Skocz do zawartości

[koła] Mavic CrossMaxx SLR - czy warte są tej ceny?

promian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kola mavica te najwyzsze modele na pewno wrte sa tych pieniedzy dla ludzi ktorych stac na serwis takiego zestawu w razie uszkodzenia.

Oraz dla osob, ktore nie waza zbyt wiele. Ja waze dla przykladu 91kg i niestety SLR juz nie bardzo sie dla mnie nadaje. Pewnie bym jezdzil i nie byloby problemu ale wole dmuchac na zimne i dlatego obstawiam Krzyski albo w ostatecznosci DT 240. Swoja droga co bedzie wg Was lepsze?

Napisano
... w razie awarii wymiana szprychy czy obreczy i jedziemy dalej . Kola mavica te najwyzsze modele na pewno wrte sa tych pieniedzy dla ludzi ktorych stac na serwis takiego zestawu w razie uszkodzenia.

no tak chyba jak już ktoś kasiorę ma to czekanie na wysyłanie, dopraszanie się, odsyłanie czyli ten cały przestój jest wkurzający najbardziej.

... Krzyski albo w ostatecznosci DT 240. Swoja droga co bedzie wg Was lepsze?

Nie ma chyba jasnej odpowiedzi.

W kwestii sprzęgieł nie ma lepszych niż w obu tych piastach ze wskazaniem na Krzyśka (zwalił patent z DT/Hugi/Ibis) bo gęściej chyba zazębia jak to dla kupującego istotne.

W kwestii wyglądu i kultowości teź Krzysiek wydaje się lepszy chodź to mocno indywidualna sprawa.

Co do wyboru tarcz, a więc uniwersalności i kosztów DT ma piasty pod CenterLocka a Krzysiek nie.

Co dla mnie akurat najważniejsze - DT oferuje coś a la sztywna ośka do standardowych haków i ich rozstawu czyli ThruBolt + zamek RWS - genialny patent zwłaszcza do fulli, waga wcale nie większa niż zwykłe piasty, Krzysiek czegoś takiego nie ma w ofercie, dlatego np. mój wybór to DT.

Napisano

Jest jeszce hope, gt hadley i edco. Ja wybrałbym chris king, bo wszystkie piasty nie zabardzo różnią się uzytymi rozwiązaniami a chris king jest najbardziej kultowy i piękny szczególnie wersja po v-ki.

Napisano

z tego co wiem tylko Krzysiek i DT mają takie sprzęgło i właśnie pod tym względem baaaardzo różnią się zastosowanymi rozwiązaniami a więc za tą cenę inne piasty sobie lepiej darować bo go nie mają i dlatego wg mnie można o nich powiedzieć że są gorsze

Napisano

cytajta co ja pisajta ;),

mnie chodziło o niezniszczalne sprzęgło wytrzymujące u Krzyśka czy DT wielokrotnie większe obciążenia i zawsze zazębiające wszystkimi zębami w porównaniu do tradycyjnych zapadek nieważne ile by ich było jak Hope, Shimano i chyba wszystkie inne firmy, także Tune, który na dodatek ma inny target - light maniaków z małym naciskiem na wytrzymałość (nie mylić z jakością)

Napisano

Co w takim razie myslicie o ponizszym zestawie:

Piasty Chris King jak ponizej:

http://cgi.ebay.com/New-Chris-King-32-Hole...1QQcmdZViewItem

Do tego obrecze DT Swiss 4.2d

http://dtswiss.pl/rims/xr_4_2_d.htm

oraz szprychy DT Swiss Aerolite:

http://dtswiss.pl/spokes/aerolite.htm

Uwazacie, ze wszystkie podane powyzej podzespoly beda razem dobrze wspolgraly? Zastanawia mnie czy sprzychy Aerolite beda pasowac do piast Chris Kinga... Co o tym sadzicie?

Pozdr,K.

Napisano

jak bedziesz chciał kolorowe nyple to musisz znalesc coś z stylu różu chrisów...

jak dasz czerwone nyple to popsuje efekt koncowy, lepiej juz czarne,

a swoją droga czy nie ma piast Chris Kinga czerownych ? takich prawdziwych czerwonych nie podchodzacych pod róż.

Napisano

ten kolor wyglada mi na identyczny jaki jest w pokretłach hamulców Avid juicy 7 model 2007, pokrętła są tego samego koloru, tak mi się wydaje.

jak masz kogoś znajomego z tymi hamplami lub Ty je masz, to obczaj sobie ten kolorek, na zywo nie jest taki zły ;)

na fotkach wygla jak by były czerwone te pokretła.. ale w rzeczywistoscie sa takie rozowe troszke, a przynajmniej u mojego kumpla w bajku.

ja zamówilem sobie alu sruby niby w kolorze czerwonym, a przyszły własnie takie troszke rozwe, no i nie pasuja mega do reszty ale nie jest źle.

czerwone są wypaśne :D

Napisano

Dzieki. Mam nadzieje, ze wlasnie ten kolor bedzie dostepny w Santa Cruz tj w Crazy Crank. Cena za komplet to 1600 PLN.

p.s ostatnie dwa dni spedzilem w Twoim miescie tj w Zlotowie!! :D - rozumiem, ze jestes ze Zlotowa kolo Pily i Krajenki?

ten kolor wyglada mi na identyczny jaki jest w pokretłach hamulców Avid juicy 7 model 2007, pokrętła są tego samego koloru, tak mi się wydaje... itp itd...

czerwone są wypaśne ;)

Ok, dzieki za rade. Postaram sie to obejrzec przed zakupem w takim razie aby pozniej nie bylo nieporozumien.

Napisano

To nie czerwony, ale... no i tu powstaje problem, bo jak wiadomo panowie słabo rozróżniają kolory spoza podstawowej palety RGB ;) Jak dla mnie te pokrętła od Juicy są perfekcyjnie czerwone! Może niech jakaś pani się wypowie, panie znają takie skomplikowane nazwy jak szmaragdowy, bursztynowy, lazurowy, turkusowy... czy któremuś panu mówią coś takie określenia? Tak myślałem :D

Napisano
Może niech jakaś pani się wypowie, panie znają takie skomplikowane nazwy jak szmaragdowy, bursztynowy, lazurowy, turkusowy...

Wg ustawień mojego monitora, piasty to czerwień idąca w kierunku burgunda, a te śruby to amarancik taki ;)

Pozdrówko usłużne :D

Napisano

Heh... tylko kobieta jest w stanie cos takiego napisac :)))) . Nie wiem jak dla pozostalych facetow ale dla mnie istnieje czerwony i rozowy i nie ma kolorow posrednich... Gdyby mnie ktos zapytal co to jest kolor amarantowy itp to rzecz jasna bym nie odpowiedzial...

Wracajac do tematu... Te czerwone Krzyski beda pasowac do tych czerwonych nypli?

piasty:

http://www.aspirevelotech.com/Merchant2/me...ory_Code=FHDISO

nyple:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294951390

Jeszcze gdybyscie mogli cos powiedziec o kompatybilnosci szprych Aerolite z piastami Krzyska... Beda pasowac od reki czy byc moze trzeba bedzie cos szlifowac?

Napisano
...

Co dla mnie akurat najważniejsze - DT oferuje coś a la sztywna ośka do standardowych haków i ich rozstawu czyli ThruBolt + zamek RWS - genialny patent zwłaszcza do fulli, waga wcale nie większa niż zwykłe piasty, Krzysiek czegoś takiego nie ma w ofercie, dlatego np. mój wybór to DT.

Krzysiek ma coś podobnego (przynajmniej w kwestii sztywności) w piastach tylnych w wersji Heavy Duty.

Napisano

To, że piasta Krzyśka HeavyDuty ma oś 19,5mm (DT 15mm) wcale nie znaczy, że jest to tak samo wytrzymałe i sztywne co DT rozwiązanie, bo nadal to jest zwykła piasta, ze zwykłą końcówką osi pod zwykły zamek bez zalet sztywnych osi jak w ThruBolt z zakręcanym zamkiem RWS i na dodatek o wiele cięższa bo 354g bez zamka (DT 240'ka i to z ośką/zamkiem RWS 321g !!!). Jeżeli już to Krzysiek oferuje wymieniane końcówki osi na takie gdzie specjalnymi śrubami się piastę skręca z ramą, ale trzeba duży chyba 8mm klucz imbusowy wozić więc odpada zaleta zamków. DT ma więc o wiele lepsze rozwiązanie do standardowych ram łączące zalety sztywnych osi z zamkiem.

--- 27.01.08.:

i jeszcze fotki:

patent lepszego mocowania piasta/rama Krzyśka,

c178986fd66b66ee.jpg

i DT

b3c35adcf4fec27c.jpg

Napisano

Nie, z tymi zamkami jak powyżej (RWS ThruBolt), które jednocześnie są osiami dla specjalnych piast DT na sztywną oś 9mm z przodu i 10mm z tyłu, które nazywają się właśnie ThruBolt i co ważne pasują do standardowych haków widelców i ram. Do krzyśków można wsadzić standardowe zamki DT RWS z szpilką 5mm, też dające o wiele mocniejsze połączenie od standardowych, ale to jeszcze nie to co patent ThruBolt.

Napisano

klucz 6 tak jak i 8 zawsze mam przy sobie więc nie jest to problem i jakoś nie wydaje mnie się żeby rozwiązanie DT było sztywniejsze od 19mm jednoczęściowej (!) osi z takimi wielkimi śrubami mocującymi i co ważniejsze, nie da się (nie tak jak piszesz) ot tak wymienić końcówek i wkręcić śruby. Jest to zupełnie inna oś, specjalnie na śruby (BoltOn się to chyba zwie) a do niej oprócz tego dołączone są końcówki żeby można było sobie założyć normalną szpilkę jak komuś się zachce.

Waga? No cóż, mi nie wadzi, ale nie porównuj 240 do CK, to zupełnie inna kategoria piast (przeznaczenie), do CK możesz porównywać 440/Hugi FR a tu już DT tak fajowo pod względem wagi nie wypada.

PS. Żeby nie było. Uważam ten patent DT za bardzo dobry ale nie ma się co nad nim onanizować.

CK ze zwykłymi zaciskami wystarcza wielu "napier#@laczom" i nie słyszałem narzekań na trwałość i sztywność a już na pewno nie w wersji HD BoltOn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...