecej niz na poprzednie hamulce (za dwa deore 535) zaplacilem mniej niz za jedno oro)

Dominik92 idziesz na łatwiznę. koledzy tutaj się ostro męczą, żeby Ci odpowiedzieć na pytanie, a tymczasem Ty:

-nie powiedziałeś, do czego będą służyły hamulce. to, że masz napisane 'sprzęt do ostrego fr' jeszcze nic nie znaczy. zajrzałem do Twojego profilu, szukasz koszulki TdP; masz rogi w rowerze; wymieniłeś przerzutkę z sis-a na Acerę, więc przypuszczam, że nie mówimy tu o Specu Bighicie. sprecyzuj, o jaki rower chodzi, o jaką jazdę, o jaki teren.

-masa. Twoja masa ma kolosalne znaczenie. jeżeli ważysz 50kg to ja Ci polecę Shimano 535 i wcale nie kupuj hampli za 1200, bo się zmarnują.

-tak naprawdę powinieneś powiedzieć między czym się wahasz albo chociaż na co zwróciłeś uwagę. bo jeżeli naprawdę chcesz kupić porządne heble i chcesz, żeby wybrali za Ciebie Forumowicze, to popełniasz błąd.

przepraszam, może nad interpretuję, ale odnoszę wrażenie, że robisz sobie żarty. chcesz kupić zestaw za 1,2 kpln do napędu ze średniej półki, czy po prostu chciałeś się dowiedzieć, co kto myśli o drogich heblach??

edit: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=35317 aha no i chyba wszystko jasne. tak samo jak z Twoim topikiem o torze (dirtowym?).

ważę 70 kg

ma to być do mojego bajka do fr bo na razie mam mechaniki

a co do tej przerzutki to jest w moim rowerze nr 2 do jazdy rekreacyjnej

nie robie sobie żartów

miałem kupować juicy 7 ale nie wiedziałem czy są najlepsze i czy są inne lepsze do tej kategorii cenowej

koszulka miała być prezentem dla wujka na urodziny

rogów nie mam

proxx nie miałeś racji bo nie robie sobie żartów

no ok, rozumiem. ja tylko założyłem taką opcję, nie powiedziałem, że tak jest. ale na przyszłość konkretyzuj się od razu. :huh:

spoko ja tu jestem nie cały miesiąc więc jeszcze nie wiem co mam konkretnie umieścić w temacie

pozdro

Dominik92 A patrzysz na wage ??

Jestem za tobo bo tez slyszalem ze te hamulce sa bardzo dobre a

nawet lepsze od Avidow (Ktos kiedys podal jakoms tabele ze Formula jest duzo lepsza od Avidow itp)

nie zależy mi na masie chodzi o jak najlepszą funkcjonalność :P

przy tarczach 203

bardzo bym prosił o linki na polskie strony :)

o te ci chodziło tobo?

http://www.allegro.pl/item292893510_formul..._tyl_nowe_.html

przy oro wsrod negatywow powtarzaly sie: "slaba dostepnosc klockow", "problemy z serwisem dystrybutora", "zawieszanie sie dzwigni". jesli wezmiemy pod uwage ze u nas dostepnosc klockow jest dobra (oryginalne formule, bbb, jag wire), gregorio raczej nie staje okoniem klientom a problem z nieodbijajacymi klamkami wyeliminowano zamieniajac tloczki na metalowe to innych znaczących wad brak.

dluuugo sie zastanawialem nad ich zakupem (jedna sztuka to 580 zl bez tarcz)- za niecala stowe wiecej sa dwa nowe xt 08 bez tarcz - to absolutnie nie zaluje. nie wiem co bedzie z czasem gdy wydluzy sie ich czas eksploatacji - jak na razie dla mnie tylko plusy.

przy zakupie zastanawialem sie nad alternatywnie juicy 7 jednak czytalem sporo informacji ze ostro piszcza nie tylko gdy jest mokro (jakos tak sie sklada ze przy kazdej opinii z ktora mialem doczynienia ta informacja sie powtarzala :) ). a opniewaz mnie to bardzo przeszkadza wiec sobie podaowalem avida. przy oro jedynym dla mnie "stoperem" byla cena. nie zaluje jednak wydania wiecej niz na poprzednie hamulce (za dwa deore 535) zaplacilem mniej niz za jedno oro)

tobo - trochę na niekorzyść Formuli: recall serii hamulców Oro

http://www.rower.com/archiwum.php?art=3404

A może jednak świadczy to na korzyść firmy, że przyznaje sie do błędów ?

Dominik92 - ja proponuję Shimano od 535 do XT ( miałem 525, obecnie mam LX-y z tarczami 180 ) - jedyny serwis to wymiana klocków, no może jeszcze okresowa wymiana oleju i to wszystko. Dodatkowo na plus dostępność części zamiennych i prosty serwis.

ja mam model 08 a zwroty dotycza starszych. poza tym powiedzialbym ze plastikowy tlok to wada konstrukcyjna wynikajaca z glupiej oszczednosci a wada materialowa to troche cos innego.

dominik - tak to te formule.

hayes? hfx9 to zabytek konstrukcyjny i bardzo wiele osob ktore porownuja je z nowymi konstrukcjami stwierdzaja ze to nie sa hamulce na czasie. za to el camino nie ma wielu fanow :) o nowych strokerach mozna powiedziec tyle co nic.

hayes? hfx9 to zabytek konstrukcyjny i bardzo wiele osob ktore porownuja je z nowymi konstrukcjami stwierdzaja ze to nie sa hamulce na czasie. za to el camino nie ma wielu fanow :) o nowych strokerach mozna powiedziec tyle co nic.

A MAG Twoim zdaniem jakie są ? :)

czyli dla ciebie najlepsze są te formule i rozważę zakupienie ich

a jak długo docierają sie klocki w Twoich oro bo o tym mowy nie było

a jeśli chodzi o siłę hamowania to jak oceniasz tobo (ja chce użyć tarczę 203mm na oba koła, a mam fulla z przodu 160mm, z tyłu 200mm)?

wielkie dzięki za pomoc

czyli dla ciebie najlepsze są te formule i rozważę zakupienie ich

a jak długo docierają sie klocki w Twoich oro bo o tym mowy nie było

a jeśli chodzi o siłę hamowania to jak oceniasz tobo (ja chce użyć tarczę 203mm na oba koła, a mam fulla z przodu 160mm, z tyłu 200mm)?

wielkie dzięki za pomoc

klocki sie nie docieraja. klocki są od pierwszego hamowania. przynajmniej te z k24 bo sa jeszcze dwa inne rodzaje.

przy tarczach 203/180 moje sa bardzo ostre. nadal sie ich ucze. 203 z tylu? w przypadku oro moim zdaniem zbedne.

Ja czytalem ze modulacje wlasnie maja bardzo dobra.

Jak to jeden koles okreslil te hamulce: jesli chcesz zablokowac kolo to ciagniesz tak jakbys ciagnal powietrze, a jak zahamowac to tak jakbys glaskal biedronke :P Poza tym nie wiem co ma masa roweru do sily hamulcow. Chocby rower wazyl 10kg to z riderem jest minimum 70.

Szczerze mowiac lepiej dla niego zeby poradzil sie na forum do FR/DH niz tu. Zwlaszcza jesli ma jak w opisie "sprzet do ostrego FR". Tam mu przynajmniej nie beda polecac ORO 18 :P Tylko cos o zastosowaniach FR. Bo ja wiem ze taka Marta czy Formula moga miec swietna sile hamowania, ale jednak cos je rozni od hamulcow do FR/DH. W przeciwnym razie tamtych by nie produkowano.

Nie mowie ze to musi byc Gustav bo czytalem o nim rozne opinie. Tzn w kazdej powtarzala sie rewelacyjna sila hamowania, a rozne oponie byly na temat modulacji itd. Do FR jest wiecej hamulcow i lepiej szukac odpowiedzi wsrod ich uzytkownikow. Tutaj przewazaja ludzie jezdzacy XC stad polecane ORO 18... :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...