Gardor Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 Siema mam pytanie będę zmieniał klamkę a przewód zostanie ten sam czyli mogę odkręcić ze starej klamki i wkręcić nowa klamke do przewodu czy musze nowa "oliwkę" kupować ?? nic przewodu nie będę skracał Pozdrower
kopaczus Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 Podejrzewam, że będziesz musiał napełnić układ, bo przecież nowa klamka jest "sucha"
Martinuz Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 a co ma wspólnego napełnianie układu z oliwką? 0_o podejrzewam ze nie bedziesz musiał kupowac, mysle ze to zalezy od parametru klamki, ale nie powinienes kupowac bo przeciez ona jest zacisnieta na przewodzie i chyba da sie ja wyjac razem z przewodem...
Gary Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 nie wiem czy o to chodzi http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=4&am...p=%&id=1285
mtb_rider Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 szczerze to oliwki są zniekształcane przy dokręcaniu... więc czeka Cię "prze droga" wymiana oliwek Pozdro... P.
Gardor Napisano 31 Grudnia 2007 Autor Napisano 31 Grudnia 2007 a czy może mi ktoś pokazac jak ona wygląda ta oliwka ;d
Schwefel Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 A jak wygląda oliwka ? Oliwka to ta część maksymalnie po prawej http://www.probikes.pl/index.php?item=402 Ja bym nie wymieniał, chyba że będzie cieknąć.
mtb_rider Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 pokazywałem Ci w sklepie... tam masz ... http://www.hayesdiscbrake.com/pdf/45-18054...eWebEnglish.pdf
Gardor Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Napisano 1 Stycznia 2008 A ciężko jest wyciągnąć stara oliwkę boja juz mam trochę krotki ten przewód nie chce go więcej skracac :/
hudy Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 Nie ma co używać ponownie raz zaciśniętej oliwki. Wtedy lepiej kupić nową. Zmiana klamki - spoko, bo oliwka zaciska się na przewodzie, ale zmiana przewodu - no way.
Gardor Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Napisano 1 Stycznia 2008 Hudy czyli to znacyz ze nie musze kupowac nowej oliwki ?? bo ja tylko klamke zmieniam
hudy Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 Dokładnie tak. Oliwka przy pierwszym zakręceniu zaciska się na przewodzie. Gdy zmieniasz klamkę to wyjmujesz przewód i wkręcasz go do nowej klamki. Nie powinny wystąpić problemy z nieszczelnością układu, ani żadne tego typu. Śruba którą dokręcasz przewód opera się o oliwkę i dociska całość do otworu wylotowego klamki, tak więc śruba z dociśnięciem powinna sobie poradzić. Chyba, że nowa klamka będzie na tyle głęboka, żeby ta śruba okazała się zbyt krótka, ale wątpię żeby producenci aż tak kombinowali.
Gardor Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Napisano 1 Stycznia 2008 Nie to będzie oryginalna klamka przełożona tylko bo kupiłem cały przedni hamulec a przedni stary na części sprzedaje zacisk sprzedałem a ze klamka w tylnym coś psuje sie regulacja nie dziala długości od gripa wiec zakładam z dawnego przedniego hamulca ;] Dlatego zmieniał hamulec bo w przednim mi sie urwał przewód a nowy kosztuje 100zł a ja mogę miec cały hamulec w bdb stanie za 140zł ;]
tobo Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 tylko po co kupowac oryginalny przewod za 100 zl? kupowalem na metry przewod do hydrauliki za 30 zl/metr. do tego niech beda oliwki za 5 zl szt i (jesli wogole sa) koncowki zaprawiajace do przewodow za 5 zl/szt. czyli koszt osprzetu przewodu to max 20 zl i przewodu 25 zl za przod (przecietnie przednie maja 80cm przewod) lub 40zl/tyl (zazwyczaj jest 120-130 cm). wychodzi pi razy drzwi 50 zl. dot kosztuje grosze a przy zamianie klamek raczej na pewno bedzie ci potrzebny.
Gardor Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Napisano 1 Stycznia 2008 nom wiem ale mialem super okazje a nie bede kupowal przewodu shimano taniego sh*tu co go zezre dot
Gardor Napisano 1 Stycznia 2008 Autor Napisano 1 Stycznia 2008 a jaki daj mi link moze jak sie kiedys zepsuje kupie taki jak ty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.