Skocz do zawartości

[suport] mam problem

Dominik92

Rekomendowane odpowiedzi

Też ostatnio się z tym babrałem i ... długo to trwało. Pierwszego dnia ani drgnął - posikałem WD40, drugi dzień - to samo! , trzeci dzień i trzecie podejście - już mi na ambicje siadło. Klucz zablokowałem suporcie tak by się nie ruszał i nie wypadał (w jaki sposób to już nie opiszę bo za długo by to trwało) i wielkim kluczem francuskim po kilku siłowych potyczkach wykręciłem!

Pozwodzenia!

Ja swojego Deore na Octalink miałem zakładanego coś na piczątku wakacji, zdejmowaem w grudniu bo przekładam napęd z ramy i... dwóch facetow (w sumie chyba ze 180kilo ;) w serwisie, mimo że mieli samą ramę i położyli ją na gumowych podkładkach na podłodze, a gwinty misek były wręcz zawalone smarem montażowym, męczyło się ze zdejmowaniem ładnych parę chwil - w domu sam nie miałbym nawet szans tego zrobić :P

PS. Uważaj, bo jak zerwiesz miskę to co z gwarancją? :blink: A jak serwis ewentualnie ci ozrobi, powinni wziąć winę na siebie i dać nowe! ;)

Kiedy odkręcasz rower stoi na kołach? Jeśli tak to dobrze byłoby mufę suportową oprzec na np. pieńku aby opony się nie uginały.

Jak odkręcałem u siebie to początkowo rower stał na kołach i kiepsko to szło bo opony tak jak piszesz się uginały. Dopiero jak postawiłem go do góry kołami to były ok i właśnie wtedy udało mi sie odkręcić.

Ja polecam serwis. Jak ja nie odkręcałem go przez 3 lata to tak sie zastał ze nawet w serwisie nie mogli go odkręcić, ale w końcu się udało :blink:

A ja polecam najpierw spróbować samemu kilka razy nawet. W serwisie niewiele więcej pomogą. Kiedyś oddałem do serwisu we Wrocławiu rower żeby wykręcili suport i facet rozłożył ręce, pokazał połamany na moim suporcie klucz i powiedział że nie da rady. W innym mi odkręcili. Serwis to ostateczność .. zwykle kosztowna zresztą.

50 zeta??!! To już przegięcie totalne. Za taką kasę można kupić dwa dobre klucze do odkręcania wkładu suportu. Taka usługa nie powinna kosztować więcej jak 5-10 zł. Mojemu koledze zaproponowali wkręcenie wkładu za 30 zł...! Potem się dziwią w sklepach że kupujemy części na allegro jak chcą nas na wszystkim wydoić.

Pozdro!

A czy próbowałeś jakiegoś wd40 czy inego środka w razie gdyby suport był zapieczony? I jesteś na bank pewny, że w dobrą stronę kręcisz?

Może lepiej udaj się do serwisu jak nie możesz sobie z tym poradzić...

tak próbowałem i nic nie daje

Sa tez patenty typu: rama w imadlo.

też próbiwałem

Kiedy odkręcasz rower stoi na kołach? Jeśli tak to dobrze byłoby mufę suportową oprzec na np. pieńku aby opony się nie uginały.

nie ja mam samą ramę a w niej tylko suport

Ja polecam serwis. Jak ja nie odkręcałem go przez 3 lata to tak sie zastał ze nawet w serwisie nie mogli go odkręcić, ale w końcu się udało :huh:

chyba tak zrobię bo już mam dość

wielkie dzięki za pomoc i chęci

pozdro

Dobrze mówią, zalej jakimś wd40, coca-colą czy innym odrdzewiaczem :). I do odkręcania zaprzęgnij przynajmniej jednego silnego kolegę który będzie trzymał ramę, a Ty kluczem z ramieniem długości 1m staraj się odkręcić - w pojedynkę i z krótkim kluczem nic nie zdziałasz...

Nalej jakiegoś płynu - np. WD 40 lub jakiegoś oddrdzewiacza do mufy suportowej . Pod spodem jest taki otworek przelewowy -wiesz o czym mówie? . Nalej tam czegoś ,otworek zatkaj i niech się to troche pokisi , no i spróbuj odkręcac.

z wd 40 próbowałem ale nie zatykałem tego otworku więc spróbuje

Dobrze mówią, zalej jakimś wd40, coca-colą czy innym odrdzewiaczem :). I do odkręcania zaprzęgnij przynajmniej jednego silnego kolegę który będzie trzymał ramę, a Ty kluczem z ramieniem długości 1m staraj się odkręcić - w pojedynkę i z krótkim kluczem nic nie zdziałasz...

co racja to racja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...