Leo Napisano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 W związku z tym że miałem dużo czasu na święta, więc pożyczyłem wagę od kolegi, rozebrałem rower na części pierwsze i zacząłem ważyć. Z rozpiski wyszło mi dokładnie 10666g. Może i dużo jak na dzień dzisiejszy ale pieniędzmi zbytnio nie szastam a licząc to co włożyłem w ten rower to wydaję mi się że osiągnąłem niezłą wagę. Części jakie ostatnio wymieniłem to amortyzator dzięki, któremu urwałem z roweru dobry 1kg, siodełko no i jakiś czas temu część osprzętu. W najbliższym czasie do wymiany pójdą zaciski kół na których zyskam połowę wagi z tych co teraz są w rowerze, następnie kaseta i łańcuch a potem kierownica, mostek, kółka no i może w końcu rama i tak może kiedyś osiągnę wagę poniżej 9,5 kg. Miło widziane uwagi co można jeszcze zmienić tanim kosztem a dużym zyskiem wagowym . Bar Ends: (Rogi) - Smica --------------------------------------------- 63g. Bottle Cage: (Koszyk na bidon) - Elite Ciussi Black ----------- 55g. Brake (Front): (Hamulec przedni) - Avid Single Digit 7 ------- 184g. Brake (Rear): (Hamulec tylny) - Avid Single Digit 7 ----------- 184g. Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) - Avid Speed Dial SL -- 155g. Cables: (Pancerze i linki) - Shimano + Clark's ------------------153g. Cassette: (Kaseta) - Sram PG950 (11-32) ---------------------- 388g. Chain: (Lancuch) - KMC z9900 + spinka sram ----------------- 287g. Crankset: (Korby) -Truvativ Firex SL ------------------------------ 945g. Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Sram X-9 ---------------- 165g. Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Sram X-9 (krótki wózek) -- 219g. Fork: (Widelec) - Rock Shox SID 98" ------------------------------ 1130g. Frame: (Rama) - Kross Level A6 19" ------------------------------ 1766g. Grips: (Gripy) - Ritchey WCS (skracane) ------------------------ 18g. Handlebar: (Kierownica) - Ritchey Logic (skracana) ----------- 210g. Headset: (Stery) - VP-AC 41 ----------------------------------------- 118g. Pedals: (Pedaly) - TIME ATAC ALIUM --------------------------- 415g. Seat: (Siodlo) - Selle Italia Kit Carbonio --------------------------- 130g. Seatpost: (Sztyca) - Ritchey Logic (27,2x400mm) -------------- 366g. Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Kross (Imbus)----------------- 33g. Shifters: (Manetki) - Gripy Sram X-0 ------------------------------- 170g. Skewers: (Zaciski kol) - Bop ------------------------------------------ 65g. Spacers: (Podkladki pod mostek) - NoName --------------------- 10g. Stem: (Mostek) - Ritchey Comp (90mm) -------------------------- 165g. Tire (Front): (Opona przednia) - Schwalbe Racing Ralph ----- 465g. Tire (Rear): (Opona tylna) - Schwalbe Racing Ralph ----------- 458g. Top Cap: (Top cap) - VP ----------------------------------------------- 14g. Tubes: (Detki) - Maxxis Fly Weight --------------------------------- 180g. Wheel Front: (Kolo przednie) - AlexRims G2000 ---------------- 904g. - Hub: (Piasta) - Novatec NT-751 SB - 145g. - Rim: (Obrecz) - AlexRims G2000 (32 szprychy) - 490g. - Spokes: (Szprychy) - 32x DT Champion - 230g. - Nipples: (Nyple) - DT 32x - 31g. - Rim tape: (Opaska) - Maxxis - 14g. Wheel Rear: (Kolo tylne) - AlexRims G2000 -------------------- 1154g. - Hub: (Piasta) - Novatec NT-802 SB - 390g. - Rim: (Obrecz) - AlexRims G2000 (32 szprychy) - 490g. - Spokes: (Szprychy) - 32x DT Champion - 230g. - Nipples: (Nyple) - DT 32x - 31g. - Rim tape: (Opaska) - Maxxis - 14g. Misc Option: (Inne) - Neopren - Velo ---------------------------------------------------------- 15g. - Licznik - Sigma BC 1606L DTS --------------------------------------- 30g. - Hipopotam Na Koronie Amortyzatora : ) -------------------------- 2g. Wynik --------------------------------------------------------------------- 10616 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Bardzo małym kosztem to ciężko można coś tu urwać. Ja zacząłbym od opon, na których możesz zyskać od 100 do ponad 200g. No a potem zabrałbym się za kółka, bo tu już można sporo urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sime Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Bar Ends: (Rogi) - Smica --------------------------------------------- 63g. Dużo - masz zatyczki szpiczaste. Na prostych urwiesz 2-3g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Sram X-9 ---------------- 165g. X.9 jest chyba najcięższa - jak dobrze poszukasz to wyhaczysz np. "nowego" czarnego LX ( 123g ) za 40-50zł Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Kross (Imbus)----------------- 33g Możesz dać np. Accent Sprint 17g IMO tak można go trochę odchudzić. Oczywiście można dużo bardziej ale to wymagałoby większych wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Top Cap 4g . Top Cap Soul Kozaka waży 4.5g a jest on maksymalnie wylajtowany. IMO niemożliwe by tyle ważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Ja bym proponowal zbierac kase i wymienic kola bo mozna na nich sporo urwac gram no i lzej bedzie sie jezdzilo. Kaseta i lancuch chyba jeszcze nie potrzebuja wymiany Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 można by wymienić kierę na dm zysk 60 g, koszyk od bidonu na alu gianta zysk ok 25 g i zaciski kół BBB zysk 80 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 80g na zaciskach :x. Chyba Mati liczyć nie umiesz. Zaciski BBB ważą około 66-69g czyli około 55g można zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 ok 65-75 g z tuningiem ... ja umiem liczyć -> http://www.forumrowerowe.org/index.php?act...&pid=432180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Gdybyś napisał to wcześniej to by nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 10666 iście szatańska waga kaseta to cegła....zajedź ją szybko i wymień na XT (ponad 120g zysku za relatywnie mało do wydania) jak powymieniasz tak jak inni doradzają to masz spore szanse nawet na <9kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H3rlitZ Napisano 6 Września 2009 Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Jakby to kogoś interesowało to rower już od ponad miesiąca stoi na allegro. http://allegro.pl/item722912424_kross_level_a6_10_6_kg_mnostwo_dodatkow.html Roweru aż szkoda i się patrzeć nie da, ale jak funduszy brak to i kupić za co nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 6 Września 2009 Udostępnij Napisano 6 Września 2009 On jest chyba od grudnia wystawiany. Pierwsza cena jaką właściciel sobie życzył to było 2850zł . Pozdrawiam Ubotek P.S. Mój waży 2kg więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi