Skocz do zawartości

[koła] Mavic CrossMaxx SLR - czy warte są tej ceny?

promian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jej... A czy ta piasta musi być koniecznie czerwona ? To że SLRy mają czerwoną piastę to nie znaczy że kolor czerwony = super piasta. Można się pokusić o trochę oryginalności i gustownie wpasować w całokształt kolorystyczny roweru jakiś inny kolor piasty przykładowo mój ulubiony - zielony. Ale "De gustibus non est disputandum" :D Gdybym mógł mieć zieloną piastę... A ten dźwięk piasty Chris King'a... Kosmos normalnie. Mi ten dźwięk by nie tyle co przeszkadzał w jeździe, ale byłaby to cudowna muzyka dla mych uszu - zasłuchany rozwaliłbym się na pierwszym zakręcie :P

Napisano
Jej... A czy ta piasta musi być koniecznie czerwona ?

mam czarno-srebrny rower i czerwona piasta naprawde dobrze by sie z nim komponowala... Sa czerwone chris kingi i chyba na taki wariant wlasnie sie zdecyduje. Same piasty wyjda okolo 1850 PLN + obrecze okolo 400 PLN + szprychy okolo 700 PLN (aerolite po 17 PLN sztuka).

Napisano

Zanim kupisz szprychy zmierz dokładnie średnicę otworu w kołnierzu piasty. CK robione są pod szprychy 2.0mm lub 1.8mm. Tak więc środek szprychy o grubości 2.3mm może nie przejść przez otwór i trzeba by nacinać otwory. A imo szkoda. Choć niewykluczone, że te otwory mają 2.3 mm średnicy, więc na styk powinna szprycha przejść.

Napisano
Zanim kupisz szprychy zmierz dokładnie średnicę otworu w kołnierzu piasty. CK robione są pod szprychy 2.0mm lub 1.8mm. Tak więc środek szprychy o grubości 2.3mm może nie przejść przez otwór i trzeba by nacinać otwory. A imo szkoda. Choć niewykluczone, że te otwory mają 2.3 mm średnicy, więc na styk powinna szprycha przejść.

Dostalem oferte na takie kola:

http://www.skleprowerowy.pl/x_C_I__P_21191..._211910333.html - za dwie sztuki bedzie do zaplacenia okolo 350 PLN.

za szprychy aerolite jak wezme od razu 64szt wyjdzie 768 PLN bo policza mi po 12 PLN za sztuke.

Za komplet ponizszych piast:

Piasta tył ISO Disc oraz Piasta przód ISO Disc (Chris King) w kolorze czerwonym - 1600 PLN.

Brać? Lepsze będzie dla mnie niż SLR? Kurka - dzis zadzwonilem na mLinie do swojego banku (mBank) i w ostatniej chwili cofnalem przelew za SLR'y. Koles jest juz na mnie niezle wkurzony ale co tam... Najwazniejsze abym to ja byl zadowolony a nie sprzedawca :)

Napisano
aerolite normalnie kosztuje 12zl/sztuke wiec to zaden rabat :P

http://dtswiss.skleprowerowy.pl/produkty/index/133

Co do czerwonej ramy: trzeba bylo wziasc czerwono-srebrno-czarna jak XTC :D

Ciekawe co podają na tej stronie DT. Szprycha Aerolite srebrna jest przeznaczona na szosę, do XC i trekingu a czarna na góry i szosę a co najciekawsze srebrne są "najwyższej jakości" a czarne "wysokiej jakości" :)

A co do Krzysia Króla to na 100% będą lepsze od Mavica bo sprzęgło jest o wiele wytrzymalsze. Tylko DT ma podobne z którego zresztą Krzysiek zerżnął chyba pomysł obchodząc jednak patent stosując inną trochę konstrukcję. Jak się wycofałeś bo tak usilnie Cię wszyscy od Mavica odciągali (wg mnie słusznie) to już jak rozważasz obręcz i szptychy DT weź i piastę DT 240 model 2008 RWS ThruBolt (moja wymarzona obecnie na tył). Patent zamka RWS zakręcany a nie zaciskany o wiele mocniej trzyma usztywniając połączenie koła z ramą/widelcem a dodatkowo i znacznie jeszcze to poprawia patent sztywnej osi ale passujący do standardowych ram/widelców ThruBolt - rama siedzi na 10mm zacisku z tyłu i 9mm z przodu a nie na końcach piasty czyli jest podobnie jak przy sztywnych ośkach 20mm. A to dla amortyzatora/ ramy nie pozostanie bez znaczenia. Co ważne jednak wszystko to pasuje do standardowych haków kół. Ponoć to wszystko wprawdzie na spec. zamówienie, ale za podobną cenę jak te Krzyśki tył/przód i leciutko bo razem ze specjalnymi zamkami tylko 539g komplet z mocowaniem IS i 506 CenterLock (są na 28 i 32 otwory). Naprawdę lekkie i super wytrzymałe koła można na tym zbudować na dodatek i co naważniejsze standardowe - każdy wymieni szprychę (wchodzą w nie co ważne te Aerolite) naciągnie, wycentruje itp. Piasty są wprawdzie czarne, ale z czerwonym widocznym logo jak to ma już takie znaczenie i też fajnie i głośno cyka tylna chodź chyba nie aż tak jak Krzysiek czy Hope. Tak więc wg mnie będziesz miał jeszcze lepiej niż na Krzyśkach a za tą samą cenę i od jednego producenta cały koplet.

7d2b752e00b3555bm.jpg

5ef1f37556a9c79fm.jpg

85d14e91c9370136m.jpg

Napisano

piasty chris king maja 5 lat gwarancji. niewiele firm daje na czesci (poza ramami) tyle gwarancji.

sprzeglo w tych piastach ktore jest najmocniejszym atutem tej piasty moze okazac sie tez jej najwiekszym problemem bo nie kazdy lubi byc slyszany w odleglosci wielu metrow gdy jedzie. :) slyszalem na zywo taka piaste raz i powiem ze jak dla mnie ten stukający lomot bylby nie do zaakceptowania. ale to sprawa preferencji.

Napisano

Jaki łomot? Jaki hałas?

Jeźdże z tą piastą od roku prawie... nie mogę się z tymi opiniami zgodzić.

Piasta "bzyczy". Jak jest nowa, zanim się dotrze to zdarza się jej nawet "rzęzić".

Po pewnym czasie się uspokoiła i w tej chwili mam piastę głośną prawie jak... piasta z "kontrą" w składakach :) .

postaram się nagrać...

PS. Piasty Hope kumpla (podnietek) są duuuużo głośniejsze, ale w tej chwili są na dotarciu. Potem może im przejdzie.

Napisano

Po pierwsze co to jest 112 gram, nic. To nie jest masa rotująca po obwodzie koła a masz zbawienne dla amora i jak masz fula to dla wahacza także rozwiązanie. Pozatym zwróć uwagę, że ta masa jest podawana z zaciskami czego nigdy się nie podaje w standardowych rozwiązaniach. Odejmij 118g wyjdzie Ci masa piast 421 g. I co dalej tak ciężko ? :) Para Krzyśków to 472g a to standardowe piasty a nie na sztywną ośkę. A jak to Ci przeszkadza mimo wszystko możesz wziąć takie DT 240'ki w standardowej wersji ale też z zaciskami RWS nawet tytanowymi (te akurat możesz i wziąć do każdych innych piast) i masz wagę bez zamków dla 2 piast IS 427g + zaciski 82g. Tutaj sobie wszystko pooglądaj:

http://www.dtswiss.com/Products/Components/Hubs/240s.aspx

Napisano

NO chyba ze to waga z zaciskami. Pytanie z jakimi zaciskami. Choc roznica miedzy stalowymi a tytanowymi wielka tam nie jest. No ale liczac ze stalowymi to bez nich piasta przod 47 gram mniej czyli tylko ze 2 gramy wiecej niz zwykla. Tylko skolei bede musial brac ich zacisk, co nawet przy tytanowym wychodzi ciezej niz ten co chcialem na imbus. Wiem ze to niewiele i w normlanej sytuacji nie mialoby to znaczenia, ale ja chce miec < 10kg i w obecnej sytuacji kazde 10g to ogromna ilosc dla mnie :) Musuialbym wszystko poprzeliczac i rozwazyc. A tak wlasciwie co to daje ze gra jest warta swieczki, bo nie do konca zrozumialem idee tego?

EDIT: Teraz zobaczylem ze przeciez te ich tytanowe czy stalowe zaciski to co innego niz thru bolt w tych piastach.

EDIT2: JAk tak sie przygladam tym 240tkom to z thru bolt i bez sa takie same. Ta bez ma jedynie jakis wklad, przez co wchodzi oska 5mm. Nawet w opisie obie maja thru bolt, a ta ktora ma na oske 5mm ma napisane "CONVERSION KIT: DT Swiss thru bolt".

Wychodzi na to ze one sa w zasadzie takie same. Tylko ze ta bez thru bolta (a w praktyce z nim) ma jakby adapter na oske 5mm, natomiast tamta nie ma go i dlatego jest oska 9mm.

Napisano
PS. Piasty Hope kumpla (podnietek) są duuuużo głośniejsze, ale w tej chwili są na dotarciu. Potem może im przejdzie.

No to mnie zmartwiłeś Baukan :) a pamiętam jak dawno temu kupiłem piastę ... "Silent Clutch" ... w sumie to dzięki Hopkom nie będę musiał mieć dzwonka ;-)

Kondi

Napisano
NO chyba ze to waga z zaciskami. Pytanie z jakimi zaciskami. Choc roznica miedzy stalowymi a tytanowymi wielka tam nie jest. No ale liczac ze stalowymi to bez nich piasta przod 47 gram mniej czyli tylko ze 2 gramy wiecej niz zwykla. Tylko skolei bede musial brac ich zacisk, co nawet przy tytanowym wychodzi ciezej niz ten co chcialem na imbus. Wiem ze to niewiele i w normlanej sytuacji nie mialoby to znaczenia, ale ja chce miec < 10kg i w obecnej sytuacji kazde 10g to ogromna ilosc dla mnie B) Musuialbym wszystko poprzeliczac i rozwazyc. A tak wlasciwie co to daje ze gra jest warta swieczki, bo nie do konca zrozumialem idee tego?

EDIT: Teraz zobaczylem ze przeciez te ich tytanowe czy stalowe zaciski to co innego niz thru bolt w tych piastach.

EDIT2: JAk tak sie przygladam tym 240tkom to z thru bolt i bez sa takie same. Ta bez ma jedynie jakis wklad, przez co wchodzi oska 5mm. Nawet w opisie obie maja thru bolt, a ta ktora ma na oske 5mm ma napisane "CONVERSION KIT: DT Swiss thru bolt".

Wychodzi na to ze one sa w zasadzie takie same. Tylko ze ta bez thru bolta (a w praktyce z nim) ma jakby adapter na oske 5mm, natomiast tamta nie ma go i dlatego jest oska 9mm.

Namieszałeś ile się da. Piasty Thru Bolt nie mają standardowych osi i ich końcówek przez które przechodzi szpilka o grubości 5 mm a ich ośka podobnie jak w tzw "grubej ośce 20mm" jest w postaci rurki o większej średnicy wewnętrznej bez końcówek. Przez to przechodzi w DT szpilka z przodu grubości 9 a z tyłu 10mm na której to opiera się rama i amor. A szpilka jest zamykana nie standardową krzywką a właśnie zakręcanym wajchą z zapadką systemem zwanym RWS tyle, że tu przystosowanym do piast ThruBolt. Wg mnie nie ma lepszego patentu i lepszych piast do standardowych ram/amortyzatorów. Nawet Krzyśki ze swym perfekcjonizmem i gęściej zazębiającym podobnym sprzęgłem, właśnie dlatego bo nie oferują takiego rozwiązania. Jak wspomniałem piasty ThruBolt muszą mieć specjalny zamek RWS a standardowe piasty DT mogą ale nie muszą mieć zamki już standardowe 5mm RWS (w wersji stal albo tytan) czy każde inne, takie na imbus także i z takimi 240'ki będą jednymi z najlżejszych.

Napisano

Padniecie ze smiechu... zdecydowalem sie na set SLR... B) - moze bede plakal a moze nie. Decyzja juz ostatecznie podjeta na podstawie kilku rozmow z kolesiami z serwisu, ktorzy robia kola Mavica... Tak na dobra sprawe jesli bede mial problemy z obrecza to moge ja wymienic na cos z DT i po sprawie. Jedynym slabym punktem SLR'ow przy mojej masie beda wlasnie obrecze bo piasty oraz szprychy (24szt) na pewno problemow miec nie beda. Co ciekawe chlopaki z BikeBoard'a szykuja test SLR'ow wkrotce i chca abym im podeslal swoje spostrzezenia tak wiec jest szansa, ze zalapie sie z testem do BB :D

• 2 tygodnie później...
Napisano
I jak ... doszły koła ?? Napisz kilka słów o nich.

Kondi

:D

Kola doszly ale nie do mnie. Egzemplarz, ktory zamowilem odstapilem finalnie koledze z tego forum (Darek ujawnij sie). Mysle, ze to on bedzie mogl Wam napisac jak sie kola sprawuja.

Ja natomiast zamowilem w Santa Cruz nowiutkie piasty Chris Kinga (czerwone) i czekam na swoje zamowienie, ktore pewnie bedzie zrealizowane w polowie marca. Do tego wezme jakies dobre obrecze DT Swiss albo Mavica oraz szprychy Aerolite i bede mial kola duzo mocniejsze niz SLR.

Formalnie mam na oku jeszcze zestaw kol opartych na piastach DT Swiss 240 ale jak sobie mysle, ze Chris Kingu to jednak jestem za taka opcja aby poczekac te dwa miesiace i miec cos wyjatkowo oryginalnego :D

Napisano
Ja natomiast zamowilem w Santa Cruz nowiutkie piasty Chris Kinga (czerwone) i czekam na swoje zamowienie, ktore pewnie bedzie zrealizowane w polowie marca. Do tego wezme jakies dobre obrecze DT Swiss albo Mavica oraz szprychy Aerolite i bede mial kola duzo mocniejsze niz SLR.

dobry ruch ... choć nieżle nakombinowałeś z tymi kołami :rolleyes:

Kondi

Napisano

Hehe :) :) :)

To prawda - az sie sam pogubilem w tym wszystkim ale teraz juz praktycznie jest 100% dla Chris Kinga. Jeszcze male szanse maja kola na DT 240 ale chyba piasty Chrisa wygraja. Co lepsze? DT czy Chris King?

Napisano

Witam dolacze sie do tego tematu gdyz tez jestem zainteresowana zakupem nowych kol i na 99% beda to krzyski prewadopodobnie zielone ,xc 717 i dt rewo black zestaw chyba ciekawszy od cross maxx w razie awarii wymiana szprychy czy obreczy i jedziemy dalej . Kola mavica te najwyzsze modele na pewno wrte sa tych pieniedzy dla ludzi ktorych stac na serwis takiego zestawu w razie uszkodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...