Skocz do zawartości

[koła] Mavic CrossMaxx SLR - czy warte są tej ceny?

promian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

piasty shimano i 20 szprych? na pewno nie. nawet 24 nie. w najlepszym przypadku 32 otwory. piasty xtr mialy mniej niz standartowe 32 dziury (chyba 28 ale pewien nie jestem)

Napisano
piasty shimano i 20 szprych? na pewno nie. nawet 24 nie. w najlepszym przypadku 32 otwory. piasty xtr mialy mniej niz standartowe 32 dziury (chyba 28 ale pewien nie jestem)

Sprawdzone na zywo przed chwila - 24 szprychy. Piasta XT model 2007 pod v-ki.

Napisano

z nowych moze.

wlasciwie to dobrze ze są tacy ludzie jak ty i forum. dzieki temu mozna sie sporo dowiedziec nic nie ryzykując.

Napisano

Wiem że starszy model XT też był na 24 szprychy - ta wersja z mocowaniem tarczy ISO. Z tym, że nie wiem czy nie była to wersja OEM (w Giantach NRS montowali koła zbudowane na tych piastach).

Napisano

A ja wbrew wszelkim przesłankom jestem przekonany, że Promian będzie zadowolony z tych kół i że nie będzie miał z nimi problemów :ermm: Znam sporo ludzi którzy na nich jeżdżą, jeden znajomy ma SLRki w swoim Scalpelu, waży koło setki i jeździ już drugi sezon bez bezproblemowo. Powodzenia z nowymi pięknymi kółeczkami! :)

Napisano

Ze strony shimano wynika, ze od 2004 (wczesniejszych info brak) nie bylo piast innych niz 32/36. Co do oem'ow nie bede sie wypowiadal, bo z tym nigdy nic nie widzialem.

promian: mozesz wrzucic fotki tych piast? moze uda sie je zidentyfukowac wzrokowo.

Napisano

pewnie że będzie zadowolony, przecież to bardzo dobre kółeczka. Jeżeli chodzi o limity wagowe to sam jeżdżę na X517 a ważę 85~90 kg (już nie pamiętam jaki był dla nich limit, ale wydaje mi się że 75kg). Do tej pory nie mam z nimi żadnych problemów, a jeżdżę praktycznie tylko w karkonoszach i okolicach.

miłej jazdy i radości z nowych kółeczek.

pozdrawiam

Napisano

Się wie. Ja mam kółka cięższe od SLRek o zaledwie 200 gram, też na 24 szprychach. Ważę 70kg co prawda, ale kółeczka chodzą jak marzenie. A SLR mają wysokie, solidne kołnierze piast, myślę że to wbrew pozorom całkiem konkretny secik.

Napisano
z nowych moze.

wlasciwie to dobrze ze są tacy ludzie jak ty i forum. dzieki temu mozna sie sporo dowiedziec nic nie ryzykując.

Nie wiem czy to wersja OEM czy nie ale na 100% ma 24 szprychy. Osobiscie to policzylismy z kumplem na jego balkonie (tam obecnie stacjonuje rowerek). Ja na nich jezdzilem przez kilka tygodni (miedzy innymi maraton w Ustroniu) i nie bylo problemow a jestem pewien, ze ich nosnosc jest mniejsza niz SLR'ow, ktore nie dosc, ze rowniez maja 24 szprychy to na dodatek maja te szprychy zdecydowanie sztywniejsze.

A ja wbrew wszelkim przesłankom jestem przekonany, że Promian będzie zadowolony z tych kół i że nie będzie miał z nimi problemów :ermm: Znam sporo ludzi którzy na nich jeżdżą, jeden znajomy ma SLRki w swoim Scalpelu, waży koło setki i jeździ już drugi sezon bez bezproblemowo. Powodzenia z nowymi pięknymi kółeczkami! :)

To mnie cieszy! Kasa poszla. Doplacilem jeszcze stowke i dostane do SLR'ow dwa pokrowce Mavica. Chyba dobra rzecz bo chociaz bede mial w co pakowc kola na czas transportu a nie tak jak do tej pory luzem w bagazniku... Jak koleczka dojda i zrobie podmianke to od razu biore sie za test (no chyba, ze bedzie -11 stopni tak jak dzisiaj to wtedy na pewno jezdzic nie bede).

Ze strony shimano wynika, ze od 2004 (wczesniejszych info brak) nie bylo piast innych niz 32/36. Co do oem'ow nie bede sie wypowiadal, bo z tym nigdy nic nie widzialem.

promian: mozesz wrzucic fotki tych piast? moze uda sie je zidentyfukowac wzrokowo.

Jest to do zrobienia - zaraz wysle maila do kumpla aby zrobil fotek i mi podeslal mailem. Jesli jest w domu to moze jeszcze dzis beda fotki. Robi sie!

pewnie że będzie zadowolony, przecież to bardzo dobre kółeczka. Jeżeli chodzi o limity wagowe to sam jeżdżę na X517 a ważę 85~90 kg (już nie pamiętam jaki był dla nich limit, ale wydaje mi się że 75kg). Do tej pory nie mam z nimi żadnych problemów, a jeżdżę praktycznie tylko w karkonoszach i okolicach.

miłej jazdy i radości z nowych kółeczek.

pozdrawiam

Ciesza mnie takie posty! Cieszy mnie, ze nie bede jedynym outsiderem, ktory postanowil zrobic cos na przekor zdrowemu rozsadkowi. Jako, ze kasa juz poszla a przelewu nie odwolam pozostalo mi juz tylko miec nadzieje, ze faktycznie SLR'y zdadza ciezki egzamin jaki na pewno beda mialy na trasie tegorocznej TransCarpatii, na ktora to jestem juz nawet zapisany ;)

Się wie. Ja mam kółka cięższe od SLRek o zaledwie 200 gram, też na 24 szprychach. Ważę 70kg co prawda, ale kółeczka chodzą jak marzenie. A SLR mają wysokie, solidne kołnierze piast, myślę że to wbrew pozorom całkiem konkretny secik.

Oby tak wlasnie bylo! Poki co biore sie za zrzucania zbednych kilogramow. Fakt, ze nie ma ich zbyt wielu bo po prostu mam taka budowe ciala, ze waze tyle ile waze a wcale nie jestem gruby. Na dodatek przy 187cm wzrostu moje 91kg to wcale nie jest nie wiadomo jak duzo. Do kwietnia nie ma sily abym nie wazyl 85kg a wtedy bede juz w proponowanym przez Mavica limicie wagowym :D

Napisano

W tej cenie wolałbym składać kółeczka:

Piasty: Tune - lekkie, CK - świetny bębenek (zazębia się 72 razy na obrót, shimano 24 dla porównania), Hope - też świetny i ekonomiczny wybór.

Obręcze: Mavic - bo są sztywne - Obręcze Mavica częściej pękają niż się wyginają, innych producentów rzadziej pękają, a częściej się wyginają. Dlatego obręcze Mavica długo są proste, a obręcze innych producentów wymagają częstszego podcentrowywania. Co ma więcej zalet - ciężko stwierdzić. Imo ciekawe wyglądają jeszcze nowe obręcze sun'a: equalizer xx( http://www.sun-ringle.com/contentpages/mtb...llmountain.php5 ), wersja 23 świetnie by się nadała. Nie wiem kiedy 7anna będzie je miała w ofercie.

Szprychy: na lekko - cały przód i tył po lewej stronie - Dt revo + alu nyple, tył po stronie napędy: Dt Champion + mosiężne nyple.

wersja wytrzymała: DT Champion + mosiężne nyple.

Poza pewną różnicą wagową na korzyść slr'ów takie kółka będą imo pewniejsze. Dodatkowo późniejszy serwis jest mniej kłopotliwy.

Napisano
Znam sporo ludzi którzy na nich jeżdżą, jeden znajomy ma SLRki w swoim Scalpelu, waży koło setki i jeździ już drugi sezon bez bezproblemowo.

Hmm... Mi się wydaje czy te koła dopiero weszły w 2007 roku ? B)

SLRy, Hmm... Ciężko gdybać... Trzeba poczekać aż wyjdzie to w praniu.

Napisano

no mi sie tez wydawalo ze te kola sa w obiegu dopiero od roku ale moze ktos ma wtyki u producenta i dostal egzemplarze przedprodukcyjne B)

jeden jezdziec (forumowy cdan) przy wadze 100 kilo czul ze kola sie gną a drugi uzytkownik tych kol przy tej samej wadze jezdzi na nich dwa lata ( :) ) i jego waga ani uplyw czasu nie zostawil na nich sladu. z tego wynika ze albo ktos ma szczescie albo jego wrazliwosc jest hm... ograniczona :) znam przynajmniej jedna osobe cierpiąca na nadwage w stosunku do komponentow wyscigowych i ku mojemu (nie)zdziwieniu juz nie jest ich uzytkownikiem. a jest maratonczykiem i turystą a nie ekstremistą.

dyskusja jest juz próżna bo wlasciciel tematu nabyl te kola. z pewnoscia nas poinformuje jaki jest jego stopien zadowolenia z zakupu.

Napisano

Ja raczej optuję za "mniejszą wrażliwością na odbierane bodźce" - mnie wkurza każde "chrząknięcie" w rowerze i otarcie obręczą o hampel na zakręcie, a łańcuchem o przerzutkę przedni jak depnę mocniej, a znam takich co się nie przejmują, dopóki rower nie zacznie pod nimi "pływać" :P

Ale miejmy nadzieję, że SLRy okażą się robione z duuużą rezerwą wagową! I to NIE jest złośliwe! W końcu szkoda byłoby zniszczyć koła za ponad 2,5 kafla po paru tygodniach użytkowania... :(

To się spytam tak trochę OT: czy cokolwiek ciekawy kształt korpusu w piastach MTB Hubs: Cross Country/ All Mountain: Eco Hub (Non-Disc) http://www.sun-ringle.com/contentpages/mtb/hubs/xc.php5 (trzeba chyba przełączyć stronę na w/w) jest tylko po to, żeby było interesująco estetycznie, czy czemuś jeszcze służy? :blink:

Napisano

Chodzi Ci o kolnierz piasty? Dzieki temu szprychy od strony napedu sa krotsze a wiec mocniejsze. Bo ta sama sila rozklada sie na krotsza szpryche. JA to tak rozumiem.

Co do SLRow: czekam na wrazenia z jazdy. JA moich kol jeszcze nie kupilem (brak dostepnych czesci) wiec moze sie na nie zdecyduje jesliby faktycznie mialy kosztowac ca. 2500zl Choc caly czas zniecheca mnie ten serwis.

Pomijajac wzgledy estetyczne (wszystkie kola z mala iloscia szprych lub oryginalnym zaplotem tu kroluja) co bedzie wg Was lepsze:

SLR pod tarcze czy komplet DT 240s, aerolite x32 na kolo, obrecz XR 4.2 i alu nyple? Bo cenowo wychodzi podobnie, no DT taniej, a DT jest w pelni serwisowalne wszedzie w przeciwienstwie do SLRow. Wagowo tez wychodzi to podobnie, moze z lekka przewaga dla DT bo jednak SLRy waza 1520 gram a DT 1493 gram (z tym ze trzeba doliczyc opaske ktorej nie liczy sie przy Mavicu, ale przy np Veloplugach to tylko 10 gram zdaje sie).

Napisano
Hmm... Mi się wydaje czy te koła dopiero weszły w 2007 roku ? ;)

SLRy, Hmm... Ciężko gdybać... Trzeba poczekać aż wyjdzie to w praniu.

Hehe - nie zwrocilem uwagi wczoraj, ze niby 2 sezony sa SLR'y... Oczywiscie to bujda :P - SLR'y sa na rynku od jednego sezonu :D

I jeszcze jedno - wkrotce w BikeBoard'zie bedzie obszerny test SLR'ow - dostalem dzis z rana maila od Pawła Kisielewskiego (sekretarz redakcji) z ta informacja.

Napisano

Apropo kołnierzy:

"Differentiating between a large flange hub and a small flange hub is set at 68 mm, being the diameter of a circle drawn through the center of the spoke holes. Large flange hubs have gone out of fashion, being used today primarily on track racing bicycles for reasons of tradition, They are relics from an age when the quality of the (steel)spokes was very poor and when people tried anything and everything to reduce spoke brakeage. Today they are only effective on wheels with 36 quad-crossed or 40 or 48 (tandems. triple-crossed spokes."

Napisano
DT 240s, aerolite x32 na kolo, obrecz XR 4.2 i alu nyple? Bo cenowo wychodzi podobnie, no DT taniej, a DT jest w pelni serwisowalne wszedzie w przeciwienstwie do SLRow. Wagowo tez wychodzi to podobnie, moze z lekka przewaga dla DT bo jednak SLRy waza 1520 gram a DT 1493 gram (z tym ze trzeba doliczyc opaske ktorej nie liczy sie przy Mavicu, ale przy np Veloplugach to tylko 10 gram zdaje sie).

a jak z wytrzymaloscia? Taki set bylby lepszy dla mnie niz SLR pod wzgledem sztywnosci?

Napisano

No nie, czy ktoś mnie uważnie czyta? :P

Nie chodziło mi o KOŁNIERZE, które są większe żeby skrócić szprychy, nie o KORPUS STOŻKOWY, żeby z jednej strony były większe łożyska, ale KORPUS "BECZUŁKOWATY" jak przedniej piaście modelu

MTB Hubs: Cross Country/ All Mountain: Eco Hub (Non-Disc) na http://www.sun-ringle.com/contentpages/mtb/hubs/xc.php5 - zresztą podobnie ma model MTB Hubs: Cross Country/ All Mountain: Disc Jockey ;)

Wczoraj zastanawialiśmy się nad tym na privie z tobo, żeby nie robić OT, i doszliśmy do wstępnego wniosku że to chyba jednak tylko estetyka... ale kto wie? Kiedyś był (nadal jest?) :blink: mostek 4ZA C-stem http://www.glorycycles.com/4zacstem.html , w którym dwie części aluminium połączono karbonem w kształcie nie walca, a właśnie "beczułki" - nie wiem, jak się "po matematycznemu" nazywa takie coś. ;)

PS. Jeszcze raz sorka za OT :P

Napisano

http://www.santacruz-pl.com/?co=oferta&amp...p;pdz=chrisking

Piasta przód ISO Disc - 650 PLN

Piasta tył ISO Disc - 1200 PLN

sa w kolorze czerwonym. Myslicie, ze to bylaby lepsza baza pod kola dla mnie?

Zaplacilem za SLR'y ale chyba sie wstrzymam bo dzisiaj z 3 roznych sklepow dostalem jedno info - "odradzamy SLR'y dla osob powyzej 85kg". Powiedzieli, ze ze wzgledu na bardzo trudne serwisowanie, ktore w zasadzie mozna robic tylko w Harfie te kola sa dedykowane tylko dla harcikow wazacych ponizej 75kg. Wszedzie mi proponowali abym zbudowal sobie kola od zera w oparciu o piasty Chris Kinga, ktore ponoc sa najlepsze na swiecie. Prawda to?

Napisano
Zaplacilem za SLR'y ale chyba sie wstrzymam bo dzisiaj z 3 roznych sklepow dostalem jedno info - "odradzamy SLR'y dla osob powyzej 85kg".

Ciekaw jestem czy sklep w którym zamówiłeś te koła odda Ci kasę bo mogą Ci powiedzieć, że właśnie wysłali zamówienie, przelali kasę za nie itd. ... chyba, że u nich kupisz w tej cenie inne ?

Kilka dni temu miałem podobny dylemat - wybrałem koła oparte na Hope Pro II - są też w kolorze czerwonym http://www.pricepoint.com/detail/14801-220...o2-Rear-Hub.htm (ja wybrałem gun smoke) - sam jestem ciekaw jak będą głośne .... zobacz filmik w czerwonymi piastami w roli głównej http://pl.youtube.com/watch?v=LG_97-QfRRQ ;-)

PS.

Aha Chris King są ponoć jeszcze głośniejsze http://pl.youtube.com/watch?v=V954BjJZ4mo&...feature=related ;-)

Kondi

Napisano

Z tym, że ChrisKing ma zupełnie inaczej skonstruowane sprzęgło. Częściej się zazębia, no i nie ma tam piesków, a dwie zazębiające się tarcze.

Ja nie mam nic przeciwko głośnym piastą. Głośne zazębianie charakteryzuje zwykle dobre, "pewnie" łapiące bębenki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...