Skocz do zawartości

[rama]jaka dla ciężkiego bikera?

grabek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

na wiosnę chciałbym zmienić ramę (obecnie GT cro-mo), stąd moje pytanie jaką ramę moglibyście mi polecić?

podstawowe warunki:

1. cena do 800-900 PLN

2. waga rowerzysty ponad 100kg i wzrost 193cm

3. zależy mi na wytrzymałości i sztywności ramy, mniej na jej wadze

4. jazda amatorska, turystyka, czasem wycieczka w góry

oprocz ramy odpowiedniego kalibru powinienes miec na wzgledze takze pozostale czesci podlegajace obciazeniom - kierownica, mostek, sztyca, odpowiednie kola, korba. no chyba ze o tym juz pomyslales i nie oszczedzales na wadze tych czesci (choc rowniez waga jako taka nie gwarantuje odpowiedniej sztywnosci danej czesci)

stawialbym raczej na wklad suportu. :) mostek boplight tez nie jest chyba odpowiedni przy twojej wadze. :(

sztyca nie powinna byc zbyt cienkoscienna ani wystawac zbyt wiele nad rame bo to grozi jej zgieciem lub urwaniem jazma. w przypadku mostka wydaje mi sie ze lepszy jest taki ktory czolową pokrywe mocującą kierowice do mostka ma w postaci jednego elementu a nie dwoch cienkich tak jak w boplighcie.

witam, ja ważę 115 miałem Cuba i nie narzekałem. Była bardzo sztywna. Teraz mam fulla meridę i lekko czuje wiotkosc ramy ale na asfalcie i przy sprincie.

Tak naprawdę moim zdaniem większość ram w granicach 2kg będzie w porządku. Jeździłem na wielu ramach i w żadnej nie odczułem wiotkości, która by mi przeszkadzała w jeżdżeniu.

Problem zacznie się jak zamierzasz profesjonalnie jeździć maratony i każda sekunda będzie się liczyła.

jaki amor ze wzgledu na co? wage? walory eksploatacyjne? cene?

co do roweru jako sztywniaka - miedzy 80 a 100 mm. to dzis norma odnosnie skoku.

co do twojej wagi - raczej nie wchodi w gre sid rock shoxa ani r7 manitou. to zabiedzone widelce dla wychudzonych jezdzcow heh.

co do ceny z rock shoxow dobry a ekonomiczny jest tora - jesli cie stac to z systemem motion control lub recon jesli chcesz miec lzejszy widelec z goleniami aluminiowymi. poza tym reba, revelation - ale to inna cena tym bardziej ze ograniczasz budzet w kwestii ramy

z marzocchi seria mx ze starszych i seria retro z nowszych - info na temat tych widlecow znajdziesz sporo na forum.

z manitou niezbyt drogi a uniwersalny jest black. z nowszych relic i slate (w zaleznosci od preferencji co do urody i ceny sprzetu)

co do potrzeby posiadania takich gadzetow jak regulacja skoku i blokada to juz sam sobie zadaj pytanie co moze ci sie przydac.

no tak nie podałem ceny...

amortyzator ma kosztować w granicach 800 PLN, waga oczywiście jak najmniejsza, ale najważniejszym kryterium jest sztywność i wytrzymałość więc Rock Shox Recon, Tora i Manitou Relic spełniają te warunki.

Podana w linku rama Radona ZR Litening jest z potrójnie cieniowanego aluminium , więc zastanowiłbym się czy nie lepiej kupić inny model Radona , lub Cube z serii LTD , które są zrobione z podwójnie cieniowanego aluminium .

Przy wadze 100 kg , potrójnie cieniowana konstrukcja moze byc za delikatna .

Jeżli na amor możesz przeznaczyć około 800 zł , to chyba najlepszy byłby Recon , można znaleśc takie oferty na allegro. ;)

Witam,

tak jak napisałem wcześniej. Jeżdziłem na Cube LTD i była sztywna. ramy radona to praktycznie to samo co Cube. Moim zdaniem lepiej kupić troszke tańszą ramkę z podójnie cieowanego alu ale być spokojnym.

Widelce to Tora albo Recon. W tej cenie raczej nic innego nie znajdziesz. Chyba że jakiś marcok np 600 Xc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...